Islam zagrożeniem dla wolności zachodu ?
Islam zagrożeniem dla wolności zachodu ?
Autor |
Wiadomość |
Lurker
|
 Re: Islam zagrożeniem dla wolności zachodu ?
Proszę pana... już to linkowałem, pan nie zajrzał, a przynajmniej na to wygląda, więc zacytuję: Dobra Babcia Wiki napisał(a): Pokwitanie, dojrzewanie płciowe (łac. pubertas) – okres procesu dojrzewania u człowieka, trwający ok. 4-5 lat, w którym następuje rozwój drugo- i trzeciorzędowych cech płciowych.
Zachodzi przeciętnie w 11-16 roku życia, przy czym u dziewcząt nieco wcześniej niż u chłopców. Nie ma jednak określonego wieku dla pokwitania. Średnio zaczyna się w wieku 9-14 lat, jednak medycyna potwierdza przypadki, w których "objawy" pokwitania występowały na początku wieku szkolnego. Podkreslenia moje. Otóż, jeżeli nadal ma pan jakieś wątpliwości: kobieta dojrzała płciowo to taka, która ma rozwinięty biust, należycie szerokie biodra i owłosienie łonowe, żeby wymienić tylko najważniejsze z cech. Pierwsza miesiączka jest tylko jednym z elementów dojrzewania i, jak pan może doczytać na Wiki (bo nie będę przeklejał całej tabeli faz dojrzewania), nie stanowi ostatniego z "objawów". Załóżmy jednak, bo medycyna potwierdza podobne przypadki, że dziewczynka zaczyna miesiączkować w zerówce. Uważa pan, że w związku z tym takie dziecko jest już gotowe do zamążpójścia? A semantyczny dyskurs, proszę pana, proszę uprawiać w dobrze dobranym gronie. Proszę nie marnować swoich umiejętności na prostaków, których interesuje tylko, jak rasowych biznesmenów, polityków czy jurystów, podjęcie decyzji: kupować czy nie kupować, działać czy nie działać, skazywać czy nie skazywać. Tak, zerojedynkowej. W tym procesie jest pan całkowicie bezużyteczny, proszę pana.
_________________ In my spirit lies my faith Stronger than love and with me it will be For always. Orkiestra!
|
Cz lip 25, 2013 16:01 |
|
|
|
 |
akbar
|
Val To może z innej strony, bo z pewnością znajdzie się inny fachowiec mający inna opinię bardziej sprzyjająca mojej. Powiedz mi w takim razie w tym konkretnym przypadku i chodzi mi o Ciebie: czy tolerujesz seks z 9 latką a nie akceptujesz pedofilii, czy akceptujesz seks z 9 latka a nie tolerujesz pedofilii? I proszę nie obchodź tej odpowiedzi tylko odpowiedz na część 1. lub 2. Hosi napisał(a): Dojrzałość płciowa zaczyna się od pierwszej miesiączki,co stwarza możliowsc narodzin dziecka Val - Ty jako kobieta. Zgadzasz się z powyższym zapisem? Oczywiście ma tutaj na myśli czy taka dziewczynka 9 letnia która dostała miesiączkę jest gotowa do narodzin dziecka? Hosi Czy możesz mi powiedzieć jakie zasady sa potrzebne, aby kobieta/dziewczynka w islamie wyszła za mąż?
|
Cz lip 25, 2013 18:00 |
|
 |
Hosi
|
Lurker napisał(a): Podkreslenia moje. Otóż, jeżeli nadal ma pan jakieś wątpliwości: kobieta dojrzała płciowo to taka, która ma rozwinięty biust, należycie szerokie biodra i owłosienie łonowe, żeby wymienić tylko najważniejsze z cech. Prosze pana, pan mnie najzwyczajniej w swiecie nie rozumie. Dojrzałość płciowa to zdolność do rozrodu.Taka jest podstawowa definicja. Następuje od momentu pierwszej miesiączki. Pan podaje szereg cech"zewnętrznych", które są nastepstwem tego procesu. Cytuj: Pierwsza miesiączka jest tylko jednym z elementów dojrzewania i Tak,ale podstawowym który uzdalnia kobietę do urodzenia potomstwa.O tym cały czas dyskutuje. Cytuj: i, jak pan może doczytać na Wiki (bo nie będę przeklejał całej tabeli faz dojrzewania), nie stanowi ostatniego z "objawów". Zgadza sie. Pan nawiązuje do procesu który trwa kilka lat,a który to nie jest niezbędny do zawarcia małżęństwa w Islamie.Podstawą jest pierwsza miesiączka jako dojrzałość płciowa i dojrzałość psychologiczna(patrz niżej). Cytuj: Po pierwsze dana osoba (bez względu na płeć) musi być fizycznie gotowa do bycia mężem/żoną - w przypadku dziewczyny jest to miesiączka (naturalny sygnał dorosłości – po to Allah dał je kobietom, by wiedziały, że są zdolne do poczęcia i porodu). Zródło:http://www.islamreligiapokoju.com/z-ycia-muzumanina/50-z-ycia-muzumanina/160-czy-islam-zezwala-na-maestwo-dzieci.html Cytuj: Wiek małżeński jest połączony z dojrzałością mentalną. Dana osoba, by zawrzeć związek małżeński musi być odpowiedzialna, wiedzieć jak dbać o siebie i innych, etc. Jeśli te cechy występują u młodych ludzi, zgodnie z wykładnią Islamu mogą się oni pobrać, nie powinniśmy stawać im na przeszkodzie, gdyż chęć bycia razem, założenia rodziny jest czymś naturalnym, normalnym. Nie bez powodu Allah stworzył Adama oraz specjalnie dla niego dał mu małżonkę – Hawwę (Ewę).
