Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Wt paź 14, 2025 14:21

Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 2481 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 109, 110, 111, 112, 113, 114, 115 ... 166  Następna strona
 Polska Zjednoczona Platforma Obywatelska 
Autor Wiadomość

Post Re: Polska Zjednoczona Platforma Obywatelska
Na Koalicje z Palikotem nie ma szans głównie z powodu odmiennych programów politycznych a także poglądów.

Cz mar 22, 2012 16:04

Val napisał(a):
Pilaster napisał(a):
rządy PO są najlepszymi rządami w Polsce w historii pomiarów

???
O jakie pomiary chodzi?

PKB, PKB per capita, IEF, etc

Cytuj:
Wyjaśnij mi ten brak alternatywy, bo obserwując wybory, to zawsze wygrywa partia z pokaźnym budżetem o której dużo się mówi- Partia Palikota nie jest tu wyjątkiem, bo realizowali zasadę "nieważne jak, byleby o nas mówiono "
Przy ostatnich wyborach parlamentarnych miałam do wyboru 9 partii. Rozumiem, że te 8 przeanalizowałeś i doszłeś do wniosku, że nie są alternatywą dla PO?

Owszem. Co prawda deklarowany program jednej z nich (PJN) był bardziej liberalny od programu PO, ale PJN nie budziła zaufania swoim rodowodem i brakiem wyraźnych chęci do odcięcia się od niego.

Cytuj:
I jak uzasadniasz niezbędność podnoszenia podatków, znoszenia ulg i tworzenie biurokracji przez PO?

Poziom opodatkowania dzisiaj jest dużo niższy niż był w roku 2007. Wzrost "biurokracji" równiez nie jest taki straszny, skoro w roku 2010 w sektorze publicznym pracowalo 11,89% ogółu pracujących, a w roku 2005 - 12,48% (za GUS). W roku 2007 polski IEF wynosił 84,07% sredniej unijnej. W roku 2012 - 94,49%

W roku 2007 polski PKB stanowił 3,98% PKB UE. W roku 2011 4,62%

Johnny99

Cytuj:
Dlatego, że hasła nie miały żadnego znaczenia. Znaczenie miało tylko i wyłącznie to, by "odsunąć PiS od władzy". Dlatego też to, "co z nimi PO później zrobiła" w niczym nie przeszkodziło PO wygrać kolejnych wyborów. Po prostu ludzie głosowali na PO w ogóle nie zwracając uwagi na to, co PO głosi, a za drugim razem - co robi.

Oto kolejna Prawada genetycznopatriotycznej wiary. :) Gdyby tak było, wybory w roku 2007 wygrałoby LiD, a nie PO

Cytuj:
Prounijna jest w Polsce przede wszystkim lewica

Odłam "internacjonalistyczny". bo już lewica narodowa, głosująca na PiS - nie

Cytuj:
Realne efekty nie są pozbawione znaczenia, ale propaganda medialna (zwłaszcza zmasowana) potrafi je w dużym stopniu i na dłuższy czas przykryć.

Jakoś zmasowana, histeryczna kampania na rzecz PiS nie przykryła ich realnych efektów rządzenia i PiS przegrał wybory nawet w roku 2007, kiedy pracowała na niego cała państwowa machina medialna. Przegrał tez wszystkie następne, chociaż tutaj, trzeba przyznać, medialnie był już, nie majac państwowej telewizji, propagandowo słabszy.

Zreszta przecież Wielki Wódz genetycznego patriotyzmu po każdych wyborach deklaruje, ze przegrał w wyniku spisku medialnego i knowań agentury, w żadnym wypadku nie z powodu tego, co sobą reprezentuje :)

Jest inaczej - Blog człowieka leniwego

Cz mar 22, 2012 16:20
Sweetchild becikowe podałam specjalnie dla Alus. Ma inne poglądy na pewne sprawy i dla niej becikowe to plus. Stąd odniosłam się do sprawy, że PO wykazało się w tej kwestii większym populizmem, gdy głosowano za ustawą.

Alus napisał(a):
PiS wprowadził za to prawicowe ustawy obniżając podatek dla garstki najbogatszych o 14 %, dla biedaków o 1%

SweetChild napisał(a):
Na początku kadencji PO miała miejsce istotna i liberalna obniżka podatku dochodowego

To w końcu to PiS czy PO wprowadził? Proszę o dane źródłowe.

