Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Cz sie 14, 2025 12:37

Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 2481 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 133, 134, 135, 136, 137, 138, 139 ... 166  Następna strona
 Polska Zjednoczona Platforma Obywatelska 
Autor Wiadomość
zbanowany na stałe

Post Re: Polska Zjednoczona Platforma Obywatelska
To gdzie są te projekty ustaw, proponowane przez unoszący się w mglistej przyszłości, a zapowiadany przez pilastra, "Ruch 11 listopada"?

Uwielbiam, jak ludzie dywagują o przyszłości i zapędzają się w autorytatywne stwierdzenia o tym, co się w niej wydarzy, z wszelkim pogwałceniem wolnej woli, wiedzy i świadomości bezpośrednio zainteresowanych :D

Śr wrz 05, 2012 10:39

Realne procesy makroekonomiczne, społeczne, a co za tym idzie i polityczne, przebiegają praktycznie niezależnie od woli i poczynań poszczególnych jednostek, stąd można je przewidywać ze stosunkowo dużym prawdopodobieństwem.

Ktokolwiek dzisiaj zechce się lansować jako "nowy, jeszcze bardziej pisowski PiS" jest z góry skazany na marginalizację. :)

Co innego, gdy znajdzie się jakaś "bardziej platformiana platforma", tu jest gigantyczny potencjał do wykorzystania. :)

Jest inaczej - Blog człowieka leniwego

Śr wrz 05, 2012 12:39

Johnny99 napisał(a):
W kuluarach sejmowych od dawna powtarza się, że wszystkie inwestycje są nastawione na dociągnięcie do Euro (nie w sensie dokończenia, tylko tak, by wyglądało, że coś się dzieje), a potem "zabraknie pieniędzy" i rząd zostawi nas z rozkopaną infrastrukturą, która powoli będzie niszczeć.

Otwarcie obwodnicy Rzeszowa w ciągu autostrady A4.

Cytuj:
Oddana do ruchu część tzw. autostradowej obwodnicy Rzeszowa stanowi odcinek autostrady A4 węzeł Rzeszów Centralny węzeł Rzeszów Wschód oraz drogi ekspresowej S19 Stobierna – węzeł Rzeszów Wschód.

10 września, czyli baaaaaardzo długo po Euro. I to jeszcze na terenach pisowskich, które obecna władza tak rzekomo za propisowskość prześladuje :-(

Wt wrz 11, 2012 11:12

Alus napisał(a):
SweetChild napisał(a):
kropeczka_ns napisał(a):
To co robi PO w mojej grupie zawodowej, czyli próba zmiany nas w przerażone zwierzątka bojące się sie wystawić recepty bo urzednik wymyślił sobie taki a nie inny punkt w liścia z pogróżkami który nazwał umową z NFZ-tem, i paraliżując nas myślą o karach przekraczających nieraz nasze roczne zarobki, jest ewenementem w skali świata. Nie ma takich absurdów nigdzie. I nigdy nie było, nie było za rządów PIS ani nawet za SLD. Tak szczerze, to osoba która w tym siedzi na codzien tak jak ja byłaby idiota jakby potem zagłosowała na twórców tej paranoi czyli PO. Albo masochistą. A ja nie jestem. I nie zagłosuje, ani nikt z mojego zawodowego środowiska.

Tyle że oprócz lekarzy i pacjentów jest jeszcze cała reszta obywateli, którzy za te leki refundowane muszą zapłacić. Nawet jeśli nie bezpośrednio, a poprzez budżet państwa. I części z tej reszty finansującej leki refundowane nie podoba się, że lekarze lekką ręką przepisują drogie leki.

