dostała odszkodowanie, bo nie pozwolono jej zabić....
| Autor |
Wiadomość |
|
Brethil
|
Trawy napisał(a): Absurd. Zygota sama się przekształci w człowieka bez matki?
Rozumiesz słowo "ingerencja"?
_________________ To na razie
Aśka
|
| Wt kwi 03, 2007 14:28 |
|
|
|
 |
|
SweetChild
|
Brethil napisał(a): Nie mam więcej pytań. Ale cieszę się przynajmniej z tego że uznałeś równość jego, moją i Twoją. Zdaje się że świat zwierząt zaczyna być bardziej ludzki niż ten nasz.
Nic nie uznałem, bo nie czuję się poddanym lwa i nie podlegam jurysdykcji króla zwierząt. To, że lew nie uznaje Twojego prawa do życia nie znaczy, że ja też mam nie uznawać.
Ale jak kto lubi, jak wolisz prawa panujące w świecie zwierząt, to życzę smacznego.
|
| Wt kwi 03, 2007 14:37 |
|
 |
|
Brethil
|
Cytuj: Nic nie uznałem, bo nie czuję się poddanym lwa i nie podlegam jurysdykcji króla zwierząt. To, że lew nie uznaje Twojego prawa do życia nie znaczy, że ja też mam nie uznawać.
Wow! To jednak czymś człowiek różni sie od lwa. Moge zapytać czym? Bo nie jest to chyba pień nerwowy...
Aśka
|
| Wt kwi 03, 2007 14:44 |
|
|
|
 |
|
Trawy
|
Brethil napisał(a): Ale ja nie mówię o tym czy jest samodzielnym i zdolnym do życia poza organizmem matki (tak jak np wcześniaki). Ja mówię że jest człowiekiem. Tyle. O tym teraz dyskutujemy i nie zmieniaj tematu. I teraz będziemy się kołowato błąkać kto jest a kto nie jest cżłowiekiem. ALe ty oczywiście uznajesz jedynie swój katolicki pogląd za słuszny. Bez sensu - kolejny nawiedzony/na obrońca jedynego słusznego poglądu. Brethil napisał(a): To zwykła logika go nie widzi. Ona nie ma względu na świtopogląd, niestety.
I zaczynają się brednie jeszcze nazywane logiką.
Zygota ty człowiek.
A obcięta kończyna?
Taki sam człowiek...
Tyle masz pojęcia o logice co o prawie.
_________________ Polska jest jak twórczość Lucasa: 1980 Gwiezdne Wojny, 1981 Imperium Kontratakuje, 1989 Powrót Jedi, 1993 - 2005 Mroczne Widmo... A teraz mamy Atak Klonów... Strach myśleć o Zemście Sithów...
|
| Wt kwi 03, 2007 14:58 |
|
 |
|
SweetChild
|
Brethil napisał(a): Cytuj: Nic nie uznałem, bo nie czuję się poddanym lwa i nie podlegam jurysdykcji króla zwierząt. To, że lew nie uznaje Twojego prawa do życia nie znaczy, że ja też mam nie uznawać.
Wow! To jednak czymś człowiek różni sie od lwa. Moge zapytać czym? Bo nie jest to chyba pień nerwowy...
Pień nerwowy też. Jak przeszczepisz człowiekowi serce lwa, to nadal będzie to człowiek. Jak przeszczepisz mu mózg i pień nerwowy, to raczej wątpliwe.
To oczywiście nie jedyne różnice, ale nie będę przepisywał podręcznika z biologii 
|
| Wt kwi 03, 2007 15:05 |
|
|
|
 |
|
Mroczny Pasażer
|
Cytuj: No i nie znalazłeś błędu w rozumowaniu (bo Ci się nie chce) i dalej ciągniesz swoje. (...) Hm, nie chce mi się? No, możliwe. Ale mówiąc to od razu sama przyznajesz, że w tym rozumowaniu jest błąd. Tylko mi się po prostu nie chce go znaleźć. ;> Cytuj: Ja też powoli rezygnuję bo widze że logikę to sobie mogę schować do kieszeni. A modlę się o to codziennie. I nie tylko za siebie. No w tym przypadku logikę jak najbardziej należy schować do kieszeni. Najlepiej jeszcze głębiej. Cytuj: Udowodnij mi logicznie że płod nie jest człowiekiem i że mogę go zabić. To nie będzie slogan. LOGICZNIE, krok po kroku. Nie "wydaje mi się..." nie "no chyba nie uważasz, że..." nie ' przecież nie może być tak, że dwie komórki to człowiek", " przecież nie możemy kazac...". Proszę o dowód. Wtedy to nie będzie slogan.
Huh. Udowodnij mi, że jest. I nie "ksiądz taki i taki pisze, że...", "naukowcy katoliccy napisali, że...".
