Polska Zjednoczona Platforma Obywatelska
| Autor |
Wiadomość |
|
Anonim (konto usunięte)
|
 Re: Polska Zjednoczona Platforma Obywatelska
gita napisał(a): Oczywiście, że my, a któżby inny??? Antyobywatelska Partia miłości kocha nas tak mocno, że z tej milości, az chce nas udusić. Dusi Cię już tak od 5 lat - non stop to powtarzasz - a podduszona masz dośc werwy, aby coraz bardziej straszyć i ubolewać Ale nadal nie odpowiedziałaś dlaczego Twoja córka ma czekać 4 lata po ukończeniu 60 lat na emeryturę. Kolejna "prawda" z kategorii tej o duszeniu?
|
| Pt mar 23, 2012 11:54 |
|
|
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Alus napisał(a): gita napisał(a): Oczywiście, że my, a któżby inny??? Antyobywatelska Partia miłości kocha nas tak mocno, że z tej milości, az chce nas udusić. Dusi Cię już tak od 5 lat - non stop to powtarzasz - a podduszona masz dośc werwy, aby coraz bardziej straszyć i ubolewać Ale nadal nie odpowiedziałaś dlaczego Twoja córka ma czekać 4 lata po ukończeniu 60 lat na emeryturę. Kolejna "prawda" z kategorii tej o duszeniu? Łopatą do głowy udowadniałam Ci, a ty jak grochem o ścianę, ani be, ani me. Gdyby rządził PiS, moja córka poszłaby na emeryturę w wieku 60lat. Czy nie dociera to do Ciebie? Znowu udajesz Greka, nie sadzę, że z myśleniem u ciebie jest aż tak źle, raczej chcesz mnie wyprowadzić z równowagi, tym upierdliwym upieraniem się przy swoim.
|
| Pt mar 23, 2012 13:31 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Pilaster Wg Conference board PKB per capita w Polsce w latach 2007-2011 rosło średnio o 3,72% rocznie i jest to najlepszy wynik w całej Europie (liczonej jako UE + Chorwacja, Turcja, Szwajcaria, Norwegia i Islandia)Ale ja podawałam według danych Banku Światowego. W 2008 PKB Per Capita było najwyższe, a później spadło w 2009 i powoli się podnosi. Podałam nawet link. Dlaczego wybrałeś wybiórczo kraje? Polskę mierzy się z krajami rozwijającymi, a nie rozwiniętymi, bo te spadają w rankingach powoli, a rozwijające idą w górę. Sprawdź sobie rozwój na przestrzeni lat i czy za PO jakoś procentowo drastycznie poszedł w górę w porównaniu do rządów przed??? Jeśli nie, to to zasługa zdolności przedsiębiorców, którzy mimo niełatwych warunków mają siłę przebicia. Sprawdzałam wskaźniki Polski na przestrzeni lat, nie patrząc kto rządził- nie widać po tych wskaźnikach, że jakaś władza była najlepsza w historii. Cytuj: . A co zrobiło PO w tej sprawie? Nie mam pojęcia, ale to za ich kadencji poziom liberalizacji w Polsce gwałtownie wzrósł. Gdyby równie gwaltownie spadł, to kto byłby winny? Bajki do szuflady. Ja chcę konkrety. Na czym ta liberalizacja polega? Równie dobrze nie łykałam bajek, że sukcesy PiS są, bo jest dobra koniunktura. No błagam. Nie stosuj tu propagandy a'la pisowców. Oni też wtedy trąbili, jaki to oni dobrymi fachowcami są. Nie idź tą drogą Czekam. [/quote] Oczywiście jest dokładnie na odwrót. IEF, kategoria "wolnośc podatkowa" (fiscal