Jeszcze lepszy numer z insuliną.
Ministerstwo wynegocjowało od firm farmaceutycznych niską cenę, to hurtownicy skalkulowali, że lepiej zarobią sprzedajac insulinę po takiej cenie hurtownikom do Niemic i Anglii.
Przez co w aptekach na terenie Polski brakuje insuliny.
Czyja wina?....oczywiście Tuska - bo Polacy "przedmurze chrześcijaństwa" nie byliby sobą gdyby nie oszukali, nie okradli.

no trudno teraz o niską cenę insuliny... no chyba że ludzkiej. Analogi z ceną 45-50 zł za opakowanie trudno uznać za niską cenę. Na samych cukrzykach NFZ zarobił od stycznia ogromne kwoty (dokładne były podane w Gazecie Lekarskiej).
Alus, ja też przepisuje leki na zniżki. Jeszcze nie byłam kontrolowana, ale u nas w mieście po każdej kontroli BYŁA kara, najniższe rzędu 8 tys zł. Mało? Dużo? Dla mnie bardzo dużo. Zwłaszcza że miałabym zapłacić to za nic, za moją pracę, za to że urzędnik uznał że nie można stosować fraxiparyny w migotaniu przedsionków (lepiej, żeby pacjent dostał udaru mózgu, to jest statystycznie taniej bo szybciej umrze i nie bedzie sie mu wypłacało emerytury). Piszecie o przepisywaniu lekką ręką drogich leków. A jak chcecie być leczeni? Nowocześnie, według standardów? Chcecie mieć na ciśnienie nowe leki które zmniejszają znacznie ryzyko zawału, udaru, niewydolności serca czy takie sprzed 20 lat? Kto wymyślił że w anginie nie ma refundacji augmentin? Zdajecie sobie sprawę o co w tym chodzi? żeby ludzie szybciej umierali bo nam się starzeje społeczeństwo i trzeba utrzymywać coraz więcej 90-laktów? Ze brakuje miejsc w domach opieki? Nie miejcie złudzeń. Wiesz Alus o tym że wielu cukrzyków z rozchwianą chorobą nie mierzy cukru regularnie bo ma paski po 16 zł a nie po 5 tak jak było?

Pilaster ja ci powiedziałam że mnie jest poglądami blisko do UPR. Ale ty chyba nie wierzysz że rząd PO jest chętny na taką uczciwą, wolnorynkową gospodarkę? A jak się ma do niej duszenie nieustannymi odgórnymi wzrostami cen paliw, wprowadzenie brutalnej, policyjnej wręcz kontroli w naszym (podobno wolnym!) zawodzie uniemożliwiającej nam normalną prace, zabieranie kontraktów przez monopolistyczny NFZ po to żeby dać go bardziej plecatym znajomym (tak, to się stało na poczatku tego roku w moim miescie), wszechobecna korupcja i afery? Te wymienione przez ciebie pukty sa w większosci jak najbardziej ok, ale uwierz mi, jeśli prywatyzacja ma polegać na sprzedaniu po cichu zakładu konkurencyjnej firmie za grubą łapówkę i wykonczeniu go w krótkim czasie to sam wiesz....

Cz wrz 13, 2012 8:25
Cytuj:
no trudno teraz o niską cenę insuliny... no chyba że ludzkiej. Analogi z ceną 45-50 zł za opakowanie trudno uznać za niską cenę. Na samych cukrzykach NFZ zarobił od stycznia ogromne kwoty (dokładne były podane w Gazecie Lekarskiej).
Alus, ja też przepisuje leki na zniżki. Jeszcze nie byłam kontrolowana, ale u nas w mieście po każdej kontroli BYŁA kara, najniższe rzędu 8 tys zł. Mało? Dużo? Dla mnie bardzo dużo. Zwłaszcza że miałabym zapłacić to za nic, za moją pracę, za to że urzędnik uznał że nie można stosować fraxiparyny w migotaniu przedsionków (lepiej, żeby pacjent dostał udaru mózgu, to jest statystycznie taniej bo szybciej umrze i nie bedzie sie mu wypłacało emerytury). Piszecie o przepisywaniu lekką ręką drogich leków. A jak chcecie być leczeni? Nowocześnie, według standardów? Chcecie mieć na ciśnienie nowe leki które zmniejszają znacznie ryzyko zawału, udaru, niewydolności serca czy takie sprzed 20 lat? Kto wymyślił że w anginie nie ma refundacji augmentin? Zdajecie sobie sprawę o co w tym chodzi? żeby ludzie szybciej umierali bo nam się starzeje społeczeństwo i trzeba utrzymywać coraz więcej 90-laktów? Ze brakuje miejsc w domach opieki? Nie miejcie złudzeń. Wiesz Alus o tym że wielu cukrzyków z rozchwianą chorobą nie mierzy cukru regularnie bo ma paski po 16 zł a nie po 5 tak jak było?

