Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn lis 10, 2025 0:13

Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 91 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5 ... 7  Następna strona
 Problemy ewangelizacji w Internecie 
Autor Wiadomość
Mysle, ze ddv nie do konca wie, jak cos takiego jak portal czy forum dziala, i ze wymaga to wielorotnie wiekszej pracy kodera niz na przyklad moderatorow (nie ubizajac moderatorom)

Crosis

Śr sie 17, 2005 22:06

Całkowicie zgadzam sie z ddv 163.Na forum jest zdecydowanie za malo ksiezy.Ja znam tylko jednego ktory sie udziela.Czesto sa tematy ktore nie maja zakonczenia i podsumowania.Kiedys rozmawialismy o wypowiedziach papieza ex cathedra i watpliwosci nadal pozostały co do tego tematu.
Rozxumiem ze ksiedza nie maja czasu no ale przeciez moga sie zmieniac i udzielac sie,poswiecajac np: 2 godziny dziennie.Moze internet nie jest jeszcze tak powszechny w kosciele i kosciol nie ma zaufania do takiego sposobu ewangelizacji.Ja bym sobie zyczyl tutaj doktora prawa kanonicznego.Nie musi byc od razu profesor ;)

Śr sie 17, 2005 23:58
Po pierwsze: siedzenie na forum i odpowiadanie na pytania, rozwiewanie watpliwosci to zajecie na pelny etat, a nie na 2 godziny dziennie. 2 godziny to mi czasem zajmuje przeczytanie postow po 8 godzinach nieobecnosci. A zwroccie uwage, ze ksiadz ma jeszcze na nie odpowiedziec.

Nie wymagacie za duzo?

Crosis

Cz sie 18, 2005 0:01

Ja znam tylko jednego ktory sie udziela.
A ja znam więcej :-P
Cytuj:
Nie wymagacie za duzo?
No ba... przecież księża nie mają co robić, tylko odwiedzać to forum i szukać tematów, przy których mogą komuś pomóc, udzielić dobrej rady itd. :doubt:
Ehh... szkoda gadać...
A jak ktoś bardzo potrzebuje fachowej odpowiedzi to w mękach i bólach rodzi się ona, po zadaniu pytania tutaj: http://wiara.pl/zapytania.php
Cytuj:
Ja bym sobie zyczyl tutaj doktora prawa kanonicznego.
Myśle, że może być ciężko, gdyz takowi mają wiele ciekawszych spraw na glowie. :doubt:

Cz sie 18, 2005 10:33
Zobacz profil WWW
Proponuję skupić pracę na 2-3 "elitarnych" forach dyskusyjnych - reszta i tak przecież bardzo często korzysta z tego, co my tutaj wypracujemy. ...
;)
Internet jest bardzo nośnym źródłem informacji i coraz więcej ludzi - szczególne młodych - szuka właśnie rozwiązania próblemów - własnie w Internecie ...
Uważam, że jak należy się im jak najbardziej fachowa rada i - i jak najbardziej fachowe odpowiedzi.
Uważam ponadto, że niepotrzebnie skupiamy się tutaj, na internetowych forach na "obronie" Wiary - uważam bowiem, że nie musimy się bronić (tzn. osoby religijne, wierzący Chrześcijanie) - bo mamy się wręcz czym pochwalić ...
Musimy tylko znaleźć więcej fachowców - rzetelnie potrafiących ojaśnić Młodzieży sprawy związane Ewangelizacją - i naszą Wiara ...
Tematyki do pochwalenia się - na pewno nie zabraknie ...
Począwszy od wyjaśniania spraw związanych z historią - a skończywszy na głoszeniu Ewangelizacji Miłości (patrz. "Cywlizacja Miłości" - nauczanie Jana Pawła II )

Cz sie 18, 2005 14:53

Proponuję skupić pracę na 2-3 "elitarnych" forach dyskusyjnych

Cóż - dla mnie jedno, to aż nadto zajęcia. Mam jeszcze kilka rzeczy do robienia w życiu :) I obawiam się, że nie tylko ja...

Cz sie 18, 2005 17:02
I im szybciej - tym lepiej ... :(

Cz sie 18, 2005 17:38
Nie pozostaje nam zatem nic innego, jak tylko prosić - każdy z nas osobno- o zaangażowanie się w prace internetową jak najwięcej Kapłanów ...

