Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn sie 11, 2025 13:40

Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 1412 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17 ... 95  Następna strona
 Wszystko o rządzących i opozycji w Polsce, cz. 6 
Autor Wiadomość

Post Re: Wszystko o rządzących i opozycji w Polsce, cz. 6
Alus napisał(a):
Absurdem jest uznawanie w latach 80-tych podpisanie jakiegoś świastka za nieznaczący epizod, błąd młodości. A po latach uznawanie tego epizodu za grzech główny, deprecjonujący człowieka.
Tylko że jest to fałszywe przedstawienie oceny Wałęsy przez braci Kaczyńskich. Ich zarzuty dotyczyły zachowania Wałęsy w latach 90-tych, jego polityki jako prezydenta, która stała się powodem ich politycznego rozstania. Nie potępiali oni Wałęsy za samą współpracę z SB w latach 70-tych, ale uważali, że prawda o przeszłości każdego polityka, a więc również Wałęsy, powinna być jawna, a nie ukrywana nawet z nadużyciem sprawowanego urzędu. O tym, że Wałęsa popełnił błąd uciekając przed prawdą o sobie mówili także zasłużeni opozycjoniści z PO, np Andrzej Czuma.

Wt cze 22, 2010 12:26
zbanowana na stałe

SweetChild napisał(a):
Nie w tym jednym poście. Czytuję Julkę od jakiegoś czasu i założyłem, że inni również (bo w tym wątku przewijają się w dużej mierze te same osoby). I kilka razy spotykałem się z jej zarzutem, że młodzi ludzie w Polsce harują od świtu do nocy za grosze. Po czym okazuje się, że na Zachodzie jest jeszcze gorszy wyzysk (u nas można "tyle samo zarobić za o wiele mniej pracy"). Ale oczywiście i tak u nas jest beznadziejnie, a wszystko to wina Tuska i PO.
.

no tylko czy ja pisałam o tym,że teraz można zarobić tam tyle samo ,co w Polsce i dlatego, nie opłaca się teraz tam już jeździć , czy ,że tam jest wyzysk Polaków? widać na dłoni jak mieszasz ,a potem rzucasz oskarżenia i wypowiadasz słowa w imieniu ludzi, którzy takich rzeczy nigdy nie wypowiedzieli, zresztą to już nie pierwszy raz. Szafowanie dezinformacją to kolejna próba manipulacji .

Wt cze 22, 2010 12:27

Alus napisał(a):
Autentyczni to są Gwiazdowie i śp. A. Walentynowicz, którzy nie robili kariery z agentem.
Czy uważasz, że ktoś kto raz popełnił błąd krótkotrwałej współpracy z SB, do końca życia pozostaje agentem? Czy konsekwentnie uważasz za agenta np nowego prezesa NBP, który kiedyś był krytykowany przez Donalda Tuska za "niejasną przeszłość", a dziś jest wg PO wymarzonym prezesem banku centralnego? Czy skoro bracia Kaczyńscy byli wg Ciebie "nieuczciwi" wspólpracując z "agentem" to politycy PO są uczciwi współpracujac z Belką?

Wt cze 22, 2010 12:32
SweetChild napisał(a):
Przeczytaj jeszcze raz, powoli i ze zrozumieniem, wtedy pogadamy ;)

Pytania pomocnicze do tekstu: czy ja twierdzę, że służba zdrowia jest darmowa? Czy też może piszę, że jest to lewicowo-populistyczna propaganda? Więc jak Ci się na coś takiego nóż w kieszeni otwiera, to nie głosuj na ludzi postulujących takie rozwiązania.

Niestety nie umiem czytać ze zrozumieniem.
Dziękuje, że mnie uświadamiasz na kogo mam głosować.
Niestety zbyt dobrze znam służbę zdrowia, żeby głosować na pewną partię, która kolejny raz chce połowicznie ją reformować.

