Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Wt gru 16, 2025 21:28

Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 268 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15 ... 18  Następna strona
 Islam to mały róg(?) i bestia z Apokalipsy 
Autor Wiadomość
Post Re: Islam to mały róg(?) i bestia z Apokalipsy
JedenPost

Mozesz sobie wierzyć w co chcesz, nawet w Jego Makaronowatość. Nikt cie za to na stosie nie spali.....nie zmienia to jednak faktu, ze tak Jego M, jak i Islam nie pochodza od Boga w Trójcy Jedynego.

Kosciół tak nie naucza, a filozoficzne rozważania Jana Pawła II nie sa oficjalna Nauka KK.

Alus

Maryja wstawia się za każdym kto o to prosi. Wstawia sie jednak do swego Syna, który jest Miłosierny dla wszystkich ludzi, oraz jest Jedyną Drogą Zbawienia.....a nie do jakiegoś Allacha czy też Mahometa.

Pn lut 11, 2013 14:00

humalog napisał(a):
nie zmienia to jednak faktu, ze tak Jego M, jak i Islam nie pochodza od Boga w Trójcy Jedynego.

No wiesz, z mojej perspektywy to ani judaizm, ani chrześcijaństwo ani islam od Boga nie pochodzi, w każdym razie nie w takim sensie, jak to deklarujecie. Chciałbym tylko zwrócić uwagę, że, patrząc z zewnątrz, wszyscy mówicie o tym samym Bogu przypisując mu jedynie rożne cechy i czyny.

Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.

Pn lut 11, 2013 14:07
"Fałszywe jest twierdzenie, że skoro wszystkie religie wykazują pewne analogie, mają one tę samą przyczynę (...). Gdy wejdziesz do galerii malarstwa, zauważysz, że wszystkie obrazy składają się z pewnych barw podstawowych. Z tego, że mają te same kolory, nie wnioskujesz jednak, że zostały one namalowane przez tego samego artystę. To, że istnieją pewne podobieństwa między religiami, nie uprawnia nas do twierdzenia, że Bóg ustanowił każdą z nich."

Sługa Boży abp Fulton J. Sheen

Pn lut 11, 2013 14:28

I co, mam kolejny raz napisać, że ja wcale nie o tym?

Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.

Pn lut 11, 2013 14:38
Cytuj:
Alus

Maryja wstawia się za każdym kto o to prosi. Wstawia sie jednak do swego Syna, który jest Miłosierny dla wszystkich ludzi, oraz jest Jedyną Drogą Zbawienia.....a nie do jakiegoś Allacha czy też Mahometa.

Wyznawcy szatana najbardziej nienawidzą Maryję...wprowadzam nieprzyjaźń między ciebie a niewiastę, potomstwo twoje a potomstwo jej....potomstwo szatana nie pójdzie prosić Maryi.

Pn lut 11, 2013 14:47
Nie napisałem, że muzułmanie sa wyznawcami szatana. Oni wierzą w to, ze to Prawdziwy Bóg.

Ja jedynie twierdzę, że Mohamet został przez szatana zainspirowany do stworzenia religii umniejszającej rolę Jezusa w dziele Zbawienia ludzi.

Na tym to polega...a nie na wyznawaniu szatana.

Pn lut 11, 2013 15:00

Jeszcze raz przez analogię do Księgi Mormona - czy to też "inna droga do Boga"?

Co do mnie, nie daj Boże, bym się miał chlubić z czego innego, jak tylko z Krzyża Pana naszego Jezusa Chrystusa.Gal 6:14

Pn lut 11, 2013 15:09

Alus napisał(a):
Cytuj:
Alus

Wyznawcy szatana najbardziej nienawidzą Maryję...wprowadzam nieprzyjaźń między ciebie a niewiastę, potomstwo twoje a potomstwo jej....potomstwo szatana nie pójdzie prosić Maryi.

Zauważ że żydzi a nawet protestanci nie będą prosić Maryi, czy to potomstwo szatana?
Z drugiej strony Jezusa jako "wielkiego nauczyciela" uznaje nawet New Age! ?(obok Buddy, Krishny czy Mahometa)

Co do mnie, nie daj Boże, bym się miał chlubić z czego innego, jak tylko z Krzyża Pana naszego Jezusa Chrystusa.Gal 6:14

Pn lut 11, 2013 15:11
Cytuj:
Zauważ że żydzi a nawet protestanci nie będą prosić Maryi, czy to potomstwo szatana?
Z drugiej strony Jezusa jako "wielkiego nauczyciela" uznaje nawet New Age! ?(obok Buddy, Krishny czy Mahometa)

Jeśli przyjmiemy, że szatan zainspirował Mahometa, to wyznawców Allaha można nazwać potomstwem szatana.
Ja oczywiście odrzucam taką wizje Islamu.

Pn lut 11, 2013 15:21

Między zainspirował szatan a potomstwem szatana jest róznica. Najprawdopodobniej sobie to wymyślił ale to oznacza że nauka opiera się na kłamstwie,

Pn lut 11, 2013 15:31

Najgorsze że to mówią duchowni anglikańscy. Tak to odstępstwo prowadzi do zguby.