Węgry- ale czy w PL jest 18% podatek na żywność tak jak u nich oraz 5% od książek i prasy? I ten podatek Węgierski jest jednym z warunków, jakie uzgodniono w Brukseli, bo Węgry mają trudną sytuację finansową państwa.
Nie wiem czy jest tu co porównywać, bo u nas się co roku likwiduje różne zwolnienia z VAT, a nie lepiej by było likwidować te zwolnienia i obniżyć VAT? Na co im wciąż brakuje, że szukają funduszy? A poza tym- PO wraz z ustawą o 23% VAT wprowadziła zapis, że możliwy jest automatyczny wzrost podatku VAT do 25%, jeśli spełni się jeden warunek: zadłużenie przekroczy 55% PKB.

SweetChild napisał(a):
Tak samo przy ocenie różnych możliwości inwestycyjnych nie biorą pod uwagę kompletnie niewiarygodnych (w mojej ocenie), nawet gdyby obiecywały kosmiczne stopy zwrotu.

???
Czy można prosić o źródło?

SweetChild tak się składa, że ja mam pretensje do PO, że zakopała deklaracje z 2005 roku. Wtedy to była nadzieja, że Polska nareszcie wprowadzi liberalne reformy i zmniejszy biurokrację. Ale podążyła w przeciwnym kierunku niż obiecali i czarę goryczy przelały podwyżki podatków i biurokracja między innymi.
Po kolejnych zwycięskich wyborach, kolejne podwyżki, likwidacje ulg i nowe podatki, a o obniżkach nic nie słychać. Ile lat mam czekać na ten "cud" jaki miał być? I nie ufam żadnemu politykowi- staremu wydze z sejmu, bo wychodzę z założenia, że skoro tyle lat zasiada w sejmie i nie ma żadnych konkretnych propozycji to nie widzę sensu wspierać swoim poparciem takiej partii.
Podziwiam tych, którzy mają tyle wiary i wierzą, że wieloletni polityk się zmieni i wprowadzi reformy konserwatyno-liberalne.

Natomiast nie rozumiem, dlaczego ktoś za krytykę PO i fakt, że nie podoba mi się to co robią wrzuca mnie do worka z napisem "PiS". Czy naprawdę nie można docenić niektórych posunięć np. obniżkę składki rentowej o połowę (Alus- czy tego chcesz czy nie, to jest to odczuwalne plus ten 1% mniej z dochodowego :D ) czy też zniesienie akcyzy na kosmetyki.
Zawsze będę chwalić posunięcia zmierzające do obniżki danin na rzecz państwa. Nieważne, czy zrobi to PiS, PO, SLD czy ktoś inny- byleby to robili, a unikali podnoszenia podatków.

Cz mar 22, 2012 17:02

Johnny99 napisał(a):
(tak, jak i drugiej stronie nie przeszkadza to, że z tym "katolicyzmem" w PiS to różnie bywało). Liczą się mity, "memy", nie fakty. A poglądy gospodarcze nie mają dla 99% wyborców prawie żadnego znaczenia (z tego zresztą wynika fakt, że partie ani niespecjalnie się na tym polu różnią, ani niespecjalnie im zależy na tym, by się różnić).

Kiedy ''bywało różnie''? Odkąd istniała koalicja PiS SO LPR namaszczona przez Rydzyka aż po dziś PiS zawsze był jawnie prokościelny. Nigdy na samą instytucję KK ludzie z PiS nie wypowiedzieli ani słowa krytyki, (pomijając znienawidzonych przez siebie i zaszczutych duchownych jak np. Wielgus i Życiński których PiS atakował wręcz furiacko)

Cz mar 22, 2012 17:05
Val napisał(a):
Alus polecam źródło

Żeby PO była prawicowa, to bym uwierzyła, gdyby nie to, że poparli becikowe, bez względu na dochód( stąd przegłosowali PiS, bo oni chcieli dla najbiedniejszych. Na szczęście populizm się skończył i zrozumieli, że PiS miał rację, co pokazują ostatnie kombinacje przy becikowym).

Właśnie - tylko kombinacje.
Bo kilkoro dzieci urodzonych rocznie w rodzinach najbogatszych to roczny wydatek rzędu kilku tysięcy, a obniżone podatki to miliony w kieszeniach najbogatszych.

Cytuj:
Pierwotnie to prawicowe partie były liberalne i obniżały podatki, ale to robił PiS, PO jako wzór wzięło sobie lewicowe rozwiązania-
podwyższanie podatków,

Lewicowe lub kryzysowe, jak kto woli..
Cytuj:
decdydowanie za obywateli co jest dla nich lepsze, a więc ograniczanie wolności wyboru- zbieranie "danych wrażliwych" o dziecku,

Jeśli "dane wrażliwe" tyczą zaburzeń, niedostosowań społecznych dziecka, to chyba lepiej aby przedszkole/szkoła znała problem, bo łatwiej wtedy pomóc dzieciakowi/rodzinie.

