Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn sie 25, 2025 15:37

Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 2481 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 113, 114, 115, 116, 117, 118, 119 ... 166  Następna strona
 Polska Zjednoczona Platforma Obywatelska 
Autor Wiadomość
Post Re: Polska Zjednoczona Platforma Obywatelska
Pilaster napisał(a):
To tyle, jezeli chodzi o zapewnienia Val, że nie ma nic wspólnego z PiS

Czyli jednak paranoja.

Zaiste, pewnie zgodzisz się z rządem, że mamy politykę niskich podatków :D , skoro taki zakochany w PO jesteś? No więc Twoi idole sami przyznają o trudnościach:

Jednakże spowolnienie wzrostu w tym roku – na skutek europejskiego kryzysu zadłużenia – oznacza, że skutki reguły wydatkowej będą w 2012 r. nieco mniejsze. Aby temu przeciwdziałać i jednak zlikwidować nadmierny deficyt, wprowadziliśmy w budżecie na ten rok dodatkowe dochody: z podwyższenia składki rentowej (nieco ponad 4 mld zł netto dla całego sektora publicznego), z udziałów Skarbu Państwa w spółkach (2,2 mld zł) i z nowego podatku od kopalin (1,8 mld zł). Wzrost wszystkich podatków (także tych podwyższonych w 2011 r.) i wpływy z tytułu dywidend przyniosą ok. 17 mld zł w tym roku i 26 mld zł łącznie w latach 2011 – 2012, czyli ok. 1/3 całego dostosowania fiskalnego. J.V.Rostowski

Czyli rozwiązywanie problemów według PO i "tajemnica" o której Pilaster nie wiedział "jak to zrobili" jest prosta- ze swojej strony rząd podwyższa podatki i to jego "liberalne" reformy, o których Pilaster jest przekonany, że dzięki nim mamy taki wzrost gospodarczy.
Oczywiście dalej jest zapewnienie, że mamy niskie podatki, z tym że porównując kraje już nie raczono zdefiniować, jakie uwzględniono podatki. Czyli zadłużanie i podwyżki- liberalizm pełną gębą, które to ruchy Pilaster chwali.

A teraz, żeby tej Twojej paranoi dać upust, źródła:
Gazeta Wyborcza
Gazeta Prawna

Oczywiście według Pilastra GW i GP to przybudówki propagandy pisowskiej i każdy kto czyta te pozycje jest z obozu wrogiej propagandy przeciwko najlepszej w historii partii.
To by było na tyle stosując Twoją retorykę pisania i insynuacji.

Pilater napisał(a):
W latach 1989-2011 Polska rozwijała się w tempie 3,13% rocznie, i było to nie tylko najszybsze tempo w postkomunistycznej Europie. Było to jedno z największych prędkości w całej Europie.

To już się gubię- najpierw ze strachem piszesz jakie to PiS było straszne, a teraz się nie zająknąłeś, że oczywiście to tylko i wyłącznie wina PiS, że tak mało.
Cytuj:
Jeżeli trendy z poprzednich 22 lat się utrzymają, Polska dogoni zamożnością zachodnią Europę w latach 30 XXI wieku

Właśnie by tak było, gdyby tempo było na poziomie 6-7%. Jeżeli nie, to zamożność osiągną, ale Europa Zachodnia będzie już dalej, więc nadal Polacy będą do tyłu. Chyba że zaczną inwestować w rozwój technologiczny, dawać ulgi firmom, które w takowy inwestują itp. Jak na razie im nie zależy, aby wspierać rozwój technologiczny. No chyba, że mi ktoś wskaże, że już coś w tym kierunku zrobili.

I o to chodziło z 6-7%- jak mamy dogonić w tym wieku te kraje, to by na takim poziomie musiałby być rozwój, gdyż kraje zachodnie mają rozwój mniejszy(UE) i nie zanosi się na większy u nich i w oparciu o ich wzrost ocenia się, że taki poziom musiałby być, aby zmniejszać szybko dystans. Tyle teorii. Nie doszukiwałam autorów, ale jest to na tej samej zasadzie co obliczenia Pilastra, aby dorównać krajom europejskim do xxlat tego wieku.

lata 30 XXI to na razie marzenia- nie wiadomo czy PO będzie tyle rządzić i jak się zmieni sytuacja gospodarcza do tego czasu. Jeszcze wiele się może wydarzyć.

Ostatnio edytowano Wt mar 27, 2012 14:04 przez Anonim (konto usunięte), łącznie edytowano 1 raz

Wt mar 27, 2012 13:34

pilaster napisał(a):
Jednakże, tędy, czy owędy są to ceny stałe, nadajace się do porównań pomiędzy różnymi krajami i róznymi czasami.

Do samych cen stałych nic nie mam, jedynie do uwzględniania parytetu siły nabywczej. Ale mniejsza o to, przede wszystkim byłem ciekawy, w jaki sposób Węgry osiągnęły tak dobry wynik jeśli chodzi o przyrost długu w ostatnich latach i teraz już wiem.

Wt mar 27, 2012 13:40

Val napisał(a):
ze swojej strony rząd podwyższa podatki i to jego "liberalne" reformy, o których Pilaster jest przekonany, że dzięki nim mamy taki wzrost gospodarczy.

Wolnośc podatkowa (Fiscal freedom) w Polsce w ramach IEF (Heritage)

2007 - 68,63
2012 - 74,40

Co kolejne twiedzenie Val, to kłamliwe :(

Cytuj:
Cytuj:
Jeżeli trendy z poprzednich 22 lat się utrzymają, Polska dogoni zamożnością zachodnią Europę w latach 30 XXI wieku

Właśnie by tak było, gdyby tempo było na poziomie 6-7%.

Oczywiście nie. Tak będzie, jeżeli trendy będą takie same, jak do tej pory

Granice wzrostu, czyli rok 2036

Co ciekawe, od napisania tego eseju upłynęły już ponad dwa lata, a wszystkie opisane tam trendy nadal zmierzają dokładnie w ta samą stronę. :)

Cytuj:
Jeżeli nie, to zamożność osiągną, ale Europa Zachodnia będzie już dalej, więc nadal Polacy będą do tyłu.

Co kolejne twierdzenie Val, to kłamliwe.

W roku 2011 PKB per capita we Francji wynosił 21 750 GK$, zaś Polski 11 207 GK$

Wiedząc, że w ciągu ostatnich 22 lat Polska rozwijała się w średnim tempie 3,13% rocznie, a Francja 1,05% rocznie i zakładając, ze tak samo będzie w przyszłosci (naprawdę tak nie będzie, tzn polski wzrost będzie, natomiast francuski będzie z roku na rok malał, ale założenie upraszczające), prosze podać rok, w ktorym PKB per capita Polski i Francji będą równe i jaki to wtedy będzie poziom?

Cytuj:
I o to chodziło z 6-7%- jak mamy dogonić w tym wieku te kraje, to by na takim poziomie musiałby być rozwój, gdyż kraje zachodnie mają rozwój mniejszy(UE) i nie zanosi się na większy u nich i w oparciu o ich wzrost ocenia się, że taki poziom musiałby być, aby zmniejszać szybko dystans.

Ble, ble, ble...

Skoro kraje starej unii mają (poza Irlandią) wzrost na poziomie 1-2%, to polskie ponad 3% zupełnie wysztraczy żeby je stosunkowo szybko dogonić.

Cytuj:
lata 30 XXI to na razie marzenia- nie wiadomo czy PO będzie tyle rządzić

Na pewno nie będzie. Pozycja PO załamie się w momencie, kiedy na rynku politycznym pojawi sie wiarygodna partia liberalna z prawdziwego zdarzenia. Prawdę pisząc spodziewałem się tego już kilka lat temu, ale co sie odwlecze, to nie uciecze.

Cytuj:
i jak się zmieni sytuacja gospodarcza do tego czasu. Jeszcze wiele się może wydarzyć.

Szansa, że PiS i inne ugrupowania genetycznopatriotyczne dojdą powtórnie do władzy jest już niewielka i z roku na rok maleje. Ale oczywiście niebezpieczeństwo katastrofy, chociaż zmalało znacznie to jednak nie do zera.

Jest inaczej - Blog człowieka leniwego

Śr mar 28, 2012 12:54
Pilaster, brawo! :badgrin:
Bronisz Platformy jak niepodległości.
Można rzec, dorównujesz Cyrankiewiczowi, który bronił socjalizmu, prawie tak jak Ty Platformy.

Cz mar 29, 2012 9:39
gita napisał(a):
Można rzec, dorównujesz Cyrankiewiczowi, który bronił socjalizmu, prawie tak jak Ty Platformy.

Lub jak Jerzy Robert Nowak - na dwa tygodnie przed wyborami 8.06.1989r w wywiadzie dla BBC marzyło mu sie, że jako nowo wybrany sekretarz SD będzie reformował i budował socjalizm na równych prawach z PZPR.

Cz mar 29, 2012 11:02
Alus napisał(a):
gita napisał(a):

Lub jak Jerzy Robert Nowak - na dwa tygodnie przed wyborami 8.06.1989r w wywiadzie dla BBC marzyło mu sie, że jako nowo wybrany sekretarz SD będzie reformował i budował socjalizm na równych prawach z PZPR.