Cytuj: Załóżmy jednak, bo medycyna potwierdza podobne przypadki, że dziewczynka zaczyna miesiączkować w zerówce. Uważa pan, że w związku z tym takie dziecko jest już gotowe do zamążpójścia? Powtarzam jeszcze raz: Prosze pana, dziewczynki w kulturze Islamu dojrzewają szybciej mentalnie.Podawałem panu artykuły które nawiązywały do tego, że kobieta gotowa do zamązpójscia w tamtej rzeczywistosci musi osiągnąć dojrzałość płciową i psychologiczną.To jest warunek podstawowy do zawarcia małżeństwa. Ponownie podaje te informacje dla ich utrwalenia: Kraje islamskie mają nieco niższy wiek wstępowania w związek małżeński, dlatego też - jak udowodniono - [b]pozostałość mentalności wczesnego małżeństwa w tych społeczeństwach pomaga osiągnąć dojrzałość psychologiczną w stosunkowo młodszym wieku 137. [/b] I slamskie prawo cywilne zakazuje czynności seksualnych przed osiągnięciem dojrzałości psychologicznej a następnie zawarciem związku małżeńskiego i w ten sposób zapewnia o wiele lepszą ochronę niż inne współczesne prawa.Takie jest stanowisko Islamu w tej kwestii. Oczywiscie nikt pana nie zmusza do przyjecia tych kryteriów.Pana wola. Dla mnie takie stanowisko jest dosyc jasne.Nie mam powodów do podważania intencji autorów tego prawa, tylko dlatego że w naszej kulturze są odmienne kryteria.Nalęzy zawsze dobierać je adekwatne do czasu i miejsca.Nie ma absolutnych norm które byłyby wiążace i do zaakceptowania dla ludzi wszystkich kultur.
|
Cz lip 25, 2013 18:07 |
|
|
|
 |
akbar
|
islamreligiapokoju.com  Cytuj: Pod wpływem zwiększającego się poziomu hormonów, głównie estrogenów, daje się obserwować przybieranie przez dziewczynkę kształtów charakterystycznych dla kobiety (zaokrąglenie bioder, powiększenie się sutków, przebarwienie brodawek, pojawienie się owłosienia na wzgórku łonowym i pod pachami). Okres ten przypada na 9-10 rok życia. i kończy się wystąpieniem pierwszej miesiączki - menarche, przeciętnie w 12-13 roku życia, jakkolwiek nie oznacza to osiągnięcia pełnej dojrzałości płciowej. http://portalwiedzy.onet.pl/26065,,,,do ... haslo.htmlHosi napisał(a): Kraje islamskie mają nieco niższy wiek wstępowania w związek małżeński, dlatego też - jak udowodniono - pozostałość mentalności wczesnego małżeństwa[b] w tych społeczeństwach pomaga osiągnąć dojrzałość psychologiczną w stosunkowo młodszym wieku 137. W jakim wieku kolego, w jakim? Dlaczego islamreligiapokoju pomija dokładne liczby? Manipulacja Dlaczego islamreligiapokoju nie mówi o 3 regułach, aby wziąć ślub, a o których mówi m.in. imam warszawski? Znasz je?
