Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest So sie 23, 2025 18:59

Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 17 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
 O Miłości przez duże 'M' 
Autor Wiadomość
Pytanie do "agapa": Czy kochanie dopuszcza sprawianie kochanej osobie bólu? Moim zdaniem nie, bo kochanie to sprawianie komuś rozkoszy i odbieranie od kogoś rozkoszy (rozkosz i kochanie pochodzą od tego samego rdzenia). Natomiast miłość dopuszcza to i to pod wieloma postaciami. Przywołujący dziecko do porządku klaps, czy inna kara, jeśli nawet nie sprawia bólu to jednak jakąś przykrość. A dlaczego? Bo ja jako ojciec dziecko miłuję (a nie kocham) i pragnę wyłącznie jego dobra. Nawet tego, które gorzko smakuje. Aby to jednak zrozumieć trzeba "wyjść z siebie" i spojrzeć na problem tak jakbym nie istniał a istniała jedynie prawda.

Śr gru 14, 2005 14:36

Cytuj:
Miłość przez "M" to ten ideał, znany z Hymnu św. Pawła

Widzisz, problem w tym, ze wlasnie nie jest. Jest to pewien schemat, przepiekny zreszta, ale ja wole Lesmianowe schematy.

Trudno, podobo o gustach się nie dyskutuje, a przecież nie będziemy dociekać, jaka jest prawda. Zresztą to była jedynie moja propozycja takiego rozróżnienia pojęć związanych z miłością, jakoś przeżyję, że nie została przyjęta ;-)
Rozumiem, że obstajesz przy używaniu wymiennie pojęć "miłość" i "zakochanie"?

agapa napisał(a):
A Hymn Pawla dalece odbiega od moich utopijnych wizji. Ja wole tarzac sie w kwiatach, a nie wyobrazac sobie, ze sie w nich tarzam.

Co do tarzania i wyobrażania mogę się zgodzić, ale nie widzę związku z Hymnem o Miłości.

agapa napisał(a):
Moze dlatego ten swiat nazywam rajem i nawet nie mam smialosci prosic Boga o cos lepszego.

Ten świat ma niestety tę wadę, że wszystko dobre szybko się kończy... Oby jak najpóźniej :)

Śr gru 14, 2005 20:38
Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.   [ Posty: 17 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2