Cytuj:
przymus wcześniejszej edukacji dzieci,

90% państw rozwiniętych już dawno obniżyło wiek szkolny.
Cytuj:
przymus podwyższania wieku emerytalnego,

Demografia wymusza pewne działania.
Nie chcesz płacić przymusowej składki merytalno/rentowej - pozostawiona w tej kwestii dowolność skutkować będzie, że zabraknie kiedyś funduszy na bieżace potrzeby państwa, które zmuszone będzie wyżywić i dac schronienie utracjuszom, który korzystając z wolności nie zabezpieczą sobie starości.

Cytuj:
ograniczanie autonomii uczelni wyższych(wtrącanie się w ich zasady),

Jesli masz na myśli zakaz pracy profesorów na kilku uczelniach jednocześnie, to zdecydowanie dobry krok, bo nikt nie utrzyma kilku srok za ogon jednocześnie.
Efektem "produkowanie" magistrów, którzy nie potrafią napisac pisma urzędowego - znam takowych.
Cytuj:
wtrącanie się w zasady działania firmy- tj. wydłużanie listy obowiązków- np. pracownik z uprawnieniami przeciwpożarowymi w każdej firmie,

Właściwe - profilaktyka przed leczeniem poparzonych lub pochówkiem zmarłych w wyniku pożaru.
Cytuj:
przymus prowadzenia ekologicznej biurokracji w przedsiębiorstwach.

Nie bardzo wiem o czym piszesz.
Cytuj:
Służba zdrowia- żadnej liberalizacji przepisów nie widzę, nadal podoba im się model socjalistyczny i sami sobie stworzyli nowe utrudnienia. A lekarze to jak byli tak nadal są obciążenia tworzenie papierologii, która sensu nie ma ( statystyki).

Służba zdrowia z natury jest socjalistyczna - jest służbą - a nie świadczeniem usług dla bogatych.
Cytuj:
Lewicowa ustawa to również przywłaszczenie sobie OFE,

Lepiej aby na OFE zarabiały jednostki i fundacje, jak FOR dotowana corocznie milionami z OFE?
Cytuj:
oraz "dodatki do emerytur", które to uchwaliła (kwotowe) bez sensu, bo nie tak dawno trybunał orzekł, ze sensu nie mają, więc nie wiem jak mogą ponownie próbować- czekoladki dla sędzi, aby tym razem orzekł inaczej?

Jasne.... dla emerytów otrzymujących brutto 10 -15 tys zł, strata rzędu 4-6 tys zł.
Dla rzeszy nędzarzy z emeryturą poniżej 1,500 zł brutto zysk.....bo otrzymaliby 38 - 48 - 55 zł brutto, netto grosze.

Cytuj:
Ale możesz mi napisać Alus jakie to prawicowe ustawy wprowadziła PO za swojej kadencji. Zawsze to jakieś pocieszenie.

Nie wprowadziła "prawicowych" odbierających najuboższym pieniądze/uprawnienia.
Wręcz odwrotnie - kolejna lewacka - za każdy rok za który emeryt lub przyszły emeryt nie może z przyczyn od niego niezależnych uzyskać RP7 (wykazać rocznych zarobków), ZUS musi zamiast "zero" wpisac najniższą krajową za dany rok.
Co skutkuje, że tysiace osób nie pobiera/ nie będzie pobierać najniższej emerytury.

Cytuj:
I proszę mi tu nie wyjaśniać, że PO takie ustawy wprowadza przez PiS, przez UE, czy przez kryzys. Bo to już fanatyzm jak PiSowców, gotowych usprawiedliwiać każdy ruch Kaczyńskiego, nieważne jak bardzo zasadny.
I nie znam żadnego kraju, który w czasie niedawnego kryzysu zwiększył VAT i administrację w takim stopniu jak nasza władza.

Administrację zwiększają samorządy i konkretne urzędy - przykład: w przypadku pomyłki w PIT 37 do ubiegłego roku mój US wzywał podatnika, ten poprawiał błąd w PIT, stawiał obok parafę, w uwaga wpisywał datę korekty.
Od ubiegłego roku przy najmniejszej pomyłce panie urzędniczki dysponują przepisywanie PIT wraz ze wszystkimi załącznikami.
Tak "zapracowane" US muszą zatrudniac kolejnych urzędników do weryfikacji tony dokumentów.
Dzwoniłam w tej sprawie do Izby Skarbowej, do lokalnej prasy - zero zaiteresowania.
Może żaden kraj nie zwiększył podatków, ale każdy ciął wydatli - Wlk Brytania zmiejszyła o 50% wydatki socjalne.

