Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pt wrz 05, 2025 11:22

Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 186 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 9, 10, 11, 12, 13
 Islam 
Autor Wiadomość

Post Re: Islam
Tenkred napisał(a):
Zło jest pojęciem definiowanym kutlurowo... to jest oczywiste.
Więc cały ten Islam, który zalewa państwa zachodu, jest w naszych oczach owym złem, wedle "naszej" moralności. Jestem Europejczykiem, i mieszkam w Europie Hosi ! Co jest moim błędem merytorycznym Hosi ? Jak śmiesz w takiej sytuacji, mówic mi, że jestem przez to ignorantem !?

Na temat błedów w twoim wykonaniu wypowiadałem sie juz dostatecznie dużo razy.
Jak smiesz krytkowac Islam skoro reprezentujesz w cywilizacje smierci która sankcjonuje holokaust nienarodzonych i KRK który wymordował miliony ludzi,he?
Cytuj:
Więc cały ten Islam, który zalewa państwa zachodu, jest w naszych oczach owym złem, wedle "naszej" moralności

Czyli dla ludzi zyjacych w tamtej kulturze nie stanowi to problemu.To ok.
Ci którzy w krajach Europejskich przechodzą na Islam tez nie maja problemu.
Czy ktoś kogoś zmusza w Europie do przejscia na Islam?
Czy gdzies w panstwach Europejskich został wprowadzony szariat dla europejczyków?
Z tego co wiem szariat w Anglii wspóistnieje z prawem Angielskim, a muzłumanie maja swobode jezeli chodzi o prawo wedle którego maja być sądzeni.
Gdzie tkwi problem w takim razie?Konkretnie.
Cytuj:

Mam na myśli Europejskie kobiety, które o Islamie wiedzą tyle, co kot napłakał

Ile ich jest i na jakiej podstawie tak twierdzisz?

Cytuj:
Dla takich kobiet, wyjazd do Państw Islamskich ze swoim ukochanym muzułmaninem, kończy się wielka tragedią

Dla nich jest to tragedia czy dla ciebie?
Nie znam przypadku w którym kobieta wychodząc za muzłumanina nie była swiadoma z czym to sie wiąze.Kazda którą zanm przeanalizowała sytuacje bardzo dokładnie.Jedna sie wycofała inne nie.Do kogo maja miec pretensje(jezeli w ogóle mają) te które wyszły za mąż i zyja w krajch Islamu,he?Zanasz zasade:chcącemu nie dzieje sie krzywda?

Cytuj:
Kobiety nie mają nic do powiedzenia w Islamie, i muszą wyjść za mąż, za kogo im rodzice każą, i tyle. Strasznie to prymitywne, i wręcz nieludzkie... poprostu niewolnictwo.

Oczywiscie piszesz to z perspektywy Europejczyka ;)
Pytanie:
Czy dla tych kobiet jest to problem czy dla ciebie?
Bo jezeli dla ciebie to nie ma o czym dyskutowac.
Ale mam dla ciebie ciekawy artykuł:
http://www.muzulmanie.com/index.php?opt ... &Itemid=58

Cytuj:
A jaką wartosć mają Twoje tekściki, o wsadzaniu do więzienia za praktykowanie Chrześcijaństwa

Docierają do sedna.Ukazuja wlasciwą perspektywe z której powinnismy analizowac każda kulture.Mówiąc wprost;To co dla ciebie jest złem,dla nich byc nie musii odwrotnie.Twoja analiza czesto jezeli nie zawsze opiera sie na obiegowych opiniach tzw:stereotypach,niestety.

Przeczytaj uwaznie to:

rzecz o stereotypach

"Kobiety w islamie są poniżane, zniewalane, wyjęte spod prawa. Arabowie są brudni, leniwi, ale bogaci i lubieżni. Chyba wystarczy.

To wszystko są stereotypy, a u ich podstaw leży niewiedza. Niewiedza, a więc ignorancja, prowadzi do arogancji, a to już niechybna oznaka nietolerancji.

Jest jednak także bezmyślne skoncentrowanie się na sobie i spoglądanie na inne kultury przez pryzmat naszych przyzwyczajeń. Skoro coś nam nie odpowiada, to z pewnością też nie odpowiada innym. A to już etnocentryzm, przekonanie o wyższości naszej kultury nad wszystkimi innymi, a na pewno nad kulturą muzułmańską."

/prof. Janusz Danecki/

Stereotypów dotyczących krajów muzułmańskich, Arabów, Islamu jest od groma i jeszcze trochę. A jeżeli jeszcze poruszymy temat kobiety w kraju muzułmańskim... och, to będzie się działo!

Skąd tyle błędnych przekonań?

Z NIEWIEDZY pisze prof. Danecki a ja dodałabym jeszcze ze STRACHU. Boimy się tego co nowe, tego czego nie znamy. Pewnie nie odkrywam tym Ameryki ale kultura muzułmańska bardzo odbiega od europejskiej co z jednej strony może fascynować a z drugiej... a z drugiej przeraża.

Co najczęściej myślimy o kobiecie w Islamie?

Punkt pierwszy- religia ją zniewala i ogranicza.

Z naszego punktu widzenia- pewnie tak. Prawdą jest, że kobieta w kraju muzułmańskim nie ma takiej swobody jak Polka czy Angielka, nie jest jej łatwo robić karierę, ma z góry wyznaczoną rolę a przełamanie tradycji może narazić ją na ostracyzm ze strony rodziny. Oczywiście jest to pewne uproszczenie a wyjątków od tego można pewnie znaleźć bardzo wiele.

Z drugiej strony może zamiast kurczowo trzymać się perspektywy europejskiej warto zastanowić się jak z tym czują się dziewczyny o których myślimy. Może, może im wcale nie jest z tym tak źle? Może nie tyle godzą się i akceptują rolę narzuconą im przez społeczeństwo ale odnajdują się w niej i spełniają? Z moich obserwacji wynika, że kobiety muzłmańskie- w bardzo dużym uproszczeniu i uogólnieniu- widzą w swojej roli głęboki sens. A skoro tak, to czy nasze "europejskie ubolewania" nad ich losem nie wydają się odrobinę nie na miejscu?

zródło:http://kobietawislamie.blox.pl/2010/03/rzecz-o-stereotypach.html
No to jedna kwestia jest zamknieta.

