Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn sie 18, 2025 4:56

Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 18 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
 Czy słyszeliście o cudach w Naju ? 
Autor Wiadomość

Post Re: Czy słyszeliście o cudach w Naju ?
Szumi, to właśnie co napisałeś miałam na myśli mówiąc że "gruncie rzeczy to jest pytanie dotyczące samej istoty Najświętszego Sakramentu niezależnie od tego czy nastąpi transformacja czy nie - jak to się dzieje że Jezus mając cały czas jedno swoje ciało każdemu je udziela?" :) Oczywiście, transsubstancjacja jest największym cudem, a transformacja to tylko pewnego rodzaju "ujawnienie" tego cudu.

Z tą "kopią genetyczną" to chyba trochę źle to ujęłam. Kopia, nawet identyczna to jednak nie to co oryginał, a przecież Ciało Jezusa jest zawsze Ciałem Jezusa i na pewno nie genetyczna zgodność substancji po transformacji o tym decyduje. Może to co mam na myśli byłoby lepiej określić jako pewnego rodzaju "odtworzenie" ciała Jezusa, choć nie jest to - mówiąc nieładnie - kawałek uwielbionego ciała Jezusa, który zasiada po prawicy Ojca.

Zresztą mam wrażenie że... o czym my tu mówimy ;) Bóg jest wszechmocy i nasza logika w żaden sposób Go nie ogranicza :)

So lip 10, 2010 22:35
Cytuj:
Zresztą mam wrażenie że... o czym my tu mówimy ;) Bóg jest wszechmocy i nasza logika w żaden sposób Go nie ogranicza :)

Właśnie
http://www.youtube.com/watch?v=PLQ6ttpI5s8
Cud eucharystyczny miał miejsce m.in. 31.10.1995r gdy Jan Paweł II podał Komunię Julii Kim w Watykanie.

N lip 11, 2010 8:46
Moderator

Co nie zmienia faktu, że nie jest to historyczne ciało Jezusa.
Choć jak najbardziej Jego, tak jak podczas każdej Eucharystii.

(J 8, 32b)

N lip 11, 2010 8:55
Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.   [ Posty: 18 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2