|
Cz lip 25, 2013 18:30 |
|
 |
Hosi
|
akbar napisał(a): Hosi napisał(a): Dojrzałość płciowa zaczyna się od pierwszej miesiączki,co stwarza możliowsc narodzin dziecka Val - Ty jako kobieta. Zgadzasz się z powyższym zapisem? Oczywiście ma tutaj na myśli czy taka dziewczynka 9 letnia która dostała miesiączkę jest gotowa do narodzin dziecko Czytaj to: http://www.fakt.pl/To-ta-10-latka-urodz ... 115,1.htmlTo coś dla ciebie: W Rumunii to normalne. Dziesięcioletnie dziewczyny biorą ślub. Nie rozumiem więc, o co to całe zamieszanie - wywodziła. Obiecała, że sama zajmie się wychowaniem Nicolety. oraz: http://www.papilot.pl/wydarzenia/21236/ ... dalej.htmlCo ciekawe, 9-letnia Meksykanka nie jest najmłodszą matką w historii. W maju 1939 roku Lina Medina z Ticrapo w Peru powiła syna Gerardo. Miała wówczas 5 lat i 7 miesięcy. Dalej masz obiekcje?
|
Cz lip 25, 2013 18:31 |
|
|
|
 |
akbar
|
Co do Rumunii to nie wiem co ma oznaczać ten link, bo przecież skoro zgadzasz się na seks 9 latki, bo nie zakazuje tego prawo danego kraju to w czym masz problem? Poza tym z artykułu wynika, ze nie byli w legalnym związku  Busted! Co do 9 latki, która urodziła w Meksyku to zaznaczam, że jedna jaskółka wiosny nie czyni Odpowiedz na moje wcześniejsze pytanie.
|
Cz lip 25, 2013 19:00 |
|
 |
Lurker
|
Hosi napisał(a): Prosze pana, pan mnie najzwyczajniej w swiecie nie rozumie. Dojrzałość płciowa to zdolność do rozrodu.Taka jest podstawowa definicja. Następuje od momentu pierwszej miesiączki. Pan podaje szereg cech"zewnętrznych", które są nastepstwem tego procesu. Proszę pana, pan polemizuje w tym momencie nie ze mną, tylko ze stanowiskiem medycyny (słodka Eris, do czego to doszło, żebym musiał odgrywać Mike'a). Wolno panu to robić, wolno panu w zasadzie wszystko, ale rodzi to określone konsekwencje. Pewien filozof wygłosił na przykład tezę, że on w ewolucję nie wierzy, ponieważ do tego potrzeba, żeby u pary osobników zmieniła się równocześnie liczba chromosomów. Pańskie stanowisko w kwestii dojrzałości płciowej jest brednią podobnego kalibru. Hosi napisał(a): Cytuj: Pierwsza miesiączka jest tylko jednym z elementów dojrzewania Tak,ale podstawowym który uzdalnia kobietę do urodzenia potomstwa.O tym cały czas dyskutuje. Proszę pana, stawianie sprawy w ten sposób sprowadza dziecko do roli żywego inkubatora. Jest to wstrętne, obrzydliwe i w naszej kulturze, do której pan jakoby należy, absolutnie nie do przyjęcia. Tak, proszę pana: miesiączkują dzieci. Wbij-że pan sobie to wreszcie do głowy. Cytuj: Po pierwsze dana osoba (bez względu na płeć) musi być fizycznie gotowa do bycia mężem/żoną - w przypadku dziewczyny jest to miesiączka (naturalny sygnał dorosłości – po to Allah dał je kobietom, by wiedziały, że są zdolne do poczęcia i porodu). Proszę pana, jest kłamstwo tak wierutne, że trudno mi uwierzyć, aby zachodni intelektualista wygłaszał je z pełną powagą. Miesiączka nie warunkuje zdolności do porodu. To warunkuje budowa miednicy. Hosi napisał(a): Powtarzam jeszcze raz: Prosze pana, dziewczynki w kulturze Islamu dojrzewają szybciej mentalnie. Poproszę pana o badania na ten temat. Analiza statystyczna, papier opublikowany w renomowanym periodyku. Poproszę pana również o przedstawienie kryteriów, jakie musi spełnić dziewczynka, aby w kulturze islamu zostać uznana za dojrzałą mentalnie do zawarcia małżeństwa (ze wszystkimi tego konsekwencjami). Cytaty, które pan podaje, są w tym względzie bezużyteczne. Hosi napisał(a): Nie mam powodów do podważania intencji autorów tego prawa, tylko dlatego że w naszej kulturze są odmienne kryteria.Nalęzy zawsze dobierać je adekwatne do czasu i miejsca.Nie ma absolutnych norm które byłyby wiążace i do zaakceptowania dla ludzi wszystkich kultur. Czyli mam rozumieć, że jeśli w naszej kulturze wyklaruje się pogląd, że z muzułmanami należy stoczyć wojnę totalną i pozabijać ich w możliwie dużej ilości, jak wściekłe psy, wzruszy pan na to ramionami - taka kultura, nie mnie osądzać?