Pt maja 17, 2013 21:09

Cytuj:
akbar napisał(a):
Jeśli chrześcijanin tłucze swoją żonę to chyba nim nie jest.

Znowu pleciesz bzdury
Jak chrzescijanin bije żonę to wynikac to może własnie z NT któery sankcjonuje poodporzadkowanie kobiet wzgledem mezczyzn."Kobieta ma byc posłuszna we wszystkim"(ef 5:24).Jezus nie portepił takiej praktyki :) A Wykorzystywanie takich wersetów w domach chrzescijanskich to norma :D Zam to, nie raz byłem tego swiadkiem :D
I co majster?

Przyzwyczaiłem sie do twoich cytatów wyrwanych z kontekstu więc go uzupełnię dla jasności:
Cytuj:
Mężowie powinni miłować swoje żony, tak jak własne ciało. Kto miłuje swoją żonę, siebie samego miłuje. 29 Przecież nigdy nikt nie odnosił się z nienawiścią do własnego ciała, lecz [każdy] je żywi i pielęgnuje, jak i Chrystus - Kościół, 30 bo jesteśmy członkami Jego Ciała. 31 Dlatego opuści człowiek ojca i matkę, a połączy się z żoną swoją, i będą dwoje jednym ciałem.

I tak dalej i tak dalej. Nie ma nic o przemocy, biciu gałęziami, smaganiu itp. I co majster?
Jak Jezus mógł potępić tekst napisany po jego śmierci?

Cytuj:
Jak chrzescijanin bije żonę to wynikac to może własnie z NT któery sankcjonuje poodporzadkowanie kobiet

Pow iedz mi kto może nazwać siebie chrześcijaninem, bo widzę, że masz problem z określeniem prawdziwego chrześcijanina.

Cytuj:
Cytuj:
Ponadto, duchowni muzułmańscy także uprawiają seks z dziewczynkami więc porównywanie księży i imamów itp. nie ma sensu

Zapewne dlatego że to muzłumanie no tak

Bo o nich rozmawiamy...

Cytuj:
W szybkim tłumaczeniu - w Pakistanie zabójstwa honorowe są ścigane jak zwykłe zabicie,

I to mi wystarczy :)
Reszta, to już jakieś wypociny :D

No właśnie reszta mówi dlaczego nie są ścigane :brawo: :mrgreen: I dlatego tacy jak Ty zabijają te bezbronne kobiety...
Kolejny niewygodny cytat, którego nie komentujesz cwaniaczku :mrgreen:

Cytuj:
Miałeś sie odnieść to tego co napisane ,a nie do tego kto to napisał.Czaisz?

Kiedyś pisałeś, abym podał ci dwa źródła o tym samym mówiące. Czekam więc na drugie źródło. czaisz?

Cytuj:
Według muzłumanów Tradycyjne chrzesciajnstwo zrobiło z Jezusa Boga,co według ich interpretacji oznacza Bałwochwalstwo!ZA szerzenie tego typu nauk Allah karze smiercią!
Dla muzłumanów to żło,podobnie jak dla naszej kultury nazizm.

Dlatego trzeba zabić 2mld chrześcijan? :mrgreen: :brawo:

Cytuj:
Teraz juz nie mam watpliwosci co stoi za twoją ideologią

bawisz się wielkiego mędrca, a nie potrafisz zrozumieć prostego zdania. Poczytaj kilka razy może informacja znajdzie w końcu mózg.

Cytuj:
Kobieta przyszła do Mah i prosiła o to, aby powstrzymał jej męża przed biciem jej. Jej skóra była pokryta siniakami tak mocno, że można ją opisać jako "zieloną" (...)Mah nie pochwalił jej męża, ale w zamian za to nakazał jej udać się do niego z powrotem i poddać się jego seksualnym pragnieniom.

To tak jak bym czytał o niektórych chrzesciajnach.Takich przykładów to ja zanm,ho ho :D
Straszne to chrzesciajnstwo :D

Co, znów za trudny cytat dla mądralińskiego?! :mrgreen: Czekam na cytaty :mrgreen:

Cytuj:
Dla ciebie Pan, jak co :!:

Panie cwaniaczku? ... Ok może być :|

Cytuj:
Mamy teraz bronić Boga i robić krucjaty

Ustal to z Tenkredem :D

Panie cwaniaczku odnieś się pan do całego cytatu...czekam :D

Cytuj:
Nic sie nie dzieje przypadkowo.
Sam chciałeś mi przywalić,a tu sie dziwisz :D

Hahah przywalić, szkoda energię marnować na takich jak ty :D

Cytuj:
Ten tekst który podałeś jest niegramatyczny.Nie jestem w stanie go rozszyfrować,przykro mi :)

Co jest niegramatyczne?! Przecież to był cytat Twojej wypowiedzi! :D Tak wąłsnie piszesz, buhahaha...
Masz zinterpretować palenie biblii i krzyzy przez AS oraz reakcje muslimów na podarcie Koranu... Czekam :3majsie:

Cytuj:
Najciekawsze jest to z naszej szerokosci geograficznej:
http://www.figa.pl/Co-szosta-dziewczynk ... -lat-a1352
http://odkrywcy.pl/kat,111394,title,Dzi ... aid=6109a4

No i nic nowego. To samo co ci napisałem. ZACZYNA dojrzewać, czyli nie jest dojrzała. Za trudne dla chłopaków lubiących seks z dziewczynkami 8 letnimi co?

