Polska Zjednoczona Platforma Obywatelska
Autor |
Wiadomość |
homo_homini_canis_est
zbanowany na stałe
|
 Re: Polska Zjednoczona Platforma Obywatelska
To gdzie są te projekty ustaw, proponowane przez unoszący się w mglistej przyszłości, a zapowiadany przez pilastra, "Ruch 11 listopada"? Uwielbiam, jak ludzie dywagują o przyszłości i zapędzają się w autorytatywne stwierdzenia o tym, co się w niej wydarzy, z wszelkim pogwałceniem wolnej woli, wiedzy i świadomości bezpośrednio zainteresowanych 
_________________ Jezus Chrystus jest Panem Świata i Wszechświata, jest Królem Polski, mojej ukochanej Ojczyzny. Króluj nam, Chryste !!
|
Śr wrz 05, 2012 10:39 |
|
|
|
 |
pilaster
|
Realne procesy makroekonomiczne, społeczne, a co za tym idzie i polityczne, przebiegają praktycznie niezależnie od woli i poczynań poszczególnych jednostek, stąd można je przewidywać ze stosunkowo dużym prawdopodobieństwem. Ktokolwiek dzisiaj zechce się lansować jako "nowy, jeszcze bardziej pisowski PiS" jest z góry skazany na marginalizację. Co innego, gdy znajdzie się jakaś "bardziej platformiana platforma", tu jest gigantyczny potencjał do wykorzystania. 
_________________ Brothers, what we do in life, echoes in eternity
Jest inaczej - Blog człowieka leniwego
|
Śr wrz 05, 2012 12:39 |
|
 |
pilaster
|
Johnny99 napisał(a): W kuluarach sejmowych od dawna powtarza się, że wszystkie inwestycje są nastawione na dociągnięcie do Euro (nie w sensie dokończenia, tylko tak, by wyglądało, że coś się dzieje), a potem "zabraknie pieniędzy" i rząd zostawi nas z rozkopaną infrastrukturą, która powoli będzie niszczeć. Otwarcie obwodnicy Rzeszowa w ciągu autostrady A4. Cytuj: Oddana do ruchu część tzw. autostradowej obwodnicy Rzeszowa stanowi odcinek autostrady A4 węzeł Rzeszów Centralny węzeł Rzeszów Wschód oraz drogi ekspresowej S19 Stobierna – węzeł Rzeszów Wschód. 10 września, czyli baaaaaardzo długo po Euro. I to jeszcze na terenach pisowskich, które obecna władza tak rzekomo za propisowskość prześladuje 
|
Wt wrz 11, 2012 11:12 |
|
|
|
 |
kropeczka_ns
|
Alus napisał(a): SweetChild napisał(a): kropeczka_ns napisał(a): To co robi PO w mojej grupie zawodowej, czyli próba zmiany nas w przerażone zwierzątka bojące się sie wystawić recepty bo urzednik wymyślił sobie taki a nie inny punkt w liścia z pogróżkami który nazwał umową z NFZ-tem, i paraliżując nas myślą o karach przekraczających nieraz nasze roczne zarobki, jest ewenementem w skali świata. Nie ma takich absurdów nigdzie. I nigdy nie było, nie było za rządów PIS ani nawet za SLD. Tak szczerze, to osoba która w tym siedzi na codzien tak jak ja byłaby idiota jakby potem zagłosowała na twórców tej paranoi czyli PO. Albo masochistą. A ja nie jestem. I nie zagłosuje, ani nikt z mojego zawodowego środowiska. Tyle że oprócz lekarzy i pacjentów jest jeszcze cała reszta obywateli, którzy za te leki refundowane muszą zapłacić. Nawet jeśli nie bezpośrednio, a poprzez budżet państwa. I części z tej reszty finansującej leki refundowane nie podoba się, że lekarze lekką ręką przepisują drogie leki. Jeszcze lepszy numer z insuliną. Ministerstwo wynegocjowało od firm farmaceutycznych niską cenę, to hurtownicy skalkulowali, że lepiej zarobią sprzedajac insulinę po takiej cenie hurtownikom do Niemic i Anglii. Przez co w aptekach na terenie Polski brakuje insuliny. Czyja wina?....oczywiście Tuska - bo Polacy "przedmurze chrześcijaństwa" nie byliby sobą gdyby nie oszukali, nie okradli. no trudno teraz o niską cenę insuliny... no chyba że ludzkiej. Analogi z ceną 45-50 zł za opakowanie trudno uznać za niską cenę. Na samych cukrzykach NFZ zarobił od stycznia ogromne kwoty (dokładne były podane w Gazecie Lekarskiej). Alus, ja też przepisuje leki na zniżki. Jeszcze nie byłam kontrolowana, ale u nas w mieście po każdej kontroli BYŁA kara, najniższe rzędu 8 tys zł. Mało? Dużo? Dla mnie bardzo dużo. Zwłaszcza że miałabym zapłacić to za nic, za moją pracę, za to że urzędnik uznał że nie można stosować fraxiparyny w migotaniu przedsionków (lepiej, żeby pacjent dostał udaru mózgu, to jest statystycznie