Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest N sie 17, 2025 19:01

Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 59 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona
 tabletka 72 po 
Autor Wiadomość

Post Re: tabletka 72 po
Małgosiu, też to kiedyś przerabiałam. Zażyłam to świństwo nie mając pojęcia, do czego ono tak naprawdę służy. Myśłałam wtedy, że to do zapłodnienia dochodzi po 72 godzinach, więc usuwam komórkę jajową pustą i tyle (tak, śmiejcie się ze mnie...).

Nigdy w życiu bym tego nie zrobiła, znając prawdę i dlatego wewnętrznie czuję, że nie zgrzeszyłam, bo nie miałam najmniejszej nawet świadomości grzechu. Więc się nie katuj. I w momencie, kiedy dostaniesz rozgrzeszenie, nie myśl już o tym, chyba, że nie wierzysz w to, że Bóg w konfesjonale Ci wybacza. Żałujesz, a to jest chyba dla Boga najważniejsze. I powodzenia z planowaną ciążą:)

Pn sty 03, 2011 10:50

Dzieki Agavis:) pamietam tylko ze myslałam ze nie jest to tabletka wczesnoporonna bo czytałam kiedys artykuł promujący ta tabletke. teraz wiem juz ze ta tabletka może działac wczesnoporonnie, wczesniej nie zdawałam sobie z tego sprawy.

Pn sty 03, 2011 11:11

*MoniQue* napisał(a):
Ponadto pigułka po jest traktowana na równi z aborcją (bo mogło z dużym prawdopodobieństwem do niej dojść): nie każdy kapłan ma moc udzielenia rozgrzeszenia.

Nieprawda. Traktowanie czegoś na równi z aborcją - a więc ekskomunika - może nastąpić tylko jeśli:
1. Działanie było z określonym celem - POZBYCIE się ciąży, a nie uniknięcie jej
2. Jeśli zaistniał skutek czyli to POZBYCIE się ciąży się udało.

A tak na prawdę i na jedno i na drugie są małe szanse. Przede wszystkim autorka wątku traktowała to jak antykoncepcję a nie środek poronny (więc nie było celu), a po drugie nie wiadomo czy doszło do usunięcia zarodka, więc nie wiadomo czy drugi punkt jest spełniony (zwłaszcza że w ogóle mogło nie dojść do poczęcia).

Jeśli dodać do tego jeszcze niewiedzę autorki co do działania tych tabletek to z pewnością nie było ekskomuniki tylko grzech ciężki, który w sakramencie spowiedzi może odpuścić każdy kapłan.

Malgosia.ska, jeśli masz jeszcze jakieś wątpliwości czy tamta spowiedź była ważna to idź do spowiedzi teraz jeszcze raz, opowiedz o tym wszystkim i zastosuj się do tego co ci spowiednik powie.

Pn sty 03, 2011 13:41

to powiedz wszystko na spowiedzi tak jak powinno byc. a wyrzuty sumiena tworzy szatan po to aby odwiesc od Boga takze im sie nie dawaj. i na zas juz takich rzeczy nie lyklaj lub tego podobnych.

Pn sty 03, 2011 13:44
Zobacz profil WWW

Silva napisał(a):
Nieprawda. Traktowanie czegoś na równi z aborcją - a więc ekskomunika - może nastąpić tylko jeśli:
1. Działanie było z określonym celem - POZBYCIE się ciąży, a nie uniknięcie jej
2. Jeśli zaistniał skutek czyli to POZBYCIE się ciąży się udało.

Silva, przeczytaj post Jumika, tam jest dokładnie wyjaśnione co i jak należy traktować. A może w szczególności ten fragment:

Cytuj:
jak wiadomo, aborcja «jest – niezależnie od tego, w jaki sposób zostaje dokonana – świadomym i bezpośrednim zabójstwem istoty ludzkiej w początkowym stadium jej życia, obejmującym okres między poczęciem a narodzeniem»[45]. Stąd stosowanie środków „przechwytujących” i przeciwciążowych wchodzi w zakres grzechu aborcji i jest poważnie niemoralne.

i w przypisach wskazano m.in.
Cytuj:
Najbardziej znanymi środkami „przechwytującymi” są spirala albo IUD (Intra Uterine Device) oraz tak zwana „pigułka następnego dnia”.

Pigułka dnia następnego to nic innego jak postinor czy postinor duo, a escapelle to dokładnie to samo co postinor duo. Z przytoczonego przez Jumika dokumentu wynika raczej dość wyraźnie zrównanie zażywania tych środków z aborcją, a aborcja implikuje karę ekskomuniki.

