| Autor |
Wiadomość |
|
Anonim (konto usunięte)
|
 Re: Stop PiSlamizacji Polski
Konkluzja - KEP sieje nienawiść i patrzy jedynie w czarnych barwach, bowiem w dokumencie "Chrześcijański kształt patriotyzmu", stawia tezę - Nacjonalizm przeciwieństwem patriotyzmu.
|
| N lis 04, 2018 8:58 |
|
|
|
 |
|
andej
|
Być może jest aż tak czarno. Ale nie mam podstaw, aby tak twierdzić.
Jeśli jest tak strasznie, to czemu obrońca tychże, nie wyznaje werbalnie tegoż? Być może wiele postów wcześniej "Ptaszek" deklarował nienawiść do Boga-Żyda; nie natrafiłem na taki tekst. Nie podoba mi się wmawianie komukolwiek, że jest koniem. Zwłaszcza wtedy, gdy sam za konia się nie uważa. Nie je sieczki i nosi buty zamiast podków.
Dziękuję, że wyraziłaś swoje zdanie. Ale na jakiej podstawie. Chciałbym Cie prosić o podanie linków do potwierdzających Twoje widzenie Pelikana - przedstawiciela, jak mniemam, tych potępianych.
Natomiast polemizowałby z tezą, że Bóg był Żydem. Ale byłoby to czepianiem się słówek. Wedle prawa każdy, kto narodzi się z matki Żydówki, jest Żydem. Ale dla mnie jest równocześnie Polakiem, Niemcem, Rosjaninem, rudym, piegowatym i tak dalej. Jest Bogiem-Człowiekiem.
Nie oceniam świata. Nie przypinam etykietek. Com napisał, napisałem na podstawie paru ostatnich postów. Bez snucia teorii. Na podstawie tego, co tu na Forum. Nie chcę domniemywać niczego. Nie wiem, co Ty myślisz, ani co myśli Pelikan. Opieram się tylko na tym, co wyraziliście w formie pisemnej na niniejszym Forum. A opublikowane treści nie dają mo zadnych podstaw do potępiania.
|
| N lis 04, 2018 9:10 |
|
 |
|
Małgosiaa
Moderator
|
I znów nie zrozumiałeś. Nie mówię, że nienawidzi Boga_Żyda, ale, że Bóg Jezus nie był/nie jest Polakiem. Po drugie: skoro bronisz poglądów usera, którego nie znasz, wypadałoby zapoznać się z nimi, zamiast żądać udowadniania od tych, którzy tę dyskusję prowadzą od kilku stron. Chcesz dyskutować? Proszę bardzo, ale przeczytaj najpierw wątek. Wchodząc w środek dyskusji możesz wyrazić swoje zdanie na temat i pociągnąć go z pominięciem tego, co było wcześniej.
_________________ Pomoc dla UKRAINY https://www.siepomaga.pl/ukraina?utm_medium=email&utm_source=newsletter
|
| N lis 04, 2018 9:29 |
|
|
|
 |
|
towarzyski_pelikan
|
ErgoProxy napisał(a): Aha. To są według Peluni konkrety namacalne. To ile waży litr Ojczyzny i po ile chodzi kilo Honoru? O Boga nawet nie pytam. . To są konkrety nienamacalne. Abstrakcyjny Bóg świata ani człowieka by nie stworzył. Ateista trzyma się kurczowo życia, bo poza tym w nic nie wierzy. Człowiek to tylko trzcina na wietrze... Człowiek to kości, flaki i krew...Teraz hipotetycznie załóżmy, że wybucha wojna. Kto chwyci za szabelkę (metafora) Pelunia wraz ze swoimi kumplami z Ruchu Narodowego czy może ErgoProxy wraz ze świtą bojaźliwych bab? Jeżeli EroProxy przeżyje (co jest jego jedynym celem życia) to będzie to zawdzięczał Peluni i jej kumplom z Ruchu Narodowego. Choć tacy jak EroProxy są pierwsi do tego, żeby kolaborować z wrogiem w razie zagrożenia, więc los jeńca też nie jest mu straszny. Lepiej żyć w niewoli niż nie żyć... Kael napisał(a): Może tobie wychodzi bokiem. Rolnikom na pewno nie i normalnym ludziom, którzy pamiętają czasy bez unii, wizy i inne "atrakcje" też nie. Chcą się godzić, za plecami wojny i terroryzm Na Wiejskiej rozmyślają jak tu życie nam