Polska Zjednoczona Platforma Obywatelska
Autor |
Wiadomość |
Anonim (konto usunięte)
|
 Re: Polska Zjednoczona Platforma Obywatelska
Gita2 napisał(a): Alus napisał(a): Alus cytuje: Gita - to jednak zauwazyłas, że nie tylko w Polsce jest źle, drogo w wysokie bezrobocie?.....ale oczywiście Polska przebija inne kraje - zapewne powiesz, że w Polsce sytuacja jest gorsza niż w Grecji, Islandii  PS. Czy was nie przerażają ohydne, zjadliwe, kipiące nienawiścią komentarze na różnych portalach, na forach, w blogach??????.......przecież niektóre budzą wątpiwości w człowieczeństwo piszących..... Co ciekawe, to w rankingu chamstwa, brutalności, polski internet jest w ścisłej czołowce - i to ponoć w katolickim kraju  Oczywiście, że w Grecji i Islandii jest lepiej niż w Polsce, dlatego dziwię się, że w Polsce ludzie to tak cierpliwie znoszą. Na drugie pytanie odpowiem tak: tam gdzie jest dużo dobra, tam diabeł gorliwiej działa, dlatego tyle chamstwa i brutalności w internecie. Internauci wyżywaja się w internecie i oczywiście zdecydownie więcej tego chamstwa jest po stronie zwolenników PO, SLD i RPP. Miłościwie rządząca nam partia, coraz częściej bierze wzory z PZPR i widzi to coraz więcej zwolenników tejże partii. Młodzi pokażą wam czerwoną kartkę i jest na to najwyższy czas. Przyszłość jednak nie zapowiada się różowo, gdyż opanowaliści prawie wszystkie mozliwe urzędy na różnych szczeblach podobnie jak w okresie PRL; PZPR. Jakiż Ty masz prosty, nie skomplikwowany ogląd świata czarno/biały..... Ja zdecydowanie wolę mój wielobarwny 
|
So maja 21, 2011 8:04 |
|
|
|
 |
Gita2
|
I tym się zasadniczo róńimy. Ja w/g zasady TAK TAK, NIE NIE a Ty starasz się udawadniać, że czarne jest białe. Bronisz rządzącej partii do upadłego, chociaż fakty niezbicie mówią, że przekroczyła ona już wszelkie mozliwe granice przyzwoitości.
|
So maja 21, 2011 8:09 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Gita2 napisał(a): I tym się zasadniczo róńimy. Ja w/g zasady TAK TAK, NIE NIE a Ty starasz się udawadniać, że czarne jest białe. Bronisz rządzącej partii do upadłego, chociaż fakty niezbicie mówią, że przekroczyła ona już wszelkie mozliwe granice przyzwoitości. "Fakty" - każdy ma indywidualny ogląd, ocenę faktów....Twoje "TAK" nie musi stanowić "TAK" dla wszystkich. Ja nie lubię PiS - ale nie postrzegam jej jako uosobienie wszelkiego zła. I na tym polega wielobarwność 
|
So maja 21, 2011 8:13 |
|
|
|
 |
maly_kwiatek
zbanowany na stałe
|
Starajmy się do współdyskutantów zwracać nie w drugiej osobie, liczby pojedynczej, a tym bardziej mnogiej. Takie zwracanie się ad personam, może wywoływać obrazę, a zawsze wywołuje niepotrzebne, nieuzasadnione emocje.
Różnice poglądów między dojrzałymi dyskutantami nie powinny wywoływać ani nadmiernego zdziwienia, ani potępiających ocen. Te różnice są normalne i właśnie dzięki różnicom poglądów, możemy spotykać się z ludźmi na dyskusjach.
Gita, co to jest RPP? Mnie się kojarzy jedynie z Radą Polityki Pieniężnej, której kiedyś przewodniczyła Hanna Gronkiewicz - Waltz, znana z bliskiej łączności z Bogiem, w Duchu Świętym.