_________________ In my spirit lies my faith Stronger than love and with me it will be For always. Orkiestra!
|
Cz lip 25, 2013 22:04 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Lurker napisał(a): Czy uważa pan, że dziecko w wieku 9-13 lat jest biologicznie przygotowane do porodu? Lurker napisał(a): Pierwsza miesiączka jest tylko jednym z elementów dojrzewania i, jak pan może doczytać na Wiki (bo nie będę przeklejał całej tabeli faz dojrzewania), nie stanowi ostatniego z "objawów". Biologicznie może być gotowa do porodu, ponieważ średnia wieku menarche mieści się w tej skali, którą wymieniłeś, co oznacza że wiele dziewczynek zaczyna wcześnie miesiączkować, ale też są dziewczyny, które okresu dostają dopiero w wieku 16 lat. Ponadto początkowo cykle są bezowulacyjne, przez co dziewczynka przez jakiś czas nie zajdzie w ciążę. Jednakże biologia sygnalizuje gotowość do porodu właśnie po wystąpieniu pierwszej miesiączki (trzeba doliczyć te kilka miesięcy, gdy cykle są bezowulacyjne) Nie wiem dlaczego uznałeś pokwitanie i tabelę dojrzewania za kluczową w dyskusji, skoro większość takich 15latek rodzi dzieci bez komplikacji, a te komplikacje występują rzadziej niż wśród kobiet w pełni dojrzałych płciowio Są jeszcze czynniki kulturowe wpływające na rozpoczęcie zegaru biologicznej płodności: Badania dowiodły, że kiedy dziewczyna o średnim wzroście osiąga wagę około 47,5 kilograma (105 funtów), wkrótce pojawia się pierwsza miesiączka. Procentowy udział tkanki tłuszczowej jest również uważany za istotny czynnik, prawdopodobnie dlatego, że określona ilość tej tkanki jest potrzebna do hormonalnych zmian zapoczątkowujących menstruację. Fakt, że tancerki baletowe, biegaczki długodystansowe i inne dziewczyny z małą ilością tkanki tłuszczowej zazwyczaj mają pierwszą miesiączkę później niż średni wiek jej występowania, zdaje się wspierać słuszność tej teorii. źródłoPrócz uwarunkowań kulturowych, są widoczne zależności rasowe: Fewer than 10% of US girls start to menstruate before 11 years of age, and 90% of all US girls are menstruating by 13.75 years of age, with a median age of 12.43 years. This age at menarche is not much different (0.34 years earlier) than that reported for US girls in 1973. Age at menarche for non-Hispanic black girls was significantly earlier than that of white girls at 10%, 25%, and 50% of those who had attained menarche, whereas Mexican American girls were only slightly earlier than the white girls at 25%. Lurker napisał(a): Proszę pana, stawianie sprawy w ten sposób sprowadza dziecko do roli żywego inkubatora. Jest to wstrętne, obrzydliwe i w naszej kulturze, do której pan jakoby należy, absolutnie nie do przyjęcia.
Miej Lurkerze pretensje do biologii, że z dziecka czyni gotowy potencjalny inkubator średnio już w wieku nastu lat. Hosi uważa, że jak zgoda jest obopólna to niech płodzą. Liberał obyczajowy z niego. Lurker napisał(a): Miesiączka nie warunkuje zdolności do porodu. To warunkuje budowa miednicy. Miesiączka sygnalizuje, że organizm jest gotowy do zapłodnienia. A budowa miednicy może utrudniać poród (tyłozgięcie macicy zwiększa ryzyko poronienia). Od tego mamy cesarskie cięcie, aby poronień było mniej. Jednakże nie w każdym kraju mają ten luskus, aby każdej ciężarnej robić RTG jamy brzusznej. Tak więc Hosi nie wnika w meandry medycyny i się zagalopował.... Lurker napisał(a): Czyli mam rozumieć, że jeśli w naszej kulturze wyklaruje się pogląd, że z muzułmanami należy stoczyć wojnę totalną i pozabijać ich w możliwie dużej ilości, jak wściekłe psy, wzruszy pan na to ramionami - taka kultura, nie mnie osądzać?
W naszej kulturze dba się o politpoprawność na najwyższym poziomie i pod bzdurnym pretekstem najeżdża się kraje arabskie dla ropy. A przynajmniej tak widzę "misję" w Iraku. A jak przypadkiem dojdzie do ostrzału tamtejszych cywilów, to się jakąś bajkę dla prasy opowie, żeby się nie wydało, że chłopcom puściły wodze fantazji i wystrzelili o "kilka" pocisków za dużo. Jednak nie słyszałam większych protestów zachodu przeciwko władzom, które "tracą" kontrolę nad swoim wojskiem. Sprawa Guantamo przecież też nie wyskoczyła ni z gruszki ni z pietruszki, tylko utracili kontrolę. Czym się wiec różni zarzut wobec Hosiego w porównaniu z postawą społeczeństw zachodnich względem tego co się dzieje na misjach pokojowych?? Nie wzruszają ramionami na wieść o zabitym arabskim cywilu??