Cytuj:
D. Czynniki biogeograficzne – modyfikatory naturalne
Rozwój morfologiczny głównie kształtuje klimat (temperatura, wilgotność, ruchy powietrza i inne). Najlepszy dla rozwoju jest klimat umiarkowany ciepły (18 – 25oC) – w takim klimacie następuje najszybsze dojrzewanie biologiczne jak i jest dłuższy okres płodowy kobiet. W klimacie tropikalnym występuje opóźnione dojrzewanie. Dzieci na terenach zimnych mają większą masę ciała, krótsze szyje, stopy i dłonie. Dzieci urodzone wiosną są dłuższe, a dzieci urodzone jesienią mają większą masę ciała.
Wpływ na rozwój ma wysokość nad poziomem morza. Mieszkańcy gór mają więcej czerwonych krwinek, wolniejsza pracę serca, lepiej rozwija się klatka piersiowa. Wpływają również choroby genetyczne (wrodzone), które u potomków prowadzą do wielu poważnych wad.

Buhahahaha zastanawiam się czy masz pod kopułką dobrze poukładane. MY POLACY żyjemy w klimacie umiarkowanym!! Muslimy żyją w tropikalnym lub subtropikalnym!!! Tam jeszcze później dojrzewają! Samobój :x :D :brawo: :3majsie:
Brak mi słów, ale się ubawiłem :brawo:

Cytuj:
Po pierwsze dana osoba (bez względu na płeć) musi być fizycznie gotowa do bycia mężem/żoną - w przypadku dziewczyny jest to miesiączka (naturalny sygnał dorosłości – po to Allah dał je kobietom, by wiedziały, że są zdolne do poczęcia i porodu). Jednak jak uczy Sam Allah gotowość do małżeństwa to nie tylko dojrzałość fizyczna, ale również dojrzałość mentalna. Musimy dobrze, dogłębnie analizować to, co czytamy.

Hehehe piękne słowa tylko bzdurne. Pierwsza miesiączka nie oznacza, że jest się ale że zaczyna się dojrzewać :D
A jaka mentalność ma 9 letnia dziewczynka?

Cytuj:
Cytuj:
Mam Ci cwaniaczku zacytować Twoje wypowiedzi dotyczące poklasku dla pedofilii?

Lubisz błaznowac co?

Odpowiedz panie cwaniaczku :D Mam cię skompromitować na forum? :badgrin:

Cytuj:
W naszej kulturze cudzołóstwo i seks przedmałzenski sa legalne bez żadnych sankcji prawnych.W Islamie jest inaczej.Która kultura w takim razie sankcjonuje niemoranośc, gosciu,he?

Jak karę za cudzołóstwo ponosi kobieta a jaką mężczyzna w Islamie?
Cytuj:
Seks przedmałżeński – relacje seksualne między osobami przed zawarciem związku małżeńskiego.
W zależności od kultury bywa aprobowany, tolerowany lub zupełnie niedopuszczalny, stanowiąc hańbę dla rodziny, możliwą do usunięcia tylko przez zabójstwo honorowe.

Nic tylko zabijanie, zabijani i zabijanie w Islamie :razz:

Cytuj:
W naszej kulturze cudzołóstwo i seks przedmałzenski sa legalne bez żadnych sankcji prawnych

W naszej czyli jakiej, bo przeca jesteś muslim :o

Cytuj:
Własnie brak słow tzn:argumentów-kolejna odsłona

Argumentów - co oczekiwałeś że zniżymy się do twojego poziomu?

Nie odniosłeś się do cytatów o biciu w Koranie i Hadisach... jak zwykle nie wygodne cytaty.

Pt maja 17, 2013 23:49

I jeszcze jedno z linku, który podał hosi muzulmanie.com czytamy:
....Zgodnie z nakazem Koranu, mężczyzna, jeśli odczuwa pociąg seksualny do kobiet, powinien założyć rodzinę i starać się zapewnić jej dobrobyt....
W islamie zakłada się rodzinę, nie dlatego, że się KOCHA swoja żonę, ale dlatego, że się z nią chce po prostu UPRAWIAĆ SEKS!!! :D
Dalej:
Cytuj:
Cześć kobiety może ucierpieć w kontaktach z obcymi mężczyznami, na zatłoczonej ulicy, w autobusie czy sklepie, dlatego też lepiej, by zawsze był przy niej ktoś, kto może ją ochronić, czyli mężczyzna.

Czyli muslimy to żądne seksu istoty, które łapią wszędzie i maja ochotę na seks :D

Dalej:
Cytuj:
Rola kobiety nie jest ograniczona tylko do spraw domowych; islam wysoko ceni wykształcenie i mądrość; dobra żona i matka to kobieta wykształcona i inteligentna

Afganistan - analfabetyzm kobiet ok 80%... bez komentarza.

Dalej:
Cytuj:
Doceniana jest też rola kobiet w krzewieniu religii – pierwszym człowiekiem, prócz Mahometa, który przyjął islam, była jego żona Chadidża.

Ale w meczecie już nie mogą się modlić. Dlaczego? Proszę bardzo:
Cytuj:
Kobiety ich nie prowadzą, ponieważ modlitwa wymaga wykonywania wielu ruchów, w tym skłonów, a poruszające się ciało kobiety mogłoby pobudzić stojącego za nią mężczyznę, przez co mógłby on wyjść z wymaganego podczas modłów stanu czystości rytualnej
źródło: http://warszawa.gazeta.pl/warszawa/1,34 ... lsce_.html

Dobre! Znów widać, że muslimy to jurne chłopy, nie ma co :D

dalej czytamy:
Cytuj:
Wprawdzie jest osobny raj dla kobiet i osobny dla mężczyzn, ale zarówno pobożny muzułmanin, jak i pobożna muzułmanka trafią tam po śmierci

No jak?! Faceci leża na sofach, a kobiety leja im wino i się z nimi pieszczoszą :D Ten sam raj!! :razz:

Cytuj:
Do obowiązków żony należy zaspokajanie potrzeb seksualnych męża, na tyle, by mógł prowadzić moralne życie w poczuciu stabilizacji i aby z tego związku narodziły się dzieci.

Biedni, bez seksu sa roztrzęsieni :mrgreen:

Dalej:
Cytuj:
Autorytet męża może podważyć ignorowanie potrzeb lub próśb żony, toteż mężczyzna stara się je spełniać, jeśli nie przekraczają granic rozsądku.