_________________ Mały kwiatek pod stopami Boga - św. Teresa od Dzieciątka Jezus Zbrodnia państwowa to i państwowe morderstwo i terror demokracji. Gdy działa Duch Święty, wzrasta wiara, nadzieja, miłość Boga i bliźniego, ginie kłamstwo, nienawiść, magia.
|
So maja 21, 2011 8:17 |
|
 |
Johnny99
|
Alus napisał(a): Ja nie lubię PiS - ale nie postrzegam jej jako uosobienie wszelkiego zła. No, teraz to logiczne - skoro PO zatraciła już wszelkie hamulce do postępowania "tak jak PiS", a przecież PO trzeba za wszelką cenę bronić. Cytuj: Właścicielowi portalu antykomor.pl PiS zaoferowało już adwokata, oczywiście na koszt partii A Gazeta Polska zapewne zaoferuje mu pracę, jak już z tego wyjdzie. Oczywiście, dla fanów PO to bardzo źle. Obraził naszego, prawowitego i legalnie wybranego prezydenta - i jeszcze adwokata chce! Pracować się zachciało, też czego! Do więzienia z gnidą! Jeżeli już ma PiS na coś wydawać pieniądze, to niech je wydaje właśnie w taki sposób (a nie np. na idiotyczne kampanie wyborcze, zresztą dzisiaj trzeba sobie powiedzieć, że prowadzenie "normalnego" sporu z obecną władzą uwłacza godności) - na pomoc dla opozycjonistów nękanych przez władzę. Tak właśnie dzisiaj należy postępować. Spierać o ideologię będziemy się już w normalnym kraju.
_________________ I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)
|
So maja 21, 2011 8:19 |
|
|
|
 |
Gita2
|
Mały Kwiatek! RPP-Ruch Poparcia Palikota. Fani tego tworu najczęściej posługuja się wulgaryzmami, jeszcze bardziej niz fani Platformy.
|
So maja 21, 2011 8:22 |
|
 |
Johnny99
|
Alus jest "wielobarwna" tak samo, jak np. Jacek Żakowski - uważa, że popierać PO a zwalczać PiS można z bardzo różnych powodów i to jest właśnie wielobarwność.
_________________ I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)
|
So maja 21, 2011 8:25 |
|
 |
maly_kwiatek
zbanowany na stałe
|
Sprawowanie władzy poprzez spektakularne zastraszanie społeczeństwa za pomocą nagrywanych przez wezwane telewizje brutalnych akcji zatrzymań rzekomych terrorystów i zbrodniarzy jest tyleż karygodne, co nieskuteczne. Społeczeństwo widziało na własne oczy zatrzymanie niewinnej posłanki które doprowadziło do jej śmierci. Społeczeństwo widzi najścia na domy różnych ludzi w tym 25latka, tworzącego satyryczną stronę o panu Komorowskim. Społeczeństwo docenia fakt, że państwowi funkcjonariusze realizujący najście, pamiętali o przeszukaniu piwnicy napadniętego. Społeczeństwo zna i pamięta przypadki państwowej napaści na niewinnych ludzi, napaści o znamionach brutalnego terroru, napaści wynikającej jedynie i tylko z nieprawdziwego adresu podanego brygadzie funkcjonariuszy. Społeczeństwo dostrzega fakt, że po tak skandalicznych akcjach, w publicznych mediach nie widać ani wyjaśnień, ani przeprosin.
Społeczeństwo to wszystko widzi. Na razie Polacy boją się reagować. Przyjdzie czas, gdy przestaną się bać. A wtedy, całe to Państwo oparte o wyzysk i przemoc - rozpadnie się w drobny mak. Wreszcie będzie można budować państwo cywilizacji miłości, a nie cywilizacji śmierci.
Jeśli chodzi o Ruch Pana Palikota, powinno się uruchomić jak najszybciej proces delegalizacji tej partii.
_________________ Mały kwiatek pod stopami Boga - św. Teresa od Dzieciątka Jezus Zbrodnia państwowa to i państwowe morderstwo i terror demokracji. Gdy działa Duch Święty, wzrasta wiara, nadzieja, miłość Boga i bliźniego, ginie kłamstwo, nienawiść, magia.
|
So maja 21, 2011 8:33 |
|
 |
Johnny99
|
Rafał Ziemkiewicz donosi, iż w środowisku dziennikarskim krąży plota, że pijarowcy Tuska mają kolejny pomysł na "zdecydowane działania" w ramach kampanii wyborczej - tym razem Tusk zacznie bohatersko, "na granicy prawa" i "żarty się skończyły" zwalczać piractwo drogowe. Sztab czeka tylko na jakiś fajny i medialny wypadek. Ciekawe czy się sprawdzi?
|
So maja 21, 2011 9:06 |
|
 |
maly_kwiatek
zbanowany na stałe
|
To kreowanie się przez polityków jest równie groteskowe i aroganckie, jak zachowania artystek i artystów z programów zaczynających dzień w różnych telewizjach o szóstej rano.