freedom):[/quote] Podałam co obniżył PiS. Teraz czekam aż wymienisz, co obniżyło PO. Jeśli uważasz, że jest odwrotnie, to podaj dowody. I czy ten wskaźnik nie czasem oznacza, że im wyżej tym wyższe podatki? Alus- ale nie rozumiem co robi PO, aby zapobiec kryzysowi? Co konkretnie? W USA krach spowodowały bańki jakimi były kredyty w uproszczeniu. U nas lepiej banki rozdawały, miały większe wymogi własne, więc nie rozumiem dlaczego u nas miałby być kryzys i to tak długo, bo jak twierdzisz, dlatego podwyższa podatki, że mamy podobno kryzys. Na czym ten kryzys ma polegać w PL? Przypadek dziewczyny- a co by to zmieniło, że by wiedzieli? Osobisty asystent? Cytuj: Dzięki Bogu i ekipie fachowców, że jak narazie uniknęliśmy losu: Islandii, Grecji, Portugalii, Hiszpani i tarapatów mnóstwa krajów z potęgami w rodzaju USA włącznie. Jak się rząd nie ocknie, że długu nie warto powiększać, to spotka nas to samo. Na razie nic nie robi, aby galopujący dług zatrzymać. USA i Islandia- to była wina banków, złej kontroli. U nas i przed PO była lepsza polityka. Portugalia- dług, Grecja- dług. Polska idzie tą drogą niestety. Jak nasz dług się zmniejszy, to będzie dopiero powód do radości. Szpitale- o to zarządzenie chodzi. Dlaczego bierze się nie za to co najbardziej potrzebuje reformy? Przez to biedni tracą, bo muszą się modlić, aby dożyć do badań. Obecny system nie jest dobry dla biednych. Emerytura- a dlaczego biorą się za większość, zamiast za mniejszość uprzywilejowaną? Dlaczego pewne grupy mają zagwarantowane wysokie emerytury, wyższe od przeciętnego Kowalskiego po nastu latach? Dziwne, że władza boi się mniejszości. To mnie mnie irytuje, że woli się zabrać, za tych co ciężko pracują wiele lat, a "równiejszych" nie tykać. I nikomu to nie przeszkadza... Czy VAT na żywność przetworzoną również? Bo ja tam widzę głównie naturalne w 100% produkty, takie jak jajka, mleko, przyprawy itp.
|
| Pt mar 23, 2012 13:49 |
|
|
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
"Gdańska Platforma kocha Lenina", to tytuł mojej notki, która napisałam w salonie24. http://gita.salon24.pl/401954,gdanska-p ... cha-lenina
|
| Pt mar 23, 2012 14:28 |
|
 |
|
SweetChild
|
Val napisał(a): Alus napisał(a): Dzięki Bogu i ekipie fachowców, że jak narazie uniknęliśmy losu: Islandii, Grecji, Portugalii, Hiszpani i tarapatów mnóstwa krajów z potęgami w rodzaju USA włącznie. Jak się rząd nie ocknie, że długu nie warto powiększać, to spotka nas to samo. Na razie nic nie robi, aby galopujący dług zatrzymać. A czym jest zmniejszanie deficytu budżetowego? Deficyt oznacza właśnie przyrost długu. Oczywiście nie tylko deficyt, bo poziom długu może się zwiększać również w wyniku osłabienia krajowej waluty (przy części długu zaciągniętej w walutach obcych). Val napisał(a): Czy VAT na żywność przetworzoną również? Bo ja tam widzę głównie naturalne w 100% produkty, takie jak jajka, mleko, przyprawy itp. Kombinujesz jak koń pod górkę  A na Węgrzech jak jest? 