osłodzić Ubezwłasnowolnić, no i zakuć w dyby I niech władza absolutna zapewnia nam dobry byt https://www.youtube.com/watch?v=uju7zWYIXMM Cytuj: A jeżeli ty chcesz zorganizowac Polexit, to raczej go nie będzie. Za rok nie tylko twoje poglądy znowu się zmienią ale i będziemy mieć Brexit jako wzór różnych ... exitów. Wtedy każdy będzie mógł zobaczyć różnicę. Polska wyjdzie z UE i zainspiruje inne państwa, zaoferuje im atrakcyjną alternatywę współpracy. To My Polacy przetrzemy szlaki Niepodległości. Zbawimy nie tylko nas samych, ale i inne narody. Alus napisał(a): Narodowcy izolując się tworzą "swoją" własną Ojczyznę, ale masz rację - tych, którzy fetują urodziny Hitlera raczej nie chciałabym mieć za sąsiadów. Podobnie jak faszystów - znamienne, że tak się właśnie upominasz o faszystów.... Tak myślałam. Tolerujemy Cię, ale pod warunkiem jak myślisz tak samo jak...większość. andej napisał(a): Zapewne jestem z innego świata. Albowiem nie zrozumiem skojarzeń.
Jedna osoba podaje trzy wartości, którymi się kieruje: 1. Bóg 2. Honor 3. Ojczyzna
A druga odpowiada, z czym jej się one kojarzą. Ad.1 - ksenofobia Ad.2 - ksenofobia Ad.3 - ksenofobia i mowa nienawiści
W moim świecie Bóg nie kojarzy się z ksenofobią ale z miłością. I to totalną. Vide przykazanie miłości. W moim świecie honor kojarzy się z godnością i obligatoryjnością. Z szacunkiem dla każdego boskiego stworzenia. Czyli z czymś przeciwnym do ksenofobii. A Ojczyzna to w moim świecie dom. To miejsce i świat, w którym ludzie dążą do wspólnego dobra. A wspólne dobro jest przeciwieństwem ksenofobii. Ojczyzna jest miejscem, w którym każdy czuje się na swoim miejscu i każdy jest bliźnim. I nikt nie posługuje się mową nienawiści. Choć są wyjątki. Ale, gdzie ich nie ma?
Mowa nienawiści kojarzy mi się z pomawianiem. Z atakowaniem. Np. narodowców. Z przypisywaniem im zła bez lepszego poznania ich samych. Z patrzeniem na jakąś grupę ludzi wyłącznie w czarnych barwach. Wreszcie jakiś męski głos! Brawo! 
_________________ Nie będzie mason pluł nam w twarz, ni dzieci nam tumanił!
|
| N lis 04, 2018 9:33 |
|
 |
|
Zbigniew3991
|
W takich nieporozumieniach zawsze pytam: jak rozumiesz pojęcia - Bóg, Honor, Ojczyzna? Często nieporozumienia biorą się stąd, że rozumiemy to samo pojęcie zupełnie inaczej.
_________________ MODERATOR
|
| N lis 04, 2018 9:39 |
|
|
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
towarzyski_pelikan rzuci się na armię rosyjską z ... czym? Czy towarzyski_pelikan uważa, że lepiej zginąć niż próbować żyć w pokojju z innymi? Zginąć za co? Niepodległość i niezależność od reszty świata? Ale już jakiekolwiek kontakty z zagranicą (polityczne i handlowe) wymuszają umowy i kompromis,. towarzyski_pelikan chce żyć tylko polskimi ziemniakami i mlekiem od polskich krów? Bo już nawet lekarstwa nie są czyste rasowo. A jeżeli towarzyski_pelikan zacznie jakiekolwiek umowy, to już to będzie zdrada ideałów? Bo w to przywództwo Polski to chyba tylko ty wierzysz. Kto i dlaczego miałby dać się podporządkować Polsce? A współpracę to mamy teraz. Ta jest bee, a na warunkach towarzystwa towarzyski_pelikan będzie ok? Dla was na pewno, ale nikt spoza Polski za szowinistycznymi polskimi megalomanami nie pójdzie. Każdy ma swoich, przekonanych o własnej wyjątkowości i wielkości. I oni zawsze byli przyczyną wszystkich wojen i nieszczęść.