Naprawdę warto, zamiast udziału w tym groteskowym spektaklu, poświęcić się słuchaniu ptaków, oglądaniu przyrody i spacerom.
|
So maja 21, 2011 9:13 |
|
 |
Johnny99
|
Ziemkiewicz:
Ja pomijam kwestię, że gdyby w ogóle poważnie traktować przepisy o znieważaniu urzędu prezydenckiego, to pierwszym aresztowanym powinien być Bronisław Komorowski, który deprecjonuje i ośmiesza ten urząd każdym swoim kolejnym żartem, złotą myślą i publicznym wystąpieniem. Zauważmy tylko pewną sekwencję zdarzeń: próba cichego wprowadzenia do ustawodawstwa przepisu umożliwiającego cenzurę Internetu, pobicie protestujących w Warszawie przez Straż Miejską, mandaty karne za nazwanie Tuska matołem… Jestem przekonany, że te zdarzenia nie są przypadkowe. Władza maca, jak daleko może się posunąć. Jestem przekonany, że w tej chwili piarowskie hufce Tuska badają i sprawdzają pilnie, jakie są reakcje społeczeństwa. Jeśli im wyjdzie, że oburzenie nie wykracza poza żelazny elektorat antykomunistyczny i aktyokrągłostołowy, na który i tak Partia i stronnictwa sojusznicze liczyć nie mogą, to pójdzie sygnał, że do rządowych socjotechnik izolowania opozycji można także wprowadzić budzenie w obywatelach lęku przed narobieniem sobie kłopotów. Żeby na przyszłość spękali, jak po wizycie osiłków z ABW spękał i zamknął stronę właściciel szyderczego serwisu.
Jak już widać, nie wykracza. Fanów PO nie ruszy absolutnie nic. A to dlatego, że zawsze pozostanie master argument: to wszystko wina PiS, PiS samo jest sobie winne. ABW najeżdża człowieka? Sam jest sobie winien, na pewno jest umoczony. Z ręki fanatyka PO ginie polityk PiS? PiS samo jest sobie winne, bo taką atmosferę wprowadziło. Ginie prezydent RP wraz z generalicją i sporą reprezentacją elit? Sam sobie jest prezydent winien, po co się tam w ogóle pchał, a w ogóle to naciskał na pilotów, żeby na siłę lądowali. I tak dalej, i tak dalej. Śmierć człowieka bądź zniszczenie mu życia nic już dla fanów PO nie znaczy. Liczy się tylko zdjęcie odpowiedzialności z władzy i przerzucenie jej na reakcyjną opozycję, podważającą prawowity i legalny porządek. PRL wrócił.
Ostatnio edytowano So maja 21, 2011 11:10 przez Johnny99, łącznie edytowano 1 raz
|
So maja 21, 2011 11:07 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Johnny99 napisał(a): Alus jest "wielobarwna" tak samo, jak np. Jacek Żakowski - uważa, że popierać PO a zwalczać PiS można z bardzo różnych powodów i to jest właśnie wielobarwność. Dzięki Bogu nie tak wielobarwana jak Ziemkiewicz Ja w przeciwieństwie do Twojego guru, widzę braki, wady PO, ale nie daję się nabrać na dodatki PiS. Wszystkie partie maja jeden zasadniczy priorytet - władza i kasa. PiS dodaje do tego "ideologię" patriotyczno - religijną. Ale tylko "ideologię" - głosowanie w sprawie projektu M. Jurka radykalnie odsłoniło jej jakość. Dlatego tak dobrze czyje się tandem PiS i RM.......władza i kasa podlana sosem ideologicznym patriotyczno-religijnym. Świetnie ukazał to F. Libicki - RM wespól z PiS koordynowało podpisy pod petycją w kwestli lasów, ale zupełnie zignorowało zbiór podpisów projektu zmiany ustawy aborcyjnej. OBŁUDA aż kipi.
|
So maja 21, 2011 11:09 |
|
 |
Johnny99
|
A Alus, po czterech latach, nadal uważa, że najważniejsze to znaleźć "obłudę" w opozycji - a to, co robi w tym czasie władza, nie ma żadnego znaczenia.