taniej bo szybciej umrze i nie bedzie sie mu wypłacało emerytury). Piszecie o przepisywaniu lekką ręką drogich leków. A jak chcecie być leczeni? Nowocześnie, według standardów? Chcecie mieć na ciśnienie nowe leki które zmniejszają znacznie ryzyko zawału, udaru, niewydolności serca czy takie sprzed 20 lat? Kto wymyślił że w anginie nie ma refundacji augmentin? Zdajecie sobie sprawę o co w tym chodzi? żeby ludzie szybciej umierali bo nam się starzeje społeczeństwo i trzeba utrzymywać coraz więcej 90-laktów? Ze brakuje miejsc w domach opieki? Nie miejcie złudzeń. Wiesz Alus o tym że wielu cukrzyków z rozchwianą chorobą nie mierzy cukru regularnie bo ma paski po 16 zł a nie po 5 tak jak było? Pilaster ja ci powiedziałam że mnie jest poglądami blisko do UPR. Ale ty chyba nie wierzysz że rząd PO jest chętny na taką uczciwą, wolnorynkową gospodarkę? A jak się ma do niej duszenie nieustannymi odgórnymi wzrostami cen paliw, wprowadzenie brutalnej, policyjnej wręcz kontroli w naszym (podobno wolnym!) zawodzie uniemożliwiającej nam normalną prace, zabieranie kontraktów przez monopolistyczny NFZ po to żeby dać go bardziej plecatym znajomym (tak, to się stało na poczatku tego roku w moim miescie), wszechobecna korupcja i afery? Te wymienione przez ciebie pukty sa w większosci jak najbardziej ok, ale uwierz mi, jeśli prywatyzacja ma polegać na sprzedaniu po cichu zakładu konkurencyjnej firmie za grubą łapówkę i wykonczeniu go w krótkim czasie to sam wiesz....
_________________ Ania
|
Cz wrz 13, 2012 8:25 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: no trudno teraz o niską cenę insuliny... no chyba że ludzkiej. Analogi z ceną 45-50 zł za opakowanie trudno uznać za niską cenę. Na samych cukrzykach NFZ zarobił od stycznia ogromne kwoty (dokładne były podane w Gazecie Lekarskiej). Alus, ja też przepisuje leki na zniżki. Jeszcze nie byłam kontrolowana, ale u nas w mieście po każdej kontroli BYŁA kara, najniższe rzędu 8 tys zł. Mało? Dużo? Dla mnie bardzo dużo. Zwłaszcza że miałabym zapłacić to za nic, za moją pracę, za to że urzędnik uznał że nie można stosować fraxiparyny w migotaniu przedsionków (lepiej, żeby pacjent dostał udaru mózgu, to jest statystycznie taniej bo szybciej umrze i nie bedzie sie mu wypłacało emerytury). Piszecie o przepisywaniu lekką ręką drogich leków. A jak chcecie być leczeni? Nowocześnie, według standardów? Chcecie mieć na ciśnienie nowe leki które zmniejszają znacznie ryzyko zawału, udaru, niewydolności serca czy takie sprzed 20 lat? Kto wymyślił że w anginie nie ma refundacji augmentin? Zdajecie sobie sprawę o co w tym chodzi? żeby ludzie szybciej umierali bo nam się starzeje społeczeństwo i trzeba utrzymywać coraz więcej 90-laktów? Ze brakuje miejsc w domach opieki? Nie miejcie złudzeń. Wiesz Alus o tym że wielu cukrzyków z rozchwianą chorobą nie mierzy cukru regularnie bo ma paski po 16 zł a nie po 5 tak jak było? Wiem - przecież skąś NFZ musi czerpać kasę na budowę nowych siedzib -pałacyków lub szklanych domów (podobnych do ZUS-owskich) i na pesje ze średnią wyższą niż średnia krajowa. W moim mieście siedziba NFZ zlokalizowana jest w centrum, ale już od paru lat słychac o "potrzebie" budowy nowej siedziby, bo w dotyczczasowej zbyt niski standard, brak klimatyzacji, stare mury.... A o lekarzach też by można epopeje pisać....choćby wczorajsza moja wizyta u diabetologa. Czekałam na nią 3,5 miesiąca. Lekarka przyjmuje w godz 8-10. Przyszład do przychodni po godzinie ósmej i zaskoczenie, bo nie wchodzimy do gabinetu wedle kolejnosci przyjścia, ale lekarka wyczytuje pacjentów. I to wyczytywanie to był dopiero bajzel, osoby, które przyniosły karty - czyli zarejestrowani wyjątkowo wczoraj, wyczytywani są po podani karty, a wielu z nas oczekujących ponad trzy miesiace siedzi przed gabinetem i czeka. W końcy lekarka wychodzi i oznajmia, ze pozostali "dodatkowi" niech wchodzą wedle kolejnosci przyjścia. Oczywiscie nie wytrzymałam - nie tylko ja zresztą i wygarneliśmy co myślimy o takiej organizacji pracy i traktowaniu pacjentów wedle schematu znanego tylko lekarce.