Podatki od dochodów obniżyła Z. Gilowska, zaczął obowiązywać w 2008r

Cz mar 22, 2012 17:13

Val napisał(a):
Alus napisał(a):
PiS wprowadził za to prawicowe ustawy obniżając podatek dla garstki najbogatszych o 14 %, dla biedaków o 1%

SweetChild napisał(a):
Na początku kadencji PO miała miejsce istotna i liberalna obniżka podatku dochodowego

To w końcu to PiS czy PO wprowadził? Proszę o dane źródłowe.

Jak napisała Alus, "podatki od dochodów obniżyła Z. Gilowska, zaczął obowiązywać w 2008r".
Dla mnie obniżka podatków to tylko pół kroku, pozostaje bowiem pytanie, w jaki sposób zrównoważymy ubytek w budżecie. Jeśli długiem, to jaka z tego korzyść? Prawdziwie liberalne rozwiązanie musiałoby wiązać się z cięciem wydatków budżetowych.

Val napisał(a):
Węgry- ale czy w PL jest 18% podatek na żywność tak jak u nich oraz 5% od książek i prasy?

Nie, ale w PL jest 5% dla większości towarów żywnościowych :D

Val napisał(a):
SweetChild napisał(a):
Tak samo przy ocenie różnych możliwości inwestycyjnych nie biorą pod uwagę kompletnie niewiarygodnych (w mojej ocenie), nawet gdyby obiecywały kosmiczne stopy zwrotu.

???
Czy można prosić o źródło?

Źródło czego?

Val napisał(a):
SweetChild tak się składa, że ja mam pretensje do PO, że zakopała deklaracje z 2005 roku. Wtedy to była nadzieja, że Polska nareszcie wprowadzi liberalne reformy i zmniejszy biurokrację.

I to nas łączy :)

Val napisał(a):
Podziwiam tych, którzy mają tyle wiary i wierzą, że wieloletni polityk się zmieni i wprowadzi reformy konserwatyno-liberalne.

Nie chodzi o jakąś wiarę, a o brak lepszej alternatywy. Jak trzymam pieniądze na lokacie oprocentowanej (netto) poniżej inflacji to nie dlatego, że wierzę iż bank podniesie mi oprocentowanie, ale dlatego, że nie widzę lepszej alternatywy.

Val napisał(a):
Natomiast nie rozumiem, dlaczego ktoś za krytykę PO i fakt, że nie podoba mi się to co robią wrzuca mnie do worka z napisem "PiS". Czy naprawdę nie można docenić niektórych posunięć np. obniżkę składki rentowej o połowę (Alus- czy tego chcesz czy nie, to jest to odczuwalne plus ten 1% mniej z dochodowego :D ) czy też zniesienie akcyzy na kosmetyki.
Zawsze będę chwalić posunięcia zmierzające do obniżki danin na rzecz państwa. Nieważne, czy zrobi to PiS, PO, SLD czy ktoś inny- byleby to robili, a unikali podnoszenia podatków.

I to znowu nas łączy :) Z tym, że jak wyżej pisałem, uważam, iż prawdziwie liberalne rozwiązanie musiałoby wiązać się z cięciem wydatków budżetowych.

Cz mar 22, 2012 18:41
Korekta - winno być: dla emerytów otrzymujących brutto 10-15 tys zł, strata rzedu 400 -600 zł/miesięcznie.

Cz mar 22, 2012 19:39
Cytuj:
PKB, PKB per capita, IEF, etc

Zależy więc od wskaźnika, ale np. PKB Per Capita wg World Bank wskazuje, że w PL rosło do 2008 roku, kiedy w 2009 odnotowano spadek i nie widzę tam danych za 2011, więc nie wiem czy dotarło do poziomu z 2008 roku. Według tego przekroju nie ma tam dowodu na wspaniałość PO. Nie ma tam również dowodu na permanentny kryzys, który nakazywałby podwyższanie podatków.
I nie widzę po tych wskaźnikach, że to wszystko zasługa PO. Wskaźniki tylko pokazują ogólną zależność, że w krajach rozwijających sytuacja się poprawia. Nie wiem jakimi przesłankami się kierujesz, że jednak jest inaczej?

Sprawdzałeś Ease of Doing Business Index ?? Wydaje mi się on istotny, chociażby dlatego, że dla obywatela chcącego prowadzić działalność gospodarczą takie wskaźniki są ważne, a jednak różowo nie jest.

