Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest So sie 09, 2025 18:47

Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 21 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
 Ciekawy film-czy to może być sekta? 
Autor Wiadomość

Post Re: Ciekawy film-czy to może być sekta?
nurhia napisał(a):
jak chcecie żyć bez samodzielności?a potem sa tacy ludzie, którzy myślą ze Bóg wszystko za nich załatwi i pomoże.

Ale kto mówi o braku samodzielności? O braku działania? Przecież w modlitwie nie chodzi o to, żeby nie działać, nic nie robić poza modlitwą. Nie chodzi o to, żeby nie myśleć pozytywnie, nie być uśmiechniętym i nie starać się zmienić siebie i świata. Wprost przeciwnie - modlitwa, głęboka ufność i wiara będąca relacją z Bogiem, działanie, zmiana świata zaczynając od siebie, dojrzałość.

Ale odwoływanie się do metod rozmywających wiarę jest bardzo niewskazane.

Cz mar 18, 2010 13:55
Zobacz profil WWW

Silva opisała już całą sprawę dosyć dokładnie. Te teorie działają trochę jak koń trojański. Biorą coś, co w zasadzie jest prawdą (w końcu prawo przyciągania jest opisane przez psychologów, np. u Cialdiniego czy Aronsona), ale potem odwracają to do góry nogami.

Pozwolę sobie jednak jeszcze zacytować recenzję z Merlina: :-)
Cytuj:
Książka napisana przez dziesięciolatkę dla osimiolatków, a przynajmniej takie sprawia wrażenie. Jest to kolejna wariacja na temat potęgi podświadomości, ale autorka i jej team:), wyraźnie zainspirowani finansowym sukcesem "Kodu Leonarda da Vinci" postanowili pójść po bandzie. Możesz być piękny, bogaty itd. jeśli tylko odkryjesz ten prastary sekret - skrywaną od wieków tajemnicę... PRZYCIĄGANIA:) Wiedzieli o tym Einstein, da Vinci (a jakże) oraz wielu, wielu innych avatarów(słowa autorki). Styl i retoryka tej hmm książki obrażają inteligencje każdego przeciętnego czytelnika. Jeżeli poważnie zastanwiasz się nad zakupem tej pozycji, polecam uprzednią wizytę na stronie autorów - secrettv i zapoznanie się z trailerem filmu o tym samym tytule. (ubaw gwarnatowany). Mowiąc krótko: sekret to ordynarny, wydany w pospiechu skok na kasę - jedno zdanie rozwinięte do 150 stron ładnie pokolorowanej książeczki - naprawdę odradzam. Chciałbym jednocześnie podkreślić, że nie neguję mocy pozytywnego myślenia, podświadomości, neurolingistyki - siły jaką niesie ze sobą autosugestia czy nawet tzw praktyk magicznych:) Ale jeśli interesujecie się tą tematyką jest naprawde mnóstwo lepszych pozycji. Sekret to śmieć.

I jeszcze:
Cytuj:
Może jeszcze fragment, który mnie "rozłożył na łopatki": "To nie jedzenie jest przyczyną nadwagi. To Twoja myśl, że tak jest, czyni jedzenie odpowiedzialnym za nadwagę. Pamiętaj, myśli są główną przyczyną wszystkiego, a reszta to ich efekty (...). Jedzenie nie może spowodować u Ciebie przyrostu wagi, chyba, że pomyślisz, że tak właśnie jest.". Aż się chce stołować w fast foodach i zaniechać ruch na świeżym powietrzu...

Autor jednej z książek nt. motywacji skomentował to następująco:

Cytuj:
Rhonda, twoje rady są wspaniałe. Z chęcią je zastosuję w swoim życiu. Jednak prosiłbym cię najpierw o prostą demonstrację. Czy mogłabyś przez dzień, góra dwa nie korzystać z ubikacji? To drobnostka, wystarczy, że nie będziesz myśleć o wydalaniu. Napisałaś przecież „to myśli są główną przyczyną wszystkiego, a reszta to ich efekty". Jako istota duchowa, mająca wpływ na materię, możesz to bez problemu osiągnąć. Jednak tak długo, jak długo sikasz i robisz kupę, twoje rady są jedynie rojeniami pacjenta z psychiatryka lub członka jakiejś nawiedzonej sekty.

I tym optymistycznym akcentem można podsumować wartość Sekretu.

Moje blogi: Świat Czytników, VrooBlog, Blog Biblijny (zawieszony). Moje strony: porównywarka polskich e-booków

Cz mar 18, 2010 21:28

Dorzucę takie przemyślenie:

Byłam dzisiaj w Empiku i zajrzałam na półkę pt. "poradniki psychologiczne". Spojrzałam na tytuły i zastanowiłam się czy na pewno nie pozmieniali etykietek. Same "Sekrety", "Magnetyzmy serca", "Przyciąganie sukcesu", "Tajemnice powodzenia" a to wszyskto z recenzją zaczynającą się od "Ezoteryczny poradnik...". TO ma być psychologia?!

Pn mar 22, 2010 20:09

Niestety tą półką rządzi to co jest akurat modne. Czasami modna jest solidna wiedza, a czasami taki bełkot. :) W sumie można by założyć wątek z polecanymi pozycjami psychologicznymi, których lektura nie stanowi problemu dla chrześcijanina.

Moje blogi: Świat Czytników, VrooBlog, Blog Biblijny (zawieszony). Moje strony: porównywarka polskich e-booków

Pn mar 22, 2010 20:34

E, na ogół wystarczy popatrzeć na okładkę (to nie prawda że nie można z niej nic przeczytać o treści, jest choćby tytuł) i recenzję z tyłu książki. A jak jej nie ma to zajrzeć do spisu treści. Wystarczy, żeby wyeliminować pseudonaukowy bełkot.

Sęk w tym że, jak mówisz, ten pseudonaukowy bełkot jest obecnie modny.

Pn mar 22, 2010 20:39

Pieniądz gorszy wypiera lepszy. :-)

Z opisami problem jest taki, że wydawcy muszą konkurować z tymi "sekretami", więc często sensowna książka ubierana jest w zupełnie bzdurny tytuł, okładkę i opis.

Pn mar 22, 2010 20:51
Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.   [ Posty: 21 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2