Prawda jest taka, że na ileś przedstawionych przez Ciebie dowodów na to, że płód jest człowiekiem ja znajdę tyle samo mówiących, że nie jest. Tak można się kłócić w nieskończoność, a ja tyle czasu nie mam.
_________________ "Problem z cytatami w internecie jest taki, że każdy od razu automatycznie wierzy w ich prawdziwość" - Abraham Lincoln
|
| Wt kwi 03, 2007 15:17 |
|
 |
|
Brethil
|
SweetChild napisał(a): Pień nerwowy też. Jak przeszczepisz człowiekowi serce lwa, to nadal będzie to człowiek. Jak przeszczepisz mu mózg i pień nerwowy, to raczej wątpliwe.
Oj, przepraszam, zapomniałam że trzeba łopatologicznie:
Posiadanie pnia nerwowego nie jest chyba tą róznicą między człowiekiem a lwem? Co więc nią jest? Co takiego ma człowiek a nie ma lew że można go nazwać człowiekiem? Czy to jest rzecz/narząd/coś innego namacalnego? czy może coś niewidocznego? Niechęć do jedzenia ludzi może? Dlaczego nie podlegasz jurysdykcji króla zwierząt?
Bo jeżeli to coś widocznego to faktycznie możemy nazwać płod człowiekiem tylko wtedy kiedy mu się to coś wykształci. A jeżeli to coś niewidocznego? Niemierzalnego niczym? Co wtedy?
Aśka
|
| Wt kwi 03, 2007 15:21 |
|
 |
|
Mroczny Pasażer
|
Brethil: skoro tak bronisz wszelkiego życia to może plemników też brońmy? Wszak one też się ruszają więc chyba żyją. Zakażmy stosowania prezerwatyw!
_________________ "Problem z cytatami w internecie jest taki, że każdy od razu automatycznie wierzy w ich prawdziwość" - Abraham Lincoln
|
| Wt kwi 03, 2007 15:28 |
|
 |
|
Brethil
|
Cytuj: I teraz będziemy się kołowato błąkać kto jest a kto nie jest cżłowiekiem.
Ależ myślałam że zgodziliśmy się że to najpierw trzeba ustalić, czyż nie? Dlatego w ogóle zaczęła się dyskusja. Cytuj: ALe ty oczywiście uznajesz jedynie swój katolicki pogląd za słuszny.
 . A nie mówiłam? jedyne wyjście to wmówić komuś że kieruje się wiarą:D Cytuj: Zygota ty człowiek. A obcięta kończyna? Taki sam człowiek... O, ja cie krece:D (hint: co postanie z obciętej kończyny bez ingerencji? Co powstanie z zygoty? Założmy że jedno i drugie odżywiamy) Cytuj: Tyle masz pojęcia o logice co o prawie.
To jeżeli Ty tak się znasz na prawie jak na logice to już widzę jak tym hitlerowcom nie udowodniono winy:-)
Alez ja wcale nie znam się na wszystkim. Dyskutuję, udowodnij mi że się myle, to przyznam Ci rację. Ale Ty wolisz epitety niż argumenty, pewnie że łatwiej:D Na początek udowodnij mi niepoprawniość wniosku o zygocie i kończynie; że to taki sam człowiek:D.
Aśka
|
| Wt kwi 03, 2007 15:33 |
|
 |
|
SweetChild
|
Brethil napisał(a): Oj, przepraszam, zapomniałam że trzeba łopatologicznie: Pracujesz na policji, że zadajesz tyle pytań?  Brethil napisał(a): Posiadanie pnia nerwowego nie jest chyba tą róznicą między człowiekiem a lwem? Co więc nią jest? A dlaczego nie mózg i pień nerwowy? Przecież chyba zgodzisz się, że człowiek z nerką czy sercem świni jest człowiekiem? Ile tych organów świni (i jakie) musielibyśmy przeszczepić człowiekowi, aby go nazwać świnią? I w drugą stronę, ile organów człowieka (i jakie) musielibyśmy przeszczepić świni, aby ją nazwać człowiekiem? Brethil napisał(a): Co takiego ma człowiek a nie ma lew że można go nazwać człowiekiem? Czy to jest rzecz/narząd/coś innego namacalnego? czy może coś niewidocznego? Lew ma ogon, a człowiek nie. Chyba, że jaki diabeł  Brethil napisał(a): Niechęć do jedzenia ludzi może? Dlaczego nie podlegasz jurysdykcji króla zwierząt? Nie podlegam, bo należę do świata ludzi i kieruje się prawami ludzi, a nie niskopoziomową biologią. Brethil napisał(a): Bo jeżeli to coś widocznego to faktycznie możemy nazwać płod człowiekiem tylko wtedy kiedy mu się to coś wykształci. A jeżeli to coś niewidocznego? Niemierzalnego niczym? Co wtedy?
Jak niemierzalnego, to przyznajemy, że nie jesteśmy w stanie wystarczająco jasno tego stwierdzić i nie narzucamy pozostałym swojego wyobrażenia o pomiarze.
|
| Wt kwi 03, 2007 15:38 |
|
 |
|
Brethil
|
[quote="Mroczny Pasażer"]Brethil: skoro tak bronisz wszelkiego życia to może plemników też brońmy? /quote]
 . Naprawdę zrozumiałeś tylko tyle,że ja bronię wszelkiego życia?
(ludzie, a co ja dziś jadłam na obiad??? Kurczak!!!)
Ale skoro chcesz bronić plemników - nie widzę przeszkód. ale beze mnie. ja to uważam za nielogiczne:D. Plemnik nie jest człowiekiem a ja bronię życie ludzi - to już tak łopatologicznie. Gdyby o mnie chodziło, możesz sobie prezerwatywy w ogóle nie ściągać:D
Aśka
|
| Wt kwi 03, 2007 15:39 |
|
 |
|
Mroczny Pasażer
|
A czemu nie bronisz w takim razie życia każdego, a tylko ludzi? Trochę to egoistyczne.
|
| Wt kwi 03, 2007 15:42 |
|
 |
|
Trawy
|
Brethil - miesza ci się - bo próbujesz na biologię nałożyć etykę i to w dodatku etykę chrześcijańską.
Biologia nie jest etyczna.
Ergo stosujesz dość prymitywny chwyt "udowodnij mi że zygota to nie człowiek" i żadasz dowodu biologicznego.
A w biologii zygota to zarodek człowieka.
Ale jeszcze nie człowiek.
Dlatego w biologii używa się terminów zygota, embrion, płód - bo to jeszcze nie jest w pełni ukształtowany człowiek.
Więc zdecyduj się co wybierasz a potem możesz szykowac jakieś argumenty.
Druga rzecz - piszesz o prawie w państwie świeckiem /jak narazie/ - a takie prawo musi byc kompromisem równych idei.
A tego nie pojmujesz - że są podmioty prawa które mają inny niż ty światopogląd a twój jest im równie obcy co poglądy wahabickiego szejka z Arabii Saudyjskiej.
_________________ Polska jest jak twórczość Lucasa: 1980 Gwiezdne Wojny, 1981 Imperium Kontratakuje, 1989 Powrót Jedi, 1993 - 2005 Mroczne Widmo... A teraz mamy Atak Klonów... Strach myśleć o Zemście Sithów...
|
| Wt kwi 03, 2007 15:42 |
|
 |
|
filippiarz
|
Brethil napisał(a): Bo jeżeli to coś widocznego to faktycznie możemy nazwać płod człowiekiem tylko wtedy kiedy mu się to coś wykształci. A jeżeli to coś niewidocznego? Niemierzalnego niczym? Co wtedy?
To wtedy ktoś, kto nie wierzy w niewidzialne w takie rzeczy nie popełnia grzechu dokonując aborcji, bo jego intencje sa tylko trochę bardziej grzeszne, niż przy robieniu pilingu - pozbywa się niechcianych komórek i tyle.
Działa płytko, samolubnie i bezmyślnie, ale jeśli działa z własnym sumieniem - nie popełnia grzechu. (sytuacja wyidealizowana)
_________________ "Diabolus enim et alii daemones a Deo quidem natura creati sunt boni, sed ipsi per se facti sunt mali"
 "Inter faeces et urinam nascimur".
|
| Wt kwi 03, 2007 15:46 |
|
 |
|
Brethil
|
Cytuj: Pracujesz na policji, że zadajesz tyle pytań?  Cytuj: Nie, lubię ruszać głową. Takie skrzywienie zawodowe;-) Cytuj: A dlaczego nie mózg i pień nerwowy? Przecież chyba zgodzisz się, że człowiek z nerką czy sercem świni jest człowiekiem? Ile tych organów świni (i jakie) musielibyśmy przeszczepić człowiekowi, aby go nazwać świnią? I w drugą stronę, ile organów człowieka (i jakie) musielibyśmy przeszczepić świni, aby ją nazwać człowiekiem?
Nie mam pojęcia! Ale nie dyskutujemy o pomieszaniu organów - choć to ciekawy temat na dyskusję. My tutaj mamy, że tak powiem, organizm jednorodny. Cytuj: Lew ma ogon, a człowiek nie. Chyba, że jaki diabeł  Faktycznie!  NO to znaleźliśmy różnicę między człowiekiem a lwem! tadam! Fanfary!!! Cytuj: Jak niemierzalnego, to przyznajemy, że nie jesteśmy w stanie wystarczająco jasno tego stwierdzić i nie narzucamy pozostałym swojego wyobrażenia o pomiarze.
Ale jaki wniosek odnośnie bycia/niebycia człowiekiem, bo znów zbaczasz...
Tzn jest coś niemierzalnego czy nie?
Aśka
|
| Wt kwi 03, 2007 15:49 |
|
|
|