Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Wt sie 12, 2025 18:14

Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 33 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona
 Imprezy z czwartku na piatek? 
Autor Wiadomość

Post Re: Imprezy z czwartku na piatek?
jumik napisał(a):
Dla wyjaśnienia:
remek116 napisał(a):
Piątek nie jest dniem nakazanym jeśli chodzi o post, a ma charakter bardziej jako zalecany.

Nie. W piątek jak najbardziej jest nakazany post jakościowy, czyli wstrzemięźliwość od spożywania mięsa. Tak mówi prawo kanoniczne:
Kan. 1251
"Wstrzemięźliwość od spożywania mięsa lub innych pokarmów, zgodnie z zarządzeniem Konferencji Episkopatu, należy zachowywać we wszystkie piątki całego roku, chyba że w danym dniu przypada jakaś uroczystość. Natomiast wstrzemięźliwość i post obowiązują w środę popielcową oraz w piątek Męki i Śmierci Pana naszego Jezusa Chrystusa."

źródło:
http://pl.wikisource.org/wiki/KPK/IV/II ... Dni_pokuty

Dziękuję jumik za poprawkę i wyjaśnienie :).

Pt lip 27, 2012 0:10
silgar, dobry przykład o tych Ojcach pustyni, tak ogólnie nie w związku z "kiełbasą w piątek"..

MaTT dobrze, ze wspomniałeś o tym USA. Bo chyba liczy się decyzja danego Episkopatu w tych kwestiach.
Choć Kościół Katolicki jest jeden, to nie wszędzie jest tak samo, powiedzmy to w mniej zasadniczych sprawach.

Pt lip 27, 2012 0:40

To jak w koncu? Moge chodzic na te imprezy czy nie?

Pt lip 27, 2012 2:10
zapytaj Pana Boga.

Pt lip 27, 2012 2:19

Byłem dzis w koscielei mozna powiedziec, ze To pytałem, ale sadzilem ze On odpowie mi przez Was, tak wiec: Słucham?

Pt lip 27, 2012 2:53
ok.
idź na ta imprezę jak chcesz i nie pij.

Pt lip 27, 2012 7:11

silgar napisał(a):
Przepraszam, że robię Ci tu taką psychoanalizę, być może nawet nie trafną, bo końcu znamy się tylko wirtualnie. Czułem się jednak upoważniony, bo w końcu sama prosiłaś :)

Dziękuję za to

Pt lip 27, 2012 8:49

MaTT889 napisał(a):
To jak w koncu? Moge chodzic na te imprezy czy nie?

Nie jestem ekspertem od prawa kanonicznego, ale o ile wiem (co do postu), będąc w danym kraju obowiązują zasady ustalone przez lokalny episkopat. Inaczej mówiąc: jesteś w kraju X, przestrzegasz postu wg ustaleń Kościoła z kraju X. Tak jest co do zasady, co oczywiście nie znaczy, że nie można robić czegoś więcej (np. niektórzy poszczą w Polsce zarówno w piątki jak i środy, bo tak kiedyś było).

silgar napisał(a):
Przede wszystkim Bóg jest osobą, z którą trzeba nawiązać odpowiednią relacje, miłość. Z tego dopiero wynika nasz stosunek do spraw moralnych.

Dobrze powiedziane.

N lip 29, 2012 12:52
Zobacz profil WWW

MaTT889 napisał(a):
Byłem dzis w koscielei mozna powiedziec, ze To pytałem, ale sadzilem ze On odpowie mi przez Was, tak wiec: Słucham?

Od tego masz sumienie a nie nas.

N lip 29, 2012 13:33

A ja powiem tak... W piątek nie powinno się jeść mięsa, ale jeśli ktoś zje to do piekła nie pójdzie. Ale czy takie małe dobrowolne akty miłości to nie droga do Nieba?
W piątek Jezus umarł za nas wszystkich na krzyżu, więc czy nie będzie to piękne okazanie miłości Jezusowi jeśli w tym dniu z miłości do Niego nie będę jadł mięsa?
W Polsce dochodzi jeszcze sprawa tradycji którą moim zdaniem też powinniśmy kultywować, a tym bardziej tak piękny zwyczaj.
MaT, słuchaj swego sumienia i żyj według niego. Ktoś Ci powie, że możesz iść na imprezkę, inny że nie powinieneś. A Ty żyj według siebie.

