Polska Zjednoczona Platforma Obywatelska
Autor |
Wiadomość |
pilaster
|
 Re: Polska Zjednoczona Platforma Obywatelska
Johnny99 napisał(a): Długów narobionych przez PO nasz kraj prawdopodobnie nigdy już nie spłaci. A długi narobione przez PiS splaci? Cytuj: Cytuj: Bo jak wiadomo dla johnnego99 żadne cyferki, wskaźniki, obiektywne dane, etc nie mają absolutnie żadnego znaczenia. Dla Johnnego największe znaczenie mają fakty. Jeżeli cyferki są z nimi niezgodne, tym gorzej dla cyferek. Nalezy przy tym zaznaczyć, że "fakty" Johnnego99 oznaczają tyle, ze ktoś coś powiedział, oświadczył, zadeklarował, etc... To jeżeli chodzi o najtwardsze fakty, bo najczęsciej "fakty" Johnnego to po prostu " w kuluarach od dawna powtarza się" Cytuj: Zresztą, na przykładzie Grecji wiemy już, że cyferki mogą być po prostu kłamstwem, Jakie cyferki na przykładzie Grecji okazały się kłamstwem? Jakie "fakty" Johny przeciwstawił tym kłamliwym cyferkom? Cytuj: Cytuj: I dlatego żadnych inwestycji nie powinno być. Jasne, że powinny być, ale dopiero wtedy, gdy zlikwiduje się lub znacząco ograniczy zagrożenie korupcyjne. Ograniczy z jakiego poziomu do jakiego? Po czym poznac, że zagrożenie korupcyjne zostało "znacząco ograniczone" i można już przystępowac do inwestowania? Cytuj: Cytuj: Doprawdy? A cóż to była za terapia? Próbował zagłodzić nowotwór? Taka, że wywołała we wszelkich salonach, układach itp. histerię Zatem co to była za terpaia że wywołałą taką histerię? Cytuj: Cytuj: A dlaczego mają czekać do 2014? Bo wtedy zostanie wybrany nowy przewodniczący Komisji Europejskiej - na które to stanowisko jedynym kandydatem Europejskiej Partii Ludowej ma być Donald Tusk. A ma być, bo " w kuluarach od dawna powtarza się"  Takie są "fakty" Johnnego99, faktycznie - faktoidy. Ani nie wiadomo, czy sam Tusk bedzie chciał kandydowac (np na prezydenta Polski nie chcial), ani nie wiadomo czy zostanie wystawiony, ani nie wiadomo czy zostanie wybrany. A nawet jak będzie, to i tak na jakie stanowiska jedynymi kandydatami będą Rostowski i Sikorski? Tudzież inni bonzowie PO? Zaprawdę, PiS jest coraz bardziej śmieszny, skoro swoje plany polityczne buduje na " w kuluarach od dawna powtarza się" 
_________________ Brothers, what we do in life, echoes in eternity
Jest inaczej - Blog człowieka leniwego
|
Pn kwi 02, 2012 10:59 |
|
|
|
 |
Johnny99
|
pilaster napisał(a): A długi narobione przez PiS splaci? No, teraz to już też nie Cytuj: Nalezy przy tym zaznaczyć, że "fakty" Johnnego99 oznaczają tyle, ze ktoś coś powiedział, oświadczył, zadeklarował, etc... Spoko spoko. Zobaczymy za dwa lata  A pewnie i wcześniej. Cytuj: Jakie cyferki na przykładzie Grecji okazały się kłamstwem? Jakie "fakty" Johny przeciwstawił tym kłamliwym cyferkom? A to Johnny jest jakimś jasnowidzem?  To wie dokładnie tylko EBC. Cytuj: Ograniczy z jakiego poziomu do jakiego? Po czym poznac, że zagrożenie korupcyjne zostało "znacząco ograniczone" i można już przystępowac do inwestowania? Do jak najniższego. A poznać najlepiej po tym, że histeria niepostrzeżenie zaczyna mijać. Cytuj: Zatem co to była za terpaia że wywołałą taką histerię? Dość już się na ten temat nawypisywałem tutaj przez te 4-5 lat. Cytuj: Ani nie wiadomo, czy sam Tusk bedzie chciał kandydowac (np na prezydenta Polski nie chcial) A jak Pilaster sądzi, dlaczego nie chciał? I dlaczego, zdaniem Pilastra, miałby nie chcieć teraz? Cytuj: A nawet jak będzie, to i tak na jakie stanowiska jedynymi kandydatami będą Rostowski i Sikorski? Tudzież inni bonzowie PO? A po co im stanowiska? Obaj są doskonale ustawieni za granicą. W przeciwieństwie do Tuska właśnie. Cytuj: Zaprawdę, PiS jest coraz bardziej śmieszny, skoro swoje plany polityczne buduje na "w kuluarach od dawna powtarza się"  A skąd Pilaster wie, jakie są plany polityczne PiS i na czym je PiS buduje?