Proponuję rozpoczęcie internetowej akcji pod nazwą
"Więcej księży w internecie".
Dobrze by było, gdyby każdy z nas powiadomił o takiej istniejącej akcji swoich Kapłanów - z prośba o zaangazowanie się w pracę internetową Kapłanów oraz innych fachowców (np. historyków, informatyków) każdego z nich - w miare ich mozliwości i wolnego czasu.
Prosiłbym o powiadomienie swoich znajomych poprzez komunikatory i organizacje parafialne ...
Akcja toczona na dwóch "forach"
"Forum.wiara.pl"
oraz:
http://forum.ewangelizacja.sulechow.net/index.php
A fachowców na forach bardzo potrzeba ...
Liczę na zrozumienie - i prosiłbym o wsparcie i zaangażowanie w tej akcji :)

Cz sie 18, 2005 18:32
To, co chciałbym zaproponować, to pewną formę "pracy społecznej" w Internecie - która to z jednej strony przyczyniałaby się do powiekszenia wiedzy własnej Kapłana - z drugiej zaś pomoc w budowaniu nowoczesnej Ewangelizacji - dostosowanej do potrzeb XXI wieku.

Oczywiście, istnieje wiele próblemów, które może pomóc rozwiązać jedynie Kapłan w rozmowie osobistej z Potrzebującym.
Jednak - sądzę, że równie wiele spraw można nakreślić (badź wyjaśnić) w formie internetowych dyskusji. Internet o wiele szybciej jest w stanie dotrzeć do Potrzebującego i szerzej objąć problematykę niż wyjaśnienia "osobiste".
Z dośc prostego powodu - jest po prostu więcej osób mogących wyjaśnić daną problematykę - i to udokumentowaną odpowiednimi źródłami - często niedostępnymi w formie "książkowej" - lub też dlatego, że w formie "ksiązkowej" znajdowanie niezbędnych materiałów zajmuje o wiele więcej czasu i nie zawsze jest w stanie takie tłumaczenie w pełni zaspokoić oczekiwania Pytającego.
Kolejna sprawa - powiedzmy wprost - nie każdy z nas nadaje sie do pracy w Internecie
W Intrnecie trwa baardzo brutalna walka pomiędzy obrońcami Wiary i wartości Chrześcijańskich a osobami atakującymi Kosciół.
W pracy tej niejednokrotnie potrzeba bardzo mocnych nerwów - choćby po to, by nie dać się sprowokować...
A nigdy nie wiadomo, czy agresja wynika rzeczywiście z zamierzonej chęci urazenia - czy też z błędnych przekonań ...
Bardzo łatwo kogoś (choćby niechcący) skrzywdzić - stad też potrzeba dobrych "for" o bardzo ostrej Moderacji dbającej o to, by - choćby nawet niechcący - ktoś nie uraził innej osoby. :(
Zaznaczam - nie każdy atak na nas wynika z chęci urażenia ...

Pozdrawiam :)

Pt sie 19, 2005 15:35

Ja dzis wysłalem 5 maili do ksieży. Nie dostałem od nich odpowiedzi ale zobaczymy ;)

N sie 21, 2005 20:35
Zobacz profil WWW

Crosis

N sie 21, 2005 20:49

N sie 21, 2005 21:01

Moj ks katecheta z ogólniaka byl dumny z siebie jak wydrukowal zdjęcie znalezione w necie!
Jakbym mu powiedziala o tej akcji, to by mnie zabil śmiechem :D:D:D:D
Ale życze powodzenia...
Moze zacznijscie "werbację" od tych, co na czat prychodzą?

N sie 21, 2005 22:41
Zobacz profil WWW
Dokladnie, odpowiadac na forum to jedno :P

A czasem trzeba jeszcze cos innego na tym forum robic :P

Crosis

N sie 21, 2005 22:42
A znasz jakąś skuteczniejszą metodę Skajo :co:
Bo z tego, co mi wiadomo - to paru już próbowało ...
Zamiast zatem naśmiewaqć się psoto - wzięłabys się do roboty ... :P

N sie 21, 2005 22:44
Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.   [ Posty: 91 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5 ... 7  Następna strona