Autor |
Wiadomość |
Anonim (konto usunięte)
|
vox de profundis napisał(a): i jeszcze dokument źródłowy potwierdzający nieważność święceń anglikańskich
Panie Głosie z Głębokości,
Dokument ów (Apostolicae curae) jest już przestarzały. Jak niedawno zeznał kard. Kasper, nad jego treścią od dawna trwa "szeroka dyskusja historyczno-teologiczna", która co prawda "jak na razie nie doprowadziła do konkluzywnego rozwiązania lub pełnego konsensusu", ale strony "osiągnęły takie zbliżenie stanowisk, które uzasadnia obiecujące oczekiwania na przyszłość".
Cytat za listem kard. Kaspera:
http://www.archbishopofcanterbury.org/r ... speech.htm
Co ciekawe, jeszcze 8 lat temu nie był przestarzały:
"Jeśli chodzi o prawdy związane z objawieniem na mocy konieczności historycznej, które powinny być uznane w sposób ostateczny, ale nie będą mogły być zdefiniowane jako objawione przez Boga, to można podać jako przykład prawomocność wyboru Biskupa Rzymu lub przeprowadzenia soboru powszechnego, jak również kanonizacji świętych (fakty dogmatyczne); deklarację Leona XIII, zawartą w liście apostolskim Apostolicae curae, o nieważności święceń anglikańskich i inne.
Cytat za:
http://www.opoka.org.pl/biblioteka/W/WR ... wiary.html
Ale - jak zapewne wszyscy wiemy - w Kościele posoborowym wyraz "ostateczny" wykłada się jako "do najbliższej nowelizacji Prawa".
|
N lis 26, 2006 16:58 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Swoją drogą - "fajna" data :-/
|
N lis 26, 2006 19:57 |
|
 |
kawa
|
data jak każda inna. Nie demonizuj.
|
N lis 26, 2006 20:40 |
|
|
|
 |
qik
|
O lol. Wierzenie że zjada się prawdziwe ciało chrystusa jest czystą, niepopartą teologicznie, kanibalistyczną tradycją. Jezus mówiąc że to jest ciało jego chciał coś uzmysłowić ludziom, anie to że on jest w tym chlebie. Przecież apostołowie gdy jedli chelb i pili wino widzieli Jezusa z ciała i krwi przed nimi. Pozatym przecież chyba niejadł swojego własnego ciała? "to czyńcie na moją pamiątkę" podkreślam jeszcze raz "pamiątkę". "odtąd niebędę pił z owocu krzewu winnego aż do owego dnia, kiedy pić go będę z wami na nowo, w ktrólestwie ojca mojego." Nie pili dosłownie Jego krwi, lecz z owocu winorośli. Pozatym spójrzmy też pod względem tego że apostołowie byli żydami. NIe mogli spożywaćczegoś w czym była krew bo było to zabronione przzez ich tradycję.
|
N lis 26, 2006 21:23 |
|
 |
vox de profundis
|
qik napisał(a): O lol. Wierzenie że zjada się prawdziwe ciało chrystusa jest czystą, niepopartą teologicznie, kanibalistyczną tradycją. Jezus mówiąc że to jest ciało jego chciał coś uzmysłowić ludziom, anie to że on jest w tym chlebie. Przecież apostołowie gdy jedli chelb i pili wino widzieli Jezusa z ciała i krwi przed nimi. Pozatym przecież chyba niejadł swojego własnego ciała? "to czyńcie na moją pamiątkę" podkreślam jeszcze raz "pamiątkę". "odtąd niebędę pił z owocu krzewu winnego aż do owego dnia, kiedy pić go będę z wami na nowo, w ktrólestwie ojca mojego." Nie pili dosłownie Jego krwi, lecz z owocu winorośli. Pozatym spójrzmy też pod względem tego że apostołowie byli żydami. NIe mogli spożywaćczegoś w czym była krew bo było to zabronione przzez ich tradycję.
Na normalnych forach katolickich za coś takiego banują.
Ciekawe jak długo tutaj te bluźnierstwa powiszą. Zapewne do końca świata.
|
N lis 26, 2006 22:19 |
|
|
|
 |
Kamyk
|
Cytuj: Jezus mówiąc że to jest ciało jego chciał coś uzmysłowić ludziom, anie to że on jest w tym chlebie W myśl katolicyzmu, Jezus nie jest w chlebie Cytuj: Pozatym spójrzmy też pod względem tego że apostołowie byli żydami. NIe mogli spożywaćczegoś w czym była krew bo było to zabronione przzez ich tradycję.