Wt cze 22, 2010 12:35
Cytuj:
Tylko że jest to fałszywe przedstawienie oceny Wałęsy przez braci Kaczyńskich. Ich zarzuty dotyczyły zachowania Wałęsy w latach 90-tych, jego polityki jako prezydenta, która stała się powodem ich politycznego rozstania. Nie potępiali oni Wałęsy za samą współpracę z SB w latach 70-tych, ale uważali, że prawda o przeszłości każdego polityka, a więc również Wałęsy, powinna być jawna, a nie ukrywana nawet z nadużyciem sprawowanego urzędu. O tym, że Wałęsa popełnił błąd uciekając przed prawdą o sobie mówili także zasłużeni opozycjoniści z PO, np Andrzej Czuma.

Wałęsa powolutku dojrzewa - ostatnie publiczne wyznanie na UW o swojej pysze, która go zgubiła w konfrontacji z A. Kwaśniewskim.
Dokładnie co podpisał to wie tylko Wałęsa, może kiedyś stac go będzie do ukazania swej biografii, bez żadnych czarnych dziur :)
Cytuj:
Czy uważasz, że ktoś kto raz popełnił błąd krótkotrwałej współpracy z SB, do końca życia pozostaje agentem? Czy konsekwentnie uważasz za agenta np nowego prezesa NBP, który kiedyś był krytykowany przez Donalda Tuska za "niejasną przeszłość", a dziś jest wg PO wymarzonym prezesem banku centralnego? Czy skoro bracia Kaczyńscy byli wg Ciebie "nieuczciwi" wspólpracując z "agentem" to politycy PO są uczciwi współpracujac z Belką?

"Niejasna przeszłość" tak w przypadku Wałęsy jak i Belki nie oznacza jednoznacznie agenturalności.
Ale Kaczyńscy często powtarzali, że Wałęsa bez watpienia był agentem, a oni znali tą "prawdę" w momencie wspierania jego kandydatury.
Jest zatem róznica w "niejasnej przeszłości' a dowiedzionej agenturalności.
Nie brzydzę się osobami, którym zdarzyło się współpracować z SB, ale osobiście wolałabym aby takie osoby nie decydowały o losie mojego kraju.

Wt cze 22, 2010 12:46

Johnny99 napisał(a):
Cytuj:
Propaganda PiSu jest bardzo podobna, wszystko nam się należy, najlepiej za darmo (patrz chociażby służba zdrowia).

Nie zauważyłem żadnej tego rodzaju propagandy ze strony PiS.

I dlatego Ty zamierzasz głosować na prezesa PiS, a ja nie.

Johnny99 napisał(a):
Jeśli natomiast chodzi o służbę zdrowia, to, po pierwsze, nie ma tam wątku "wszystko nam się należy", a po drugie propaganda PO jest akurat taka sama, co zresztą jest główną przyczyną złożenia przez sztab Komorowskiego pozwu - Bronek, używając Twojej retoryki, kategorycznie sprzeciwia się wszelkim sugestiom, że jest mniej lewicowo-populistyczny niż Kaczyński i jest to gotów udowadniać w sądzie.

Nie, Bronek zamierza udowadniać, że jest bardziej lewicowo-populistyczny niż twierdzi o nim Jarek. Gdyby np. oceniać stopień lewicowego populizmu kandydatów w skali od 1 do 100, to dajmy na to Jarek miałby 75, a Bronek 66. Przy czym Jarek twierdzi, że Bronek ma w tej skali 50, a Bronek zamierza wykazać, że jednak 66.

kacperek napisał(a):
Niestety zbyt dobrze znam służbę zdrowia, żeby głosować na pewną partię, która kolejny raz chce połowicznie ją reformować.

A ja, na szczęście, znam służbę zdrowia przede wszystkim od strony stale rosnącej składki zdrowotnej. Więc obawiam się, że to raczej ja dokładam się do miesiąc do tego, abyś Ty mógł poznać służbę zdrowia (jeśli już tak mało delikatnie mamy to sobie wypominać).