|
Cz lip 25, 2013 23:48 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
akbar napisał(a): Powiedz mi w takim razie w tym konkretnym przypadku i chodzi mi o Ciebie: czy tolerujesz seks z 9 latką a nie akceptujesz pedofilii, czy akceptujesz seks z 9 latka a nie tolerujesz pedofilii? Jestem zmuszona(tolerujemy, gdy nie mamy możliwości, aby coś zmienić) tolerować seks z 9 latką, o ile odbywa się poza granicami krajów, które kwalifikują taki czyn jako przestępstwo. Nie oznacza to, że akceptuję stosunki płciowe z osobą w takim wieku Twoje pytanie ma jedną poważną dziurę: nie zdefiniowałeś pedofilii, a precyzja jest ważna. Chyba zgodzisz się z definicją wg DSM-lV?? akbar napisał(a): Val - Ty jako kobieta. Zgadzasz się z powyższym zapisem? Oczywiście ma tutaj na myśli czy taka dziewczynka 9 letnia która dostała miesiączkę jest gotowa do narodzin dziecka? Biologia-jak widać- nie kieruje się żadną moralnością i może uczynić 9-latkę zdolną do narodzin dziecka  . Choć jakieś szczątki takowej posiada, skoro bywa, że przez jakiś czas dziewczynka ma cykle bezowulacyjne. Więcej napisałam w odpowiedzi do Lurkera.
|
Pt lip 26, 2013 0:08 |
|
 |
akbar
|
Val napisał(a): Jestem zmuszona(tolerujemy, gdy nie mamy możliwości, aby coś zmienić) tolerować seks z 9 latką, o ile odbywa się poza granicami krajów, które kwalifikują taki czyn jako przestępstwo. Nie oznacza to, że akceptuję stosunki płciowe z osobą w takim wieku Zmuszona? A cóż to za twór? Kto Ciebie zmusza? Przecież my rozmawiamy o tolerowaniu seksu za granicą w państwach, które na to zezwalają. Hosi jasno się określił, że "jeżeli prawo danego państwa na to zezwala". Swoim powyższym wpisem jednocześnie tolerujesz takie stosunki w Polsce, bo i do takich dochodzi u nas. Cytuj: Twoje pytanie ma jedną poważną dziurę: nie zdefiniowałeś pedofilii, a precyzja jest ważna. Chyba zgodzisz się z definicją wg DSM-lV?? Rozmawiamy o kwestiach prawnych w stosunku do Hosiego - Cytuj: Z dniem 08.06.2010 weszła w życie nowelizacja Kodeksu Karnego zgodnie z którą karane jest publiczne propagowanie lub pochwalanie zachowań o charakterze pedofilskim Ja nie uznaję Hosiego za pedofila, ale osobę, która pochwala takie zachowanie w imie prawa. Cytuj: Biologicznie może być gotowa do porodu, ponieważ średnia wieku menarche mieści się w tej skali, którą wymieniłeś, co oznacza że wiele dziewczynek zaczyna wcześnie miesiączkować, ale też są dziewczyny, które okresu dostają dopiero w wieku 16 lat. Ponadto początkowo cykle są bezowulacyjne, przez co dziewczynka przez jakiś czas nie zajdzie w ciążę. Jednakże biologia sygnalizuje gotowość do porodu właśnie po wystąpieniu pierwszej miesiączki (trzeba doliczyć te kilka miesięcy, gdy cykle są bezowulacyjne) Ja uważam, że nie należy wszystkiego wrzucać do worka zwanego biologią. Biologia jasno mówi, że menarche jest sygnałem, że kobieta może zostać zapłodniona, ale nadal musi się rozwijać i fizycznie i psychicznie. Lurker to jasno okreslił jako trzeciorzędowe cechy płciowe. Polecam googlową lekturę - dobra pedofilia. Trochę mnie zamurowało jak to przeczytałem, ale cóż takie prawo. Odnośnie tolerancji to myslę, że sa pewne granica, które zostały przekroczone. Co innego jest tolerować seks z 9 latką,a co innego tolerować seks homoseksualistów, ktorzy dobrowolnie się na niego godzą. Co innego jest tolerować seks z 9 latką, a co inego tolerować murzynów czy żółtoskórych. Sa granice, których przekroczenia nie można tolerować Cytuj: Tolerancja oznacza dzisiaj wymuszanie akceptacji.(...) „dzisiaj” oznacza ona już nie cierpliwe znoszenie czegoś czym np. się brzydzę, w imię jakiejś wyższej racji. Dzisiaj tolerancja ma oznaczać zakaz brzydzenia się, ma oznaczać przymus zmiany poglądów i upodobań, zaś organizowanie „parad” ma na celu osłabianie woli oporu.