|
| N lis 04, 2018 9:46 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: Narodowcy izolując się tworzą "swoją" własną Ojczyznę, ale masz rację - tych, którzy fetują urodziny Hitlera raczej nie chciałabym mieć za sąsiadów. Podobnie jak faszystów - znamienne, że tak się właśnie upominasz o faszystów.... Cytuj: Tak myślałam. Tolerujemy Cię, ale pod warunkiem jak myślisz tak samo jak...większość. Źle myślisz - narodowców, depczących po trupach milionów zamordowanych przez faszystów poprzez fetowanie urodzin Hitlera, nawet nie tolerujemy. Męski głos to oświadczenie KEP - nacjonalizm przeciwieństwem patriotyzmu.
|
| N lis 04, 2018 9:49 |
|
 |
|
Zbigniew3991
|
Znowu - KEP traktuje zarówno nacjonalizm, jak i patriotyzm, w określony sposób. Z tego, co czytałem na ten temat, nacjonalizm jest ideologią, według której Ojczyzna jest ważna. To racjonalny wybór i zbiór wartości, którymi się kierują. Są różne rodzaje nacjonalizmu, gdzie jedne są zdrowe (dbam o swój naród, ale nie atakuję innych), inne chore (mój naród jest najlepszy, najważniejszy, a członkowie innych narodów powinny wyjechać). Patriotyzm to umiłowanie Ojczyzny, czyli uczucie, emocja. Tak przynajmniej mogłem przeczytać w "Aspekcie Polski", który ma się za miesięcznik katolicki (czy jest rzeczywiście katolicki, to mam mieszane odczucia). W tym rozumieniu nacjonalizm jest czymś innym niż patriotyzm, a obydwa zjawiska mogą być czymś pożądanym.
|
| N lis 04, 2018 9:59 |
|
 |
|
Małgosiaa
Moderator
|
Kael napisał(a): owarzyski_pelikan rzuci się na armię rosyjską z ... czym? Czy towarzyski_pelikan uważa, że lepiej zginąć niż próbować żyć w pokojju z innymi? No coś Ty, Kael. Przecież pelikan mówi o pokoju, czyli rosyjska armia na czele z Putinem, wzorem cara Moskwy Wasyla IV Szujskiego i jego dwóch braci, Dymitra i Iwana, będzie bić czołem przed ... Dudą? Kaczyńskim? przed szefem ONR Tomaszem Doroszem? W dodatku sami o to poproszą. Nie trzeba będzie najeżdżać Moskwy.
_________________ Pomoc dla UKRAINY https://www.siepomaga.pl/ukraina?utm_medium=email&utm_source=newsletter
|
| N lis 04, 2018 10:07 |
|
 |
|
JedenPost
|
Zbigniew3991 napisał(a): Z tego, co czytałem na ten temat, nacjonalizm jest ideologią, według której Ojczyzna jest ważna. Naród, nie Ojczyzna. To dwie różne sprawy, stąd np. Hitler był zdeklarowanym nacjonalistą i zarazem wrogiem patriotyzmu.
_________________ Lubię Starego czasem, to też sprawia że się wystrzegam otwartej z nim wojny Przecież to piękne, gdy Pan tak dostojny Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.
|
| N lis 04, 2018 10:11 |
|
 |
|
Zbigniew3991
|
No więc takie rozróżnienia są ważne...
|
| N lis 04, 2018 10:13 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Chrześcijanie nie różną się od innych ludzi ani miejscem zamieszkania, ani językiem, ani strojem. Nie mają bowiem własnych miast...Każda ziemia obca jest im ojczyzną i każda ojczyzna ziemią obcą...Przebywają na ziemi, lecz są obywatelami nieba...https://pl.aleteia.org/2017/11/16/czy-n ... -narodzie/Nikt z ludzi nie wybrał sobie samodzielnie i dobrowolnie miejsca swojego urodzenia. Możemy wybierać jedynie miejsce zamieszkania, ale to nie oznacza prawa do zawłaszczania danego kraju, czy kontynentu.