Wt cze 22, 2010 12:47

*Julka* napisał(a):
"państwo ma prawo traktować wydatek z budżetu jako swoistą inwestycję, więc na pewno nie w stosunku do wszystkich, tylko w stosunku do tych, gdzie jest szansa, że się urodzą dzieci zdrowe i będą dobrze wychowanie, czyli to jest, wychowane na dobrych obywateli w przyszłości" Komorowski o finansowaniu in-vitro .
Marszałek zapomniał dodać na końcu: "dobrych obywateli, członków Platformy Obywatelskiej" :-D
Alus napisał(a):
Dla PiS gdy chodzi o władzę, nie istnieje słowo "nigdy" - koalicja medialna jest namacalnym dowodem.
Może warto skorzystać z wieloletnich wzorów koalicji PO-SLD np w samorządach, czy też owocnej współpracy tych partii w kampaniach wyborczych :-D
SweetChild napisał(a):
Propaganda PiSu jest bardzo podobna, wszystko nam się należy, najlepiej za darmo (patrz chociażby służba zdrowia). Takie podejście nazywam lewicowo-populistycznym.
Nie za darmo, a w ramach finansowania budżetowego. Podobnie jak w wielu rozwiniętych krajach Europy.

Mamy kolejny „popis” Komorowskiego, który powiedział dziś przed sądem:
„Komorowski podkreślił, że zna poglądy niektórych członków PiS, którzy opowiadali się "konsekwentnie i radykalnie" za prywatyzacją szpitali i częściową odpłatnością za usługi medyczne. "Wystarczy przypomnieć wypowiedzi i działania niezwykle przeze mnie szanowanego prof. Zbigniewa Religi, który był ministrem zdrowia w rządzie PiS" - powiedział kandydat PO”.

A co naprawdę mówił Zbigniew Religa w 2008 roku, gdy dyskutowano ustawę zdrowotną PO?:
„Jako wieloletni lekarz widzę dla polskiej służby zdrowia ogromne zagrożenie we wprowadzeniu tej reformy. Prywatny szpital wygląda ślicznie, ale nie ma w nim oddziałów, które przynoszą straty, na przykład ratunkowych. Dlatego komercjalizacja jest dla pacjenta najgorszą rzeczą. Wszędzie, w całej starej Unii Europejskiej pomoc medyczna oparta jest o medycynę publiczną, nie o komercjalizowaną"

Ostatnio edytowano Wt cze 22, 2010 12:57 przez micked, łącznie edytowano 1 raz

Wt cze 22, 2010 12:48
SweetChild napisał(a):
kacperek napisał(a):

A ja, na szczęście, znam służbę zdrowia przede wszystkim od strony stale rosnącej składki zdrowotnej. Więc obawiam się, że to raczej ja dokładam się do miesiąc do tego, abyś Ty mógł poznać służbę zdrowia (jeśli już tak mało delikatnie mamy to sobie wypominać).

Co jeszcze mi powiesz?
Może mi płacisz pensję?
Ja ci nic nie wypominam, ja tylko uważam, że po prostu kłamiesz.
Tym postem znowu to udowadniasz.
Dyskusja z Tobą nie ma sensu.

Wt cze 22, 2010 12:54

Alus napisał(a):
Wałęsa powolutku dojrzewa - ostatnie publiczne wyznanie na UW o swojej pysze, która go zgubiła w konfrontacji z A. Kwaśniewskim.
Więc może inni też dojrzeją i nie będą szafowali przy każdej okazji oskarżeniami wobec Kaczyńskich o nieuczciwość.
Cytuj:
Dokładnie co podpisał to wie tylko Wałęsa, może kiedyś stac go będzie do ukazania swej biografii, bez żadnych czarnych dziur :)
Są też dokumenty IPN i zeznania świadków
Cytuj:
Cytuj:
"Niejasna przeszłość" tak w przypadku Wałęsy jak i Belki nie oznacza jednoznacznie agenturalności.
Ale Kaczyńscy często powtarzali, że Wałęsa bez watpienia był agentem
No własnie, że był, a nie że jest. Więc wmawianie że z własnej i nieprzymuszonej woli wspólpracowali z czynnym agentem jest nieuczciwe.
Cytuj:
a oni znali tą "prawdę" w momencie wspierania jego kandydatury. Jest zatem róznica w "niejasnej przeszłości' a dowiedzionej agenturalności.
Donald Tusk znał prawdę o Marku Belce już 5 lat temu, kiedy jego teczka została ujawniona. I domagał się dymisji Belki.