Autor: Stanisław Michalkiewicz, felieton Jądro Ciemności
|
Pt lip 26, 2013 6:36 |
|
 |
Hosi
|
Lurker napisał(a): Proszę pana, pan polemizuje w tym momencie nie ze mną, tylko ze stanowiskiem medycyny (słodka Eris, do czego to doszło, żebym musiał odgrywać Mike'a). Wolno panu to robić, wolno panu w zasadzie wszystko, ale rodzi to określone konsekwencje. Pewien filozof wygłosił na przykład tezę, że on w ewolucję nie wierzy, ponieważ do tego potrzeba, żeby u pary osobników zmieniła się równocześnie liczba chromosomów. Pańskie stanowisko w kwestii dojrzałości płciowej jest brednią podobnego kalibru. Jak widac nie jest pan zdolny do prowadzeniea merytorycznego dyskursu.Trudno. Cytuj: Proszę pana, stawianie sprawy w ten sposób sprowadza dziecko do roli żywego inkubatora. Jest to wstrętne, obrzydliwe i w naszej kulturze, do której pan jakoby należy, absolutnie nie do przyjęcia.
Tak, proszę pana: miesiączkują dzieci. Wbij-że pan sobie to wreszcie do głowy. Niech sie pan tak nie unosi bo nerwy szkodzą zdrowiu  . Oczywiscie niektóre rzeczy moga się panu wydawać wstrętne,obrzydliwe,ale przyazna pan że takie słowa to mają raczej watość jedynie emocjonalną,nieprawdaż  ? Z tego co pan tu pisze to raczej powienien mieć pan pretensje do natury,a nie do mnie. Miesiączka jest zarezerwowna dla istot żeńskich zdolnych do rozrodu,bez względu na to czy mają jak w podanych przeze mnie przypadkach 5 lat, czy wiecej.Po wzgledem możliwosci prokreacyjnych nie jest to dziecko, ponieważ te same możliwosci mają znacznie starsze kobiety. Używa pan kategorii"dziecko",bo odnosi je pan do innych kryteriów, które są w tym przypadku drugorzędne.Warto to sobie w końcu uświadomić. Cytuj: Hosi napisał(a): Powtarzam jeszcze raz: Prosze pana, dziewczynki w kulturze Islamu dojrzewają szybciej mentalnie.
Poproszę pana o badania na ten temat. Analiza statystyczna, papier opublikowany w renomowanym periodyku. Ma pan tutaj jeszcze inną ciekawą informację: Inaczej jednak wygląda sytuacja w siedemnastu islamskich państwach, gdzie wiek pełnoletniości jest pomiędzy piętnastym a osiemnastym rokiem życia, a na dodatek, by w tym wieku móc zawrzeć związek małżeński potrzebna jest zgoda rodziców Podawałem panu artykuł który bazuje na badanich naukowych ,to stwierdził pan że nie będzie go czytał.A teraz pan prosi o dane naukowe.Proszę pana, niech pan nie pogrywa ze mną Cytuj: Poproszę pana również o przedstawienie kryteriów, jakie musi spełnić dziewczynka, aby w kulturze islamu zostać uznana za dojrzałą mentalnie do zawarcia małżeństwa (ze wszystkimi tego konsekwencjami). Cytaty, które pan podaje, są w tym względzie bezużyteczne. I znowu sobie pan żarty stroi Podawałem dwa artykuły:ten o którym wspomniałem powyżej oraz o Aiszy. Ponadto odnosiłem się do innych stron w których były podane jasne i rzeczowe kryteria. Żarty czas skończyć, prosze pana Cytuj: Czyli mam rozumieć, że jeśli w naszej kulturze wyklaruje się pogląd, że z muzułmanami należy stoczyć wojnę totalną i pozabijać ich w możliwie dużej ilości, jak wściekłe psy, wzruszy pan na to ramionami - taka kultura, nie mnie osądzać?
Prosze pana ja w przeciwenstwie do pana, odnosze sie do rzeczywistosci relanej,a nie do hipotez. akbarCytuj: Rozmawiamy o kwestiach prawnych w stosunku do Hosiego - Cytuj: Z dniem 08.06.2010 weszła w życie nowelizacja Kodeksu Karnego zgodnie z którą karane jest publiczne propagowanie lub pochwalanie zachowań o charakterze pedofilskim
Ja nie uznaję Hosiego za pedofila, ale osobę, która pochwala takie zachowanie w imie prawa. Kolego,co to ma znaczyć? O jakich ty kwestiach prawnych tu dyskutujesz,he? Chodzi ci o to że pochwalam pedofilie,tak?
