Polska Zjednoczona Platforma Obywatelska
Autor |
Wiadomość |
Anonim (konto usunięte)
|
 Re: Polska Zjednoczona Platforma Obywatelska
Nie wykręcaj się-> mają ustawę, której podlegają , podlegają pod nadzór krajowego SKOK, a także mają zobowiązanie utrzymywania rezerwy. Jeżeli to jest "klasyczny" przykład parabanku to ja jestem papieżem A co do dyrektora rejonu na Małopolskę to myśl logicznie @Alus-> jaki zamożny człowiek trzyma w banku wszystkie swoje pieniądze i to w jednym?? Gwarancja obejmuje określony limit, więc jak ktoś ma dużo kasy to ją trzyma w kilku bankach. Ponadto wiele banków ma zróżnicowaną ofertę i nawet prezes banku, jak uzna, że bardziej korzystnie wyjdzie na tym, jak będzie trzymał pieniądze u konkurencji, gdyż tam najwięcej zarobi no to tak zrobi. A dyrektor z Małopolski nie ma narzędzi, aby ustalić dla siebie korzystne warunki oprocentowania, aby najwięcej na tym zarobił. SKOK ma określony profil i nie będzie zmieniał go tylko po to, aby zamożni mieli korzystne warunki, lepsze niż tradycyjny bank. A może prześwietlimy, gdzie pieniądze trzymają wysoko postawione kierownictwo Twojego banku, aby sprawdzić czy czasem trza zmienić bank, bo skoro wysoko postawieni nie trzymaja 100% oszczędności życia w banku, gdzie pracują, to należy domniemywać, że niedługo bank splajtuje??
|
Wt sie 14, 2012 12:33 |
|
|
|
 |
SweetChild
|
Alus napisał(a): Grobelny, Bagsik i Gąsiorowski to klasyczny przykład uczciwości  I oddolnego patriotyzmu  Naiwnych nie sieją, sami rosną. A póki rosną, to i cwaniacy będą mieli się dobrze. Naiwni oddadzą im pieniądze ku chwale Ojczyzny (polskiego kapitału), a potem będą pytać "jak żyć, Panie Premierze, jak żyć".
|
Wt sie 14, 2012 12:38 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Val napisał(a): Nie wykręcaj się-> mają ustawę, której podlegają , podlegają pod nadzór krajowego SKOK, a także mają zobowiązanie utrzymywania rezerwy. Jeżeli to jest "klasyczny" przykład parabanku to ja jestem papieżem A co do dyrektora rejonu na Małopolskę to myśl logicznie @Alus-> jaki zamożny człowiek trzyma w banku wszystkie swoje pieniądze i to w jednym?? Gwarancja obejmuje określony limit, więc jak ktoś ma dużo kasy to ją trzyma w kilku bankach. Ponadto wiele banków ma zróżnicowaną ofertę i nawet prezes banku, jak uzna, że bardziej korzystnie wyjdzie na tym, jak będzie trzymał pieniądze u konkurencji, gdyż tam najwięcej zarobi no to tak zrobi. A dyrektor z Małopolski nie ma narzędzi, aby ustalić dla siebie korzystne warunki oprocentowania, aby najwięcej na tym zarobił. SKOK ma określony profil i nie będzie zmieniał go tylko po to, aby zamożni mieli korzystne warunki, lepsze niż tradycyjny bank. A może prześwietlimy, gdzie pieniądze trzymają wysoko postawione kierownictwo Twojego banku, aby sprawdzić czy czasem trza zmienić bank, bo skoro wysoko postawieni nie trzymaja 100% oszczędności życia w banku, gdzie pracują, to należy domniemywać, że niedługo bank splajtuje?? Nie muszę sie wykręcać i pisać sążniste posty - każdy myślący wie, że tylko banki podlegają KNF. Ideologia Skokowa - pisowska - Rydzykowamnie nie interesuje. Krajowy SKOK czy lokalny, to zawsze Spółdzielcza Kasa Oszczędnościowo Kredytowa..... kasa nie bank.