A od kiedy J.R. Nowak broni Platformy??? :o :o :o

Cz mar 29, 2012 21:25
gita napisał(a):
Alus napisał(a):
gita napisał(a):

A od kiedy J.R. Nowak broni Platformy??? :o :o :o

Przez dziesiątki lat, ręka w rękę z towarzyszem Cyrankiewiczem, Nowak czołowy działacz SD satelity PZPR, bronił socjalizmu i do ostatniej chwili marzyło mu się reformowanie i utrwalanie PRLu :D

Pt mar 30, 2012 7:56
To znaczy, że teraz broni Platformy??? :o :o

Antyobywatelska Platforma jedynie słuszna partia, którą Alus podobnie jak pilaster broni jak niepodległości jest broniona przez J R Nowaka? Nie do wiary !!!
O Twojej ukochanej partii "miłości" i nie tylko o niej, napisałam dzisiaj notkę na portalu salon24

http://gita.salon24.pl/403934,cyfryzacj ... rmy-sciema

Pt mar 30, 2012 9:01

PALIKOT I PO -DĄŻYMY DO JEDNEGO RZĄDU ŚWIATOWEGO.
http://gloria.tv/?media=273333

Pt mar 30, 2012 10:57

Przestań pisać antyobywatelska Platforma to już całkowita przesada , a twoja nienawiść staje się chorobliwa. Aż szkoda patrzeć co robi Rydzyk z ludźmi.

Alus ma prawo lubić PO to jest prywatna sprawa.

Pt mar 30, 2012 11:03

A dlaczego to jest przesada?

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

Pt mar 30, 2012 11:58
gita napisał(a):
To znaczy, że teraz broni Platformy??? :o :o

Antyobywatelska Platforma jedynie słuszna partia, którą Alus podobnie jak pilaster broni jak niepodległości jest broniona przez J R Nowaka? Nie do wiary !!!
O Twojej ukochanej partii "miłości" i nie tylko o niej, napisałam dzisiaj notkę na portalu salon24

http://gita.salon24.pl/403934,cyfryzacj ... rmy-sciema

A pisz sobie co zechcesz, mamy wolną Polskę, ale sądząc z twoich wpisów w wyborze pomiedzy PZPR a PO wybierzesz tą pierwszą.

Pt mar 30, 2012 12:06
vulkan napisał(a):
Przestań pisać antyobywatelska Platforma to już całkowita przesada , a twoja nienawiść staje się chorobliwa. Aż szkoda patrzeć co robi Rydzyk z ludźmi.

Rzadko komentuję bzdurne posty, ale zrobię wyjątek.

Platforma już kilka lat temu straciła prawo do miana "obywatelska", pierwszy raz wówczas, gdy
odrzuciła obywatelskie dwa projekty w sprawie dnia wolnego w Święto Objawienia Pańskiego.
Od tego czasu "obywatelska" nie przechodzi mi przez klawiaturę.

Pt mar 30, 2012 12:28
gita napisał(a):
vulkan napisał(a):

Rzadko komentuję bzdurne posty, ale zrobię wyjątek.

Platforma już kilka lat temu straciła prawo do miana "obywatelska", pierwszy raz wówczas, gdy
odrzuciła obywatelskie dwa projekty w sprawie dnia wolnego w Święto Objawienia Pańskiego.
Od tego czasu "obywatelska" nie przechodzi mi przez klawiaturę.

Nie przechodzi - a non stop na tym forum, w salonie24, tłuczesz wszelkie mozliwe pomówienia odmieniając na wszelkie rodzaje "obywatelska" :D

Pt mar 30, 2012 12:35
vulkan napisał(a):

Taka nienawiść jest straszna. Tego się słuchać nie daje. Mam coś takiego na co dzień w domu z Babcią (na szczęście żyjemy w osobnych mieszkaniach), i czasami aż mam ochotę od niej wyjść i trzasnąć ze złości z całej siły drzwiami, bo bywa że nie przestaje gadać, komentować i mnie zamęczać tą swoją nienawiścią do PO ;/
U mnie jest jeszcze tak, że jako jedyna nie jestem za PiS-em, więc robię za czarną owcę w rodzinie. Za Platformą też nie jestem (po PiS-ie jest to moja druga nie-ulubiona partia), ale dla mojej Babci brak nienawiści do PO jest jednoznaczny z miłością do PO. Ciągle więc słyszę przytyki, komentarze... Wrrrr! :evil: To naprawdę jest okropne :evil:

Pt mar 30, 2012 12:50
Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.   [ Posty: 2481 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 113, 114, 115, 116, 117, 118, 119 ... 166  Następna strona