Pn lip 30, 2012 17:53

Od kiedy spotkanie w gronie przyjaciół czy napicie się czegoś w piątek to grzech?! Pierwsze słyszę, co innego spożywanie mięsa albo tańce.
Zresztą,ja bym w ogóle nie martwiła się,skoro imprezuję w czwartek. Jak ktoś chce liczyć co do godziny,proszę bardzo.Ale impreza tylko może - nie musi - nieznacznie się przedłużyć, więc dla mnie problemu nie ma. Na pewno bym poszła ;)

Wt lip 31, 2012 22:47
patryk84 napisał(a):
W piątek Jezus umarł za nas wszystkich na krzyżu, więc czy nie będzie to piękne okazanie miłości Jezusowi jeśli w tym dniu z miłości do Niego nie będę jadł mięsa?

wybaczcie ale ja nadal nie widzę związku miedzy jednym i drugim.
jak ktoś umie, to niech wyjaśni jaki jest związek.
dzięki!

Śr sie 01, 2012 2:15

A dlaczego jest post w Wielki Piątek czy w Środę Popielcową? Może się mylę ale chyba chodzi o umartwienie się a co za tym idzie okazanie szacunku dla danego dnia (a raczej wydarzeń z tego dnia a co za tym idzie dla samego Boga). Więc czemu z miłości nie robić tego w każdy piątek? Jedni nie jedzą mięsa, inni nie słuchają muzyki czy nie palą fajek albo nie piją alkoholu, jeszcze inni mają jeszcze inne formy umartwień. To chyba chodzi o sam gest a nie formę. Każdy wybiera sobie to co chce. Chodzi o to aby robić to z miłości do Boga. Jezus cierpiał za nas o wiele bardziej niż możemy sobie to wyobrazić, więc chyba powinno być dla nas czymś wspaniałym móc cierpieć i odmawiać sobie czegoś dla Niego.
Tak ja to rozumiem.

Śr sie 01, 2012 11:45

patryk84 napisał(a):
Jedni nie jedzą mięsa, inni nie słuchają muzyki czy nie palą fajek albo nie piją alkoholu, jeszcze inni mają jeszcze inne formy umartwień. To chyba chodzi o sam gest a nie formę. Każdy wybiera sobie to co chce.

no właśnie chyba tak powinno być, że każdy odmawia sobie tego, co lubi najbardziej, to ma być w końcu wyrzeczenie, a przecież jest cała masa ludzi, którzy mięsa albo nie lubią, albo jest im obojętne, albo wolą ryby, albo tego mięsa nie jedzą wcale. jakie w tym wyrzeczenie?

dodam jeszcze, że gdybym była wierząca, to akurat przestrzeganie piątkowego postu byłoby dla mnie radosnym świętem, bo mięsa nie znoszę, a u mnie, w domu z rzeźniczymi tradycjami, było codziennie ;(

Śr sie 01, 2012 12:13

Tak dla formalności:

w piątek obowiązuje nas post jakościowy - od potraw mięsnych (ergo - alkohol pić w piątek można) i powstrzymanie się od uczestnictwa w hucznych zabawach (ergo - iść do knajpy z kolegami też można).

Rzecz jasna złamanie tego na zasadzie jednorazowej jeszcze jakimś tam ciężkim grzechem nie jest, natomiast takie totalne lekceważenie wynikające z pogardy jest jak najbardziej.

Reasumując - choć sobie na to piwo z przyjaciółmi :)

Dodatkowo - jak mieszkasz w USA obowiązuje Cię zarządzenie biskupa miejsca. W Kościele Katolickim jest rejonizacja :)

Śr sie 01, 2012 12:34
Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.   [ Posty: 33 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona