Polska Zjednoczona Platforma Obywatelska
Autor |
Wiadomość |
Anonim (konto usunięte)
|
 Re: Polska Zjednoczona Platforma Obywatelska
SweetChild napisał(a): weszła bowiem w życie bardzo istotna obniżka podatków, a krótko przedtem weszła w życie obniżka składki rentowej. A ja już wyjaśniałam Alus, że były to reformy wprowadzone za PiS. Podatek progresywny zmniejszono- ale to był projekt PiS, jak również składka rentowa- w uchwalonej za PiS ustawie obniżka miała być wprowadzana stopniowo- i "zasługa" w obniżaniu podatków PO polega na tym, że nie anulowała ustawy, ale zrobiła to w późniejszym czasie. Pierwszy punkt jest aktualny chociażby dlatego, że sam Tusk przyznał, że to PiS obniżało podatki i mówił to w kontekście trudnych reform emerytalnych( powiedział, że nie jest sztuką obniżka podatków, a przeprowadzenie trudnej reformy-emerytalnej już taką jest). Poza tym dziwi mnie jedno- to, że PiS uchwaliło obniżki, które weszły w życie za rządów PO- przypisujesz PO. Nie rozumiem- dlaczego nieprawdą jest fakt, że PO podwyższa podatki? Czy możesz udowodnić, że się mylę przez ten pierwszy punkt, który stwierdziłeś, że nie może być prawdą? SweetChild napisał(a): Tak mniej więcej odbieram Twoją (i nie tylko, a nawet nie przede wszystkim Twoją) krytykę wskaźników osiąganych przez Polskę - jeśli dobre, to niewiele mówiące, a jeśli słabe, to są dowodem na podążanie w złym kierunku. A ja odbieram to tak, że podchodzisz do wszelkich wskaźników bezkrytycznie. Nie wyjaśniłeś jak to się dzieje, że ocena działań przeciwko korupcji może spaść- jak w przypadku Czech. Jeżeli dane są obiektywne, to pogorszenie sytuacji musi mieć swoje źródło- jakie ono jest?? CPI- zauważ, że ja nie pisałam, że te dane są sfałszowane, a jedynie tyle, że wg danych ocena z roku na rok się poprawia. Podałam w wątpliwość, że PO coś w tym kierunku zrobiło. Pilastrowi wszystko jedno co robią, byleby wskaźniki były dobre. A mi się nie podoba STYL w jakim to robią. SweetChild napisał(a): Ponadto wzrosło bezrobocie, co ma podwójnie negatywne skutki Niestety- Alus już pokazała, że to nieprawda- wręcz odwrotnie- spadło. Wahania nie są takie duże, aby tak dramatyzować SweetChild. SweetChild napisał(a): Gdyby pojawiła się wiarygodna (w mojej ocenie) partia, dająca realne szanse na korektę kursu na bardziej liberalny, to pewnie bym ją poparł. Po naszych wyborach widać zależność: Aby mieć szanse, to trzeba mieć potężny budżet finansowy, pojawiać się często w TV w prasie, na plakatach(im większe tym lepiej) i obiecać złote góry. No i oczywiście potrzebna jest pozytywna reklama samej prasy, bo Polacy są nieufni i wolą głosować na opatrzone twarze z partii, które znają. Czyli potrzebna jest partia milionerów  , którzy przekonają, że warto oddać głos, na kogoś kogo nie znają, na partię o której nic nie wiedzą. Z danych NIK wynika, że za rządów PO regularnie wzrastają potrzeby na administrację- tj koszty służbowe. Niestety, dane były od 2007, więc nie wiem jak wcześniej to wyglądało. No i można likwidować przepisy administracyjne generujące niepotrzebną pracę- przecież to nie trzeba wymyślać, ale wystarczy wzorować się na rozwiązaniach krajów liberalnych. PS. PiS obniżyło podatki i udało im się zmniejszyć deficyt budżetowy.
|
Śr kwi 04, 2012 11:58 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Val miła - nie musiałaś mi nic wyjaśniać  - wiedziałam i wiem, że PiS obniżył podatki dla najbogatszych - mnie obniżył tylko o 1%. Trąbi o tym non stop PiS jako swoje osiagnięcie, a SP non stop wytyka jako ukłon dla bogatych. Za obniżeniem podatku dla najbogatszych i składki rentowe, nie poszły żadne ograniczenia wydatków - bo PiS prognozował, że okres prosperity światowej gospodarki potrwa jeszcze lata - takie założenia czyniła Z. Gilowska.
|
Śr kwi 04, 2012 13:23 |
|
 |
SweetChild
|
Val napisał(a): SweetChild napisał(a): weszła bowiem w życie bardzo istotna obniżka podatków, a krótko przedtem weszła w życie obniżka składki rentowej. A ja już wyjaśniałam Alus, że były to reformy wprowadzone za PiS. Podatek progresywny zmniejszono- ale to był projekt PiS, jak również składka rentowa- w uchwalonej za PiS ustawie obniżka miała być wprowadzana stopniowo- i "zasługa" w obniżaniu podatków PO polega na tym, że nie anulowała ustawy, ale zrobiła to w późniejszym czasie. A czy ja to neguję? Nawet dodałem w nawiasie (nie mylić z "dzięki PO"), aby uniknąć dywagacji na temat "czyja to zasługa". Faktem jest jednak, że obniżka podatków miała miejsce za rządów PO, a obniżka składki rentowej też miała wpływ głównie na dochody budżetu za rządów PO. PiS "danie" zamówił, podatnikom smakowało, ale to budżet za rządów PO musiał za nie zapłacić (ubytkiem dochodów). Val napisał(a): Poza tym dziwi mnie jedno- to, że PiS uchwaliło obniżki, które weszły w życie za rządów PO- przypisujesz PO. Nie rozumiem- dlaczego nieprawdą jest fakt, że PO podwyższa podatki? Czy możesz udowodnić, że się mylę przez ten pierwszy punkt, który stwierdziłeś, że nie może być prawdą?  Nic nie przypisuję, pytałaś: "Pomijam dług publiczny, ale chodzi mi o to, że każdy z tych punktów powoduje zwiększenie źródeł pieniędzy dla państwa i ja się pytam- dlaczego PO potrzebuje więcej gotówki na funkcjonowanie państwa? Na co idą te pieniądze?", więc Ci tłumaczę błędne założenie punktu pierwszego. Z perspektywy budżetu za rządów PO dokonała się istotna obniżka podatków i tyle. W matematyce jest nieistotne, czy była ona zasługą PiS czy PO. Val napisał(a): A ja odbieram to tak, że podchodzisz do wszelkich wskaźników bezkrytycznie. Nie wyjaśniłeś jak to się dzieje, że ocena działań przeciwko korupcji może spaść- jak w przypadku Czech. Jeżeli dane są obiektywne, to pogorszenie sytuacji musi mieć swoje źródło- jakie ono jest?? Nie wyjaśniłem, bo myślałem, że żarty sobie robisz... Może mam jeszcze wyjaśnić, dlaczego wskaźnik wzrósł/ spadł w Bangladeszu  Napisz do Heritage, bo ja nie mam pojęcia, co za działania podejmuje rząd w Czechach. Val napisał(a): CPI- zauważ, że ja nie pisałam, że te dane są sfałszowane, a jedynie tyle, że wg danych ocena z roku na rok się poprawia. I że są to wyniki czysto subiektywne, jak Polacy postrzegają korupcję  A właśnie w tym sęk, że wg danych ocena się poprawia, gdyby się wg danych pogarszała, to wskaźnik byłby cacy. Val napisał(a): Niestety- Alus już pokazała, że to nieprawda- wręcz odwrotnie- spadło. Wahania nie są takie duże, aby tak dramatyzować SweetChild. To uściślijmy, o jakim horyzoncie czasowym mówimy. Ja mówię o budżecie po obniżce podatków dochodowych, czyli od 2009 roku. No i nie dramatyzuje, a wymieniam jako jeden z czynników. Val napisał(a): Po naszych wyborach widać zależność: Aby mieć szanse, to trzeba mieć potężny budżet finansowy, pojawiać się często w TV w prasie, na plakatach(im większe tym lepiej) i obiecać złote góry. No i oczywiście potrzebna jest pozytywna reklama samej prasy, bo Polacy są nieufni i wolą głosować na opatrzone twarze z partii, które znają. Czyli potrzebna jest partia milionerów  , którzy przekonają, że warto oddać głos, na kogoś kogo nie znają, na partię o której nic nie wiedzą. Nikt nie obiecywał, że będzie łatwo. Zresztą na każdym rynku jest podobnie, nie tylko politycznym. Val napisał(a): Z danych NIK wynika, że za rządów PO regularnie wzrastają potrzeby na administrację- tj koszty służbowe. Niestety, dane były od 2007, więc nie wiem jak wcześniej to wyglądało. No i można likwidować przepisy administracyjne generujące niepotrzebną pracę- przecież to nie trzeba wymyślać, ale wystarczy wzorować się na rozwiązaniach krajów liberalnych. I najwidoczniej tak się dzieje, skoro wskaźniki się poprawiają  Val napisał(a): PS. PiS obniżyło podatki i udało im się zmniejszyć deficyt budżetowy. Mam nadzieję, że po przeczytaniu mojego posta ten pozorny paradoks będzie dla Ciebie jasny 
|
Śr kwi 04, 2012 13:46 |
|
|
|
 |
pilaster
|
Powiada się, że "ludzie głosują nogami". Oznacza to, że ich decyzje życiowe znacznie lepiej świadcża o ich przekonaniach, niż ich werbalne deklaracji. W oparciu o tą zasadę przyjrzyjmy się jak wyglądała emigracja z Polski w latach 1990-2010. Chodzi o emigrację stałą, nie o wyjazdy czasowe do pracy w Irlandii, czy Hiszpanii. Źródło Rocznik demograficzny GUS z roku 2011 Liczba osób wyjeżdżajacych w tys 1990 - 18,4 1991 - 21 1992 - 18,1 1993 - 21,3 1994 - 25,9 1995 - 26,3 1996 - 21,3 1997 - 20,2 1998 - 22,2 1999 - 21,5 2000 - 27 2001 - 23,3 2002 - 24,5 2003 - 20,8 2004 - 18,9 2005 - 22,2 Jak widać do roku 2005 włącznie, liczba emigrujących była mniej wiecej stała. Aż przyszła rewolucja narodowo-solidarystyczna i oto w roku 2006 - 46,9Nastąpił ponad dwukrotny wzrost liczby wyjeżdżających. Co prawda najwybitniejszego żyjącego polskiego naukowca PiS pozbył się z kraju nieco później, ale jest to dobry symbol. Ówcześnie rządący, wzorem III Rzeszy, prowadząc nagonkę na "wykształciuchów", wypedzali z Polski jej elity. Warto zaznaczyć, że tak wysoki poziom uciekinierów nie występował nawet w czasach PRL, choć oczywiściee trudno to porównywać, bo wtedy wyjazd był dużo trudniejszy. Wysoki, choć już nieco niższy, poziom ucieczek przed PiS utrzymał się w roku 2007 - 35,5 W którym to roku na szczęście Polska została od PiSowskiej okupacji wyzwolona. I w kolejnych latach 2008 - 30,1 2009 - 18,6 2010 - 17,4 Poziom emigracji spadł do najniższego w historii poziomuPo raz kolejny zatem mozemy przekonać się, jakiego straszliwego niebezpieczeństwa udało nam się uniknąć w roku 2007 i "ku czemu Polska szła" pod rządami PiS. Ponownie zaś rządy PO okazują się najlepsze w historii pomiaru, niezaleznie od tego, jaki parametr mierzymy. 
_________________ Brothers, what we do in life, echoes in eternity
Jest inaczej - Blog człowieka leniwego
|
Cz kwi 05, 2012 14:21 |
|
 |
Johnny99
|
I ponownie drugie w kolejności najlepszości są rządy SLD-UW  Oczywiście, Pilaster sobie zdrowo ponadinterpretował. Emigracja od 2004r. zaczęła wzrastać w związku z wejściem Polski do UE. Osiągnęło to szczyt w 2006r. (kiedy to aż 5 państw UE otworzyło dla nas swoje rynki pracy), a potem zaczęło spadać, bo ile mogło trwać. Pilaster przy okazji mógłby podać konkretniej źródło danych o roku 2010 - jeszcze niedawno GUS deklarował zupełnie inne cyferki ( http://forsal.pl/artykuly/554967,polacy ... _roku.html, http://www.money.pl/gospodarka/wiadomos ... 31760.html).
_________________ I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)
|
Cz kwi 05, 2012 14:54 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Jestem zdumiona, że po wejściu Polski do UE nie widać, aby chętnie korzystano z emigracji do UE. ŹródłoSzacuje się, że w końcu 2010 roku poza granicami Polski przebywało czasowo około 1990 tys. mieszkańców naszego kraju, tj. o 120 tys. więcej niż w 2009 roku (około 1870 tys.). Wydaje się jednak, że wyniki szacunku za 2009 r. zostały zaniżone. W Europie w 2010 r. przebywało 1690 tys. osób (w 2009 roku – około 1635 tys.). przy czym zdecydowana większość – około 1615 tys. – emigrantów z Polski przebywała w krajach członkowskich UE. Liczba ta zwiększyła się o 45 tys. w stosunku do 2009 roku. Owszem- na stałe mniej osób wyjeżdża, ale trudno mi uwierzyć, że JEDYNYM powodem walki o pobyt stały za granicą były rządy PiS. Co do emigracji stałej- to mierzono wedle okresu przebywania za granicą czy też zameldowanych na stałe? Wśród osób, które znam a które wyjechały i nie zamierzają wrócić- jako powód podają- lepsze warunki życiowe, praca. Jeszcze się nie spotkałam z twierdzeniem, że wyjechali bo kaczory rządzą  Ze wstępnych danych spisu powszechnego dane są pesymistyczne: Według danych Głównego Urzędu Statystycznego w Polsce na stałe mieszka o 1,1 mln osób mniej, niż oficjalnie podawano do tej pory. Tak wynika ze wstępnych danych Narodowego Spisu Powszechnego przeprowadzonego w tym roku(art. z 2011 roku). Polaków jest 38,3 mln, ale faktycznie w kraju mieszka 37,2 mln. Liczba emigrantów stale rośnie i co gorsza, Polacy nie zamierzają na razie wracać do kraju.Źródło
|
Cz kwi 05, 2012 14:55 |
|
 |
Johnny99
|
Mam dobrego znajomego emigranta. Mieszka w Irlandii. Wyjechał parę lat temu i nie wraca, bo, jego zdaniem, w Polsce jest po prostu gorzej i trudniej żyć. "Polska jest ciężkim krajem do życia" to jego słowa. Nie widzi pod tym względem żadnej różnicy między rządami SLD, PiS i PO. Jak nękała go skarbówka wcześniej, tak nęka go do dzisiaj (z irlandzkim urzędem skarbowym nigdy nie miał najmniejszych problemów). Przed nami jeszcze mnóstwo pracy, by w Polsce można było normalnie żyć i nie chodzi tu tylko o gospodarkę, także o ogólną mentalność, nastawienie itp.
_________________ I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)
|
Cz kwi 05, 2012 15:09 |
|
 |
pilaster
|
Johnny99 napisał(a): I ponownie drugie w kolejności najlepszości są rządy SLD-UW  Rządu SLD-UW nigdy nie było. Były AWS-UW i SLD-PSL A przed rokiem 2006 poziom emigracji był stały, trudno tu wyróżnić jakiś okres. Cytuj: Oczywiście, Pilaster sobie zdrowo ponadinterpretował. Emigracja od 2004r. zaczęła wzrastać w związku z wejściem Polski do UE. Osiągnęło to szczyt w 2006r. (kiedy to aż 5 państw UE otworzyło dla nas swoje rynki pracy), a potem zaczęło spadać, bo ile mogło trwać. Wyjazdy sezonowe do pracy nie są ujęte w tym zestawieniu. Tylko wyjazdy na stałe. A jeżeli chodzi o wyjazdy sezonowe, to też sa źródła, choć mniej pewne, przytoczone już w tym wątku. W latach 2005, 2006, 2007 sezonowo do pracy za granicę wyjechało w sumie 1 270 000 ludzi w ciągu trzech lat. O tyle wzrosła liczba przebywajacych czasowo za granicą W latach 2008, 2009, 2010, czyli też w ciągu trzech lat, liczba ta zmniejszyła się o 280 tys i to pomimo, że rynek pracy otwierały w tym czasie kolejne kraje. Oczywiście z faktem, że w latach 2005-2007 rządziło PiS, a od 2008 PO, nie ma to dla genetycznych patriotów w rodzaju Johnnego żadnego związku.  Natomiast gdyby ta zależność była odwrotna, to oczywiscie związek przyczynowo-skutkowy byłby oczywisty i w żaden sposób nie kwestionowany. 
_________________ Brothers, what we do in life, echoes in eternity
Jest inaczej - Blog człowieka leniwego
|
Cz kwi 05, 2012 15:35 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Pobyt czasowy-emigracja(tys.): 2004 - 1 000 2005 - 1 450 2006 - 1 9502007 - 2 270 2008 - 2210 2009 - 1 870 2010 - 1990 Bacząc na te dane nie widać "dyktatury PiS"- jeżeli tak było, to okazuje się, że PO też się stało dyktaturą przez którą zwiększa się emigracja. Może Pilaster porozsyła im wszystkim wskaźniki, które pokazują, że mamy najlepszą władzę w historii i wedle których w Polsce się poprawia i wykaże Pilaster że warto wrócić do Polski, zamiast emigrować??? Oczywiście- PO i PiS przodują jeśli idzie o wysoką emigrację oba rządy mogą się "pochwalić" wysokim wskaźnikiem emigrantów czasowych w liczbie powyżej 1 800 tys. Więc Polacy nie doceniają obu partii... PS. Aby osiedlić się na stałe (Indefinite Leave) np. w Anglii trzeba przebywać tam przez okres od 2-5 lat(obecnie 5 lat). Dlatego też uwzględnij w swoich danych warunki otrzymania stałego pobytu w danym kraju. Jak ktoś pracuje kilka lat za granicą to trzeba być naiwnym, aby wierzyć, że ktoś boi się "dyktatury pisowskiej" i dlatego chce tam zostać na stałe. Po pierwsze- taka osoba nie odczuwa efektów ich rządów Po drugie- skoro jest już za granicą jakiś czas, to skoro ma tam pracę, dobre warunki- to po co ma wracać do kraju, który nadal nie dorównuje nowej ojczyźnie? Czy gdybyś pracował kilka lat np. w Luksemburgu i byś zobaczył, że dzięki PO wszystkie wskaźniki się poprawiają, to byś rzucił pracę i pędził do kraju macierzystego, wiedząc że warunki życiowe w Luksemburgu i tak są wyższe niż w PL???