Wiem - przecież skąś NFZ musi czerpać kasę na budowę nowych siedzib -pałacyków lub szklanych domów (podobnych do ZUS-owskich) i na pesje ze średnią wyższą niż średnia krajowa.
W moim mieście siedziba NFZ zlokalizowana jest w centrum, ale już od paru lat słychac o "potrzebie" budowy nowej siedziby, bo w dotyczczasowej zbyt niski standard, brak klimatyzacji, stare mury....
A o lekarzach też by można epopeje pisać....choćby wczorajsza moja wizyta u diabetologa.
Czekałam na nią 3,5 miesiąca. Lekarka przyjmuje w godz 8-10.
Przyszład do przychodni po godzinie ósmej i zaskoczenie, bo nie wchodzimy do gabinetu wedle kolejnosci przyjścia, ale lekarka wyczytuje pacjentów.
I to wyczytywanie to był dopiero bajzel, osoby, które przyniosły karty - czyli zarejestrowani wyjątkowo wczoraj, wyczytywani są po podani karty, a wielu z nas oczekujących ponad trzy miesiace siedzi przed gabinetem i czeka.
W końcy lekarka wychodzi i oznajmia, ze pozostali "dodatkowi" niech wchodzą wedle kolejnosci przyjścia.
Oczywiscie nie wytrzymałam - nie tylko ja zresztą i wygarneliśmy co myślimy o takiej organizacji pracy i traktowaniu pacjentów wedle schematu znanego tylko lekarce.

Cz wrz 13, 2012 8:48

kropeczka_ns napisał(a):
Piszecie o przepisywaniu lekką ręką drogich leków. A jak chcecie być leczeni? Nowocześnie, według standardów?

Pewnie że nowocześnie. Tak samo jak chciałbym jeździć nowoczesnym porsche czy innym ferrari :D Pytanie brzmi, kto ma za to zapłacić? W przypadku samochodów sprawa jest prosta - chcesz jeździć nowoczesnym porsche, to płacisz z własnej kieszeni i mi nic do tego. W przypadku leczenia jest inaczej - ktoś chce być nowocześnie leczony, ale płacą za to podatnicy. Gdybym nie musiał się dokładać do służby zdrowia (jak postuluje UPR), to w ogóle by mnie nie "bolało" przepisywanie drogich leków.

Cz wrz 13, 2012 11:07
Jeszcze jeden kwiatek z serii lekarze.
Mąż czekał 4 miesiące na dziesiejszą wizytę w przychodni onkologicznej.
Lekarka przyszła spóźniona o 2 godziny, przyjmowała przez 90 minut i od dwu godzin z pozostałymi lekarzami dyskutują o podyżkach pensji.
A pacjenci czekają, niektórzy poprzyjeżdżali z odległości kilkadziesiat kilometrów z terenu województwa i czekają już po 7-6 godzin.
Pytanie czy lekarka wróci aby przyjąć pacjentów, czy gdy nie uzgodnią korzystnych dla siebie podwyżeki,nie ogłoszą strajku i trzeba będzie odejść z kwitkiem i czekać na kolejną wizytę ponownie za 4 miesiące.
A chorzy niech sobie klną i dowolnie obwiniają rząd, partie, NFZ, lekarzy.....

Cz wrz 13, 2012 12:17

kropeczka_ns napisał(a):

Pilaster ja ci powiedziałam że mnie jest poglądami blisko do UPR.

Owszem, tak ogólnie i deklaratywnie. Jednak kiedy przyszło do konkretów, to okazało się że nie bardzo...

Czy kropeczka jest za pełnym urynkowieniem rynku medycznego, likwidacją wszelkich ZUSów, NFZów, izb lekarskich, izb aptekarskich i obowiązkowych recept?

Przypuszczam, ze wątpię :-(

Cytuj:
Ale ty chyba nie wierzysz że rząd PO jest chętny na taką uczciwą, wolnorynkową gospodarkę?