|
Cz wrz 13, 2012 8:48 |
|
|
|
 |
SweetChild
|
kropeczka_ns napisał(a): Piszecie o przepisywaniu lekką ręką drogich leków. A jak chcecie być leczeni? Nowocześnie, według standardów? Pewnie że nowocześnie. Tak samo jak chciałbym jeździć nowoczesnym porsche czy innym ferrari  Pytanie brzmi, kto ma za to zapłacić? W przypadku samochodów sprawa jest prosta - chcesz jeździć nowoczesnym porsche, to płacisz z własnej kieszeni i mi nic do tego. W przypadku leczenia jest inaczej - ktoś chce być nowocześnie leczony, ale płacą za to podatnicy. Gdybym nie musiał się dokładać do służby zdrowia (jak postuluje UPR), to w ogóle by mnie nie "bolało" przepisywanie drogich leków.
|
Cz wrz 13, 2012 11:07 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Jeszcze jeden kwiatek z serii lekarze. Mąż czekał 4 miesiące na dziesiejszą wizytę w przychodni onkologicznej. Lekarka przyszła spóźniona o 2 godziny, przyjmowała przez 90 minut i od dwu godzin z pozostałymi lekarzami dyskutują o podyżkach pensji. A pacjenci czekają, niektórzy poprzyjeżdżali z odległości kilkadziesiat kilometrów z terenu województwa i czekają już po 7-6 godzin. Pytanie czy lekarka wróci aby przyjąć pacjentów, czy gdy nie uzgodnią korzystnych dla siebie podwyżeki,nie ogłoszą strajku i trzeba będzie odejść z kwitkiem i czekać na kolejną wizytę ponownie za 4 miesiące. A chorzy niech sobie klną i dowolnie obwiniają rząd, partie, NFZ, lekarzy.....
|
Cz wrz 13, 2012 12:17 |
|
 |
pilaster
|
kropeczka_ns napisał(a): Pilaster ja ci powiedziałam że mnie jest poglądami blisko do UPR.
Owszem, tak ogólnie i deklaratywnie. Jednak kiedy przyszło do konkretów, to okazało się że nie bardzo... Czy kropeczka jest za pełnym urynkowieniem rynku medycznego, likwidacją wszelkich ZUSów, NFZów, izb lekarskich, izb aptekarskich i obowiązkowych recept? Przypuszczam, ze wątpię Cytuj: Ale ty chyba nie wierzysz że rząd PO jest chętny na taką uczciwą, wolnorynkową gospodarkę? Jest tego bliższy niż jakakolwiek inna zauważalna na rynku politycznym partia. Cytuj: A jak się ma do niej duszenie nieustannymi odgórnymi wzrostami cen paliw, Ceny paliw ustala rząd? Cytuj: wprowadzenie brutalnej, policyjnej wręcz kontroli w naszym (podobno wolnym!) zawodzie uniemożliwiającej nam normalną prace, zabieranie kontraktów przez monopolistyczny NFZ po to żeby dać go bardziej plecatym znajomym No właśnie. A cała pretensyja kropeczki sprowadza się nie do tego, że medycyna jest państwowa (wszystko inne to tylko nieunikniony rezultat), tylko do tego, ze akurat ona nie jest plecata Po raz kolejny ponawiam pytanie, czy kropeczka jest za wolnym rynkiem medycznym? Że każdy idzie do lekarza do jakiego chce, płaci mu tyle ile on chce, a lekarstwa kupuje gdzie kiedy i za ile chce? Że o tym, kto jest lekarzem decyduje rynek, a nie jakaś monopolistyczna izba?