Ostatnio edytowano Wt sie 14, 2012 12:46 przez Anonim (konto usunięte), łącznie edytowano 1 raz
|
Wt sie 14, 2012 12:42 |
|
|
|
 |
Johnny99
|
Oczywiście, to z kolei obowiązująca linia w mediach prorządowych: naiwniacy sami są sobie winni. Temu, że Plichta w ogóle nie miał prawa założyć działalności gospodarczej, nie mówiąc już o tym, by dzięki niej narobił sobie odpowiednich znajomości (i np. sponsorował "elytarny" i w pełni poprawny film Wajdy o Wałęsie: http://www.walesafilm.pl/, lewy dolny róg  ).. też są winni. I tego, że prokuratura nie jest w stanie go nawet aresztować, a sądy nie były w stanie odwiesić mu choć jednego z pięciu wyroków (ponoć Prokurator Generalny już się sprawie "przygląda").. też są winni. I w ogóle wszystkiemu niedługo będą winni, byle tylko nie była winna niczemu Władza. To po prostu jedna z fundamentalnych różnic między obecną władzą a obecną opozycją, widoczna na każdym kroku. Dla opozycji winny jest (jak zwykle) Tusk. Dla władzy winni są (jak zwykle).. po prostu ci głupi, durni, zaściankowi i nie dorośli do demokracji zwykli ludzie. Opozycja skupia się na pluciu na władzę, tj. na tych, którzy sami z własnej woli weszli do polityki, znając jej twarde reguły, do czego nikt ich nie zmuszał i na dodatek nieźle sobie z tego żyją, nie mówiąc już o tym, że przy okazji rządzą krajem, a więc także opozycją. Władza skupia się na pluciu na zwykłych Polaków, którzy chcą po prostu normalnie żyć i nie mają ochoty być zmuszani do uwielbiania Władcy.
_________________ I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)
Ostatnio edytowano Wt sie 14, 2012 12:51 przez Johnny99, łącznie edytowano 3 razy
|
Wt sie 14, 2012 12:44 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
To nie pisz, że są "klasycznym" parabankiem, gdyż są specyficznym parabankiem, a przeciętny parabank nie podlega ustawie o SKOK, ani nie ma takiego profilu jak oni. A to jest zasadnicza różnica. Skoro się już jakieś 20 lat trzyma na powierzchni, no i ma tyle oddziałów to nie widzę powodu robienia nagonki- w końcu nie Twoje pieniądze tam inwestują. A próba oszczerstw poprzez master argument przeciw w wydaniu Alus: "bo dyrektor oddziału trzyma pieniądze w banku x" są na poziomie "Faktu". Jak już masz potrzebę rzucania błotem w coś, to niech to będzie merytoryczna krytyka, a nie na poziomie pań z magla 
|
Wt sie 14, 2012 12:48 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Johnny99 napisał(a): Oczywiście, to z kolei obowiązująca linia w mediach prorządowych: naiwniacy sami są sobie winni. Temu, że Plichta w ogóle nie miał prawa założyć działalności gospodarczej, nie mówiąc już o tym, by dzięki niej narobił sobie odpowiednich znajomości (i np. sponsorował "elytarny" i w pełni poprawny film Wajdy o Wałęsie: http://www.walesafilm.pl/, lewy dolny róg  ).. też są winni. I tego, że prokuratura nie jest w stanie go nawet aresztować, a sądy nie były w stanie odwiesić mu choć jednego z pięciu wyroków (ponoć Prokurator Generalny już się sprawie "przygląda").. też są winni. I w ogóle wszystkiemu niedługo będą winni, byle tylko nie była winna niczemu Władza. Plichta to tylko cwaniak figurant szargający dla kasy swoją osobą, za jego "interesami" zapewne stoją anonimowi potentaci finansowi. Nawet dwoje geniuszy ekonomicznych po maturze w LE, nie zgromadzi w ciągu mniej niż dekady kapitału o wartości dziesiątków milionów. Sponsorował fiłm o Wałęsie i wyłożył miliony na renowację ołtarza kościoła w Gdańsku.....taki polski cwaniaczek - Panu Bogu świeczke a diabłu ogarek.
|
Wt sie 14, 2012 12:52 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Val napisał(a): To nie pisz, że są "klasycznym" parabankiem, gdyż są specyficznym parabankiem, a przeciętny parabank nie podlega ustawie o SKOK, ani nie ma takiego profilu jak oni. A to jest zasadnicza różnica. Skoro się już jakieś 20 lat trzyma na powierzchni, no i ma tyle oddziałów to nie widzę powodu robienia nagonki- w końcu nie Twoje pieniądze tam inwestują. A próba oszczerstw poprzez master argument przeciw w wydaniu Alus: "bo dyrektor oddziału trzyma pieniądze w banku x" są na poziomie "Faktu". Jak już masz potrzebę rzucania błotem w coś, to niech to będzie merytoryczna krytyka, a nie na poziomie pań z magla  Specyficzny parabank czy klasyczny parabank, zawsze jest tylko parabankem....podobnie jak przydrożna pani czy z luksusowego hotelu, zawsze jest dz****ą.
|
Wt sie 14, 2012 12:55 |
|
 |
Johnny99
|
Alus napisał(a): Nawet dwoje geniuszy ekonomicznych po maturze w LE, nie zgromadzi w ciągu mniej niż dekady kapitału o wartości dziesiątków milionów. Och, oczywiście, w normalnej sytuacji być może nie zgromadzi. Ale ktoś, kto np. dostanie gwarancje, że nawet jeśli trafi pod sąd, to nie tylko nie zostanie nigdy ukarany (w sensie innym niż "zawiasy"), ale na dodatek nikt mu nie będzie robił problemów, jeżeli zechce dalej "gromadzić", choćby wbrew przepisom - to już, jak sądzę, dałby radę.
_________________ I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)
|
Wt sie 14, 2012 12:55 |
|
 |
SweetChild
|
Johnny99 napisał(a): Oczywiście, to z kolei obowiązująca linia w mediach prorządowych: naiwniacy sami są sobie winni. Naiwniacy winni są temu, że oddają swoje pieniądze ludziom o marnej reputacji. A już przedstawianie kanciarzy jako patriotów jest dla mnie podobnie niezrozumiałe jak przedstawianie jako patriotów bandytów stadionowych. Przypomina chwytanie się brzytwy przez tonącego. Państwo jest winne temu, że nie potrafi skutecznie wyegzekwować prawa. Czy to wobec kanciarzy, czy bandytów stadionowych czy każdych innych bandytów.
|
Wt sie 14, 2012 12:56 |
|
 |
pilaster
|
Johnny99 napisał(a): pilaster napisał(a): Raczej wśród polityków opozycji. Oczywiście, przecież wiadomo, że Polską rządzi opozycja Rządzić nie rządzi, ale spore wpływy zachowala. Skoro PiS mogło "załatwić" abp Życińskiego i to w czasie jego pobytu za granicą, to równie dobrze mogło i "hodować" Plichtę, żeby w odpowiednim momencie uderzyć nim w Tuska Cytuj: Cytuj: W pisowskich mediach Plichta już wyrasta na prześladowanego przez PO patriotę, Oczywiście, nie ma w przytoczonym tekście ani słowa o PO czy "patriotyzmie" Jeszcze nie ma. Ale jeszcze wczoraj Plichta był oszustem i złodziejem, dzisiaj już "drży o swoje życie" na które dybią siepacze Tuska, a patriotą i czysto polskim kapitałem zostanie jutro - pojutrze. Takie wolty nie odbywają się z godziny na godzinę, chociaż stosunkowo szybko, jak było widac w przypadku Petelickiego, który na przejscie od "ubeka" do "prawdziwie polskiego patrioty" potrzebował w mediach pisowskich około tygodnia Cytuj: A teraz niech pilaster spojrzy na komentarze "straszliwych pisowców" pod tym tekstem i znajdzie mi jakiś przychylny Plichcie i AmberGold. Widocznie jeszcze ich oficerowie prowadzący nie zdązyli poinstruować co mają myślec. Cały proces jest, jak napisalem, w trakcie. Cytuj: afera AmberGold zapewne rzeczywiście doskonale się nada do tego, by natychmiast, w imię "ochrony obywateli", przyłożyć jakąś fajną ustawą, wprowadzającą trzy razy większy państwowy nadzór nad działalnością bankową (liberał pilaster nie może się już doczekać!), skonstruowaną tak, by ud*** głównego sponsora środowisk nielubiących Tuska Tak jest piramida finansowa pn "Ambergold" - źle piramida finansowa pn "SKOK" - dobrze 
_________________ Brothers, what we do in life, echoes in eternity
Jest inaczej - Blog człowieka leniwego
|
Wt sie 14, 2012 12:58 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
SweetChild napisał(a): Naiwniacy winni są temu, że oddają swoje pieniądze ludziom o marnej reputacji. Taaa, bo przeciętny człowiek zna życiorys szefa banku, któremu powierza pieniądze?? Przecież nawet szeregowi pracownicy banku często nie mają pojęcia jak wygląda ich szef nie mówiąc już o tym, aby pamiętali jak się nazywa. Po prostu klient patrzy na ofertę- podoba się, to daje pieniądze bankowi x. A jak ktoś ma problem z uzyskaniem pieniędzy, to idzie do parabanku, który mu te pieniądze da. Ot i cała filozofia PS, @Alus, wiesz dobrze, że chodziło tylko o to, że byłaś przekonana, o tym , że właśnie SKOK jest klasycznym przykładem parabanku. Za taki tekst powiedziany dowolnemu specjaliście od bankowości to ... Równie dobrze mogłabyś palnąć, że PO jest klasycznym przykładem liberalizmu Po prostu nie jest to klasyczny parabank, ale że jest parabankiem, to już pisałam.