|
Cz kwi 05, 2012 16:02 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
pilaster napisał(a): Jak widać do roku 2005 włącznie, liczba emigrujących była mniej wiecej stała. Aż przyszła rewolucja narodowo-solidarystyczna i oto w roku
2006 - 46,9
Nastąpił ponad dwukrotny wzrost liczby wyjeżdżających. To proste. Polska już na dobre znalazła się w UE. Wtedy w całej Europie była dobra koniunktura gospodarcza,łatwo było prace,więc wyjeżdżali. W Anglii dało się sporo więcej zarobić niż u nas. . pilaster napisał(a): Warto zaznaczyć, że tak wysoki poziom uciekinierów nie występował nawet w czasach PRL, choć oczywiściee trudno to porównywać, bo wtedy wyjazd był dużo trudniejszy. Nie trzeba być nauowcem aby wiedzieć czemu. W PRLu granice były zamknięte, po wejściu do Uni otworzył się dla nas rynek pracy oraz granice. pilaster napisał(a): I w kolejnych latach
2008 - 30,1 2009 - 18,6 2010 - 17,4
Poziom emigracji spadł do najniższego w historii poziomu Pilaster lubi manipulować. Odpowiedź jkest oczywista. Stało się tak dlatego że nastał kryzys i w całej Europie ludzie zaczeli tracić prace. Nie jest już tak łatwo o prace jak było w latach 2005-2007 Żadna zasługa PełO ! pilaster napisał(a): Po raz kolejny zatem mozemy przekonać się, jakiego straszliwego niebezpieczeństwa udało nam się uniknąć w roku 2007 i "ku czemu Polska szła" pod rządami PiS. Ponownie zaś rządy PO okazują się najlepsze w historii pomiaru, niezaleznie od tego, jaki parametr mierzymy. Nie byłu chyba gorszego rządu niż rzad Tuska! Zaden rząd nie zrobił takiej destrukcji w państwie polskim co PO Weźmy np wspieranie separatystów ze Śląska w postaci RAŚ pana Gorzelika
|
Cz kwi 05, 2012 17:55 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
co jeszcze takiego strasznego zrobił rząd?
|
Cz kwi 05, 2012 18:16 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Margaret_ka napisał(a): co jeszcze takiego strasznego zrobił rząd? Likwidacja kolejnych szkół Dalsza postępująca wyprzedaż naszego majątku narodowego za bezcen Upadki wielu przedsiębiorst Podwyżka podatków (vatu i akcyzy) Zapaść w wojsku ,szczególnie marynarki wojennej Rozdęta administracja publiczna kryptocenzura (ACTA) Zapaść w kolejnictwie skutkująca likwidacjami kolejnych połączeń znaczny wzrost bezrobocia To tylko kilka przykładów szkodliwośći PO zatem popierajcie PO czynem ,umierajcie przed terminem
|
Cz kwi 05, 2012 18:40 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
mykitos napisał(a): Margaret_ka napisał(a): co jeszcze takiego strasznego zrobił rząd? Likwidacja kolejnych szkół Dalsza postępująca wyprzedaż naszego majątku narodowego za bezcen Upadki wielu przedsiębiorst Podwyżka podatków (vatu i akcyzy) Zapaść w wojsku ,szczególnie marynarki wojennej Rozdęta administracja publiczna kryptocenzura (ACTA) Zapaść w kolejnictwie skutkująca likwidacjami kolejnych połączeń znaczny wzrost bezrobocia To tylko kilka przykładów szkodliwośći PO zatem popierajcie PO czynem ,umierajcie przed terminem A kogo maja te szkoły uczyć?....gdy do szkoły chodziły w latach osiemdziesiątych moje córki, z jednego tylko osiedla było po 12-14 klas w rocznikach, z ilością ponad 30 uczniów. Aktualnie z dwu osiedli klas pierwszych i drugich jest po 3, a w klasach po 20-21 uczniów. Majątek pokomunistyczny został już dawno wyprzedany. Upadających przedsiębiorstw od ok 5 lat jak na lekarstwo - rzesze syndyków musiało poszukać innych zajęć, bo jesli nawet coś sie likwiduje to spółki bez majątku trwałego. Na wojsku się nie znam - zatem nie komentuję. Administracja rośnie nam corocznie. PKP zapyziałe było w PRLu i przez kolejne lata niewile zmienia się na lepsze. Berobocie, vat, akcyza rośnie adekwatnie jak w całym świecie ogarniętych kryzysem....którego mnóstwo ludzi udaje, że nie dostrzega Odnośnie emigracji - nie rośnie, bo wielu Polaków na emigracji straciło pracę, więc następni wykazują dużą ostrożność.