Granic rozsądku? Chyba na temat rozsądku rozmawialiśmy Hosi? O ile pamietam twierdziłeś, że raczej nie ma co sie nim posiłkować.

Cytuj:
Islam dopuszcza kary cielesne w stosunku do żony, ale zaleca traktować je jako ostateczność.

Juz dalej nie trzeba :brawo:

A może jeszcze cosik:
Cytuj:
Zastrzega się, że w żadnym razie mężczyzna nie powinien bić żony na tyle mocno, by miała ślady owego bicia na ciele

Hmmm... Dziękuje Hosi za pouczający link. Jutro przechodzę na Islam :D
http://www.muzulmanie.com/index.php?opt ... &Itemid=58

So maja 18, 2013 0:13

Odpowiedz dotycząca kłamliwej propagandy akbara na temat rzekomej niedojrzałosci dziewczynek zawirajacych związki małżenskie w Islamie

Drugi post bedzie dotyczył manipulacji akbara którą uprawia w sposób wysoce perfidny na temat proroka Mahometa i jego żony Aiszy.

Część 1
Od pewnego czasu można się spotkać z atakami na Islam, a w szczególności wczesne zawieranie związków małżeńskich w Islamie. Jednakże owe ataki są wynikiem braku podstawowej wiedzy na temat Islamu oraz społeczeństw żyjących w czasach przed-nowoczesnych, lub celowym ukrywaniem prawdy.

1.Pełnoletniość w historii
Jednym z fałszywych twierdzeń na temat Islamu jest to, iż „wiek pełnoletniości w Islamie był stosunkowo niski w historii.”
- Po pierwsze wczesna prokreacja była potrzebna, by ludzkość nie wyginęła. Wysoki współczynnik śmiertelności 1 2 3 spowodował, iż długość życia ludzi wynosiła od 20 do 30 lat 4 5 6 7 8 9 10 11 12. Aż do XVIII wieku ośmioro dzieci przypadało na jedna kobietę po to, by ocalić gatunek ludzki13 14 15 16 17 18 19 20. Należy również zwrócić uwagę na fakt, iż razem z pokwitaniem pojawia się atrakcyjność seksualna 21 22, a okres dojrzewania kobiet waha się pomiędzy 7 a 13 rokiem życia 23 24 25 26 27 28 29 30. Tak więc nie ważne, czy ten instynkt był wynikiem ewolucji lub też częścią Bożego planu, prawdą jest, że prokreacja mająca miejsce po wstąpieniu w wiek dojrzewania jest zjawiskiem naturalnym i akceptowanym przez historię.

- Według „Dziennika Psychologii i Seksualności Człowieka” „w historii wiek pełnoletniości zwykle zbiegał się z okresem dojrzewania płciowego”, a „jego wiek minimalny wynosił siedem lat.” 31 Zarówno ów Dziennik jak i Encyklopedia Britannica zaznaczają, że regulacja dotycząca pełnoletniości przeszła z rzymskiego prawa do prawa Kościoła, a następnie do angielskiego prawa zwyczajowego 32 33. Zgodnie z tym ostatnim „pomiędzy siódmym rokiem życia a okresem dojrzewania może nastąpić zgoda na małżeństwo, ale nie może zostać ono skonsumowane,” aż do czasu pokwitania, zaś osiągnąwszy wiek dwunastu lat nie potrzebna jest zgoda rodziców na zawarcie związku małżeńskiego 34. W 1877 roku Sąd Najwyższy Stanów Zjednoczonych potwierdził to prawo 35 36. Po dziś dzień sześć stanów Ameryki, a także Dystrykt Kolumbii (pot. Waszyngton – przyp. tłum.) zezwalają na praktykowanie tego prawa 37 38 39 40 41 42, w konsekwencji czego takie małżeństwa są zgodnie z konstytucją uznawane przez wszystkie inne stany 43.

- Wiek siedmiu lat był uważany za „wiek dojrzałości umysłowej” 44 45. Zawieranie małżeństw w tym wieku bądź też zaraz po wejściu w okres dojrzewania było normą większości społeczeństw aż do XIX wieku 46 47 48 49 50.

- 1300 lat wcześniej Islam wyznaczył dziewięć lat jako minimalny wiek małżeński – czyli o dwa lata wyższy od innych społeczeństw – oraz dodatkowo nałożył wymóg zgody rodzicielskiej na zawarcie małżeństwa również po ukończeniu dwunastu lat 51.

- Opóźnienie dojrzewania w uprzemysłowionych miastach pomiędzy 1700 i 1850 rokiem było nieprawidłowym skutkiem zaniedbania higieny 52 53 54, braku ruchu, a także wprowadzeniem diety ubogiej w składniki odżywcze 55 56 57. Stąd też owo opóźnienie nie obala normy wczesnego małżeństwa w historii.

Podsumowując, muzułmański wiek pełnoletności nie tylko był wyższy od wieku określonego przez przed-nowoczesne prawo, ale także Islam dodatkowo zastosował jako środek ochronny wymóg w postaci zgody rodziców na zawarcie związku małżeńskiego osób nawet po ukończeniu dwunastego roku życia.

2.Dojrzałość psychologiczna w historii
Kolejnym błędnym twierdzeniem jest, iż „w czasach przed-nowoczesnych Islam zezwalał na zawieranie związków małżeńskich w okresie dojrzewania, co odbiło się negatywnie na psychice młodych ludzi, gdyż nie byli oni wystarczająco dojrzali, by podejmować rozsądne decyzje.”

- Prawda jest taka, że aż do XVIII wieku osoby będące w okresie dojrzewania wykazywały dojrzałość emocjonalną oraz odpowiedzialność.58 59 60 61 62 63

- Codzienna walka o przetrwanie była nieodłączną częścią życia dzieci 64 65 66 67 68. Tego typu stres znacznie wpłynął na ich wcześniejsze dojrzewanie fizyczne 69 70 71, jak i umysłowe 72 73 74 75 76. Osiągniecie dojrzałości psychologicznej ułatwiło radzenie sobie z obowiązkami wczesnego małżeństwa oraz macierzyństwa.