Wielu rzeczy żydom teoretycznie nie było wolno, ale Jezus z apostołami to czynili
Jezus powiedział wyraźnie "To jest ciało moje, to jest krew moja". EOT
|
N lis 26, 2006 22:21 |
|
 |
vox de profundis
|
marcin_jarzębski napisał(a): hola hola proszę pamietać że Kosciół Wysoki jest częscią anglikanizmu i oni (większość jesli nie wszyscy) mają sukcesję od starokatolików! Nie mozna wszystkich anglikan wrzucać do jednego worka z Kosciołem Niskim czy Szerokim! Jesli kapłan wypowiada słowa konsekracji to oczywiste jest ze intencją jest sprawowanie Sakramentu, a czy on wierzy czy nie...
Niech więc poda Pan sposób na rozróżnienie tych anglikańskich duchownych, którzy mają sukcesję, od tych, którzy jej nie mają. Ja za ważność ich święceń nie dam złamanego szeląga, nawet nie mówiąc o głowie.
|
N lis 26, 2006 22:25 |
|
 |
marcin_jarzębski
|
Cytuj: Niech więc poda Pan sposób na rozróżnienie tych anglikańskich duchownych, którzy mają sukcesję, od tych, którzy jej nie mają.
prosze wpisac w google np: anglican catholic church lub anglican orthodox church a nawet anglican catholic-orthodox church Najlrpściej jest prześledzić linię sukcesji. Jesli ksiądz został wyświęcony przez biskupa który ma zachowaną sukcesję to problem moze lezyc w świeceniach prezbiteratu, czy były waznie sprawowane.
O ile wiem konwertytów ksiezy z anglikanizmu świeci się sub conditione wiec jest załozenie że może miec już świecenia wazne!
Nie ejst tejemnicą że są grupy staro-anglikan któzy sprawują chocby liturgię trydencką, wyznają ta samą nauke o transsubstancji co KK.
_________________ zapraszam na blog Χριστιανος
|
N lis 26, 2006 22:48 |
|
 |
qik
|
Jezus powiedział wyraźnie "To jest ciało moje, to jest krew moja".
Czyli według Ciebie wzioł kawałek swojego ciała i je odciął? Ciekawa teoria.
Ludzie przejżyjcie na oczy. Porównajcie sobie to co było od początku w biblii i jak czynili pierwsi chrześcijanie. To co wyznajecie wymyślili zwykli śmiertelnicy - papieże którzy też są ludźmi, a co gorsza często zaprzeczali jeden drugiemu.
|
Pn lis 27, 2006 14:52 |
|
 |
vox de profundis
|
qik napisał(a): Jezus powiedział wyraźnie "To jest ciało moje, to jest krew moja". No właśnie. Proponuję ponownie przeczytać te słowa Chrystusa Pana - tym razem ze zrozumieniem. qik napisał(a): Czyli według Ciebie wzioł kawałek swojego ciała i je odciął? Ciekawa teoria. Ciekawa ortografia  qik napisał(a): Ludzie przejżyjcie na oczy. Ludzie, nauczcie się pisać!  qik napisał(a): Porównajcie sobie to co było od początku w biblii i jak czynili pierwsi chrześcijanie. Rozumiem, że masz wehikuł czasu i widziałeś na własne oczy. qik napisał(a): To co wyznajecie wymyślili zwykli śmiertelnicy - papieże którzy też są ludźmi, a co gorsza często zaprzeczali jeden drugiemu.
A może jakieś przykłady?
|
Pn lis 27, 2006 16:37 |
|
 |
rozalka
Moderator
|
Halo? Proszę skupić się na problemie dyskusji, a nie na grze w ping-ponga, bo to do niczego prowadzi.
A Ciebie quik proszę o uzasadnienie swojej teorii, bo jak na razie wyraziłeś swój pogląd, do którego zresztą masz prawo  , więc teraz czas na argumenty.
_________________ Co dalej za zakrętem jest? Kamieni mnóstwo Pod kamieniami leży szkło Szło by się długo Gdyby nie to szkło, to by się szło... ♪
|
Pn lis 27, 2006 19:56 |
|
 |
vox de profundis
|
rozalka napisał(a): A Ciebie quik proszę o uzasadnienie swojej teorii, bo jak na razie wyraziłeś swój pogląd, do którego zresztą masz prawo  , więc teraz czas na argumenty.