|
| Pt mar 23, 2012 15:40 |
|
|
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: Łopatą do głowy udowadniałam Ci, a ty jak grochem o ścianę, ani be, ani me. Gdyby rządził PiS, moja córka poszłaby na emeryturę w wieku 60lat. Czy nie dociera to do Ciebie? Znowu udajesz Greka, nie sadzę, że z myśleniem u ciebie jest aż tak źle, raczej chcesz mnie wyprowadzić z równowagi, tym upierdliwym upieraniem się przy swoim. To nie ja pisałam - perfidia ta dodatkowo polega na tym, że mówi się, że kobiety emerytalny wiek osiagna dopiero w 2040r, ale nie mówi się, że wkrótce będą pozbawione emerytury w wieku 61,62,63,64, 65 i 66 lat. Więc pomimo, że nie szukałam Twojego wpisu o córce, nie rozumiem skąd wytrzasnęłaś informacje, że te kobiety pozbawione będą emerytury. Już wyliczono dokładnie w jakim wieku, kiedy, kobiety i mężczyźni przechodzić będą na emeryturę po wprowadzeniu reformy http://d.polskatimes.pl/k/r/2/04/95/4ec90b80579a9_z.pdfGwoli prawdy historycznej powinni napisać, że stocznia w 1980r nosiła imię Lecha Kaczyńskiego. Cytuj: Alus- ale nie rozumiem co robi PO, aby zapobiec kryzysowi? Co konkretnie? W USA krach spowodowały bańki jakimi były kredyty w uproszczeniu. U nas lepiej banki rozdawały, miały większe wymogi własne, więc nie rozumiem dlaczego u nas miałby być kryzys i to tak długo, bo jak twierdzisz, dlatego podwyższa podatki, że mamy podobno kryzys. Na czym ten kryzys ma polegać w PL? jednak wbrew zapewnieniom lubisz bajki Chiałabyś, aby w kilklu zdaniach zreferowac cały skomplikowany sytem ekonomiczny generujący kryzys lub wzrost gospodarczy. Gdyby było to tylko kwestia banków, to bardzo łatwo byłoby korygować. Na czym polega kryzys w PL ? - a choćby na wzroście bezrobocia przy równoległej emigracji za granicę za pracą. Na niedoinwestowaniu edukacji, sł. zdrowia, na utrzymywaniu żenująco niskich wskaźników uzalezniających dodatki socjalne.... Cytuj: Przypadek dziewczyny- a co by to zmieniło, że by wiedzieli? Osobisty asystent? Może nic, ale równie dobrze przy efektywnej pracy pedagoga szkolnego/psychologa dramatu obu dziweczyn możnaby uniknąć. Cytuj: Jak się rząd nie ocknie, że długu nie warto powiększać, to spotka nas to samo. Na razie nic nie robi, aby galopujący dług zatrzymać. USA i Islandia- to była wina banków, złej kontroli. U nas i przed PO była lepsza polityka. Portugalia- dług, Grecja- dług. Polska idzie tą drogą niestety. Jak nasz dług się zmniejszy, to będzie dopiero powód do radości. Planowane zmniejszenie deficytu budżetowego na 2012r - to nic? Cytuj: Szpitale- o to zarządzenie chodzi. Dlaczego bierze się nie za to co najbardziej potrzebuje reformy? Przez to biedni tracą, bo muszą się modlić, aby dożyć do badań. Obecny system nie jest dobry dla biednych. I długo jeszcze nie będzie dobry, bo zapóxnień dziesiecioleci nie odrabia się w 5 lat. Cytuj: Emerytura- a dlaczego biorą się za większość, zamiast za mniejszość uprzywilejowaną? Dlaczego pewne grupy mają zagwarantowane wysokie emerytury, wyższe od przeciętnego Kowalskiego po nastu latach? Dziwne, że władza boi się mniejszości. To mnie mnie irytuje, że woli się zabrać, za tych co ciężko pracują wiele lat, a "równiejszych" nie tykać. I nikomu to nie przeszkadza... Bo przyjadą zaraz rzesze górników,stoczniowców i będa palić opony, rozwalać Warszawę. Cytuj: Czy VAT na żywność przetworzoną również? Bo ja tam widzę głównie naturalne w 100% produkty, takie jak jajka, mleko, przyprawy itp. Zrównano żywnośc nieprzetworzoną i przetworzoną do jednego 5% poziomu. Wcześniej Vat na nieprztworzoną wynosił 3%, a na dużą ilośc prztworzonej 8%.
|
| Pt mar 23, 2012 15:52 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Alus to skoro wykazałaś co to ten kryzys u nas oznacza, to dlaczego porównujesz nasz kryzys do kryzysu Chin i USA czy choćby Hiszpanii? Przecież oni mają inne problemy niż my, więc jaki jest sens? Czy dogonienie krajów zachodnich uzależniasz od podwyższania podatków i tworzenia nowych przepisów administracyjnych, które mają być przymusowe? Tak mamy rozwiązać problemy i podoba Ci się taka wizja PO?