-Nie tylko społeczeństwo przywiązywało wielką wagę tym obowiązkom, ale także ludzie znani i doceniani opowiadali się za nimi, jak np. jeden z głównych założycieli Stanów Zjednoczonych77 - Benjamin Franklin78.

-Dopiero w połowie XVIII wieku dojrzałość psychologiczna zaczęła się opóźniać79, a zjawisko to było wynikiem takich czynników jak: polepszenie warunków życiowych, mniejsza opieka rodzicielska 80 81 82, oraz fakt, iż „dzieci pozostawały dziećmi dłużej, by móc się kształcić.83 84 85 86”

- Niedorzeczne jest zatem „wymagać od przed-nowoczesnych społeczeństw późnych związków małżeńskich kierując się aspektem dojrzałości psychologicznej.” Gdyby to zjawisko miało miejsce ludzkość by wyginęła z powodów, które dotyczą dzisiejszej młodzieży.

- A więc skoro w czasach przed-nowoczesnych dojrzałość psychologiczna oraz dorosłość pojawiały się w okresie dojrzewania absurdalnym jest określać wczesne małżeństwa w historii jako:
1)Wykorzystywanie seksualne dzieci, czyli „udział dziecka w czynnościach seksualnych, na które nie jest ono rozwojowo gotowe i na które nie może wyrazić zgody.87”
2)Pedofilia, tj. „pociąg seksualny wobec dzieci będących przed okresem dojrzewania.88 89 90”

A więc, wczesna prokreacja była nie tylko psychologicznie stosowna, ale również była wielkim pożytkiem dla społeczeństwa.

3. Ryzyko związane z wczesną prokreacją
Trzecim twierdzeniem jest, iż „w czasach przed-nowoczesnych Islam zezwalał na prokreację w okresie dojrzewania, co naraziło młode matki na dodatkowe niebezpieczeństwo.”

- Osoby stojące za tym twierdzeniem powołują się na badanie przeprowadzone przez UNFPA, w tym samym czasie zakrywając fakt, iż badanie zostało przeprowadzone dla dwóch ówczesnych narodów dotkniętych ubóstwem. Co więcej „prawie wszystkie przypadki zgonu są możliwe do uniknięcia” zapewniając ludziom dostęp i transport do szpitali 91. Międzynarodowy Dziennik Epidemiologiczny informuje: „badania wskazują, że prawdziwym zagrożeniem dla matki oraz noworodka jest ubóstwo, a nie wiek rodzicielki. 92” W czasach przed-nowoczesnych poziom wiedzy medycznej oraz higieny osobistej był bardzo niski, dlatego też ciąża wszystkich kobiet bez względu na wiek była zagrożona 93.

- Tak naprawdę w czasach przed-nowoczesnych wczesna prokreacja była genetycznie lepsza dla ludzkości z dwóch powodów:
1)Dzieci kobiet, które dojrzewają fizycznie wcześniej ważą więcej oraz szybciej rosną 94.
2)W słabszym środowisku „naturalna selekcja będzie sprzyjać tym, którzy rozmnażają się wcześniej. 95 96”
Jak widzimy wczesna prokreacja nie stanowiła zagrożenia dla ludzi, a wręcz przeciwnie – przynosiła korzyść noworodkom oraz genetyce człowieka.

4. Wczesne małżeństwo w czasach współczesnych
Czwartym twierdzeniem jest, że „również współcześnie Islam zezwala na zawieranie małżeństw w okresie dojrzewania, co prowadzi do problemów natury seksualnej oraz psychologicznej.”

- Po pierwsze, to nie prawda, że w dzisiejszych czasach w Islamie wiek pełnoletniości jest niższy w porównaniu z prawami innych systemów legislacyjnych. Dla przykładu Stany Zjednoczone oraz inne państwa obecnie zezwalają na małżeństwo osób poniżej szesnastego roku życia w przypadku ciąży, lub za zgodą rodziców bądź sądu 97. Inaczej jednak wygląda sytuacja w siedemnastu islamskich państwach, gdzie wiek pełnoletniości jest pomiędzy piętnastym a osiemnastym rokiem życia, a na dodatek, by w tym wieku móc zawrzeć związek małżeński potrzebna jest zgoda rodziców 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114. Podwyższenie wieku pełnoletniości w tych krajach było wynikiem zastosowania islamskiego prawa 115 116.

Tak naprawdę, z powodu opóźnienia dojrzałości, z jakim współcześnie mamy do czynienia zawieranie małżeństw w okresie dojrzewania w dzisiejszych czasach pogwałcałoby sześć podstawowych zasad Islamu:
1)Wymogiem wstąpienia w związek małżeński jest „ruszd”, czyli dojrzałość psychologiczna, umysłowa, lub też „rozważny osąd.”117 118
2)Nie można krzywdzić drugiego człowieka.119 120 121 122
3)Trzeba dbać o dobro ludzi.123
4)Nikt nie powinien brać na siebie obowiązków, którym nie jest w stanie podołać.124 125 126 127 128
5)Rząd oraz opiekunowie są zobowiązani dobrze postępować.129 130 131
6)Ustępowanie nowym normom społecznym, które uważa się za dobre (arab. „urf”).132 133 134