Wt cze 22, 2010 12:57

micked napisał(a):
SweetChild napisał(a):
Propaganda PiSu jest bardzo podobna, wszystko nam się należy, najlepiej za darmo (patrz chociażby służba zdrowia). Takie podejście nazywam lewicowo-populistycznym.
Nie za darmo, a w ramach finansowania budżetowego. Podobnie jak w wielu rozwiniętych krajach Europy.

Za darmo w tym kontekście znaczy "dla mnie (chorego) za darmo". Najlepiej za darmo. To, że inni będą musieli zapłacić za moje leczenie mi zwisa, bo to ich psi obowiązek. W końcu mi się należy.

Wt cze 22, 2010 13:06
micked napisał(a):
SweetChild napisał(a):

A mozesz powiedziec w ktorych to rozwinietych krajach Europy leczenie jest finansowane z budzetu bez indywidualnych skladek zdrowotnych? I od razu, jezeli takie znajdziesz, jaka tam jest stopa podatkowa?

Wt cze 22, 2010 13:13

Cytuj:
Bronek zamierza udowadniać, że jest bardziej lewicowo-populistyczny niż twierdzi o nim Jarek.

Aaa tam, co za różnica. Istota rzeczy pozostaje istotą rzeczy - niezależnie od tego, jak ładnie i populistycznie to Kaczyński ujmie, i tak chodzi o to, że zdaniem Kaczyńskiego Komorowski chce, by ludzie płacili za leczenie, a Komorowski zarzeka się, że niech go Bóg broni przed tak zbrodniczym liberalizmem. I taki przekaz otrzymuje opinia publiczna. Gdyby nie zależało Bronkowi na takim przekazie, to powinien był postąpić tak, jak sugerowałem.

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

Wt cze 22, 2010 13:30
Cytuj:
Może warto skorzystać z wieloletnich wzorów koalicji PO-SLD np w samorządach, czy też owocnej współpracy tych partii w kampaniach wyborczych :-D

Albo koalicja PO z PiS, co dumnie ukazywał J. Kaczyński.
A jeśli chodzi o prywatyzację służby zdrowia, to sprawdźcie jak funkcjonuje szpital w Jędrzejowie prywatyzowany za kadencji PiS :)

Wt cze 22, 2010 13:45

Johnny99 napisał(a):
Aaa tam, co za różnica. Istota rzeczy pozostaje istotą rzeczy - niezależnie od tego, jak ładnie i populistycznie to Kaczyński ujmie, i tak chodzi o to, że zdaniem Kaczyńskiego Komorowski chce, by ludzie płacili za leczenie, a Komorowski zarzeka się, że niech go Bóg broni przed tak zbrodniczym liberalizmem. I taki przekaz otrzymuje opinia publiczna. Gdyby nie zależało Bronkowi na takim przekazie, to powinien był postąpić tak, jak sugerowałem.

Nie ma co się czarować, że Bronkowi zależy na takim przekazie, który umożliwi mu wygranie wyborów.

Wt cze 22, 2010 14:22
zbanowana na stałe

Alus napisał(a):
Tylko że jest to fałszywe przedstawienie oceny Wałęsy przez braci Kaczyńskich. Ich zarzuty dotyczyły zachowania Wałęsy w latach 90-tych, jego polityki jako prezydenta, która stała się powodem ich politycznego rozstania. Nie potępiali oni Wałęsy za samą współpracę z SB w latach 70-tych, ale uważali, że prawda o przeszłości każdego polityka, a więc również Wałęsy, powinna być jawna, a nie ukrywana nawet z nadużyciem sprawowanego urzędu. O tym, że Wałęsa popełnił błąd uciekając przed prawdą o sobie mówili także zasłużeni opozycjoniści z PO, np Andrzej Czuma
"Niejasna przeszłość" tak w przypadku Wałęsy jak i Belki nie oznacza jednoznacznie agenturalności. Ale Kaczyńscy często powtarzali, że Wałęsa bez watpienia był agentem, a oni znali tą "prawdę" w momencie wspierania jego kandydatury.
Jest zatem róznica w "niejasnej przeszłości' a dowiedzionej agenturalności.
Nie brzydzę się osobami, którym zdarzyło się współpracować z SB, ale osobiście wolałabym aby takie osoby nie decydowały o losie mojego kraju.