Przypadek dziewczyn- no tak, psycholog i pedagog- gdyby to było takie proste i skuteczne, to by w ten sposób rozwiązano problem przemocy w szkołach. Pojedyncze przypadki osób z problemami nie stanową o patologii w szkołach. Bo są szkoły, gdzie przemoc jest duża- czy Twoja recepta to psycholog i pedagog dla każdego z nich?
Planowanie deficytu 2012- jeśli wierzysz obietnicom to gratuluję. Ja wolę poczekać na 2013 rok i sprawdzić, czy to bajka czy prawda. Zwłaszcza, że to nie pierwszy rząd który obiecuje. Rzadko się zdarza, aby w ciągu roku nie dokonywano korekt przewidywań.
Emerytury- Czyli nasza władza boi się terrorystów i są kiepsko przygotowani do walki z nimi.
SweetChils- sprawdź sobie wykres długu publicznego. Pod tym kątem rządy PO są najgorszymi w historii i nie rozumiem Pilastra na czym ma polegać ich wyjątkowość. Jak dla mnie jest takim samym średnim jak inni. Wg wskaźników Pilastra mamy coraz więcej pieniędzy, ale rządowi to nie wystarcza i uznał, że mamy za niskie podatki, bo ma wciąż za mało na wydatki publiczne, więc je podnosi, ale i to za mało, skoro deficyt coraz większy i dług rośnie. A zamiast ostrych cięć, to jakieś orliki, podwyżki pensji grupom uprzywilejowanym, prezenty za zasługi ( Ciekawe dlaczego nie mogą uchwalić ile max mogą samorządy dawać nagród dla swoich) itp. . Przywileje są drogie, a oni je z różnym skutkiem zwalczają i tak powoli, że pewnie Czechy zdążą nas wyprzedzić w rozwoju o kilkadziesiąt lat, jeśli takie wolne, ślimacze tempo sobie narzucają.
|
| Pt mar 23, 2012 16:51 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Alus! Ta Twoja antyobywatelska Platforma, tak ci namotała w głowie, że dyskusja z Tobą jest coraz trudniejsza. Upierdliwie usiłujesz udowodnić, że 2+2=5. P.S Ta informacja o nazwie stoczni im Lecha Kaczyńskiego w 1980r to z sufitu, czy ulubionego twego brukowca np GW?