- Po drugie, błędne jest twierdzenie, że islamskie prawo małżeńskie w dzisiejszych czasach powoduje więcej szkód niż inne prawa. Islam wymagając od ludzi, którzy pragną być ze sobą zawarcia związku małżeńskiego tym samym zapewnia każdemu związkowi oraz jego potencjalnym dzieciom wiele korzyści, jak np. wierność, wsparcie emocjonalne, wzajemne zaufanie, zaangażowanie135, opieka rodzicielska i szerokie wsparcie społeczne 136. Kraje islamskie mają nieco niższy wiek wstępowania w związek małżeński, dlatego też - jak udowodniono - pozostałość mentalności wczesnego małżeństwa w tych społeczeństwach pomaga osiągnąć dojrzałość psychologiczną w stosunkowo młodszym wieku 137. Z drugiej zaś strony mamy do czynienia z nie-muzułmańskimi społeczeństwami, które dopuszczają oraz tolerują aktywność seksualną młodocianych na wiele lat przed osiągnięciem przez nich psychologicznej dojrzałości i ustawowego wieku małżeństwa. To zaś powoduje u nich katastrofalne szkody natury seksualnej. Obecne statystyki dotyczące populacji Stanów Zjednoczonych mówią same za siebie:
50% przestępców, którzy wykorzystują seksualnie dzieci to sami nastolatkowie138, oto co mają na sumieniu: molestowanie seksualne, dziecięca pornografia, prostytuowanie dzieci oraz kazirodztwo,139
35% wszystkich siedemnastolatków było wykorzystanych seksualnie,140 141
12% wszystkich czternastolatków odbyło stosunek płciowy bez wyrażenia na to zgody,142
„Połowa wszystkich nowych zakażeń HIV występuje wśród młodocianych”, 143 144
70% trzynastolatków, którzy odbyli stosunek płciowy mówi, iż „było to wbrew ich woli”,145
7% dwunastolatków odbyło stosunek płciowy,146 147
90% prostytutek było w dzieciństwie ofiarami molestowania seksualnego,148 149 150
„Przeciętnym wiekiem, w którym dziewczyny zostają prostytutkami to wiek od 12 do 14 lat”,151
Młodociani aktywni seksualnie są od 3 do 8 razy bardziej skłonni to prób samobójczych,152 153
76% matek, które nie planowały ciąży korzysta z opieki społecznej,154
Każdego roku w najbogatszych państwach świata ponad milion nastolatek zachodzi w ciążę oraz 500 000 dokonuje aborcji,155
Państwa, które zalegalizowały prostytucję jako rozwiązanie (np. Niemcy, Holandia, Szwecja, Dania) mają obecnie przyrost dziecięcej prostytucji oraz handlu żywym towarem 156 157 158 159, dziecięcej pornografii 160 161, kazirodztwa 162 163, a nawet seksu ze zwierzętami!164 165 166 167
- W dzisiejszych czasach wiek dojrzewania jest niższy 168 169 od wieku dojrzałości psychologicznej 170 171 172, wartości seksualne zostały zdegradowane 173, a mentalność późnego małżeństwa jeszcze bardziej opóźnia rozwój dojrzałości psychologicznej 174. Te trzy trendy w państwach nie-muzułmańskich będą coraz bardziej wzmagały wyżej wymienione druzgocące szkody i krzywdy wobec młodocianych.

- Podczas gdy przeciwnicy Islamu wykorzystują bardzo rzadkie przypadki zawierania małżeństw w wieku dojrzewania w afgańskich wioskach, należy zwrócić uwagę na fakt, iż nawet w islamskich krajach, które jeszcze oficjalnie nie podniosły minimalnego wieku pełnoletniości zostało to już to zastosowane w praktyce. Gdyby było inaczej krytycy Islamu mówiliby o więcej niż tylko kilku przypadkach mających miejsce w odizolowanych wioskach osadniczych. Co więcej, nawet takie kraje islamskie nie posiadają żadnych z seksualnych okrucieństw, które w państwach atakujących Islam są na bardzo wysokim wskaźniku.
Islamskie prawo cywilne zakazuje czynności seksualnych przed osiągnięciem dojrzałości psychologicznej a następnie zawarciem związku małżeńskiego i w ten sposób zapewnia o wiele lepszą ochronę niż inne współczesne prawa.

Reasumując, Islam w odpowiedzialny sposób kieruje instynkt seksualny w stronę małżeństwa pod warunkiem osiągnięcia dojrzałości psychologicznej. Mimo iż państwa nie-muzułmańskie chcą uchodzić za moralnie lepsze to właśnie ich prawa doprowadziły do tego, że liczba dzieci wykorzystywanych seksualnie oraz dzieci skrzywdzonych psychicznie wzrosła do proporcji epidemii. Stąd też obiektywna analiza tego typu ataków pokazuje, że rozwiązanie Islamu mimo iż zapoczątkowane w VII wieku, idealnie pasuje również do współczesności. Inne systemy całkowicie zawiodły w zapewnieniu ochrony młodocianym. W najlepszym wypadku można by rzec, że przytoczone ataki na Islam zostały sformułowane powierzchownie, a z uwagi na powagę tematu wręcz nieodpowiedzialnie.
Zródło http://www.islamreligiapokoju.com/artyk ... -cz-1.html

Czytaj nastepny post:

So maja 18, 2013 9:28

Część druga:

Od pewnego czasu można się spotkać z kłamliwymi oskarżeniami przeciwko Islamowi, a szczególnie przeciwko małżeństwu Proroka Muhammada (pokój i błogosławieństwo Allaha z nim) z Aiszą. Autorzy tych kłamstw powołują się na przeróżne interpretacje, które nawet jeśli pochodzą od tzw. islamskich uczonych są one sprzeczne z ustawodawstwem wszystkich czterech szkół Islamu (mahzab).

1. Abu Bakr przyspieszał małżeństwo Aiszy i Proroka (pokój i błogosławieństwo Allaha z nim)
Pierwsze oskarżenie mówi, że Prorok Muhammad (pokój i błogosławieństwo Allaha z nim) „zmusił ojca Aiszy, by wyraził zgodę na ich małżeństwo.”

- Powyższe oskarżenie przekręca krótką relację Abu Bakra na temat małżeństwa Wysłannika Allaha (pokój i błogosławieństwo Allaha z nim) i Aiszy. Szczegółowy hadis zrelacjonowany przez samą Aiszę dostarcza nam czterech faktów dobitnie odpierających to kłamstwo1:

1) Prorok Muhammad (pokój i błogosławieństwoAllaha z nim) nie zainicjował zaręczyn z Aiszą. Khałla zasugerowała, by Wysłannik Allaha (pokój i błogosławieństwo Allaha z nim) ożenił się z córką Abu Bakra, gdyż towarzysze Proroka obawiali się o jego zdrowie po tym jak zmarła jego pierwsza żona – Chadidża2.