|
| N lis 04, 2018 10:20 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
towarzyski_pelikan napisał(a): Teraz hipotetycznie załóżmy, że wybucha wojna. Komu potrzebna jest wojna? Ano Peluni z jej kumpelami. Bez wojny Pelunia i kumpele są to ludzie zbędni, niepotrzebni, którzy na dodatek myślą odruchowo, że taką miara im odmierzą, jaką oni sami odmierzają - czyli że jako zbędni, przeszkadzający, w zasadzie wrodzy, zostaną wysterylizowani, skoncentrowani w obozach, unicestwieni biologicznie. Taki paranoidalny mindset. ErgoProxy nie potrzebuje wojny. ErgoProxy woli załatwiać rzeczy po słowiańsku: przez unię i stopniowe stapianie państw członkowskich unii w jedną Rzplitą. Owszem, przykrość czuje ErgoProxy, że w Zjednoczonej Europie Polska gra rolę peryferyjną, marginalną, zamiast być centrum, do którego inni się kupią. Ale ErgoProxy rozumie, że taki jest świat i tego od mężczyzny wymaga, żeby on klęskę swoich marzeń przyjął godnie i na stojąco, a nie łopotał wściekle piórami jak jakieś pelikany. Choć... nie od wczoraj chodzi mi po głowie idea, że tym ludziom zbędnym jakiś sens życia zapewnić trzeba. Może faktycznie zorganizować im jakąś wojnę? Żeby było bardziej po """męsku""", niech to będzie wojna bez pielęgniarek, za to z markietankami. Tylko jeden detal: niech środki zniszczenia naprawdę będą ograniczone do szabel i muszkietów. Bo wojna na naloty dywanowe, nawet bez użycia atomu, prowadzi do tego, że łupy wojenne nie starczają do sfinansowania powojennej odbudowy. Odszkodowań też nie ma z kogo ściągać, bo zdemolowany wróg je już trawę i w efekcie trzeba chodzić na żebry do Hamerykanów. towarzyski_pelikan napisał(a): Lepiej żyć w niewoli niż nie żyć A jak chce umrzeć Pelunia? Bo ustaliliśmy już, że woli na wojnie, niż ze starości. Spalenie żywcem w ostrzelanej ciężarówce może być? Czy jednak konieczna jest, bo ja wiem, mina przeciwpiechotna, co tylko wyrwie z Peluni trochę mięsa z kością?
|
| N lis 04, 2018 10:26 |
|
 |
|
towarzyski_pelikan
|
Kael napisał(a): towarzyski_pelikan rzuci się na armię rosyjską z ... czym? Wskaż, w którym miejscu Pelikan proponuje "rzucić się na armię rosyjską". Halucynujesz? Cytuj: Czy towarzyski_pelikan uważa, że lepiej zginąć niż próbować żyć w pokojju z innymi? Nic takiego nie twierdzę. Jeśli uważasz, że tak, proszę o stosowny cytat. Z urojeniami dyskutować nie sposób. Cytuj: Zginąć za co? Niepodległość i niezależność od reszty świata? Ale już jakiekolwiek kontakty z zagranicą (polityczne i handlowe) wymuszają umowy i kompromis,. towarzyski_pelikan chce żyć tylko polskimi ziemniakami i mlekiem od polskich krów? Bo już nawet lekarstwa nie są czyste rasowo. Za wolność. Nie chodzi o to, żeby chcieć zginąć, tylko o to, żeby być gotowym zginąć za Ojczyznę. Jako kobieta pewnie nie zrozumiesz różnicy. Jak najbardziej będziemy zawierać umowy i kompromisy z innymi państwami, tak jak pisałam wcześniej - na warunkach partnerskich i fakultatywnie (współpracujemy ze sobą w w obszarach, w których mamy wspólny ponadnarodowy interes). Cytuj: A jeżeli towarzyski_pelikan zacznie jakiekolwiek umowy, to już to będzie zdrada ideałów? Nie. Nie rozumiem, skąd taka halucynacja. Cytuj: Bo w to przywództwo