|
Cz kwi 05, 2012 19:23 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Mnie bardzo interesuje jak w rok załatwić sobie stały pobyt  . O takich cudach nie słyszałam. Nawet nie znam nikogo z prawem stałego pobytu po 2 latach pracy w danym kraju Natomiast czasowa emigracja obejmuje osoby przebywające za granicą dłużej niż 3 miesiące. Jak komuś się chce to może się wymeldować, no ale po co ma to robić, skoro nie ma pewności, że tam mu się uda- do tego trzeba mieć pewność. Ale też jest dobrym narzędziem pomiaru skuteczności władzy- źle rządzi- to się wyjeżdża. Natomiast stali, to od paru lat nie mają pojęcia co to w PL się dzieje, a czują tyle ile rodzina im powie i media. Więc nie są dobrym argumentem. Nie zmienia to faktu, że PiS i PO kiepsko wypadają pod względem emigracji obywateli. mykitos napisał(a): 1.Likwidacja kolejnych szkół- mamy niż demograficzny, więc likwidacja jest odpowiedzią na ten problem. Nie ma sensu utrzymywania szkoły do której chodzi średnio 4-5 uczniów do klasy. 2.Dalsza postępująca wyprzedaż naszego majątku narodowego za bezcen- robią to każde rządy bez wyjątku 3.Podwyżka podatków (vatu i akcyzy)- tu zgoda. Pokazuje to, że idą po linii najmniejszego oporu 4.kryptocenzura (ACTA)- nie będzie raczej. Innym zagrożeniem jest program INDECT- na razie w fazie budowy 5.Zapaść w kolejnictwie skutkująca likwidacjami kolejnych połączeń- Niemal każde rządy psują koleje
Alus napisał(a): Odnośnie emigracji - nie rośnie, bo wielu Polaków na emigracji straciło pracę, więc następni wykazują dużą ostrożność.
Podałam dane, wedle których się mylisz- oficjalnie emigracja wzrasta i osiągnęła poziom j nieco wyższy niż w roku 2006. Na dodatek nawet eksperci mówią, że po spadku na czas kryzysu, znowu rośnie emigracja i tak będzie dalej. Alus napisał(a): Upadających przedsiębiorstw od ok 5 lat jak na lekarstwo - rzesze syndyków musiało poszukać innych zajęć, bo jesli nawet coś sie likwiduje to spółki bez majątku trwałego. Tu też nieprawda.Wręcz przeciwnie- od 5 lat wzrasta liczba postępowań upadłościowych. W roku 2011 było ich aż 710 Poniżej obrazek:
Załączniki:
Przechwytywanie.JPG [ 45.98 KiB | Przeglądane 1237 razy ]
|
Cz kwi 05, 2012 19:23 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
A ile było w latch 2000 - 2003? Przed rokiem 2000 procesów upadłościowych było jeszcze więcej - bywało, że w jednym mieście sąd gospodarczy wydawał ponad 100 decyzji o upadłości/ likwidacji. A jeden syndyk rocznie prowadził po kilka upadłości równolegle. Majątek po PRL-owski, de facto zakończono likwidować w latach 2003-2004.
|
Cz kwi 05, 2012 19:44 |
|
|
|