2) Prorok (pokój i błogosławieństwo Allaha z nim) nie zwrócił się z tą sprawą do Abu Bakra bezpośrednio. Wysłannik Allaha (pokój i błogosławieństwo Allaha z nim) używając odpowiedniej etykiety odpowiedział na sugestię Khałly: „Zatem pójdź do nich i powiedz im o mnie.”

3) Abu Bakr zapytał Khałlę: „Ale czy jest ona dla niego odpowiednia? To przecież córka jego brata.” Pytanie to nie oznaczało sprzeciwu na to małżeństwo. Abu Bakr nie był prawdziwym bratem Proroka (pokój i błogosławieństwo Allaha z nim) – łączyła ich wielka przyjaźń, dlatego nazywali się nawzajem braćmi. Stąd też mężczyzna pragnął się dowiedzieć, co mówi Islam na temat przypisanych więzi krwi, które tak naprawdę nie istnieją, jak np. w przypadku adopcji. Wysłannik Allaha (pokój i błogosławieństwo Allaha z nim) wyjaśnił swemu przyjacielowi, że nie są prawdziwymi braćmi.
4) Gdyby Abu Bakr miał jakiekolwiek wątpliwości co do małżeństwa Proroka (pokój i błogosławieństwo Allaha z nim) z Aiszą użyłby prostej wymówki, by do niego nie doszło, a mianowicie faktu, iż Aisza była w tamtym czasie zaręczona. Mimo to jak widzimy Abu Bakr poprosił Khałlę, by zaczekała, a w międzyczasie udał się do narzeczonego Aiszy, by prosić go o pozwolenie na zerwanie z nim zaręczyn.

- Co więcej, to właśnie Abu Bakr ponaglał, by małżeństwo Proroka (pokój i błogosławieństwo Allaha z nim) i Aiszy zostało skonsumowane. Jest to kolejny konkretny dowód na to, że mężczyzna nie miał nic przeciwko temu związkowi. Aisza zrelacjonowała: „Abu Bakr rzekł do niego (Proroka-przyp. tłum): 'Dlaczego nie skonsumowałeś jeszcze swego małżeństwa?' Po tym zostało ono skonsumowane.3”

- By na dobre rozwiać wszelkie wątpliwości co do miłości i troski Abu Bakra o dobro córki przypomnijmy, że był on powszechnie uznawany za troskliwego, kochającego ojca 4 5 6 7 8 9 10.

Tak więc nie tylko Abu Bakr wyraził zgodę na małżeństwo córki z Prorokiem (pokój i błogosławieństwo Allaha z nim), ale co więcej zaręczyny oraz skonsumowanie małżeństwa były zainicjowane oraz przyspieszane przez ludzi z zewnątrz, a nie Wysłannika Allaha (pokój i błogosławieństwo Allaha z nim).

2. Odbywanie czynności seksualnych przed okresem dojrzewania jest surowo zabronione.
Drugie kłamstwo mówi, iż „Aisza mając sześć lat była poddana czynnościom seksualnym.”

- Twierdzenie to nie jest poparte żadnym hadisem. Autorzy tego kłamstwa powtarzają jedynie sfałszowaną fatłę, by pogrążyć uczonych Arabii. Sami uczeni oficjalnie na swej stronie internetowej zaprzeczają, by kiedykolwiek zaprezentowali taką fatłę, a ponadto dodają: „Nasz Prorok (pokój i błogosławieństwo Allaha z nim) zabrania nawet tego, by narzeczeni przebywali w pomieszczeniu sam na sam.11”

-Jak uczył Hasan al Basri – przywódca uczniów towarzyszy Proroka (pokój i błogosławieństwo Allaha z nim) - 12 w Islamie „zbliżanie się” do żony nawet bez penetracji jest dozwolone tylko „jeśli osiągnęła ona okres dojrzewania (itha balaghat)...”.

- Następujący hadis zrelacjonowany przez samą Aiszę jasno udowadnia, że osiągnęła ona wiek dojrzewania: „Gdy miesiączkowałyśmy Prorok (pokój i błogosławieństwo Allaha z nim) mówił nam (żonom), byśmy założyły spódnice przed zbliżeniem się do nas.13”

Tak więc odbywanie czynności seksualnych z dziewczynkami, które nie osiągnęły wieku dojrzewania było tylko fantazją zrodzoną w chorej wyobraźni osoby, która w swym wypaczonym umyśle wymyśliła sobie kłamstwo o rzekomym „pocieraniu o uda” sześcioletniej dziewczynki!

3. Aisza była dorosłą kobietą
Trzecim oszczerstwem wobec Islamu jest jakoby „małżeństwo Aiszy zostało skonsumowane, gdy ta jeszcze nie osiągnęła wieku dojrzewania.”

- Dowodem na to twierdzenie mają być słowa Aiszy, która powiedziała, że „wzięła ze sobą swoje lalki, gdy w wieku dziewięciu lat przeprowadziła się do domu Proroka.” Jednakże Ibn Hadżar wyjaśnia, że muzułmańscy uczeni na podstawie powyższego hadisu uznali, iż dozwolone jest bawienie się lalkami bez względu na wiek w celach edukacyjnych 14 15. Nawet w wielu dzisiejszych społeczeństwach 16 17 18 dziewczyny za pomocą lalek przygotowują się do macierzyństwa 19 20.

- Oto zaś konkretne dowody na dojrzałość Aiszy:

1) Jak pokazuje część pierwsza artykułu aż do XVIII wieku dojrzałość psychologiczna szła w parze z dojrzałością fizyczną (patrz cz. 1, bibl. 58-86), a dla wszystkich społeczeństw osiągnięcie wieku dojrzewania było warunkiem koniecznym do wyrażenia zgody na własne małżeństwo (patrz cz. 1 bibl. 31-50).

2) Rodzice Aiszy uważali ją za osobę dojrzałą i gotową do małżeństwa, stąd Abu Bakr nalegał, by małżeństwo jego córki zostało skonsumowane. Taka sama sytuacja miała miejsce z żydowską księżniczką Safiją, która wzięła ślub, gdy osiągnęła „gotowość do małżeństwa.”21 22

3) Aisza rzekła: „Dziewczyna w wieku dziewięciu lat, jest kobietą.23” Opisała tutaj oczywiście siebie oraz swoje rówieśnice.