Polski to chyba tylko ty wierzysz. Kto i dlaczego miałby dać się podporządkować Polsce? Nie tylko ja. Moi kumple z Ruchu Narodowego też w to wierzą. Zresztą nie tylko oni. Jest całe mnóstwo ludzi przekonanych o mesjańskim przeznaczeniu Polski. Nie chcemy, żeby ktoś nam się podporządkowywał. Po prostu jesteśmy świadomi, że zainspirujemy inne państwa, które z własnej woli będą chcieć z nami współpracować. Cytuj: A współpracę to mamy teraz. Ta jest bee, a na warunkach towarzystwa towarzyski_pelikan będzie ok? Na warunkach proponowanych przez Ruch Narodowy będziemy żyli w wolnej Ojczyźnie, nawiązując relacje partnerskie. Rozumiem, że Ty wolisz relację dyktatorską. Bruksela dyktuje, co ma robić Polska? Cytuj: Dla was na pewno, ale nikt spoza Polski za szowinistycznymi polskimi megalomanami nie pójdzie. . Co konkretnie świadczy o moim szowinizmie i megalomanii? Proszę o stosowne cytaty. Cytuj: Każdy ma swoich, przekonanych o własnej wyjątkowości i wielkości. I oni zawsze byli przyczyną wszystkich wojen i nieszczęść. Nie, oni są przyczyną postępu na świecie. Zakompleksione tchórze ograniczają się do konsumpcji i wykonywania odgórnych poleceń.
|
| N lis 04, 2018 10:30 |
|
 |
|
towarzyski_pelikan
|
Zbigniew3991 napisał(a): Znowu - KEP traktuje zarówno nacjonalizm, jak i patriotyzm, w określony sposób. Z tego, co czytałem na ten temat, nacjonalizm jest ideologią, według której Ojczyzna jest ważna. To racjonalny wybór i zbiór wartości, którymi się kierują. Są różne rodzaje nacjonalizmu, gdzie jedne są zdrowe (dbam o swój naród, ale nie atakuję innych), inne chore (mój naród jest najlepszy, najważniejszy, a członkowie innych narodów powinny wyjechać). Patriotyzm to umiłowanie Ojczyzny, czyli uczucie, emocja. Tak przynajmniej mogłem przeczytać w "Aspekcie Polski", który ma się za miesięcznik katolicki (czy jest rzeczywiście katolicki, to mam mieszane odczucia). W tym rozumieniu nacjonalizm jest czymś innym niż patriotyzm, a obydwa zjawiska mogą być czymś pożądanym. Zbigniewie, nacjonalizm to ideologia, która mówi o tym, że naród jest najważniejszy. A ja przypominam po raz enty moją hierarchię wartości, bo wciąż i wciąż umyka: 1. Bóg 2. Honor 3. Ojczyzna To teraz, misie, sami przemyślcie, angażując w to zadanie moc swoich szarych komórek, czy Pelikan jest nacjonalistką. Alus napisał(a): Chrześcijanie nie różną się od innych ludzi ani miejscem zamieszkania, ani językiem, ani strojem. Nie mają bowiem własnych miast...Każda ziemia obca jest im ojczyzną i każda ojczyzna ziemią obcą...Przebywają na ziemi, lecz są obywatelami nieba... https://pl.aleteia.org/2017/11/16/czy-n ... -narodzie/ Nikt z ludzi nie wybrał sobie samodzielnie i dobrowolnie miejsca swojego urodzenia. Możemy wybierać jedynie miejsce zamieszkania, ale to nie oznacza prawa do zawłaszczania danego kraju, czy kontynentu. Ojczyzna to nie jest ot skrawek ziemi, to jest świadomość Twoich przodków przenikająca Twoją krew. Jeśli jesteś imigrantką, której rodzice się osiedlili w Polsce, jak byłaś dzieckiem, albo zanim przyszłaś na świat, to możesz rzeczywiście odczuwać brak zakorzenienia w Polsce. Dla mnie to jest integralna część mojej tożsamości.
|
| N lis 04, 2018 10:38 |
|
|
|