Jest tego bliższy niż jakakolwiek inna zauważalna na rynku politycznym partia.

Cytuj:
A jak się ma do niej duszenie nieustannymi odgórnymi wzrostami cen paliw,

Ceny paliw ustala rząd?

Cytuj:
wprowadzenie brutalnej, policyjnej wręcz kontroli w naszym (podobno wolnym!) zawodzie uniemożliwiającej nam normalną prace, zabieranie kontraktów przez monopolistyczny NFZ po to żeby dać go bardziej plecatym znajomym

No właśnie. A cała pretensyja kropeczki sprowadza się nie do tego, że medycyna jest państwowa (wszystko inne to tylko nieunikniony rezultat), tylko do tego, ze akurat ona nie jest plecata :-(

Po raz kolejny ponawiam pytanie, czy kropeczka jest za wolnym rynkiem medycznym? Że każdy idzie do lekarza do jakiego chce, płaci mu tyle ile on chce, a lekarstwa kupuje gdzie kiedy i za ile chce? Że o tym, kto jest lekarzem decyduje rynek, a nie jakaś monopolistyczna izba?

Cz wrz 13, 2012 12:59
pilaster napisał(a):
kropeczka_ns napisał(a):
A jak się ma do niej duszenie nieustannymi odgórnymi wzrostami cen paliw,

Ceny paliw ustala rząd?

Jakbyś nie wiedział, że wysokość akcyzy ustala rząd... :roll: , a może ustalanie stawek scedowali na Kaczyńskiego :D ?
Tu nawet nie chodzi o to jaki jest obecnie rynek, ale o to, że akcyza jest zbyt wysoka. W Niemczech benzyna podrożała i obecnie jest na oszałamiającym poziomie 1,7 euro za litr.

U nas wiadomo ile. Przy kiepskiej sile nabywczej złotówki, jaki jest sens nakładania wysokich akcyz?

Cz wrz 13, 2012 16:39

Val napisał(a):
Jakbyś nie wiedział, że wysokość akcyzy ustala rząd... :roll: , a może ustalanie stawek scedowali na Kaczyńskiego :D ?
Tu nawet nie chodzi o to jaki jest obecnie rynek, ale o to, że akcyza jest zbyt wysoka. W Niemczech benzyna podrożała i obecnie jest na oszałamiającym poziomie 1,7 euro za litr.

Czyli za wysokie ceny benzyny u nas odpowiada Kaczyński, a za wysokie ceny benzyny w Niemczech odpowiada Tusk? :lol:

Pt wrz 14, 2012 9:22
zbanowany na stałe

Pruszków niewinny ale za to Antykomor winny, kolejny sukces rządów Tuska

Cytuj:
Prokuratura kwitnie, szczytowe osiągnięcie grupy Tuska rozdielenie Ministra Sprawiedliwości i prokuratury daje owce. Umażanie spraw , ważnych i zasadzanie się na maluczkich i przeciwników Ukochanego Przywódcy przynosi owoce.Kafka nie to era Tuska

Po 6 latach procesu , kolejny sukces prokuratury. Pruszków niewinny. Pasmo sukcesów prokuratury trwa , że przypomnę umorzenie afery hazardowej , wycinkę 0,5 ha lasu , sprawa Amber Gold, itd. to ciągłe pasmo sukcesów. Sukcesem również zakończył się proces Roberta Frycza choć połowicznym bo prokuratura chciała więcej.Karę roku i trzech miesięcy ograniczenia wolności z obowiązkiem wykonywania 40 godzin prac społecznych miesięcznie wymierzył sąd twórcy portalu Antykomor.pl Robertowi Fryczowi, uznając go winnym znieważenia prezydenta Bronisława Komorowskiego. Wyrok jest nieprawomocny.
Sprawa jest jasna , obrażać można było tylko śp. Lecha Kaczyńskiego , ale od Komorowskiego bula wara. Sąd dobrą praktyką lat stalinowskich sprawę utajnił i tyle w temacie.

http://mipan.nowyekran.pl/post/74072,pr ... adow-tuska

Taką Polskę sobie wywalczyliśmy naszą krwią i potem, a także ofiarą życia naszych ojców i dziadów. Możemy sobie naprawdę pogratulować.