Pilaster napisał(a):
Poziom opodatkowania dzisiaj jest dużo niższy niż był w roku 2007. Wzrost "biurokracji" równiez nie jest taki straszny, skoro w roku 2010 w sektorze publicznym pracowalo 11,89% ogółu pracujących, a w roku 2005 - 12,48% (za GUS). W roku 2007 polski IEF wynosił 84,07% sredniej unijnej. W roku 2012 - 94,49%
W roku 2007 polski PKB stanowił 3,98% PKB UE. W roku 2011 4,62%

Pilaster- pragnę przypomnieć, że PiS rządziła od końca 2005 roku do końca 2007 roku. Raczej ocena działań przypisuje się na 2006-2008, kiedy skutki są najbardziej widoczne.Dlaczego porównujesz akurat do rządu Buzka?
I czy możesz wskazać, co PO zrobiło, aby IEF wzrosło? Bo przyznam, że mnie zaskoczył taki wzrost, ale skoro to zasługa PO, to byłabym wdzięczna za wykazanie co w tym kierunku zrobili. Zwłaszcza, że dołujące w tym wskaźniku jest, że Rumunia, Albania, Armenia są wyżej niż nasz kraj. Przy takim "towarzystwie", to się temu wzrostowi nie dziwię. Mógłbyś wykazać, że to nie kryzys pewnym krajom obniżył lokatę? Jak wiemy, w Polsce tego kryzysu nie było widać.

Dane "wrażliwe"- Alus wyjaśnij mi dlaczego wcześniej było źle? Jak było przed pomysłem PO?
Pomysł PO polega na tym, że problemy dziecka mają być przypisane do PESELu i imienia i nazwiska a potem mają te dane wysyłać, aby dostać subwencję. W jaki sposób ma być poprawiona sytuacja dzieci z problemami? Ja tu widzę, że państwo ma potrzebę coraz dokładniejszych danych o obywatelach. No i papierki nowe, a jak. Mam w rodzinie osobę z problemami. I wiem, że wcześniej szkoła miała dość danych, aby zajęcia dostosować do potrzeb. Było to proste. I to rodzic decyduje, czy chce specjalne traktowanie dla dziecka- jeśli tak to załatwia opinie i dokumenty potwierdzające, że dziecko potrzebuje dostosowanych do możliwości zajęć.Więc nie widzę sensu tworzenia kolejnej papierologii i obowiązków.

Cytuj:
Lewicowe lub kryzysowe, jak kto woli..

Według wskaźników od Pilastra nie było i nie widać kryzysu. Ale zawsze możesz wykazać, że w Polsce kryzys był taki sam jak w innych krajach.

Cytuj:
90% państw rozwiniętych już dawno obniżyło wiek szkolny.

A jaki ma to sens?
Sprawdź sobie obowiązek szkolny(wiek) i porównaj dane z testami PISA.
Taka Hiszpania i Włochy, które mają 100% obowiązek przedszkolny mają w każdej kategorii PISA gorsze wyniki niż w Polsce i Finlandii- Finlandia jest o tyle ciekawym krajem, że jest na przedostatnim miejscu pod względem wieku, w jakim dziecko rozpoczyna edukację, ale za to zajmuje pierwsze miejsca testów PISA. Szczegóły w Raporcie Intelektualnym Polski oraz OECD.

Autonomia na uczelniach- chodziło o takie np. doktoraty- wydłużanie czasu. Ale też wymuszanie na uczelniach jak mają organizować zajęcia. U nas to raczej problemem jest zły sposób finansowania szkolnictwa.

Ekologiczna papierologia

Czy służba zdrowia nadal jest dla każdego? Ja żyję w rzeczywistości w której na operację trzeba czekać tyle czasu, że jak się nie ma pieniędzy na prywatne leczenie to jest kiepsko. Czy wiesz jaki problem pacjenci z podejrzeniem raka mają, aby rozpocząć jak najszybciej leczenie?
Sprawdź sobie jak wydłużają się kolejki w oczekiwaniu na leczenie, czy nawet badanie i mi napisz, czy nadal wierzysz, ze służba zdrowia jest dla biednych, a przynajmniej czy nie odchodzi od tej pomocy.

OFE- czy nie wystarczy nam jeden ZUS? Tylko musi być kilka filarów? Skoro miało być prywatne i pieniądze tam odkładane prywatne, a dodatkowo wybór czy chce czy nie odkładać, to dlaczego tworzy się drugi filar ZUS-bis? Jaki jest cel? Dlaczego nie możemy mieć jednego filaru?

Z emerytami nie zrozumiałaś- tu nie jest problem empatii, ale systemu prawnego. TRybunał orzekł, że kwotowa waloryzacja jest niezgodna z prawem. To należy prawo zmienić i potem ponownie uchwalać waloryzację kwotową. Na tym polega błąd PO.

Zyta Gilowska była w rządzie PiS, więc nie jest to zasługa PO. Dziwnym zbiegiem okoliczności po wprowadzeniu tych obniżek, za rok 2008 PKB Per Capita był najwyższy w historii Polski.