|
Cz wrz 13, 2012 12:59 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
pilaster napisał(a): kropeczka_ns napisał(a): A jak się ma do niej duszenie nieustannymi odgórnymi wzrostami cen paliw, Ceny paliw ustala rząd? Jakbyś nie wiedział, że wysokość akcyzy ustala rząd...  , a może ustalanie stawek scedowali na Kaczyńskiego  ? Tu nawet nie chodzi o to jaki jest obecnie rynek, ale o to, że akcyza jest zbyt wysoka. W Niemczech benzyna podrożała i obecnie jest na oszałamiającym poziomie 1,7 euro za litr. U nas wiadomo ile. Przy kiepskiej sile nabywczej złotówki, jaki jest sens nakładania wysokich akcyz?
|
Cz wrz 13, 2012 16:39 |
|
 |
SweetChild
|
Val napisał(a): Jakbyś nie wiedział, że wysokość akcyzy ustala rząd...  , a może ustalanie stawek scedowali na Kaczyńskiego  ? Tu nawet nie chodzi o to jaki jest obecnie rynek, ale o to, że akcyza jest zbyt wysoka. W Niemczech benzyna podrożała i obecnie jest na oszałamiającym poziomie 1,7 euro za litr. Czyli za wysokie ceny benzyny u nas odpowiada Kaczyński, a za wysokie ceny benzyny w Niemczech odpowiada Tusk? 
|
Pt wrz 14, 2012 9:22 |
|
 |
homo_homini_canis_est
zbanowany na stałe
|
Pruszków niewinny ale za to Antykomor winny, kolejny sukces rządów TuskaCytuj: Prokuratura kwitnie, szczytowe osiągnięcie grupy Tuska rozdielenie Ministra Sprawiedliwości i prokuratury daje owce. Umażanie spraw , ważnych i zasadzanie się na maluczkich i przeciwników Ukochanego Przywódcy przynosi owoce.Kafka nie to era Tuska
Po 6 latach procesu , kolejny sukces prokuratury. Pruszków niewinny. Pasmo sukcesów prokuratury trwa , że przypomnę umorzenie afery hazardowej , wycinkę 0,5 ha lasu , sprawa Amber Gold, itd. to ciągłe pasmo sukcesów. Sukcesem również zakończył się proces Roberta Frycza choć połowicznym bo prokuratura chciała więcej.Karę roku i trzech miesięcy ograniczenia wolności z obowiązkiem wykonywania 40 godzin prac społecznych miesięcznie wymierzył sąd twórcy portalu Antykomor.pl Robertowi Fryczowi, uznając go winnym znieważenia prezydenta Bronisława Komorowskiego. Wyrok jest nieprawomocny. Sprawa jest jasna , obrażać można było tylko śp. Lecha Kaczyńskiego , ale od Komorowskiego bula wara. Sąd dobrą praktyką lat stalinowskich sprawę utajnił i tyle w temacie. http://mipan.nowyekran.pl/post/74072,pr ... adow-tuskaTaką Polskę sobie wywalczyliśmy naszą krwią i potem, a także ofiarą życia naszych ojców i dziadów. Możemy sobie naprawdę pogratulować.
_________________ Jezus Chrystus jest Panem Świata i Wszechświata, jest Królem Polski, mojej ukochanej Ojczyzny. Króluj nam, Chryste !!
