| Autor |
Wiadomość |
|
krzysiekniepieklo
|
 Re: Wyjście z Egiptu.
Yarpen ; na moim blogu "Komunia dla każdego twierdziłeś, że coś tu wyjaśniłeś. ostatnie twoje twierdzenie w tym temacie: "Czego jednak nie można zrobić, bo Sakrament Pojednania jest sakramentem nawrócenia, a nie narodzenia na nowo." zacytuję Ci teraz jedno zdanie, które powiedział Pan Jezus: J3-5 Jezus powiedział:
"Zaprawdę, zaprawdę, powiadam ci, jeśli się ktoś nie narodzi z wody i z Ducha,nie może wejść do królestwa Bożego"
stąd wniosek - żeby wejść to trzeba się narodzić z wody i Ducha.
Jeśli sakrament pokuty nie jest narodzeniem z wody i ducha to nie pozwalał by wejść do królestwa Bożego.
Wiem, że znowu tego nie zrozumiesz ale próbowałem. To jest zwykła logika, z którą masz największe problemy. Poproś, może ktoś Ci to lepiej wytłumaczy ode mnie.
|
| So lut 25, 2017 22:32 |
|
|
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Sakrament Pokuty jest dla ochrzczonych. Oni juz sie narodzili z wody i Ducha. Sakrament Pojednania ich leczy. Cytuj: Wiem, że znowu tego nie zrozumiesz ale próbowałem. To jest zwykła logika, z którą masz największe problemy. Poproś, może ktoś Ci to lepiej wytłumaczy ode mnie. Logika jest nauka wymagajaca uzywania rozumu, a ty nauka i rozumem gardzisz. Dlatego naprawde masz z tym problem.
|
| N lut 26, 2017 13:38 |
|
 |
|
krzysiekniepieklo
|
Czyżbyś Kael uważała,że człowiek ochrzczony nie może wypaść z łaski - nie może opuścić królestwa Bożego? To by znaczyło, że człowiek ochrzczony jest już zbawiony tylko z tego tytułu, że przyjął chrzest. Jeśli jednak człowiek na skutek swojego grzechu opuścił królestwo Boże, to może wrócić tylko wtedy, kiedy się ponownie narodzi z wody i Ducha. Tak powiedział Pan Jezys.
|
| N lut 26, 2017 14:49 |
|
|
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Zacytuj albo wskaż namiary to miejsce Pisma Świętego, w którym zapisano słowa Chrystusa o tym, że jak człowiek narodzony na nowo utraci łaskę Bożą na skutek grzechu, to musi się kolejny raz narodzić na nowo z wody i Ducha.
|
| N lut 26, 2017 14:58 |
|
 |
|
krzysiekniepieklo
|
Odpowiedz mi Yarpen na pytanie: czy człowiek, który ciężko zgrzeszy to opuszcza królestwo Boże, czy nie?
|
| N lut 26, 2017 15:24 |
|
|
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Krzysiu, nie odwracaj kota ogonem do dołu i skończ z wymigiwaniem się. Napisałeś tak*: krzysiekniepieklo napisał(a): Jeśli jednak człowiek na skutek swojego grzechu opuścił królestwo Boże, to może wrócić tylko wtedy, kiedy się ponownie narodzi z wody i Ducha. Tak powiedział Pan Jezys. Wskaż lub zacytuj fragment Pisma Świętego, w którym zapisano słowa Zbawiciela z taką nauką, że chrześcijanin, który zgrzeszy, musi ponownie narodzić się na nowo z wody i Ducha, aby mógł zostać zbawiony. *Pogrubienie moje.
|
| N lut 26, 2017 15:29 |
|
 |
|
krzysiekniepieklo
|
Yarpen; chcę Cię przeprowadzić przez tą logikę krok po kroku. Więc proszę Cię, odpowiedz na moje pytanie.
|
| N lut 26, 2017 15:49 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Ja ciebie nie proszę abyś mnie przeprowadzał przez swoją logikę. Wskaż fragment Pisma Świętego, w którym zapisano nauczanie Chrystusa, że "jeśli jednak człowiek na skutek swojego grzechu opuścił królestwo Boże, to może wrócić tylko wtedy, kiedy się ponownie narodzi z wody i Ducha". Skoro "tak powiedział Pan Jezus", to bez problemu możesz to zrobić.
|
| N lut 26, 2017 15:51 |
|
 |
|
krzysiekniepieklo
|
J3-5. Zaprawdę, zaprawdę, powiadam ci, jeśli się ktoś nie narodzi z wody i Ducha, nie może wejść do królestwa Bożego.
|
| N lut 26, 2017 16:10 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Ten fragment mówi o narodzeniu na nowo każdego człowieka, a nie o tym, że chrześcijanin musi się jeszcze raz rodzić na nowo po tym, jak zgrzeszy. Dawaj taki fragment, który rzeczywiści tego naucza.
|
| N lut 26, 2017 16:11 |
|
 |
|
krzysiekniepieklo
|
To może znajdź taki fragment, gdzie Pan Jezus mówi, że można wejść w inny sposób. Bo jeśli to jest jedyny sposób, to każdy powrót wymaga spełnienia tego warunku.
|
| N lut 26, 2017 16:27 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Ja nie muszę niczego szukać. To Ty napisałeś, że "tak powiedział Pan Jezus", iż "jeśli jednak człowiek na skutek swojego grzechu opuścił królestwo Boże, to może wrócić tylko wtedy, kiedy się ponownie narodzi z wody i Ducha". Skończ więc z wymówkami i wskaż lub zacytuj wreszcie ten fragment Ewangelii, w którym zapisano naukę Zbawiciela, że chrześcijanin musi kolejny raz rodzić się na nowo jeżeli utraci łaskę uświęcającą na skutek popełnionego grzechu.
|
| N lut 26, 2017 16:32 |
|
 |
|
krzysiekniepieklo
|
Yarpen; to jest jedyny sposób przedstawiony w Biblii.
|
| N lut 26, 2017 16:40 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
To ile razy juz sie chrzciles? Bo tylko tam jest uzywana woda.
|
| N lut 26, 2017 16:43 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
krzysiekniepieklo napisał(a): Yarpen; to jest jedyny sposób przedstawiony w Biblii. Nie rżnij głupa. Skoro Chrystus wg. Ciebie powiedział, że chrześcijanin ma się rodzić na nowo za każdym razem, kiedy zgrzeszy, to wskaż wreszcie fragment Pisma Świętego, w którym taką naukę zapisano.
|
| N lut 26, 2017 16:49 |
|
|
|