Pt wrz 14, 2012 18:24

no wiesz medycynę to chyba jednak musisz skończyć żeby byc lekarzem:)
za likwidacją zusu- oczywiście TAK TAK TAK
za dobrowolnym ubezpieczeniem wolnorynkowym TAK TAK TAK
jak chcesz chodzić do znachora szamana który nie ma pojęcia o leczeniu to w sumie możesz, twoj wybór
co do lekow recepta musi być, bo nie można uwolnić dostępu do wielu leków- są to poprostu trucizny, więc jest to zbyt niebezpieczne dla życia ludzi
to co i komu refunduje ubzepieczalnia mnie nie powinno obchodzić, ja przepisuję lek na chorobę a refundacja to sprawa pacjjenta i jego ubezpieczenia
co do prywatnej służby zdrowia- własnie się przeniosłam z państwowego szpitala z jego sajgonem, bajzlem i koszmarkiem to prywatnego NZOZ-u :) pensję negocjowałam indywidualnie z zarządem. W drugim prywatnym NZozie- pracuję na kontrakcie jako podwykonawca. Służba zdrowia nie jest panstwowa, państwoe są szpitale. Praktycznie wszystkie przychodnie są prywatne. Tylko tym prywatnym jednostkom warunki dyktuje monopolista NFZ. Wystarczy że kogoś znielubi i mu obetnie kontrakt. I leżysz. Jesteś bezrobotny. Kiszka. To co zgadzamy się:)?
tylko CO PO zrobiła z NFZ? NIC.
Jestem bardzo bardzo ZA podatkiem liniowym. Ale była to niestety obiecanka cacanka i cisza na ten temat! A progi podatkowe które daly realne obniżenie podatku masie średnio zarabiających zmodyfikował socjalistyczny PIS.
Ja nie mówię ze PO miała zły program. Tylko że oni mają swój program w d.
Alus mam ci wymieniać wszystkie znane mi przykłady nierzetelnych pracowników róznych zawodów? Często pozytywnie się wypowiadasz o swojej lekarce. To miłe z twojej strony. Jasne jest że są rózni ludzie. Zrozum kochana że gdyby nie to ze wszystko dyktuje kaprys NFZ i gdyby był wolny rynek to byś sobie sama wybrala do kogo chcesz pójsc i jakby ktos był nierzetelny to by na rynku zginął. Ja bardzo często przyjmuje dłuzej i więcej osób niż mam zarejestrowanych bo często ktoś przyjdzie z czyms nagłym- ja to rozumiem i nie odmawiam. Czasem musi poczekac ale przyjęty będzie. Wczoraj mialam na 3 godziny 15 osob zapisanych, ale doszły jeszcze 4 z naglymi sprawami i siedzialam 40 minut dluzej. A rachunek wystawiam za 3 godziny, nie za wiecej. Sama wiesz ze wielu lekarzy tak robi. I to powinien dyktowac wolny rynek, nie NFZ. Ty idziesz na wizytę gdzie ci odpowiada, a twoja ubepieczalnia zwraca ci koszty do kwoty zaleznej od twojej skladki. I to byloby uczciwe. Jasne okazaloby sie ze sa nieubezpieczeni menele którzy nie maja leczenia za free....

a co do cen paliw no coż....... nie rząd?
http://biznes.gazetaprawna.pl/artykuly/ ... datki.html
http://www.bankier.pl/wiadomosc/Dlaczeg ... 07776.html
do skarbu panstwa trafia polowa tego co placisz za paliwo......
to ze drogie paliwo dusi rynek chyba nikogo nie dziwi......

So wrz 15, 2012 8:16
Właśnie dlatego, że doceniam fachowość i rzetelność mojej lekarki ze specjalizacją "lekarz domowy", tak usilnie zabiegałam aby pani diabetolog wydała mi jak najszybciej kartę "Informacje dla lekarza kierującego".
Sytuacja z przyjmowaniem znajomych poza kolejką, oraz moją i innych pacjentów reakcją na to, zapewne przyspieszyła tą decyzję :)
Przychodnie, moja rejonowa oraz specjalistyczna, oczywiscie są sprywatyzowane.
W świętokrzyskim funkcjonuje już parę sprywatyzowanych szpitali - z tego co słyszała, opinie pacjentów są pozytywne.