PL i większość towarów żywnościowych 5%?? Są takie, ale sprawdź sobie ich listę, bo większości one nie stanowią. Chyba, że bardzo zdrowo się odżywiasz, to te produkty w Twoim koszyku większość stanowią.

Źródło o UPR, gdzie oni tak twierdzą z możliwościami inwestycyjnymi.

Cytuj:
Dla mnie obniżka podatków to tylko pół kroku, pozostaje bowiem pytanie, w jaki sposób zrównoważymy ubytek w budżecie.

No to właśnie problem, bo PiS tylko obniżało, a PO tylko podwyższa podatki. Żadne nie wpadło, aby obcinać ulgi, przywileje itp. a wzamian obniżyć podatki. W teorię, jakoby mielibyśmy od początków rządów PO kryzys ciężko mi uwierzyć, bo wskaźniki jakie podaje Pilaster, nic takiego nie wykazują.

Cz mar 22, 2012 20:29
Cytuj:
Zależy więc od wskaźnika, ale np. PKB Per Capita wg World Bank wskazuje, że w PL rosło do 2008 roku, kiedy w 2009 odnotowano spadek i nie widzę tam danych za 2011, więc nie wiem czy dotarło do poziomu z 2008 roku. Według tego przekroju nie ma tam dowodu na wspaniałość PO. Nie ma tam również dowodu na permanentny kryzys, który nakazywałby podwyższanie podatków.
I nie widzę po tych wskaźnikach, że to wszystko zasługa PO. Wskaźniki tylko pokazują ogólną zależność, że w krajach rozwijających sytuacja się poprawia. Nie wiem jakimi przesłankami się kierujesz, że jednak jest inaczej?

A w krajach rozwinietych spada - jabyś nie zauwazyła tam nie rządzi PO - tylko panujący od 2008r kryzys reguluje spadki/wzrosty.
Kraje rozwijające się też już odczuwają kryzys - chiny obniżyły swoje prognozy na 2012r.

Cytuj:
Dane "wrażliwe"- Alus wyjaśnij mi dlaczego wcześniej było źle? Jak było przed pomysłem PO?

Choćby przypadek gimnazjum w Krakowie, gdzie dziweczyna pocięła drugą nożem.
Okazało sie, że miała problemy natury psychicznej, społecznej, znane w innej szkole, a które rodzina ukryła.
Gdyby gimnazium posiadło ta wiedzę możnaby uniknąc tego dramatu.
Cytuj:
Pomysł PO polega na tym, że problemy dziecka mają być przypisane do PESELu i imienia i nazwiska a potem mają te dane wysyłać, aby dostać subwencję. W jaki sposób ma być poprawiona sytuacja dzieci z problemami? Ja tu widzę, że państwo ma potrzebę coraz dokładniejszych danych o obywatelach. No i papierki nowe, a jak. Mam w rodzinie osobę z problemami. I wiem, że wcześniej szkoła miała dość danych, aby zajęcia dostosować do potrzeb. Było to proste. I to rodzic decyduje, czy chce specjalne traktowanie dla dziecka- jeśli tak to załatwia opinie i dokumenty potwierdzające, że dziecko potrzebuje dostosowanych do możliwości zajęć.Więc nie widzę sensu tworzenia kolejnej papierologii i obowiązków.

Rodzic decyduje, ale nie zawsze rodzic ma pełne kompetencję, więc może fachowa porada może pomóc rodzicom i dziecku.
Inna sprawa - zaniedbania szkoła może tłumaczyć brakiem wiedzy, czego nie będzie mogła czynić dysponując danymi o dziecku.

Cytuj:
Według wskaźników od Pilastra nie było i nie widać kryzysu. Ale zawsze możesz wykazać, że w Polsce kryzys był taki sam jak w innych krajach.

Dzięki Bogu i ekipie fachowców, że jak narazie uniknęliśmy losu: Islandii, Grecji, Portugalii, Hiszpani i tarapatów mnóstwa krajów z potęgami w rodzaju USA włącznie.

Cytuj:
A jaki ma to sens?
Sprawdź sobie obowiązek szkolny(wiek) i porównaj dane z testami PISA.
Taka Hiszpania i Włochy, które mają 100% obowiązek przedszkolny mają w każdej kategorii PISA gorsze wyniki niż w Polsce i Finlandii- Finlandia jest o tyle ciekawym krajem, że jest na przedostatnim miejscu pod względem wieku, w jakim dziecko rozpoczyna edukację, ale za to zajmuje pierwsze miejsca testów PISA. Szczegóły w Raporcie Intelektualnym Polski oraz OECD.