Ostatnio edytowano Wt sie 14, 2012 13:05 przez Anonim (konto usunięte), łącznie edytowano 1 raz
|
Wt sie 14, 2012 13:04 |
|
 |
distinct
Dołączył(a): So cze 18, 2011 20:06 Posty: 47 Lokalizacja: Kraków
|
Prezydent podpisał ustawę o SIO. Państwo nie będzie gromadziło wrażliwych danych o uczniachhttp://www.pch24.pl/prezydent-podpisal- ... 019,i.html
_________________ http://akcje-spoleczne.pl
|
Wt sie 14, 2012 13:04 |
|
 |
Johnny99
|
SweetChild napisał(a): Naiwniacy winni są temu, że oddają swoje pieniądze ludziom o marnej reputacji. Człowiek, który jest oficjalnym sponsorem filmu Wajdy o Wałęsie to człowiek o "marnej reputacji"?  No, może dla tych ohydnych pisowców tak.. ale dla większości popierającego PO społeczeństwa? Może ty miałeś inaczej, ale ja wcześniej nic nie wiedziałem o żadnej "marnej reputacji" Plichty. O jego pięciu wyrokach, zmienionym nazwisku itp. dowiedzieliśmy się, w każdym razie większość, dopiero teraz. Wywalał billboardy po całej Polsce. Dokonał rewolucji na polskim rynku lotniczym (sam raz leciałem OLT - super sprawa, znam mnóstwo osób, które wychwalały za OLT Plichtę pod niebiosa, firmy miały wykupione bilety na całe lata itp.). Sponsorował najróżniejsze imprezy (np. Internetowe Targi Motoryzacyjne w Trójmieście), współpracował z władzami Gdańska (sponsorował gdańskie zoo), a nawet z Gazetą Wyborczą (partner cyklu "Biznes. Ludzie. Pieniądze"). Marna reputacja? Gdzie? Wiadomo, że może nie byłoby rozsądne powierzać mu oszczędności całego życia, ale też i pewnie nieliczni to zrobili. Jak na lokatę o wartości kilkudziesięciu tysięcy, ludzie mieli prawo uważać go za osobę o wystarczająco przyzwoitej reputacji. Cytuj: A już przedstawianie kanciarzy jako patriotów A kto ich tak przedstawia? Cytuj: jest dla mnie podobnie niezrozumiałe jak przedstawianie jako patriotów bandytów stadionowych. A kto ich tak przedstawia?
|
Wt sie 14, 2012 13:10 |
|
 |
SweetChild
|
Val napisał(a): SweetChild napisał(a): Naiwniacy winni są temu, że oddają swoje pieniądze ludziom o marnej reputacji. Taaa, bo przeciętny człowiek zna życiorys szefa banku, któremu powierza pieniądze?? Przecież nawet szeregowi pracownicy banku często nie mają pojęcia jak wygląda ich szef nie mówiąc już o tym, aby pamiętali jak się nazywa. Po prostu klient patrzy na ofertę- podoba się, to daje pieniądze bankowi x. A jak ktoś ma problem z uzyskaniem pieniędzy, to idzie do parabanku, który mu te pieniądze da. Ot i cała filozofia Każdy ma prawo kierować się własną filozofią, ale niech potem nie ma pretensji do wszystkich wokół, jeśli ta filozofia się nie sprawdzi. Oczywiście nie chodzi mi o to, aby znać nazwisko czy życiorys szefa banku, któremu powierza się pieniądze. Przecież to nie szef z władnej kieszeni gwarantuje lokaty. Chodzi mi o to, że średnio rozgarnięty człowiek, widząc ofertę AmberGold od razu nabędzie podejrzeń, że coś tu nie gra. Więc zanim wejdzie w taki interes powinien to dokładnie sprawdzić. Analogicznie gdy podchodzi do mnie "gościu" i oferuje jakieś narzędzia czy perfumy po okazyjnej cenie powinienem założyć, że jest to podejrzane.
Ostatnio edytowano Wt sie 14, 2012 13:31 przez SweetChild, łącznie edytowano 2 razy
|
Wt sie 14, 2012 13:18 |
|
 |
SweetChild
|
Johnny99 napisał(a): Może ty miałeś inaczej, ale ja wcześniej nic nie wiedziałem o żadnej "marnej reputacji" Plichty. Ja też nie, ale spotkałem się wcześniej z ofertą AmberGold i przy każdej okazji przed nimi ostrzegałem. Dla mnie to instytucja o marnej reputacji, tak jak każdy, kto na prawo i lewo szasta obietnicami, których nie jest w stanie ich dotrzymać. Johnny99 napisał(a): Cytuj: A już przedstawianie kanciarzy jako patriotów A kto ich tak przedstawia? Forumowicz homo_homini_canis_est, nie kryjący swego antyrządowego nastawienia. Johnny99 napisał(a): Cytuj: jest dla mnie podobnie niezrozumiałe jak przedstawianie jako patriotów bandytów stadionowych. A kto ich tak przedstawia? Senator Romaszewski z PiS.
|
Wt sie 14, 2012 13:26 |
|
|
|