| Autor |
Wiadomość |
|
Zoll
Dołączył(a): Pn cze 28, 2010 23:24 Posty: 624 Lokalizacja: Pustynia
|
 Re: O czystych myślach.
Cytuj: - Ale dlaczego te kobiety bezwstydne w ubiorze nie pamiętają o tym, że trzeba umrzeć i że ich ciało stanie się pokarmem dla robaków?
- „No bo ja Melid, oddalam od nich te myśli, które mogłyby odłączyć je ode mnie. Podobnie wykorzystuję tych, którzy znajdują upojenie w tańcu, balach i dyskotekach”. Nie popadajmy w skrajnośc. OCzywiście, kobieta ubrana zupełnie bezwstydnie, kiedy pojawia się publicznie w zwykły dzień na ulicy połnaga (lub półubrana  ), wywołuje pewien niesmak na dłuższą metę (a przynajmniej mieszane uczucia  ), ale wymaganie od kobiet, które ubieraja się seksownie, aby pamiętały o śmierci, jest nietrafione, to nie zakonnice. Sytuacja, w której piękna fizycznie kobieta miałaby cały czas zasmucać tym, że jej uroda przeminie, jest (przepraszam za porównanie do rzeczy materialnych) jak nieumiejetność cieszenia się posiadanym nowoczesnym komputerem, połączone z jego nieużywaniem, bo przecież technologia też się zestarzeje, więc jaki jest sens teraz z niej korzystać. = nonsens
| Pn kwi 04, 2011 20:20 |
|
|
|
 |
|
Kosmo
|
Do orgazmu było jeszcze daleko. Mogę się przyznać tylko do erekcji  .Moje pobudzenie przenikało się ze wzniosłym uczuciem estetycznym, w sposób nierozermalny. Co do natury orgazmu, spróbuję pogodzić kontrowersje: orgazm należy do szeroko pojętych przeżyć ekstatycznych wraz z ekstazą nadprzyrodzoną.
|
| Pn kwi 04, 2011 20:45 |
|
 |
|
renata155
|
ekstaza to ekstaza..święty czy nie--odczuwa je w jeden dla człowieka dostępny sposób...i tyle Letharenion7..święty to nadal człowiek grzeszny,i ułomny w swoim człowieczeństwie..święty znaczy tyle,co żyjący w Bożej bliskości,i dający się MU prowadzić..to coś ,dostępne dla każdego z nas
|
| Pn kwi 04, 2011 20:49 |
|
|
|
 |
|
Kosmo
|
agvis, uważam, że samo pragnienie seksualne nie jest jeszcze pokusą. Nie dokońca trafne jest porównywanie popędu seksualnego do potrzeby pokarmowej, ale jest pewna analogia: nie spowiadamy się z tego, że odczuwamy głód. Pragnienie seksualne może stać jedynie materiałem pokusy.
|
| Pn kwi 04, 2011 21:11 |
|
 |
|
agvis
|
Hmmm, może i tak, ale mnie się jakoś wydaje, że jeśli się czuje podniecenie na widok jakiejś osoby, najzwyczajniej w świecie się jej pragnie. Sam jej zapragnąłeś fizycznie.
|
| Wt kwi 05, 2011 10:37 |
|
|
|
 |
|
Elbrus
|
Kosmo napisał(a): Pomimo tego pobudzenia,nie myślałem o Niej źle, ani obscenicznie, ale przeciwnie, moja głowa napełniona była samymi superlatywami: Piękna Dziewczyna!Bosko piękna! Cud, po prostu. agvis napisał(a): Sam jej zapragnąłeś fizycznie. 
_________________ The first to plead is adjudged to be upright, until the next comes and cross-examines him. (Proverbs 18:17)
Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna. (Weatherby Swann)
Ciemny lut to skupi. (Bardzo Wielki Elektronik)
|
| Wt kwi 05, 2011 10:39 |
|
 |
|
agvis
|
Kosmo napisał(a): pojawiło się spontaniczne pragnienie stosunku.
|
| Wt kwi 05, 2011 10:40 |
|
 |
|
Letharenion7
Dołączył(a): Cz lut 17, 2011 18:19 Posty: 39 Lokalizacja: w "sidłach" różańca? ;)
|
Mieszanie orgazmu z ekstazą dawaną od Boga to coś bardzo niewłaściwego. Gdyby ekstazy św. Teresy z Avili polegały na orgazmach, Bóg by jej ich nie dawał, bo Kościół Boży wyznacza miejsce orgazmom w sakramencie małżeństwa.