Problem z Wałęsą zaczął się nie wtedy, gdy A.Walentynowicz i A.Gwiazda zaczęli podejrzewać ,że jest on agentem SB,ale wtedy,gdy Jaruzelski został Prezydentem. Nie będę wspominać o Mazowieckim,który rozwalił wszystkich na łopatki tym,że gdy został premierem całe mienie oddał komuchom, którym się wcześniej cały czas sprzeciwiał, ale to,że Jaruzelski został Prezydentem to było jak cios poniżej pasa. A wszyscy dobrze wiemy, że w tamtych czasach bez Lecha Wałęsy nic się nie dostawało. Wtedy za pokazanie się ze zdjęciem Lecha Wałęsy można było dostać stołek. Wszyscy wybrali cholernego Jaruzelskiego i nikt się nie sprzeciwił,a w szczególności Wałęsa bez którego nic nie mogło wtedy być postanowione. Kwestia jego internowania w Arłamowie,kiedy chciano go odbić, a on nie chciał być odbity. Później prezydentura Lecha: kwestia jest też taka, że na miejscu Lecha rozważny człowiek ,który wie o tym,że jest tylko prostym robotnikiem , nie znającym się na politycznych gierkach nie powinien startować na taki urząd , pod obawianiem się dwóch rzeczy: niewiedzy,która prowadzi do manipulacji oraz wyśmiania. A Wałęsa był świetny do tego,by go zmanipulować. To przecież Kaczyńscy namówili Wałęsę do tego ,by startował w wyborach prezydenckich. Potem ,kiedy już nim został, chcieli rozpieprzyć komuchowskich generałów ( czyt. wywalić ich z rządu), ale ,że Wałęsa miał przy sobie doradców lewako-komuchów to tak go zmanipulowali,że sam nie wiedział ,co robi ( myślał,że dobrze, a tak naprawdę źle) i kiedy Kaczyńscy mu to powiedzieli nie zgodził się na to. Wtedy Kaczyńscy się wkurzyli i powiedzieli,żeby spadał. Przecież Wałęsa poparł Komorowskiego, nie dlatego,że go popiera, ale na złość Kaczyńskim. Jeśli chodzi o jego agenturę w SB- to ja tam go jednoznacznie nie określam- bo to on sam najlepiej wie czy nim był czy nie . Brakuje 40 stron , w tamtych czasach zresztą papiery można było łatwo spreparować- przecież IPN od kogo odebrało owe papiery? no ,przecież,że od komuchów ! ( co nie oznacza,że ja tym samym bronie Wałęsy, stwierdzam jak to wygląda) Wałęsa to prosty chłop, on jednego dnia mówi jedno,drugiego mówi drugie, łatwo go zmanipulować, a teraz jego wypowiedzi są żałosne, co nie oznacza,że nie mogę powiedzieć,że nie miał zasług dla kraju w związku z " Solidarnością", natomiast aktualne jego zachowanie jest poniżej poziomu.
Natomiast Belka był w PZPR i każdy o tym wie, teraz jest najlepszy wg. Tuska na stołek prezesa NBP- a ja mówię nie komuchom !