|
| Pt mar 23, 2012 16:55 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Val napisał(a): Alus to skoro wykazałaś co to ten kryzys u nas oznacza, to dlaczego porównujesz nasz kryzys do kryzysu Chin i USA czy choćby Hiszpanii? Przecież oni mają inne problemy niż my, więc jaki jest sens? Nie porównuję - wskazuję jedynie, że kryzys światowy wymusza na każdym kraju politykę ekonomiczną. Cytuj: Czy dogonienie krajów zachodnich uzależniasz od podwyższania podatków i tworzenia nowych przepisów administracyjnych, które mają być przymusowe? Tak mamy rozwiązać problemy i podoba Ci się taka wizja PO? Chciałabyś w kilka lat dogonić kraje, które nie doznały na swoim terytorium wojny, a często na wojnach się bogaciły? Które nie doznały niewoli, a zniewalały ogromne terytoria eksploatując je miłosiernie? Cytuj: Przypadek dziewczyn- no tak, psycholog i pedagog- gdyby to było takie proste i skuteczne, to by w ten sposób rozwiązano problem przemocy w szkołach. Pojedyncze przypadki osób z problemami nie stanową o patologii w szkołach. Bo są szkoły, gdzie przemoc jest duża- czy Twoja recepta to psycholog i pedagog dla każdego z nich? Bezczynność, brak wiedzy o uczniach nie jest remedium. Cytuj: Planowanie deficytu 2012- jeśli wierzysz obietnicom to gratuluję. Ja wolę poczekać na 2013 rok i sprawdzić, czy to bajka czy prawda. Zwłaszcza, że to nie pierwszy rząd który obiecuje. Rzadko się zdarza, aby w ciągu roku nie dokonywano korekt przewidywań. Nie twierdzę, że wszystko uda się wedle założeń - ale pytałaś co PO robi, to wskazałam. Cytuj: Emerytury- Czyli nasza władza boi się terrorystów i są kiepsko przygotowani do walki z nimi. Każda kolejna ekipa ustępowała wobec siły i przemocy Choć rząd PO najbardziej ograniczył przywileje w wielu uprzywiliowanych sektorach - nie wszystkie, ale jednak dużo. Cytuj: A zamiast ostrych cięć, to jakieś orliki, Orliki akurat dla ludzi na wsiach i małych miasteczkach to duże dobrodziejstwo. Młodzież przynajmniej ma gdzie sie podziać, i miast niszczyż zdrowie gorzałą lub narkotykami, poprawia kondycję zdrowotną gita napisał(a): Alus! Ta Twoja antyobywatelska Platforma, tak ci namotała w głowie, że dyskusja z Tobą jest coraz trudniejsza. Upierdliwie usiłujesz udowodnić, że 2+2=5. P.S Ta informacja o nazwie stoczni im Lecha Kaczyńskiego w 1980r to z sufitu, czy ulubionego twego brukowca np GW? A czyje imię powinni umieścić na bramie stoczni dla rekonstrukcji wydarzeń? Akurat tabelę kiedy, kolejne roczniki przejdą na emeryturę nie sporządziła PO. Znalazłam ją na stronie Kuriera Lubelskiego - nie podawała z GW, bo strona gadzinówki szkodzi Ci na oczy 
|
| Pt mar 23, 2012 17:11 |
|
 |
|
SweetChild
|
Val napisał(a): Planowanie deficytu 2012- jeśli wierzysz obietnicom to gratuluję. Ja wolę poczekać na 2013 rok i sprawdzić, czy to bajka czy prawda. Zwłaszcza, że to nie pierwszy rząd który obiecuje. Rzadko się zdarza, aby w ciągu roku nie dokonywano korekt przewidywań. Rok temu też byłaś taka sceptyczna? W budżecie państwa na koniec grudnia 2011 r. odnotowano 25,11 mld zł deficytu wobec rocznego planu wynoszącego 40,20 mld zł  Val napisał(a): SweetChils- sprawdź sobie wykres długu publicznego. Pod tym kątem rządy PO są najgorszymi w historii i nie rozumiem Pilastra na czym ma polegać ich wyjątkowość. Jak dla mnie jest takim samym średnim jak inni. Wcześniej pisałaś: "Na razie (rząd) nic nie robi, aby galopujący dług zatrzymać." Ja nie zaprzeczałem, że dług jest galopujący. Pisałem jedynie, co rząd robi, aby go zatrzymać. I temu ma służyć ograniczenie deficytu budżetowego. Val napisał(a): Wg wskaźników Pilastra mamy coraz więcej pieniędzy, ale rządowi to nie wystarcza i uznał, że mamy za niskie podatki, bo ma wciąż za mało na wydatki publiczne, więc je podnosi, ale i to za mało, skoro deficyt coraz większy i dług rośnie. Deficyt jest coraz mniejszy - do 2010 rósł, w 2010 osiągnął lokalne maksimum (ponad 52 mld) i w 2011 był sporo niższy (25,11 mld). Jak będzie w 2012, zobaczymy. Val napisał(a): Przywileje są drogie, a oni je z różnym skutkiem zwalczają i tak powoli, że pewnie Czechy zdążą nas wyprzedzić w rozwoju o kilkadziesiąt lat, jeśli takie wolne, ślimacze tempo sobie narzucają. Już nie Węgry, a Czechy  Ale niestety (albo i stety), znowu pudło. Dane porównawcze dla Polski i Czech zestawiłem całkiem niedawno w tym poście.