Pani Rozalko,
quik ma prawo do własnych poglądów, ale nie ma prawa do publicznego bluźnienia przeciw świętej wierze katolickiej. zamiast zachęcać do uzasadniania jego nienawistnych urojeń trzeba go zabanować.
|
Pn lis 27, 2006 20:05 |
|
 |
Spidy
|
qik napisał(a): O lol. Wierzenie że zjada się prawdziwe ciało Chrystusa jest czystą, niepopartą teologicznie, kanibalistyczną tradycją.
To może przeczytajmy Słowo Boże uważniej:
(J 6, 48-59)
48 Jam jest chleb życia. 49 * Ojcowie wasi jedli mannę na pustyni i pomarli. 50 To jest chleb, który z nieba zstępuje: kto go spożywa, nie umrze. 51 Ja jestem chlebem żywym, który zstąpił z nieba. Jeśli kto spożywa ten chleb, będzie żył na wieki. Chlebem, który Ja dam, jest moje ciało za życie świata».
Jezus powiedział wyraźnie: Jego ciało, które stanie się dla nas chlebem zbawienia. Niemniej rzeczywiście oburzyło to Żydów...
52 Sprzeczali się więc między sobą Żydzi mówiąc: «Jak On może nam dać [swoje] ciało do spożycia?» 53 Rzekł do nich Jezus: «Zaprawdę, zaprawdę, powiadam wam: Jeżeli nie będziecie spożywali Ciała Syna Człowieczego i nie będziecie pili Krwi Jego, nie będziecie mieli życia w sobie. 54 Kto spożywa moje Ciało i pije moją Krew, ma życie wieczne, a Ja go wskrzeszę w dniu ostatecznym. 55 Ciało moje jest prawdziwym pokarmem, a Krew moja jest prawdziwym napojem. 56 Kto spożywa moje Ciało i Krew moją pije, trwa we Mnie, a Ja w nim. 57 Jak Mnie posłał żyjący Ojciec, a Ja żyję przez* Ojca, tak i ten, kto Mnie spożywa, będzie żył przeze Mnie. 58 To jest chleb, który z nieba zstąpił - nie jest on taki jak ten, który jedli wasi przodkowie, a poumierali. Kto spożywa ten chleb, będzie żył na wieki». 59 To powiedział ucząc w synagodze w Kafarnaum.
Po tej nauce wielu Jego uczniów czuło się zgorszonych i część z nich opuściła Go po tych słowach. Bo to było dla nich przegięcie...
_________________ Nie smuć się zaraz z nieszczęść na świecie, bo nie znasz dobra zamierzonego w wyrokach Bożych, które one niosą z sobą dla wiecznej radości wybranych. (św. Jan od Krzyża)
|
Wt lis 28, 2006 0:34 |
|
 |
rozalka
Moderator
|
vox de profundis czy jak tam jeszcze się kiedyś nazywałeś nie dziwię Ci się, że uważasz protestancki pogląd w sprawie Sakramentu Eucharystii za bluźnierczy, ale takowy też ma prawo istnieć na tym forum.
Pozdrawiam.
Dopisane.
Gwoli ścisłości podam tekst, który w innym temacie podała jo_tka.
Portal www.wiara.pl istnieje od 3 lipca 2001 roku. Jest to jedyny w swoim rodzaju portal tematyczny o charakterze ekumeniczno-międzyreligijnym przeznaczony dla ludzi wierzących, poszukujących i niewierzących. Trzon redakcji stanowią katolicy, ale autorami wielu materiałów są członkowie innych wyznań chrześcijańskich lub wyznawcy innych religii.
Za: http://www.reklama.wiara.pl/index.php?g ... 1144059338
Mam nadzieję, że to niektórym coś wyjaśni.
_________________ Co dalej za zakrętem jest? Kamieni mnóstwo Pod kamieniami leży szkło Szło by się długo Gdyby nie to szkło, to by się szło... ♪
|
Wt lis 28, 2006 21:33 |
|
 |
vox de profundis
|
OK Rozalko, zrozumiałem już, że nazywanie spożywania Przenajświętszego Sakramentu kanibalizmem nie jest przejawem chamstwa, jak mi się do tej pory wydawało, tylko uprawnionym wyrażeniem opinii w ramach dialogu międzyreligijnego.
Spadam na razie, idę pisać międzyreligijną litanię do św. Spokoja, Peruna i Wielkiego Mzimu.
|
So gru 02, 2006 17:09 |
|
|
|