natomiast jeśli chodzi o LEWICOWOŚĆ PiS- to proste,że Kaczyński przecież będzie walczył o głosy Napieralskiego- aby przeszły na PiS, lepiej zresztą,że udaje lewicowość niż ,żeby się miał przyznawać do PO. Zresztą co do koalicji Samoobrona-LPR-PiS to ja mam żal, no,ale cóż
za dużą cenę ponieśli w tej całej koalicji( bo była ona tylko dlatego, by PiS miał większość w rządzie) : chociaż uważam,że dla samego rozwalenia WSI było warto ! pomimo strat jakie ponieśliśmy przez afery ( sama afera taśmowa ,była nie czym innym jak prowokacją TVN - Mrozowskiego i Sekielskiego ,byle oczernić PiS) , tylko ,że reprezentacja PiS to nie poseł jakiś-tam składający w hotelu propozycje Beger nie jest samym PiSem, więc PiS spokojnie mogła się odciąć od tego, ale media TVNowskie ( czyt. komuchowskie ) rozdmuchały wszystko i tak zmanipulowały,że teraz ludzie źle widzą PiS, co prawda, sam PiS też źle zrobił , ponieważ zrobili to wszystko zbyt radykalnie , na szybko rach ciach- i to był błąd ,jeśli chodzi o tą całą koalicję.
Co do BLIDY , którą tak wymachuje mi przed oczami ALUS- kolejna wpadka PiSu i tu się zgadzam, bo niedoświadczona cholerna funkcjonariuszka owej BLIDY nie dopilnowała , zresztą skąd ktoś mógł wiedzieć,że ona ma schowany w kiblu pistolet. A ,że się trzęsła ze strachu każdy przestępca się trzęsie ,bo wie ,że ma nieczyste sumienie !
Co do afer : to mogę Ci wymienić mnóstwo afer PO na porównanie jak tak bardzo chcesz.
Mogę Ci wymienić Mira,Rycha i Zbycha, mogę Ci wymienić Prezydenta Sopotu - dam Ci pozwolenie na mieszkania jak oddasz mi dwa , mogę Ci przypomnieć niedoszłą posłankę PO,która teraz płacze,bo zakochała się w podstawionym przez CBŚ elegancie,który ją rozkochał w sobie, dał jej łapówkę, ona się dała nabrać, a teraz płacze po sądach .
Mówisz ,że Ś.P Lech Kaczyński nie miał zasług dla kraju: tylko,że to on bronił wschodu , bronił Gruzji i inne kraje , Ś.P . Lech Kaczyński wiedział dobrze, że woli współpracować ze wschodem, a nie iść z Putinem na ciastko ,bo nic mu to nie da ( czyt. nam Polsce), bo wiedział,że w Europie rządzi silniejszy i dobrze wiedział,że zachód chce nam stawiać warunki w zamian za nic ( czyt. Europa Zachodnia chce z nami robić takie interesy: My od was wszystko, wy od nas nic ! ) wiedział dobrze,że gdyby mógł przekonać tych wszystkich Romów oraz reszte miejszości oraz wschód to spokojnie rządzilibyśmy Europą, ale nie !! przecież Bank czy dziś istnieje ? nie istnieje !!! żydomasoni go zagarnęli !! bo mądrzy Polacy dali rządy Tuskowi i tej całej hołocie i chcą się właśnie umawiać z Tuskiem i innymi państwami zachodnimi na cholerne owe ciastka i sprzedać Polskę tak,by Zachód nas zagarnął !!! ludzie , pomyślcie trochę samodzielnie !!!!
nikt już nie pamięta jak media szmaciły Wałęsę dawno temu,kiedy niektórzy w pieluchach siedzieli, wszyscy ,którzy chcą wiedzieć wiedzą o tym ,że Kaczyńscy zagrażali największej władzy w Polsce i Europie: czyli mediom i biznesowi : dlatego Kaczyński cały czas powtarza ,że on ma gdzieś zaszczyty i majestat Prezydencji, media to potęga,Kaczyńscy są dla nich i biznesu zagrożeniem, dlatego cały czas od dawien dawna wyśmiewają ich ,dręczą , kpią, drwią i wszystkie inne rzeczy !!!! media mogą wszystko i zmanipulują kogo się da.
Ludzie ,kiedy Wy się obudzicie !!!

Ostatnio edytowano Wt cze 22, 2010 15:22 przez *Julka*, łącznie edytowano 4 razy

Wt cze 22, 2010 14:53
Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.   [ Posty: 1412 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17 ... 95  Następna strona