Aisza nie tylko zaczęła miesiączkować, ale także „w tym czasie osiągnęła pełną dojrzałość fizyczną.”24

A wiec w momencie, gdy małżeństwo Aiszy zostało skonsumowane dziewczyna nie tylko osiągnęła okres dojrzewania, ale także była fizycznie i mentalnie dorosła.

4. Aisza wyraziła zgodę na małżeństwo i była z tego powodu bardzo szczęśliwa
Kolejnym oszczerczym twierdzeniem jest, iż „Aisza nie wyraziła zgody na małżeństwo z Prorokiem (pokój i błogosławieństwo Allaha z nim).”

- Prawda jest jednak zupełnie inna. Aisza nie tylko zgodziła się na zawarcie związku małżeńskiego z Wysłannikiem Allaha (pokój i błogosławieństwo Allaha z nim) zgodnie z zasadami Islamu 25 26 27 28 29, ale także bardzo się z tego powodu cieszyła. Co więcej, wymieniła sześć przywilejów związanych bezpośrednio z jej małżeństwem: „Prorok (pokój i błogosławieństwo Allaha z nim) ożenił się ze mną, gdy miałam siedem lat; anioł ukazał mój obraz na dłoni Wysłannika Allaha (pokój i błogosławieństwo Allaha z nim), by ten mógł mnie zobaczyć; nasze małżeństwo zostało skonsumowane, gdy miałam dziewięć lat; widziałam anioła Gabriela; byłam umiłowaną żoną Proroka (pokój i błogosławieństwo Allaha z nim); mogłam mu towarzyszyć podczas jego choroby; tylko ja i aniołowie byliśmy obecni, gdy Prorok (pokój i błogosławieństwo Allaha z nim) zmarł.30”

Przytoczony hadis jasno ukazuje, że Aisza nie tylko wyraziła zgodę na małżeństwo z Prorokiem (pokój i błogosławieństwo Allaha z nim), ale również była bardzo szczęśliwa z nadanych jej przywilejów.

5. Wiek dojrzewania, dorosłość oraz wyrażenie zgody warunkami koniecznymi do wzięcia ślubu
Piąte kłamstwo dotyczące zawierania małżeństw w Islamie mówi, iż „wersy Koranu zezwalają na skonsumowanie małżeństwa z dziewczynami, które nie osiągnęły jeszcze wieku dojrzewania.”

- By zniekształcić prawdę, autorzy tego kłamstwa pomijają pierwszy wers Koranu dotyczący czasu oczekiwania po rozwodzie [Koran, 65: 1-4]. Oto jak wygląda cały kontekst owego fragmentu Koranu:

1) Pierwszy wers mówi o okresie oczekiwania po rozwodzie dla kobiet w trzech rożnych cyklach menstruacyjnych 31.

2) Z racji iż kobiety stare oraz niektóre młode kobiety nie miesiączkują ich czas oczekiwania to trzy miesiące 32.

3) Z kolei w innym fragmencie Koranu [Koran, 33: 49] Allah określa wyjątek dla małżeństw, które nie zostały skonsumowane 33. Ten wyjątek dotyczy małżeństw, które nie mogły zostać skonsumowane tak jak np. w przypadku dziewczyn, które nie osiągnęły wieku dojrzewania, a nawet kobiet, które miesiączkują, lecz nie są jeszcze gotowe fizycznie do współżycia, bądź też nie dojrzały do tego emocjonalnie.

- Tak naprawdę jedyny fragment Koranu, w którym mowa o „wieku małżeńskim” (bulugh al nikah) łączy w nim osiągniecie wieku dojrzewania z dojrzałością psychologiczną jako warunek konieczny, by sieroty mogły otrzymać swój majątek i zacząć same nim rozporządzać 34. Mówi o tym także Encyklopedia Britannica 35. Warunek osiągnięcia dojrzałości umysłowej jeszcze bardziej dotyczy zawarcia związku małżeńskiego, gdyż wiąże się ono z odpowiedzialnością za innych ludzi 36.

- Co więcej, Imam Abu Hanifa podążając za Koranem i Sunną zadeklarował, iż skoro kobieta osiągnąwszy wiek dojrzewania otrzymuje władzę nad swoim majątkiem tak też i staje się odpowiedzialna za swoje małżeństwo 37. Skonsumowanie małżeństwa przed wiekiem dojrzewania nie może mieć miejsca, gdyż naruszyłoby to prawo kobiety do wyrażenia zgody na wstąpienie w związek małżeński.

Autentyczny hadis mówi, iż „młoda dziewczyna, która nadal była dziewicą podeszła do Proroka (pokój i błogosławieństwo Allaha z nim) i powiedziała mu, że jej ojciec wydał ją za mąż bez jej zgody. W odpowiedzi na to Wysłannik Allaha (pokój i błogosławieństwo Allaha z nim) dał jej wybór trwać w tym związku lub go zakończyć.”38

Tak więc, by małżeństwo mogło zostać skonsumowane Islam nakłada wymóg osiągnięcia wieku dojrzewania, a także dojrzałości fizycznej i umysłowej jak również wyrażenia zgody na wzięcie ślubu.

6. Islam zabrania praktykowania swobody i wolności seksualnej.
Kolejnym niedorzecznym twierdzeniem jest, że „Muhammad (pokój i błogosławieństwo Allaha z nim) założył Islam, by dać upust swym fantazjom seksualnym.”

Odpowiedzi na dalsze manipulacje tego usera już wkrótce.

So maja 18, 2013 9:33

Temat chwilowo zamykam.
Proponuję nieco ochłonąć...

Jeżeli ponownie Hosi będzie obrażał religię chrześcijańską swoimi kłamstwami - dostanie bana.
Woods - dla Ciebie ban w tym momencie jest niezbędny...

So maja 18, 2013 10:51
Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.   [ Posty: 186 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 9, 10, 11, 12, 13