Pn sty 03, 2011 14:01
Dignitas personae napisał(a):
Nowe formy „przechwytywania” i „zapobiegania ciąży”

23. Obok środków antykoncepcyjnych w ścisłym tego słowa znaczeniu, uniemożliwiających poczęcie w następstwie aktu seksualnego, istnieją inne techniki, działające po zapłodnieniu, kiedy embrion już jest ukonstytuowany, przed albo po zagnieżdżeniu w macicy. Są to techniki „przechwytujące”, jeśli wychwytują embrion przed jego zagnieżdżeniem się w macicy matki, a „przeciwciążowe”, jeśli powodują zniszczenie embrionu dopiero co zagnieżdżonego.

By ułatwiać rozpowszechnianie środków „przechwytujących”[43], twierdzi się niekiedy, że mechanizm ich działania nie jest wystarczająco znany. Prawdą jest, że nie zawsze dysponuje się pełną wiedzą na temat mechanizmów działania stosowanych środków farmakologicznych, ale badania doświadczalne wykazują, że z pewnością ich skutkiem jest uniemożliwienie implantacji, nawet jeśli nie oznacza to, że środki „przechwytujące” powodują aborcję za każdym razem, gdy się je stosuje, również dlatego, że nie zawsze po stosunku płciowym dochodzi do zapłodnienia. Trzeba jednak zaznaczyć, że u osoby, która chce uniemożliwić implantację embrionu, który ewentualnie został poczęty i w tym celu prosi o tego rodzaju środki farmakologiczne, bądź je przepisuje, w ogólnym nastawieniu występuje zamiar aborcji.

Gdy stwierdza się opóźnianie menstruacji, stosuje się niekiedy środki przeciwciążowe[44], zwykle w ciągu jednego lub dwóch tygodni po stwierdzeniu opóźnienia. Celem deklarowanym jest przywrócenie menstruacji, ale w rzeczywistości chodzi o aborcję dopiero co zagnieżdżonego embrionu.

Jak wiadomo, aborcja «jest – niezależnie od tego, w jaki sposób zostaje dokonana – świadomym i bezpośrednim zabójstwem istoty ludzkiej w początkowym stadium jej życia, obejmującym okres między poczęciem a narodzeniem»[45]. Stąd stosowanie środków „przechwytujących” i przeciwciążowych wchodzi w zakres grzechu aborcji i jest poważnie niemoralne. Ponadto, w przypadku pewności dokonania przerwania ciąży prawo kanoniczne przewiduje poważne konsekwencje karne[46].

przypisy:
[43] Najbardziej znanymi środkami „przechwytującymi” są spirala albo IUD (Intra Uterine Device) oraz tak zwana „pigułka następnego dnia”.
[44] Głównymi środkami przeciwciążowymi są pigułka RU-486 lub Mifepriston, prostaglandyna i Methotrexate.
[45]Jan Paweł II, Enc. Evangelium vitae, n. 58: AAS 87 (1995), 467.
[46] Por. KPK, kan. 1398 oraz KKKW, kan. 1450, § 2; por. również KPK, kan. 1323-1324. Papieska Komisja ds. Autentycznej Interpretacji Kodeksu Prawa Kanonicznego stwierdziła, że przez pojęcie przerwania ciąży w świetle prawa karnego rozumie się «zabicie płodu w jakikolwiek sposób i w jakimkolwiek czasie od momentu poczęcia» (Odpowiedzi na wątpliwości, 23 maja 1988: AAS 80 [1988], 1818).
źródło: http://www.vatican.va/roman_curia/congr ... ae_pl.html

*MoniQue*: jest wyraznie powiedziane: w przypadku pewnosci.
malgosia.ska pisze, ze poczecie bylo malo prawdopodobne. A i nie miala zamiaru poczecia, a jak rozumiem niedopuszczenia do zaplodnienia, bo tak rozumiala dzialanie tej pigulki.
A w swietle jej (nie)wiedzy o prawdziwych skutkach mysle, ze rozgrzeszenia moze jej udzielic kazdy kaplan. W razie, jak by co, to on skieruje ja dalej.

Pn sty 03, 2011 14:12

Kamala ogólnie się zgadzam, natomiast w przypadku pigułki po nigdy nie ma i nie będzie pewności czy do zapłodnienia rzeczywiście jeszcze nie doszło, czy doszło i tabletka spowodowała poronienie. Na zawsze pozostanie to bolesną tajemnicą.....

Pn sty 03, 2011 14:32
Owszem, ale dlatego pisze, ze malgosia.ska moze po prostu isc do kazdego ksiedza. Ja osobiscie zrozumialam, ze ani ona wtedy nie wiedziala o mozliwosci poronienia, ani nie miala takiej intencji. Ale od oceny ciezkosci grzechu jest ksiadz, a nie forum.

Pn sty 03, 2011 15:03

*MoniQue*, jak wynika z tego co zacytowała Kamala w tym przypadku nie mogło być ekskomuniki, bo nie było pewności co do skutku. Po drugie nawet gdyby była pewność co do skutku (gdyby można było jakoś to sprawdzić) to i tak nie byłoby ekskomuniki, bo nie była to aborcja, gdyż aborcja to ŚWIADOME I DOBROWOLNE zabicie dziecka, a w tym przypadku brakowałoby świadomości. Więc tym bardziej nie byłoby ekskomuniki.