Taaa, Alus doskonale widzi "braki" PO (ciekawe jakie?), ale ja zdążyłem już tysiąc razy napisać, że nie mam żadnego "guru", a Alus nadal tego nie zauważyła..
Tak jest, dalej uważnie patrzcie na ręce opozycji, gdy tymczasem za waszymi plecami ludzie będą zamykani, niszczeni i nękani. Gdy za waszymi plecami lekce będzie ważona ludzka śmierć. Już od dawna mniej mnie zajmuje to, co robi władza - bardziej przeraża mnie to, jak wpływa na społeczeństwo.
Dalej Ziemkiewicz:
Proszę wybaczyć, że przywołam niedawne wydarzenia. Mieliśmy w ciągu trzech dni aż cztery „przełamujące newsy” o przypadkach zgonów po zażyciu dopalaczy, i na trzeci dzień w reakcji na te straszliwe zdarzenia premier zaczął okazywać srogość. A potem, kiedy już rzecz ucichła, okazało się, że wszystkie cztery sprawy, które tak w porę się nadarzyły premierowi, zostały dosłownie wystrugane z banana, że w każdym wypadku domniemany związek zmarłego z dopalaczami był nader dyskusyjny albo zgoła zupełnie wyssany z palca. Można oczywiście wierzyć, że kilka redakcji zupełnie spontanicznie się pomyliło i „podkręciło” w ten sam sposób temperaturę serwisów, a premier błyskawicznie zareagował na nastroje społeczne, choć jeszcze dwa dni wcześniej niczego w sprawie dopalaczy nie planował. Ja nie wierzę.
Tak samo nie wierzę, żeby była przypadkiem zbieżność pomiędzy tonem establishmentowych mediów a wysyłanymi przez władzę sygnałami, by każdy, kto się chce wyłamać ze stada lemingów, lepiej się dobrze zastanowił, czy nie narobi sobie przykrości. Wbrew stereotypowi nie jesteśmy narodem odważnym, i władza analizująca badania i sondaże o tym wie. Dyskretnie utrzymywana atmosfera niejasnego zagrożenia związanego z byciem „pisowcem” może pewną część obywateli skutecznie utrzymać w bierności, powstrzymać przed otwartym krytykowaniem władzy. Tak samo − jak to wtedy ujmował Kolega Kierownik z monologów Jacka Fedorowicza − „zabezpieczali biedocie stracha” komuniści w schyłkowym „prylu”, który państwo Tuska pod wieloma względami bardzo przypomina.
Z jednej strony mamy rekordową skalę podsłuchów, zupełnie otwarte sekowanie opozycyjnych dziennikarzy czy próbę przejęcia na rympał kontroli nad krytycznym wobec rządu dziennikiem, zastraszanie organizatorów spotkań z ludźmi niemile widzianymi przez establishment i utrudnianie obywatelskiej aktywności całą gamą drobnych administracyjnych szykan, w rodzaju, na przykład, uniemożliwienia wynajęcia sali; no i mandaty oraz najścia ABW ze straszeniem trzema latami więzienia za znieważanie władzy. Z drugiej zaś chór usłużnych propagandystów, który zawczasu przygotowuje odpowiedni medialny background do kolejnej wojenki premiera.
O tyle bym się z nim nie zgodził, że on pisze jedynie o "braku odwagi" w społeczeństwie. Owszem, to może dotyczyć przeciwników władzy, ale nie oni tu są najważniejsi (bo i tak nic nie mogą). Fani PO nie potrzebują odwagi, bo niczego się nie boją. Tak, jak za PiS każde wejście ABW wzbudzało w nich przerażenie, że "do mnie też wejdą?" (choć wtedy wchodzili tylko do ludzi z naprawdę poważnymi zarzutami), tak teraz to samo (tyle, że w odniesieniu do człowieka, który popełnił co najwyżej głupotę) nie przeraża ich w ogóle. Bo wiadomo: popierasz PO, to do ciebie nie wejdą. A jak nie popierasz, to jesteś chory psychicznie i z nienawiści, więc nawet powinni wejść, żebyś przestał wreszcie podważać to, co "prawowite i legalne". Tym się, panie Ziemkiewicz, należałoby zająć.
|
So maja 21, 2011 11:19 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Johnny99 napisał(a): A Alus, po czterech latach, nadal uważa, że najważniejsze to znaleźć "obłudę" w opozycji - a to, co robi w tym czasie władza, nie ma żadnego znaczenia.