So wrz 15, 2012 9:49
zbanowany na stałe

Tymczasem PO przepycha kolejnego gniota wyjętego z szuflady HGW po pomyślnie zakończonej prowokacji niemieckiej w polskie Święto Niepodległości w ubiegłym roku 11 listopada.

Niemcy pobili Polaków w ich własne święto narodowe w ich własnej stolicy? - zabronimy manifestacji patriotycznych Polakom. Europejczycy natomiast - welcome to Poland !

Taki był dla mnie wydźwięk medialnych uzgodnień między HGW i BK w trakcie walk ulicznych, 11 listopada ub. roku. Oczywiście Donald T. był wtedy przezornie schowany, prawdopodobnie w Alpach włoskich.

A oto co wyszykowała nam w końcu umiłowana platforma, razem z jej wybitnym przedstawicielem, BK. Krytyczne uwagi wprost z prorządowej Rzeczypospolitej
:o :
Cytuj:
Koalicja PO - PSL stopniowo ogranicza prawa obywateli. Utrudnia demonstrowanie, dostęp do informacji, próbuje cenzurować Internet, zwiększa liczbę podsłuchów

Głosząca wolność obywatelską Platforma od 2007 r. uderza w jej podstawy.
- Nie daje się tego nie zauważyć. Niestety, Polska należy do krajów, w których aktywność obywateli jest bardzo mała, a władza jeszcze stawia jej tamę - ocenia w rozmowie z „Rz” dr Arkadiusz Radwan, prezes Instytutu Allerhanda, prawnik. - Czynią to partie, które w nazwie mają „obywatelska” i „ludowe”. Ani ze społeczeństwem obywatelskim, ani z ludem ich działania nie mają nic wspólnego - dodaje.

Przykładów nie trzeba długo szukać. W piątek Sejm przyjął prezydencką ustawę nowelizującą zasady organizacji manifestacji. Zgodnie z nowymi przepisami władze będą miały prawo wydać zakaz organizacji demonstracji, jeśli w tym samym miejscu wcześniej została zgłoszona inna.

- Jak ktoś chce manifestować, to nie po to, by przekrzykiwać się z kontrmanifestacją - przekonuje poseł Ireneusz Raś, członek władz krajowych PO.

Ale działacze społeczni i związkowi przekonują, że to tylko pretekst do ograniczania podstawowej wolności obywatelskiej - prawa do publicznego wyrażania swoich poglądów.

- Jestem w stanie sobie wyobrazić, że na wieść o antyrządowej manifestacji natychmiast partyjna młodzieżówka zgłasza pikietę w tym samym miejscu, a władza pod pretekstem, że to zgłoszenie było wcześniejsze, zakazuje opozycji jej zorganizowania - wytyka Marek Lewandowski, rzecznik „Solidarności”.

http://www.rp.pl/artykul/10,933618-Rzad ... lnosc.html

So wrz 15, 2012 11:23
Ja tylko odnośnie służby zdrowia - otóż niepubliczne placówki zdrowia typu szpitale lub inne działają w 60% z kasy z nfz . gdyby bylo inaczej to te 60% przełożytło by się na pacjentów , których nie stac by było na leczenie w takich placówkach , nawet podnióśłbym ten prog do 70% .
Cytuj:
I to powinien dyktowac wolny rynek, nie NFZ. Ty idziesz na wizytę gdzie ci odpowiada, a twoja ubepieczalnia zwraca ci koszty do kwoty zaleznej od twojej skladki. I to byloby uczciwe. Jasne okazaloby sie ze sa nieubezpieczeni menele którzy nie maja leczenia za free...

w takim przypadku koszt naszego ubezpieczenia musiałby wzrosnąć o jakieś 200 lub nawet 300% .Twierdzenie , że są nieubezpieczeni menele jest nadużyciem - bo nie każdy nieubezpieczony jest menelem . :zdrowie:

N wrz 16, 2012 12:45
Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.   [ Posty: 2481 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 133, 134, 135, 136, 137, 138, 139 ... 166  Następna strona