Nie chodzi o testy PISA, ale o wchodzenie na rynek pracy w dobie dramaty demograficznego młodszych ludzi.
A Polacy z lepszymi testami PISA stoją na zmywakach w krajach o niższym wzkaźniku :(

Cytuj:
Autonomia na uczelniach- chodziło o takie np. doktoraty- wydłużanie czasu. Ale też wymuszanie na uczelniach jak mają organizować zajęcia. U nas to raczej problemem jest zły sposób finansowania szkolnictwa.

Aktualnie na wielu uczelniach doktoranci pracują po 10-15 lat i uczelnie zmuszają ich do decyzji (ostatnio prasa opisywała ten proceder podając przykład uniwersytetu w Opolu).

Ekologiczna papierologia[/quote]
Biurokrację powinni ukrócić, ale zdecydowanie wzmóc nadzór nad ochroną srodowiska, bo jego stan decyduje o stanie zdrowia całych populacji

Cytuj:
Czy służba zdrowia nadal jest dla każdego? Ja żyję w rzeczywistości w której na operację trzeba czekać tyle czasu, że jak się nie ma pieniędzy na prywatne leczenie to jest kiepsko. Czy wiesz jaki problem pacjenci z podejrzeniem raka mają, aby rozpocząć jak najszybciej leczenie?
Sprawdź sobie jak wydłużają się kolejki w oczekiwaniu na leczenie, czy nawet badanie i mi napisz, czy nadal wierzysz, ze służba zdrowia jest dla biednych, a przynajmniej czy nie odchodzi od tej pomocy.

Urzędnicy NFZ decydują o przydziale ilości badań w miesiacu.
Kuzyn po fizyczne medycznej pracuje w Centrum Onkologii i mówi, że wykonuje sie 1/2 - 1/3 ilości badań dzienie faktycznej możliwości.
Ja korzystałam w przypadku zabiegu usuniecia zaćmy z prywatnej kliniki w ramach NFZ. Okres wyczekiwania trwał 8 miesiecy a cały zabieg trwał 2 godziny.
W szpitalu wojewódzkim oczekiwanie trwa ok 12 miesiecy, a na zabieg przyjmują na 3 dni na oddział, aby wziąc pieniądze za zabieg i za pobyt w szpitalu.....tym sposobem generuje sie koszty.

Cytuj:
OFE- czy nie wystarczy nam jeden ZUS? Tylko musi być kilka filarów? Skoro miało być prywatne i pieniądze tam odkładane prywatne, a dodatkowo wybór czy chce czy nie odkładać, to dlaczego tworzy się drugi filar ZUS-bis? Jaki jest cel? Dlaczego nie możemy mieć jednego filaru?

OFE w założeniu miało pomnażać pieniądze, ale gdy w ramach biezpieczeństwa zakładano możliwość inestowania w obligacje skarbu państwa do 60%, to większość funduszy właśnie za owe 60% wykupywało obligacje (oprocentowanie 4-5,5%).
Zyski zatem większosci były minimalne - daleko odbiegające od założeń.
Dlatego gdy ZUS zaczął pomnażać straty biorąc kredyty w komercyjnych bankach, postanowiono dla uniknięcia totalnego doła przeżucić część OFE na konto ZUS.
Cytuj:
Z emerytami nie zrozumiałaś- tu nie jest problem empatii, ale systemu prawnego. TRybunał orzekł, że kwotowa waloryzacja jest niezgodna z prawem. To należy prawo zmienić i potem ponownie uchwalać waloryzację kwotową. Na tym polega błąd PO.

Na prawo, a konkretnie Konstytucję RP powołują sie równolegle zwolennicy legalizacji związków partnerskich i przeciwnicy.

Cytuj:
Zyta Gilowska była w rządzie PiS, więc nie jest to zasługa PO. Dziwnym zbiegiem okoliczności po wprowadzeniu tych obniżek, za rok 2008 PKB Per Capita był najwyższy w historii Polski.

Zasługa dla najbogatszych - w ich kieszenie pozostają naprawdę konkretne pieniadze.

PL i większość towarów żywnościowych 5%?? Są takie, ale sprawdź sobie ich listę, bo większości one nie stanowią. Chyba, że bardzo zdrowo się odżywiasz, to te produkty w Twoim koszyku większość stanowią.

Źródło o UPR, gdzie oni tak twierdzą z możliwościami inwestycyjnymi.

Cytuj:
Dla mnie obniżka podatków to tylko pół kroku, pozostaje bowiem pytanie, w jaki sposób zrównoważymy ubytek w budżecie.