|
Pt lip 26, 2013 8:18 |
|
 |
akbar
|
Hosi napisał(a): Inaczej jednak wygląda sytuacja w siedemnastu islamskich państwach, gdzie wiek pełnoletniości jest pomiędzy piętnastym a osiemnastym rokiem życia, a na dodatek, by w tym wieku móc zawrzeć związek małżeński potrzebna jest zgoda rodziców Jak dobrze rozumiem taka sama zgoda jest potrzebna kiedy dziecko ma 6 lat? I tak samo dziecko musi byc juz dojrzałe psychicznie, aby zgodzić się na małżeństwo w tym wieku? Doczekam sie tego 3 aspektu warunkującego za mąż pójście w islamie? Hosi napisał(a): Podawałem dwa artykuły:ten o którym wspomniałem powyżej oraz o Aiszy. Oj chyba o kwestii dojrzałości mentalnej nie wspominałeś, tzn. jakie kryterium się przyjmuje w islamie, aby to stwierdzić. Hosi napisał(a): Prosze pana ja w przeciwenstwie do pana, odnosze sie do rzeczywistosci relanej,a nie do hipotez Tym zdaniem to mnie rozwaliłeś Hosi. Przepraszam, ale Ty jest kompletnie oderwany od rzeczywistości i bazujesz na stronach muzułmańskich definicjach SJP, PWN itp. realia sa tu na BW nie w Polsce... Zapraszam Cytuj: Chodzi ci o to że pochwalam pedofilie,tak? Rece opadaja. Tyle postów, tyle wpisów tyle zmarnowanego czasu, a Hosi dalej nie wie o co w tej dyskusji chodzi... 
|
Pt lip 26, 2013 9:50 |
|
 |
Hosi
|
akbar napisał(a): Jak dobrze rozumiem taka sama zgoda jest potrzebna kiedy dziecko ma 6 lat? I tak samo dziecko Dojrzałość płciowa i psychologiczna oraz zgoda rodziców to podstawowe elementy potrzebne do zawarcia małżęństwa.Jak wiadomo, kazda dziewczynka rozwija sie indywidualnie i nie można jednoznacznie podać kryterium wieku.Natomiast, jeżeli spełnia wszystkie wymogi,to jest zdolna do zamążpójścia. Cytuj: I tak samo dziecko musi byc juz dojrzałe psychicznie, aby zgodzić się na małżeństwo w tym wieku? Aby małzęnstwo było ważne, kazda ze stron musi wyrazic swoją aprobatę na taki związek. Cytuj: Doczekam sie tego 3 aspektu warunkującego za mąż pójście w islamie? Jakiego trzeciego aspektu?O co ci tutaj chodzi? Po drugie,czy ja w końcu doczekam sie twojej definicji pedofilii,na podstwaie której w ten własnie sposób oceniasz związki małzenskie w Islamie? Cytuj: Oj chyba o kwestii dojrzałości mentalnej nie wspominałeś, tzn. jakie kryterium się przyjmuje w islamie, aby to stwierdzić. Tu masz odpowiedz: Słowo “zawdż” jest używane w Koranie dla określenia pary lub towarzyszy. Zasadniczo jego użycie odnosi się do małżeństwa. Podstawowym celem małżeństwa jest to, iż osoby różnych płci dostarczają sobie nawzajem towarzystwa, miłości, wydają na świat potomstwo i żyją w pokoju i spokoju według nakazów Allaha. Małżeństwo służy gratyfikacji emocjonalno-seksulanej oraz zredukowaniu napięć. Jest także formą czci (ibadah), ponieważ jest posłuszeństwem wobec Allaha i jego Wysłannika – tzn. małżeństwo jest postrzegane jako jedyna możliwa droga do seksualnego zjednoczenia. Ktoś mógłby wybrać życie w grzechu, a więc poprzez wybór ścieżki małżeństwa potwierdza swe posłuszeństwo wobec Allaha. Małżeństwo jest mithaq uroczystym przymierzem (umową). Nie jest rzeczą błahą. W związek małżeński powinno wchodzić się z absolutnym na nie przyzwoleniem i pełnią wiedzy, co pociąga za sobą małżeństwo. To nie kupowanie nowej sukienki, którą możesz wymienić, gdy ci się nie podoba. Twój partner powinien być twoim życiowym wyborem. Osoba wchodząca w związek małżeński musi być na tyle dojrzała, by rozumieć wymagania małżeństwa, tak by to małżeńskie przymierze było trwałe. Aby małżeństwo było ważne, należy spełnić następujące warunki:. 1) zgoda obu stron 2) mahr – podarunek, wiano od pana młodego dla panny młodej 3) dwóch świadków płci męskiej 4) małżeństwo powinno być upublicznione, nigdy nie powinno być trzymane w sekrecie, gdyż pociąga to za sobą podejrzenia i kłopoty wewnątrz społeczności. Zródło:https://spam/site/oislamie/artykuly/malzenstwo-i-rodzina/malzenstwo-w-islamie. Cytuj: Tym zdaniem to mnie rozwaliłeś Hosi. Przepraszam, ale Ty jest kompletnie oderwany od rzeczywistości i bazujesz na stronach muzułmańskich definicjach SJP, PWN itp. realia sa tu na BW nie w Polsce... Zapraszam Akbar. Jak odnosisz sie do czyjejś wypowiedzi, to przynajmniej przeczytaj dokładnie co kto napisał,ok?Twój komentarz jest całkowicie oderwany od tego, do czego się odnosiłem.Jak zwykle zresztą Cytuj: Rece opadaja. Tyle postów, tyle wpisów tyle zmarnowanego czasu, a Hosi dalej nie wie o co w tej dyskusji chodzi... Nie,nie kolego. Ty masz to napisać jasno i jeszcze raz 
|
Pt lip 26, 2013 12:05 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: Nie,nie kolego. Ty masz to napisać jasno i jeszcze raz  Wlasnie Hosi, moze tez napiszesz jasno i jeszcze raz twoje stanowisko w sprawie wspolzycia z nieletnimi? Nie islamu - twoje.