Pn sty 03, 2011 16:00

MoniQue, serio myślisz, że istniejący jakoby obowiązek podawania spowiednikowi nazwy handlowej farmaceutyku miałby jakikolwiek sens? Stawiam dolary przeciwko orzechom, że o ile spowiednik ma obowiązek odróżniac skutki moralne stosowania antykoncepcji i skutki użycia spirali czy tabletki wczesnoporonnej, o tyle nie sądzę, żeby ciążył na nim oblig śledzenia na bieżąco oferty koncernów farmaceutycznych...

Co do ekskomuniki, to wydaje mi się, że jednak rozstrzygająca tu jest intencja. Jesli rzeczywiście (ale rzeczywiście, a nie na zasadzie "wole nie rozwazac, jak to działa i niech sie dzieje co ma sie dziac, bylebym w ciąży nie była") jej nie było, nie było intencji zabicia dziecka (a tylko wynikająca z niewiedzy o skutkach działania pigułki intencja niedopuszczenia do zapłodnienia) - to chyba trudno mówic o karze kościelnej.
A co do ciężkości grzechu no to od tego jest konfesjonal, ale... też kwestia świadomości jest tu istotna.

Pn sty 03, 2011 17:38
Zobacz profil WWW

dzieki za wszystkie odpowiedzi. pamietam ze chłopak powiedział na ta tabletke wczesnoporonna to ja mu powiedziałam ze to nie jest taka tabletka...bo wczesniej czytałam ze nie jest wczesnoporonna(bo oczywiście koncerny farmaceutyczne tak utrzymują). dopiero pozniej sobie uswiadomiłam o co w tym wszytkim chodzi, ze ciąża wg firm farmaceutycznych zaczyna sie w momenicie zagnieżdzenia, a nie zapłodnienia.
tylko nie wiem co mam myslec o tym byłam w spowiedzi wydawało mi sie ze wybaczone ale przez wyrzuty sumienia cały czas o tym mysle. Czy to nie jest brak ufności Bogu ze mi wybaczył ten grzech? bo mówiąc o tabletce po na spowiedzi strasznie tego załowałam ze ja wziełam.
jeszcze raz dzieki, juz na pewno nigdy nie zazyje tego świństwa i kazdemu to odradzam.

Pn sty 03, 2011 18:19

Cytuj:
Czy to nie jest brak ufności Bogu ze mi wybaczył ten grzech?

Osobiście - nie sądzę. To nie dziwne że masz wyrzuty sumienia i trudno ci sobie wybaczyć. Myślę, że jeśli masz jakieś wątpliwości co do ważności tamtej spowiedzi to możesz wyspowiadać się z tego jeszcze raz, a może to też uspokoi twoje sumienie.

Pn sty 03, 2011 20:05

BlankaA napisał(a):
MoniQue, serio myślisz, że istniejący jakoby obowiązek podawania spowiednikowi nazwy handlowej farmaceutyku miałby jakikolwiek sens? Stawiam dolary przeciwko orzechom, że o ile spowiednik ma obowiązek odróżniac skutki moralne stosowania antykoncepcji i skutki użycia spirali czy tabletki wczesnoporonnej, o tyle nie sądzę, żeby ciążył na nim oblig śledzenia na bieżąco oferty koncernów farmaceutycznych...

Myślę, że tu chodzi nie tyle o ścisłą znajomość coraz to nowszych specyfików z oferty koncernów farmaceutycznych, ile o szczerość spowiedzi i uniknięcie ewentualnych nieporozumień, które mogą powodować późniejsze dylematy i wyrzuty sumienia. Spowiednik musi dokładnie wiedzieć z czego rozgrzesza.

Pn sty 03, 2011 22:50

No i myślisz, ze jak penitentka powie "zażyłam escapelle", to spowiednik będzie niechybnie wiedział, co to takiego???

Pn sty 03, 2011 23:51
Zobacz profil WWW

Myślę, że wielu spowiedników ma wiedzę nt "niedozwolonych" środków, w końcu nie jest ich aż tak dużo, ponadto wypadałoby poza samą nazwą escapelle określić co to był za środek. To są rzeczy oczywiste. Dobra spowiedź wymaga takiej postawy, aby wyznać grzechy szczerze, a nie pokrętnie. 8)

Nie podejrzewam autorki wątku o złe zamiary; z jej wypowiedzi wynika, że określiła środek, natomiast nie podała dokładnej nazwy. Poniekąd stąd wynikają jej obecne wątpliwości - czy została dobrze zrozumiana.....

Wt sty 04, 2011 11:20
Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.   [ Posty: 59 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona