Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest So lis 22, 2025 0:25

Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 17 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
 Profanacja Najświętszego Sakramentu...? 
Autor Wiadomość

Post Re: Profanacja Najświętszego Sakramentu...?
marcinek_82 napisał(a):
Przed świętami w mojej miejscowości podczas Mszy Św kapłan udzielił Komunii Św osobie, która żyje w grzechu. Tą osobą był były burmistrz mojego miasta, który jakiś czas temu (pisało o tym w lokalnych gazetach) opuścił żonę dla swojej kochanki, a obecnie ma z nią dziecko. Nie wierzę w to, że kapłan mógł nie wiedzieć, bo mieszka w mojej miejscowości praktycznie od zawsze, a osoba publiczna jaką jest burmistrz też nie jest anonimowa i jest rozpoznawana na ulicach... Osobiście uważam, że kapłan dokonał profanacji Najświętszego Sakramentu i sam nie wiem co mam myśleć na ten temat...

Pozdrawiam

A mnie dziwi zakładanie takiego wątku na forum. Można rozwiązać sprawę prościej. Pójść i zwyczajnie zapytać o tę sprawę księdza którego rzecz dotyczy. Myślę że uzyskałbyć najbardziej trafną i wyjaśniającą twe wątpliwości odpowiedź i to z samego źródła.
Takie publiczne dywagacje noszą raczej znamiona obmowy i niczego ci nie wyjaśnią ....

N sty 02, 2011 17:21
Post Re:
liam napisał(a):
A ja poszukałem poza forum bo rzecz mnie zaciekawiła i znalazłem takie coś: http://www.ekumenizm.pl/article.php?sto ... 7215350969

"W wywiadzie udzielonym dziennikowi Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ), kardynał Walter Kasper, przewodniczący Papieskiej Rady ds. Popierania Jedności Chrześcijan, podkreślił, że obecnie nie widzi możliwości dla wspólnoty eucharystycznej z ewangelikami, jednak w pewnych przypadkach przyjmowanie przez ewangelików Komunii Świętej w Kościele Rzymskokatolickim jest uzasadnione."

http://www.przk.pl/nr/aktualnosci/kosci ... likow.html

"opuścił żonę dla swej kochanki, a obecnie ma z nią dziecko" - czyli aktualnie żyje w związku niesakramentalnym?
Równie dobrze mógł mieć romanas, mieć dziecko i "odkochać się" nie tworząc z kochanką związku.
Bo to dwie różne sytuacje.

N sty 02, 2011 18:15
Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.   [ Posty: 17 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2