|
Pt lip 26, 2013 13:14 |
|
 |
Lurker
|
Hosi napisał(a): Jak widac nie jest pan zdolny do prowadzeniea merytorycznego dyskursu.Trudno. Proszę pana, mówiłem już panu, żeby (ujmę to teraz inaczej) przestał pan rzucać perły przed wieprze. Bo to pan własnie, z pańskiej perspektywy, robi. Z mojej strony wygląda to tak: pan pobredza. Jakiego merytorycznego dyskursu się pan spodziewa? Napiszę to panu wprost, skoro nie dostaje wiedzy i wyobraźni: kanał rodny u kobiety przechodzi przez otwór w miednicy (dokładniej, między spojeniem łonowym a kością, bodajże, guziczną). W czasie porodu główka dziecka przepycha się między kośćmi matki (stąd bóle porodowe). Miednica w trakcie procesu dojrzewania rośnie i poszerza się. Miednica dziecka jest za ciasna dla główki płodu, który klinuje się w niej i powoduje krwotoki, kończące się śmiercią i matki, i dziecka. Jedynym rozwiązaniem jest cesarskie cięcie. Czy Allah w Koranie dał jakiś przekaz o cesarskim cięciu? Dziękuję. Hosi napisał(a): Oczywiscie niektóre rzeczy moga się panu wydawać wstrętne,obrzydliwe,ale przyazna pan że takie słowa to mają raczej watość jedynie emocjonalną,nieprawdaż  ? Z tego co pan tu pisze to raczej powienien mieć pan pretensje do natury,a nie do mnie. Proszę pana, jeżeli pan nie odróżnia wstrętu organicznego (nad którym warto panować) od wstrętu moralnego (ktory stanowi wskazówkę, że prawo naturalne czegoś tu zakazuje), to faktycznie nie mamy o czym rozmawiać. Hosi napisał(a): Podawałem panu artykuł który bazuje na badanich naukowych ,to stwierdził pan że nie będzie go czytał.A teraz pan prosi o dane naukowe.Proszę pana, niech pan nie pogrywa ze mną Proszę pana, artykuł, który pan podał, po pierwsze, wprowadzał czytelnika w błąd, czyli po prostu był kłamliwy, po drugie, jak pan sam zauważył, bazował na pracach naukowych. a nie był pracą naukową. Ja pana proszę o to drugie. Nie o "opracowanie dla idiotów", tylko o rzecz poważną. Pan ma czelność zarzucać mi "pogrywanie". Odniesie się pan wreszcie do kłamstwa w tym artykule, które wytknąłem? Mogę zacytować jeszcze raz, jeśli pamięć zawodzi. Hosi napisał(a): Podawałem dwa artykuły:ten o którym wspomniałem powyżej oraz o Aiszy. Ponadto odnosiłem się do innych stron w których były podane jasne i rzeczowe kryteria. Poproszę pana o podanie tego własnymi słowami, tak jak ja własnymi słowami opisałem panu poród u homo sapiens. Chcę przy okazji sprawdzić, czy pan rozumie to, co czyta, bo nie zakładając złej woli u pana - mam wątpliwości. Hosi napisał(a): Prosze pana ja w przeciwenstwie do pana, odnosze sie do rzeczywistosci relanej,a nie do hipotez. Trzeba mieć tupet.
|
Pt lip 26, 2013 15:55 |
|
|
|