|
| Wt kwi 05, 2011 10:40 |
|
 |
|
Elbrus
|
agvis napisał(a): Kosmo napisał(a): pojawiło się spontaniczne pragnienie stosunku. No tak, nie zauważyłem. Kosmo napisał(a): uważam, że samo pragnienie seksualne nie jest jeszcze pokusą. Chyba Kosmo wyznaje podobny pogląd do tego: http://www.odwyk.com/?p=episode&e=1503//czyli inne rozumienie słów z Mt 5:28
_________________ The first to plead is adjudged to be upright, until the next comes and cross-examines him. (Proverbs 18:17)
Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna. (Weatherby Swann)
|
| Wt kwi 05, 2011 10:44 |
|
 |
|
renata155
|
Letharenion7...nawet nie wiesz jak się mylisz ;p
|
| Wt kwi 05, 2011 11:37 |
|
 |
|
renata155
|
Letharenion7..jeszcze jedno-zjednoczenie z Bogiem..nazywane inaczej małżeństwem ;p..a człowiek,przezywa swoje uczucia,uniesienia..w sposób ludzki...jeśli Jan Od krzyża pisze o erekcji...to właśnie to przeżył  ..i pozdrawiam--chyba zapominasz,że to Bóg stworzył człowieka..z jego cielesnością,duchowością..i odbiorem bodźców wszelakich
|
| Wt kwi 05, 2011 13:58 |
|
 |
|
merkaba
|
NIE POŻĄDAJ ŻONY BLIŹNIEGO TWEGO Pożądanie jest konsekwencją nieposłuszeństwa grzechu pierworodnego (Rdz 3, 11). Wywołuje ono nieporządek we władzach moralnych człowieka i nie będąc samo w sobie grzechem, skłania człowieka do popełniania grzechów.
Któryś z ojców pustyni porównywał diabła do psa, co krąży wokół jatki z mięsem, spodziewając się coś zyskać. Kiedy jednak widzi, że niczego nie dostanie, a nawet że jatka została zamknięta, przestaje spodziewać się korzyści dla siebie i odchodzi. W tym prostym porównaniu wyrażono wielką mądrość, że zwycięstwo nad pokusą chroni nas w dużej mierze od pokus następnych. W jakimś sensie można powiedzieć, że diabeł wie, u kogo może coś zyskać. Bo czyż nie zdarza się czasem i tak, że to człowiek pierwszy kusi diabła, żeby ten go kusił? Kiedy już jesteśmy przy ojcach pustyni, warto przypomnieć mądre spostrzeżenie niejakiego ojca Pojmena. Kiedy garnek jest gorący - mówił on - żadna mucha na nim nie siądzie. Dopiero gdy się ochłodzi, muchy obsiadają go gęsto. Krótko mówiąc: Jeśli człowiek jest gorący szacunkiem dla drugiego człowieka i miłością Bożą, nie będzie go kusiło ani rozbijanie cudzego małżeństwa, ani przelotna przygoda erotyczna;
|
| Wt kwi 05, 2011 15:06 |
|
 |
|
Karol888
Dołączył(a): Wt kwi 05, 2011 16:45 Posty: 21 Lokalizacja: Warszawa, Mazowieckie
|
"Jan Od krzyża pisze o erekcji" potrzebne źródło
|
| Wt kwi 05, 2011 16:48 |
|
 |
|
Kosmo
|
Jeśli przyjmiemy, że popęd seksualny jest dziełem Boga, to nie możemy twierdzić, że emocje i uczucia seksualne, jakie takie, pochodzą od złego ducha, bo popadamy wtedy w sprzeczność. To prawda, pragnąłem z Nią odbyć stosunek, lecz nie było postanowienia woli.
Orgazm nie zdarza się tylko w małżeństwie. Każdy samotny mężczyzna (jak sądzę) doznaje orgazmu podczas polucji, która wcale nie musi być nieświadoma (istnieje tzw. polucja dzienna, czyli świadomy, lecz mimowolny wytrysk nasienia).
Nie przypadam, za sformułowaniem:''zbliżenie fizyczne", bo akt seksualny nie jest tylko ''spodkaniem ciał'', istnieje w nim element ekstazy (mój ukłon przed Renatą155)
|
| Wt kwi 05, 2011 20:24 |
|
 |
|
Elbrus
|
Kosmo napisał(a): Jeśli przyjmiemy, że popęd seksualny jest dziełem Boga, to nie możemy twierdzić, że emocje i uczucia seksualne, jakie takie, pochodzą od złego ducha, bo popadamy wtedy w sprzeczność. Popęd seksualny jest dziełem Boga stworzonym, aby był ukierunkowany w stronę małżonka. Kosmo napisał(a): To prawda, pragnąłem z Nią odbyć stosunek, lecz nie było postanowienia woli. O ludziach, którzy gniewają się na swoich braci, Pismo mówi, że są zabójcami (1 J 3:15), chociaż też nie mieli postanowienia woli i de facto nie zabili (jeszcze) nikogo.
|
| Wt kwi 05, 2011 20:31 |
|
|
|