|
| Pt mar 23, 2012 17:22 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Węgry to Ty mi podsunąłeś-> nie są dla mnie wzorem Czechy wg wskaźników polecanych przez Pilastra: PKB Per Capita (MFW)-2010 PL- 18 936 Cz- 24 869 Co stanowi, że przeciętny Polak ma 76% PKB na głowę USD Czecha . Nie szukałam jak to w 1996 roku było, bo wtedy dopiero wstąpiliśmy do MFW. Według World Bank w 1996 PL miała 67% mniej niż Czechy. A teraz: 2010 PL - 12,293 Cz - 18,245 Co również daje nadal daje 33% mniej Polsce na rzecz Czech. Wychodzi na to, że pomnażają tak samo. Z tym, że Czechy nie mają takich bogatych złóż surowców jak w Polsce, co przemawia na ich korzyść oraz to jak wystartowali w 1990 A przy tamtych wyliczeniach, to ja obliczyłam, że w 1995 Polska miała 33% USD mniej na głowę w stosunku do Czech ( Wybrałeś złą formę obliczeń i przez to sfałszowałeś wyniki) Natomiast w 2011 Polska miała już lepsze wyniki, bo 13% mniej USD na głowę niż Czechy. Natomiast jeśli mierzyć po PKB to nie widać zależności, aby Polska zmniejszała dystans, co pokazałam wyżej. EDIT: Sprawdzałam źródła z których korzystałeś- ale w tym wykresie nie podoba mi się zestawianie miesięczne. Lepsze są dla porównań roczne prawda? I czy oni nie korzystają z danych WB  ?
|
| Pt mar 23, 2012 18:35 |
|
 |
|
pilaster
|
Średni roczny przyrost PKB per capita dla 10 krajów postkomunistycznych w latach 1989-2011. Wszystkie dane wg Conference board
Rumunia - 0,83% rocznie Węgry - 0,94% rocznie Łotwa - 1,20% Litwa - 1,21% Bułgaria - 1,79% Czechy - 1,81% Słowenia - 1,81% Słowacja - 2,33% Estonia - 2,60% Polska - 3,13%
Teraz latach 2005-2007 (w Polsce rządy PiS)
Węgry - 2,12% Słowenia - 6,41% Czechy - 6,44% Polska - 6,56% Rumunia - 7,34% Bułgaria - 7,40% Litwa - 9,12% Słowacja - 9,25% Estonia - 9,49% Łotwa - 11,12%
I lata 2007-2011 w Polsce rządy PO
Łotwa - -4,00% (minus) Estonia - -1,65% (minus) Litwa - -1,18% (minus) Węgry - -0,73% (minus) Słowenia - -0,49% (minus) Rumunia - 0,24% (no, wreszcie plus) Czechy - 0,78% Bułgaria - 1,48% Słowacja - 1,80% Polska - 3,72%
Tak jak napisałem, rządy PO są dla Polski najlepsze w historii pomiarów. Natomiast rządy PiS - jedne z najgorszych (gorsze były jeszcze rządy Gierka), jeżeli tylko porówna się je ze wspólczesną im zagranicą.