Pn lut 11, 2013 16:04

A jeżeli chodzi o kształt słowa Allah w języku arabskim, to sprawa nie jest taka prosta. To, co piszemy na komputerze, różni się od tego, co jest w kaligrafiach po wpisaniu w wyszukiwarce słowa Allah. ﷲ - wyglada na zapis arabskich liter. W kaligrafii wychodzi na to, że ostatnią literą w słowie oznaczającym Bóg powinno być l, a nie h, słowo brzmiałoby raczej "Allal".

Cytuj:
ﷲ – ligatura alfabetu arabskiego wyrażającą imię boże Allah.

W unikodzie ma numer U+FDF2. Reprezentowana jest również postać kaligraficzna (☫), występująca także w godle Iranu; ma ona numer U+262B.

http://pl.wikipedia.org/wiki/Allah_%28ligatura%29

Z kolei perska ligatura niektórym przypomina uskrzydlonego smoka. Nawet na fladze Iranu ta ligatura jest czerwona, a Biblia mówi o "smoku barwy ognia".

Arabskie litery:
ا - a
ل - l
ﻼ – lā połączenie lā wewnątrz wyrazu
ـه - h na końcu wyrazu (ه - h w postaci izolowanej)

اللاه - to otrzymałem w tłumaczu internetowym po wpisaniu Allah. Może być też الله, ale to nie to samo, co kaligrafia słowa Allah. Czyta się raczej "ella'".

Bóg jest tylko jeden. Nie ma boga poza BOGIEM. Nie chcę iść do piekła! Nie chcę być potępiony bez końca! Wszystko, co nie jest Bogiem, jest stworzeniem jedynego Boga, jaki istnieje we wszechbycie. Bóg jest niezmienny, bez początku, bez końca.

Wt lut 12, 2013 22:16
Po pierwsze to nie jest ha tylko taa marbuta (z dwiema kropeczkami) którą czytamy prawie jak bezdźwięczne ha -alla. Po drugie tak się w arabskim zapisuje L z szaddą - kreseczka na górze szaddy to po prostu samogłoska a po l. Czyli nie żadna korona.
To na co wskazujesz, że zaniku uległo zaokrąglenie taa marbuty to po prostu chat arabi
http://pl.wikipedia.org/wiki/Kaligrafia_arabska

Kaligrafia jest sztuką w arabskim. Dlatego nie ma czasem jednoznacznego zapisu jak w polskim.
Tu zobacz sobie jak wygląda inna wersja ta marbuty.
http://images.fineartamerica.com/images ... z-khan.jpg

Tu naprzykład kaligrafia wyrazu al kutab almuhaddus co oznacza Pismo Święte:
http://www.myimg.de/?img=bible282ca5.jpg
Zdjęcie przedstawia biblię chrześcijańską (towarzystawa biblijnego), którą jakiś czas temu kupiłem. Wyraźnie widać, że alif i lam upodabniają się do arabskiego ł, d wygląda jak "r" a s wygląda jak alif maksura lub jha. W istocie jednak jest to ten wyraz: الكتاب المقدس
Tu zobacz sobie też niektóre czcionki, które często pojawiają się na okładkach - arabskich kroi pisma jest jednak znacznie więcej niż te:
http://daif.net/klinux/ar/test/free-fonts.png

Śr lut 13, 2013 10:36
niewazny12 napisał(a):
Z kolei perska ligatura niektórym przypomina uskrzydlonego smoka. Nawet na fladze Iranu ta ligatura jest czerwona, a Biblia mówi o "smoku barwy ognia".

Tym to mnie powaliłeś - uśmiałem się nieźle po pierwsze Perski-Farsi to już zupełnie inny język niż arabski (trochę inne litery)

Ale zauważ że flaga polska to flaga przedstawiająca piekło czerwone zamiast przypuśćmy męczeńską krew. Jesteśmy diabłami ;) Niesamowite jak tłumaczysz symbole, kolory itp.
Sorry pierwsze posty przypominały mi jakieś problemy chorobowe czy paranormal... niż rzetelną - merytoryczną dyskusję
Mam nadzieję że się nie obrazisz. Ale i tak przy humalogu to teraz tryskasz zdrowiem, tak więc się nie przejmuj. Jesteś już dużo spokojniejszy niż na początku. Pozdrawiam

Nie można porównywać dwóch różnych systemów pisma wyrosłych w różnych kulturach Słowo Jezus - Jeszua יֵשׁ֡וּעַ też można porównać do węża (hebrajskie sz ...lub korony) końcowe ajin w tym wyrazie to rogi diabła a wszystkie wyrazy z alef to głowa byka - złoty cielec. No dajmy spokój

Porównaj sobie też hebrajskie Elohim z pierwszego wersetu biblii i kolejnych z słowem Illahi
אלוהי elohi, إلَهي boży - illahi,אִילַהי
Mają te same pochodzenie Zobacz tutaj ten wyraz w biblii:
http://biblesuite.com/hebrew/strongs_430.htm
Bóg oznacza Elohim. Prawdopodobnie Allah ma te same pochodzenie choć nie jestem pewny

Śr lut 13, 2013 11:50
niewazny12 napisał(a):
Może być też الله, ale ....

Właśnie się tak pisze - w jakimś wydaniu widziałem niestety ta marbutę ة na końcu co mnie wprowadziło w błąd - czyli wszystkie wypowiedzi podtrzymuje z wyjątkiem kropeczek na końcu Allah - sorry za zamieszanie. Miałem błąd w pliku doc

Cz lut 14, 2013 11:30
Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.   [ Posty: 268 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15 ... 18  Następna strona