No to właśnie problem, bo PiS tylko obniżało, a PO tylko podwyższa podatki. Żadne nie wpadło, aby obcinać ulgi, przywileje itp. a wzamian obniżyć podatki. W teorię, jakoby mielibyśmy od początków rządów PO kryzys ciężko mi uwierzyć, bo wskaźniki jakie podaje Pilaster, nic takiego nie wykazują.[/quote]

Vat na żywność wynosi 5%, z wyjątkiem importowanej - 8%

Pt mar 23, 2012 9:32
Podwyższenie wieku emerytalnego do 67 lat, ale tylko dla głosujących na Platformę.
P O P I E R A M ! ! ! !

http://zbigniewkuzmiuk.salon24.pl/40184 ... cych-na-po

Pt mar 23, 2012 10:05

Asphodelus napisał(a):
. Nigdy na samą instytucję KK ludzie z PiS nie wypowiedzieli ani słowa krytyki, (pomijając znienawidzonych przez siebie i zaszczutych duchownych jak np. Wielgus i Życiński których PiS atakował wręcz furiacko)

Zaszczuwanie Wielgusa i Życińskiego nie było "słowem krytyki"?

Furiackie ataki i opluwanie Dziwisza i prymasa Kowalczyka to nie są "słowa krytyki"? :shock:

Val

Cytuj:
Zależy więc od wskaźnika, ale np. PKB Per Capita wg World Bank wskazuje, że w PL rosło do 2008 roku, kiedy w 2009 odnotowano spadek

Bzdury Val wypisuje. W Polsce ostatni raz PKB spadl w 1991 roku, a i to nie wiadomo czy na pewno, czy to tylko wina jeszcze poprzedniej PRLowskiej metodologii zbierania danych. Wg Conference board PKB per capita w Polsce w latach 2007-2011 rosło średnio o 3,72% rocznie i jest to najlepszy wynik w całej Europie (liczonej jako UE + Chorwacja, Turcja, Szwajcaria, Norwegia i Islandia)

Cytuj:
I czy możesz wskazać, co PO zrobiło, aby IEF wzrosło? Bo przyznam, że mnie zaskoczył taki wzrost,

Za czasów PO polski IEF wzrósł o 6,09 pkt i jest to drugi najlepszy wynik w Europie (liczonej jw), ósmy na świecie.

A co zrobiło PO w tej sprawie? Nie mam pojęcia, ale to za ich kadencji poziom liberalizacji w Polsce gwałtownie wzrósł. Gdyby równie gwaltownie spadł, to kto byłby winny?

Cytuj:
PiS tylko obniżało, a PO tylko podwyższa podatki

Oczywiście jest dokładnie na odwrót. IEF, kategoria "wolnośc podatkowa" (fiscal freedom):

2005 - 68,35
2007 - 68,69
2012 - 74,40

Jest inaczej - Blog człowieka leniwego

Pt mar 23, 2012 10:37

gita napisał(a):
Podwyższenie wieku emerytalnego do 67 lat, ale tylko dla głosujących na Platformę.
P O P I E R A M ! ! ! !

Jestem ciekaw jaką wy PiSOwcy reformę byście zaproponowali :D

A reforma emerytalna była konieczna ktoś w końcu musiał się odważyć i ją przeprowadzić.

Pt mar 23, 2012 10:43
Asphodelus napisał(a):
gita napisał(a):
P O P I E R A M ! ! ! !

Jestem ciekaw jaką wy PiSOwcy reformę byście zaproponowali :D

A reforma emerytalna była konieczna ktoś w końcu musiał się odważyć i ją przeprowadzić.

Przede wszystkim ustawy pro-rodzinne, a jeśli idzie o pdwyższenie wieku to co najwyżej, dwa lata dla mężczyzn i kobiet, a więc 67, 62.
67 dla kobiet TYLKO dla wyborców Platformy.

Pt mar 23, 2012 11:00

gita napisał(a):
Przede wszystkim ustawy pro-rodzinne, a jeśli idzie o pdwyższenie wieku to co najwyżej, dwa lata dla mężczyzn i kobiet, a więc 67, 62.
67 dla kobiet TYLKO dla wyborców Platformy.

Tak aby na PiSowców harować... i kto tu dzieli społeczeństwo? Wy!

A co do ustaw prorodzinnych raczej nie becikowe bo ono nic nie daje tylko pójść w drugą stronę: podatek dla bezdzietnych obywateli.

Pt mar 23, 2012 11:12
Oczywiście, że my, a któżby inny???
Antyobywatelska Partia miłości kocha nas tak mocno, że z tej milości, az chce nas udusić.

Pt mar 23, 2012 11:20
Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.   [ Posty: 2481 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 109, 110, 111, 112, 113, 114, 115 ... 166  Następna strona