_________________ I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)
|
Pn kwi 02, 2012 11:16 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Powszechnie wiadomo na czym buduje plany PiS - na katasrofie smoleńskiej. Nie chodzi o samą władzę, ale o zemstę.
|
Pn kwi 02, 2012 11:24 |
|
|
|
 |
Johnny99
|
I kolejny raz okazuje się, że antypisowcy wiedzą znacznie więcej o planach politycznych PiS niż rzekomy pisowiec Johnny99 
_________________ I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)
|
Pn kwi 02, 2012 11:42 |
|
 |
SweetChild
|
Johnny99 napisał(a): Wskazanie termometru to cyferka, nie żaden "fakt obiektywny". Zmaż z niego literkę C i wstaw F - i już zamiast "prawdy" będziesz miał "kłamstwo". Proste, prawda? Dlatego dałem cudzysłowy, aby nie roztrząsać filozoficznego pytania "co to jest prawda". Możemy też nazwać to "faktem pomiarowym" albo "faktem mierzalnym za pomocą aparatury pomiarowej". Johnny99 napisał(a): W Grecji też tak myśleli i robili. Ostrożność jest wskazana, o ile nie przeradza się w chorobliwą wręcz podejrzliwość  Ale przyznaję, że granicę między jedną a drugą trudno jest wyznaczyć "obiektywnie". Prawem obywatela w wolnym kraju jest bycie podejrzliwym 
|
Pn kwi 02, 2012 12:38 |
|
|
|
 |
Johnny99
|
Obowiązkiem obywatela żyjącego w wolnym kraju jest być podejrzliwym wobec Władzy. Oczywiście, można z tą podejrzliwością przesadzić - ale jest to przesada mniej groźna, niż ta w drugą stronę.
|
Pn kwi 02, 2012 12:40 |
|
 |
SweetChild
|
Na razie asymetryczna podejrzliwość wobec Władzy nie jest obowiązkiem konstytucyjnym, więc jako wolny obywatel pozwolę sobie pozostać przy bardziej symetrycznej zasadzie "słuchaj każdego, nie wierz nikomu" 
|
Pn kwi 02, 2012 12:59 |
|
 |
Johnny99
|
Ty raczej reprezentujesz zasadę: "słuchaj Władzy i wierz Władzy, a twierdzenia osób wrogich Władzy odrzucaj z miejsca".
|
Pn kwi 02, 2012 13:09 |
|
 |
pilaster
|
Johnny99 napisał(a): Spoko spoko. Zobaczymy za dwa lata  A pewnie i wcześniej. A jeżeli rzeczywistość nie potwierdzi " w kuluarach od dawna powtarza się", wtedy Johnny99 się wyprze i powie że nigdy tego nie twierdził, ze to manipulacje i kłamstwa PO Cytuj: Cytuj: Jakie cyferki na przykładzie Grecji okazały się kłamstwem? Jakie "fakty" Johny przeciwstawił tym kłamliwym cyferkom? A to Johnny jest jakimś jasnowidzem? Czyli Johnny po prostu sobie te "kłamliwe cyferki" ...zmyślił B przecież gdyby cyferki wykazywały skrajną nieudolnośc ekipy PO, to wtedy dla Johnnego byłyby absolutnie rzetelne, miarodajne i nie do podważenia Cytuj: Cytuj: Ograniczy z jakiego poziomu do jakiego? Po czym poznac, że zagrożenie korupcyjne zostało "znacząco ograniczone" i można już przystępowac do inwestowania? Do jak najniższego. A poznać najlepiej po tym, że histeria niepostrzeżenie zaczyna mijać. Zauważmy że Johnny nie odpowiedział na pytania. Z jakiego do jakiego poziomu nalezy zmniejszyć korupcję, żeby rozpocząc inwetycję? I jak to zmierzyć? Cytuj: Cytuj: Zatem co to była za terpaia że wywołałą taką histerię? Dość już się na ten temat nawypisywałem tutaj przez te 4-5 lat. Czyli Johnny99 przyznaje, że PiS w żaden sposób żadnej terapii przeciwko korupcji nie wdrożył.  Za PiS korupcja w Polsce była dużo wyższa niż obecnie. Cytuj: Cytuj: Ani nie wiadomo, czy sam Tusk bedzie chciał kandydowac (np na prezydenta Polski nie chcial) A jak Pilaster sądzi, dlaczego nie chciał? I dlaczego, zdaniem Pilastra, miałby nie chcieć teraz? Nie wiem, dlaczego nie chciał, ale pokazal tym, ze nie jest typem czlowieka, który rzuca się na każde prestiżowe stanowisko, które akurat jest do obsadzenia. Cytuj: Cytuj: A nawet jak będzie, to i tak na jakie stanowiska jedynymi kandydatami będą Rostowski i Sikorski? Tudzież inni bonzowie PO? A po co im stanowiska? Obaj są doskonale ustawieni za granicą. W jaki sposób sa "ustawieni za granicą". A skoro "są ustawieni" to dlaczego mają czekać do roku 2014? Mogą uciec już teraz. Mogli uciec już w 2010. Ba, mogli w ogóle nie przyjeżdżać 
_________________ Brothers, what we do in life, echoes in eternity
Jest inaczej - Blog człowieka leniwego
|
Pn kwi 02, 2012 13:38 |
|
 |
SweetChild
|
Johnny99 napisał(a): Ty raczej reprezentujesz zasadę: "słuchaj Władzy i wierz Władzy, a twierdzenia osób wrogich Władzy odrzucaj z miejsca". W Twoim, bardzo szerokim rozumieniu Władzy (jako potężnego frontu rozciągającego się od Banku Światowego przez GUS aż po tzw. "Rynek"), to tak. Przecież nie będę sam wyliczał wskaźników ekonomicznych, więc pozostaje mi wierzyć określonym instytucjom. Część z nich uważam za renomowane i przez to bardziej wiarygodne.
|
Pn kwi 02, 2012 13:50 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Johnny99 napisał(a): I kolejny raz okazuje się, że antypisowcy wiedzą znacznie więcej o planach politycznych PiS niż rzekomy pisowiec Johnny99  Trudno nie wiedzeć skoro 90% wypowiedzi, działań J. Kaczyńskiego nakierowanych jest na katastrofę - kolejne zobaczymy 10 kwietnia.
|
Pn kwi 02, 2012 13:58 |
|
 |
Johnny99
|
pilaster napisał(a): A jeżeli rzeczywistość nie potwierdzi "w kuluarach od dawna powtarza się", wtedy Johnny99 się wyprze i powie że nigdy tego nie twierdził, ze to manipulacje i kłamstwa PO Zobaczymy, zobaczymy  Na razie to, co J99 mówi, raczej się sprawdza  Cytuj: Czyli Johnny po prostu sobie te "kłamliwe cyferki" ...zmyślił Media polskie i europejskie, oraz EBC też je sobie zmyśliły? Ech, ci pisowcy - cały świat za niedługo opanują! Cytuj: Z jakiego do jakiego poziomu nalezy zmniejszyć korupcję, żeby rozpocząc inwetycję? I jak to zmierzyć? Nie ma jednego określonego poziomu, do jakiego trzeba zmniejszyć korupcję  Trzeba ją zmniejszać aż do całkowitego jej zlikwidowania (oczywiście, jest to nieosiągalne, ale też właśnie dlatego nie można tego w pewnym momencie przestać robić). Nie wiem, jaki poziom jest wystarczający dla naszego kraju, natomiast z całą pewnością PiS nie udało się go osiągnąć. Gdyby bowiem się udało, PO nie wygrałoby wyborów. Można więc to ująć w ten sposób: to, że się ten poziom osiągnęło poznaje się m.in. po tym, że partia, która podjęła próbę całkowitego zlikwidowania korupcji, układów itp. nie przegrywa kolejnych wyborów. Cytuj: Czyli Johnny99 przyznaje, że PiS w żaden sposób żadnej terapii przeciwko korupcji nie wdrożył. Niby gdzie?? Cytuj: Za PiS korupcja w Polsce była dużo wyższa niż obecnie. Oczywiście, w tych wszystkich inwestycjach, których nie było Cytuj: Nie wiem, dlaczego nie chciał To wyjaśnię Pilastrowi, bo to bardzo proste, trzeba tylko mieć trochę szerzej otwarte oczy i nie być fanatycznym wielbicielem Tuska i PO (fanatyczni wielbiciele Tuska i PO nie wiedzą jeszcze wielu innych rzeczy - to dla nich takie tajemnicze, nierozwiązywalne problemy - które zrozumieliby bez problemu, gdyby tylko zdjęli klapki fanatyzmu z oczu). Po pierwsze, chodziło o show medialny pt. "Prawybory prezydenckie w Platformie", który nie miałby żadnego sensu, gdyby startował Tusk (bo on w PO nie ma na razie realnej konkurencji). Po drugie, chodziło o zdyskredytowanie w ten sam sposób Radosława "Radka" Sikorskiego (kreowanego na takiego właśnie potencjalnego konkurenta Tuska), który musiał znieść "porażkę" w "prawyborach" z kimś takim, jak Bronisław Komorowski. Po trzecie, chodziło o zdyskredytowanie samego Komorowskiego - poprzez znaną wypowiedź o "żyrandolach", na których Tuskowi jakoby nie zależy. Po czwarte, chodziło o zachowanie kontroli nad PO, którą chętnie przejąłby Schetyna - nie można było do tego dopuścić, wyprowadzając się do Pałacu Prezydenckiego. To takie przyczyny widoczne na pierwszy rzut oka. Oczywiście, mogą też być "ukryte": choćby powiązania Komorowskiego ze służbami wojskowo-specjalnymi, które wymagały, by właśnie on został prezydentem, w ten sposób do końca już likwidując zagrożenie stworzone przez PiS. Cytuj: W jaki sposób sa "ustawieni za granicą". W taki, że wiele lat za granicą przebywali i pracowali, mają tam mnóstwo znajomości i kontaktów. Żona Sikorskiego jest Amerykanką, żona Rostowskiego urodziła się w Londynie (jak i on). Mogą teoretycznie wyjechać w każdej chwili, nic ich tu nie trzyma. Cytuj: A skoro "są ustawieni" to dlaczego mają czekać do roku 2014? Mogą uciec już teraz Jako ministrowie, członkowie rządu?? Pilaster znowu chyba dostał swoich tradycyjnych majaków..
|
Pn kwi 02, 2012 14:11 |
|
 |
vulkan
|
A wy dalej brniecie w dyskusji ''ta partia jest lepsza''. Na moje oko PO, PIS to najgorsze partie w Polsce od lat. Cały czas gadają jakieś brednie, a to co czasem gada Kaczyński to wybucham często śmiechem. W sumie już wolę SLD. Zobaczymy jak się rozwinie Solidarna Polska. 
|
Pn kwi 02, 2012 15:50 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Pilater napisał(a): Czyli Johnny99 przyznaje, że PiS w żaden sposób żadnej terapii przeciwko korupcji nie wdrożył.  Za PiS korupcja w Polsce była dużo wyższa niż obecnie. A Pilaster kombinuje Index Corruption Perceptions: 2005 - miejsce Polski: 70 ocena: 3.4 2006- miejsce Polski: 61 ocena: 3.72007- miejsce Polski: 61 ocena: 4.22008- miejsce Polski: 58 ocena: 4.62009- miejsce Polski: 49 ocena: 5.02010- miejsce Polski: 41 ocena: 5.32011- miejsce Polski: 41 ocena: 5.5Wyjaśnienie: indeks mierzy subiektywną ocenę każdego badanego w skali 1-10. Indeks pokazuje, że Polacy niezależnie od władzy coraz lepiej oceniają walkę z korupcją w kraju, ALE jest to SUBIEKTYWNA ocena. W raportach NIK wskazują, że obecna władza niewiele robi, aby poprawić walkę z korupcją i jak coś robi to w sposób chaotyczny. Np. Julia Pitera obiecała, że przygotują ustawę antykorupcyjną, minęło kilka lat i świadczyła, że nie ma czasu, a dodatkowo do samego projektu nadal jest dużo zastrzeżeń. To by było na tyle, jeśli chodzi o ekonomistów w rządzie Tuska, którzy są przeciętni. Czy Pilaster dysponuje badaniami, które udowadniają, że "korupcja za PiSu była dużo wyższa niż obecnie"? ICP jak już pisałam- bada zdanie opinii publicznej, więc poprawnie sformułowane zdanie brzmi: korupcja za PiS wg badania opinii publicznej jest dużo wyższa..., bo z obiektywnymi kryteriami to ma niewiele wspólnego, równie dobrze można uważać, że pewne praktyki korupcyjne są ok i dlatego dawać wyższą ocenę. A PiS- wprowadził ustawę antykorupcyjną Pilastrze, zapomniałeś? PO miało ją zmodyfikować, ale jak wyżej napisałam "trwają prace" i dopiero na następną kadencję planują wprowadzić, więc im odpowiada status quo. PiS ma swój udział w zmniejszaniu korupcji przez wprowadzenie ustawy. O ile pamiętam, to ustawa antykorupcyjna- była jednym z sztandarowych pomysłów PO  .
|
Pn kwi 02, 2012 16:18 |
|
 |
Asphodelus
|
Alus napisał(a): Johnny99 napisał(a): I kolejny raz okazuje się, że antypisowcy wiedzą znacznie więcej o planach politycznych PiS niż rzekomy pisowiec Johnny99  Trudno nie wiedzeć skoro 90% wypowiedzi, działań J. Kaczyńskiego nakierowanych jest na katastrofę - kolejne zobaczymy 10 kwietnia. A najciekawsze jest to, że nawet, nawet gdyby wersja PiSowców czyli zamach się sprawdziła- to Kaczyński w żaden sposób tego ne ugra ani nie zyska politycznego poparcia a tym bardziej szansy na dokonanie zemsty.
|
Pn kwi 02, 2012 16:42 |
|
|
|