_________________ Brothers, what we do in life, echoes in eternity
Jest inaczej - Blog człowieka leniwego
|
| Pt mar 23, 2012 21:59 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Pilaster- ależ tu mamy kryzys u sąsiadów, to tylko pokazuje, że w Polsce kryzysu nie było, jak chcą niektórzy wierzyć(bo jak długo jest na plusie, tak długo jest dobrze). Za to kryzys był w państwach na minusie. O ile wiem, to PKB wypracowują przedsiębiorcy, nie władza. Czy władza ułatwiła coś przedsiębiorcom na czas kryzysu? Bo nadal nie wiem, co PO zrobiło, aby taki wskaźnik utrzymać. Wskaźnik wskaźnikiem, ale jak mi nie wskażesz posunięć władzy w tym kierunku, to będzie to zasługa pracujących, że udało im się nie doprowadzić do poważnych problemów finansowych.
|
| Pt mar 23, 2012 22:26 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
pilaster napisał(a): Tak jak napisałem, rządy PO są dla Polski najlepsze w historii pomiarów. Natomiast rządy PiS - jedne z najgorszych (gorsze były jeszcze rządy Gierka), jeżeli tylko porówna się je ze wspólczesną im zagranicą. Co Ty opowiadasz! Szkoda że zapomniałeś dodać jakim kosztem i jak Tusek zadłużył nasz kraj. Rzaden inny rząd aż tak nie zadłużył Polski. Mówisz żę rządy PiS były jedne z najgorszych? Ja co prawda nie jestem fanem PiSu i nie głosowałem na nich,ale to za icbh rządów był wysoki wzrost gospodarczy, malało bezrobocie. Najgorszy ze wszystkich rzadów po 89 to chyba rządy Tuska (a także AWS 1997-2001) Gierek to jeszcze nie był taki zły. Co prawda mocno nas zadłużył,ale coś konkretnego zrobił dla Polski ( w przeciwieństwie do Tuska)
|
| Pt mar 23, 2012 23:08 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
mykitos napisał(a): pilaster napisał(a): Tak jak napisałem, rządy PO są dla Polski najlepsze w historii pomiarów. Natomiast rządy PiS - jedne z najgorszych (gorsze były jeszcze rządy Gierka), jeżeli tylko porówna się je ze wspólczesną im zagranicą. Co Ty opowiadasz! Szkoda że zapomniałeś dodać jakim kosztem i jak Tusek zadłużył nasz kraj. Rzaden inny rząd aż tak nie zadłużył Polski. Mówisz żę rządy PiS były jedne z najgorszych? Ja co prawda nie jestem fanem PiSu i nie głosowałem na nich,ale to za icbh rządów był wysoki wzrost gospodarczy, malało bezrobocie. Najgorszy ze wszystkich rzadów po 89 to chyba rządy Tuska (a także AWS 1997-2001) Gierek to jeszcze nie był taki zły. Co prawda mocno nas zadłużył,ale coś konkretnego zrobił dla Polski ( w przeciwieństwie do Tuska) Bo żaden rząd od 1989r nie trafił na świtowy kryzys finansowy. A piękniejące miasta, drogi, szkoły, pobudowane po wsiach domy kultury, kryte pływalnie, orliki, to też spuścizna po Gierku? Piszesz jakbyś nie wyściubiał nosa spoza monitora...przejedź się i zobacz zachodzące zmiany - może nie jest to zasługa Tuska, ale efektywnego wykorzystywania funduszy unijnych. Nie wiem w jakim rejonie kraju mieszkasz, ale w moim mieście i województwie zmiany widać na każdym kroku. Przyjechały do mnie kuzynku we wrześniu nbiegłego roku po 6 latach nieobencości i zachwycowne były zmianami w mieście i w okolicy. Mój przez dziesieciolecia zapyziały Kleryków wygrywa ogólnopolskie konkursy na najpiękniejszy deptak, na najpiękniejsze oświetlenie rynku. http://www.um.kielce.pl/galeriezdjec/kielcedzisiaj/Bezrobocie w latach 2005 -2007 intensywnie spadało, bo po wejsciu w 2004r w struktury UE Polacy masowo emigrowali za pracą. Gdy wyjechało ok 2 milionów, to siłą rzeczy bezrobocie musiało spaść - ot i cała przyczyna "poprawy" na polskim rynku pracy.
|
| So mar 24, 2012 8:13 |
|
|
|