Taaa, Alus doskonale widzi "braki" PO (ciekawe jakie?), ale ja zdążyłem już tysiąc razy napisać, że nie mam żadnego "guru", a Alus nadal tego nie zauważyła..
Tak jest, dalej uważnie patrzcie na ręce opozycji, gdy tymczasem za waszymi plecami ludzie będą zamykani, niszczeni i nękani. Gdy za waszymi plecami lekce będzie ważona ludzka śmierć. Już od dawna mniej mnie zajmuje to, co robi władza - bardziej przeraża mnie to, jak wpływa na społeczeństwo. Tysiąc razy napisałeś......a bezwiednie, instynktownie nie potrafisz nie powołac się na guru. "Guru" - bo ten pan traktuje siebie jako alfe i omegę.....w swoich felietonach, blogach nie ominął zjadliwą krytyką żadnego polityka, duchownego. Władza, niezależnie która partia ją aktualnie sprawuje, niewiele różni się w kwestiach gospodarczych, społecznych - jedynie zróżnicowanie zależne jest od koniunktury gospodarczej na świecie.
|
So maja 21, 2011 11:28 |
|
 |
Johnny99
|
Alus napisał(a): a bezwiednie, instynktownie nie potrafisz nie powołac się na guru. Sam już nie pamiętam, kiedy się ostatni raz na niego powołałem. Ale nie dziwię się - dla Alus, oczywiście, ważniejsze jest dokopanie Ziemkiewiczowi niż to, że władza dokopuje tym, którzy ją "obrażają". Tak właśnie wygląda moralność platformiana. Cytuj: Władza, niezależnie która partia ją aktualnie sprawuje, niewiele różni się w kwestiach gospodarczych, społecznych - jedynie zróżnicowanie zależne jest od koniunktury gospodarczej na świecie. Łatwo się zorientować, kiedy Platforma przekroczyła kolejną granicę - za każdym razem wtedy Alus pisze, że w sumie nic się nie stało, bo przecież "każda władza jest taka sama", Platforma też, co nie zmienia faktu, że na Platformę głosowała, głosuje i będzie głosować, bo wprawdzie wszystkie władze są równe, ale Platforma najrówniejsza. Ostatni raz Ziemkiewicz, najważniejszy fragment: W zmarniałym, niszowym „Tygodniku Powszechnym”, wydawanym dziś przez grupę ITI, nazwany zostałem właśnie − na podstawie cytatów zaczerpniętych z mojej powieści (!) − „gazetowym bandytą”. Może to warte uwagi: to, czym się zajmuję, to nie dziennikarstwo, tylko „gazetowy bandytyzm”. W tym samym czasie Piotr Zaremba, akurat jeden z najmniej pyskatych i najbardziej merytorycznych przeciwników medialnego salonu, okrzykniety został przez jego czołowych funkcjonariuszy zupełnie bez jakichkolwiek racjonalnych podstaw antysemitą. Niby mieści się to w logice dotychczasowej propagandy, ale zarazem − może pokazywać jej nową jakość. Nie chcę wyciągać wniosków zbyt daleko idących z czegoś, co może jest tylko zwykłym chamstwem wysługujących się władzy miglanców, ale przecież jeśli, tak hipotetycznie, test wykonany na wydawcy strony antykomor.pl uzna władza za udany i zapragnie z kolei sprawdzić, jak daleko może się posunąć w uprzykrzaniu życia opozycyjnym dziennikarzom, to, proszę zauważyć − już są podstawy dyskursu, którym Adam Michnik i jego konstable będą się wtedy mogli posłużyć: Wolność słowa to rzecz święta, ale przecież nie dla antysemitów. Władza nie ogranicza dziennikarstwa, walczy tylko z „gazetowym bandytyzmem”. Tak jak nie walczy z kibicami, tylko z „bandytami stadionowymi”.
|
So maja 21, 2011 11:45 |
|
|
|