|
Pt wrz 14, 2012 18:24 |
|
 |
kropeczka_ns
|
no wiesz medycynę to chyba jednak musisz skończyć żeby byc lekarzem:) za likwidacją zusu- oczywiście TAK TAK TAK za dobrowolnym ubezpieczeniem wolnorynkowym TAK TAK TAK jak chcesz chodzić do znachora szamana który nie ma pojęcia o leczeniu to w sumie możesz, twoj wybór co do lekow recepta musi być, bo nie można uwolnić dostępu do wielu leków- są to poprostu trucizny, więc jest to zbyt niebezpieczne dla życia ludzi to co i komu refunduje ubzepieczalnia mnie nie powinno obchodzić, ja przepisuję lek na chorobę a refundacja to sprawa pacjjenta i jego ubezpieczenia co do prywatnej służby zdrowia- własnie się przeniosłam z państwowego szpitala z jego sajgonem, bajzlem i koszmarkiem to prywatnego NZOZ-u  pensję negocjowałam indywidualnie z zarządem. W drugim prywatnym NZozie- pracuję na kontrakcie jako podwykonawca. Służba zdrowia nie jest panstwowa, państwoe są szpitale. Praktycznie wszystkie przychodnie są prywatne. Tylko tym prywatnym jednostkom warunki dyktuje monopolista NFZ. Wystarczy że kogoś znielubi i mu obetnie kontrakt. I leżysz. Jesteś bezrobotny. Kiszka. To co zgadzamy się:)? tylko CO PO zrobiła z NFZ? NIC. Jestem bardzo bardzo ZA podatkiem liniowym. Ale była to niestety obiecanka cacanka i cisza na ten temat! A progi podatkowe które daly realne obniżenie podatku masie średnio zarabiających zmodyfikował socjalistyczny PIS. Ja nie mówię ze PO miała zły program. Tylko że oni mają swój program w d. Alus mam ci wymieniać wszystkie znane mi przykłady nierzetelnych pracowników róznych zawodów? Często pozytywnie się wypowiadasz o swojej lekarce. To miłe z twojej strony. Jasne jest że są rózni ludzie. Zrozum kochana że gdyby nie to ze wszystko dyktuje kaprys NFZ i gdyby był wolny rynek to byś sobie sama wybrala do kogo chcesz pójsc i jakby ktos był nierzetelny to by na rynku zginął. Ja bardzo często przyjmuje dłuzej i więcej osób niż mam zarejestrowanych bo często ktoś przyjdzie z czyms nagłym- ja to rozumiem i nie odmawiam. Czasem musi poczekac ale przyjęty będzie. Wczoraj mialam na 3 godziny 15 osob zapisanych, ale doszły jeszcze 4 z naglymi sprawami i siedzialam 40 minut dluzej. A rachunek wystawiam za 3 godziny, nie za wiecej. Sama wiesz ze wielu lekarzy tak robi. I to powinien dyktowac wolny rynek, nie NFZ. Ty idziesz na wizytę gdzie ci odpowiada, a twoja ubepieczalnia zwraca ci koszty do kwoty zaleznej od twojej skladki. I to byloby uczciwe. Jasne okazaloby sie ze sa nieubezpieczeni menele którzy nie maja leczenia za free.... a co do cen paliw no coż....... nie rząd? http://biznes.gazetaprawna.pl/artykuly/ ... datki.htmlhttp://www.bankier.pl/wiadomosc/Dlaczeg ... 07776.htmldo skarbu panstwa trafia polowa tego co placisz za paliwo...... to ze drogie paliwo dusi rynek chyba nikogo nie dziwi......
_________________ Ania
|
So wrz 15, 2012 8:16 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Właśnie dlatego, że doceniam fachowość i rzetelność mojej lekarki ze specjalizacją "lekarz domowy", tak usilnie zabiegałam aby pani diabetolog wydała mi jak najszybciej kartę "Informacje dla lekarza kierującego". Sytuacja z przyjmowaniem znajomych poza kolejką, oraz moją i innych pacjentów reakcją na to, zapewne przyspieszyła tą decyzję Przychodnie, moja rejonowa oraz specjalistyczna, oczywiscie są sprywatyzowane. W świętokrzyskim funkcjonuje już parę sprywatyzowanych szpitali - z tego co słyszała, opinie pacjentów są pozytywne.
|
So wrz 15, 2012 9:49 |
|
 |
homo_homini_canis_est
zbanowany na stałe
|
Tymczasem PO przepycha kolejnego gniota wyjętego z szuflady HGW po pomyślnie zakończonej prowokacji niemieckiej w polskie Święto Niepodległości w ubiegłym roku 11 listopada. Niemcy pobili Polaków w ich własne święto narodowe w ich własnej stolicy? - zabronimy manifestacji patriotycznych Polakom. Europejczycy natomiast - welcome to Poland !Taki był dla mnie wydźwięk medialnych uzgodnień między HGW i BK w trakcie walk ulicznych, 11 listopada ub. roku. Oczywiście Donald T. był wtedy przezornie schowany, prawdopodobnie w Alpach włoskich. A oto co wyszykowała nam w końcu umiłowana platforma, razem z jej wybitnym przedstawicielem, BK. Krytyczne uwagi wprost z prorządowej Rzeczypospolitej  : Cytuj: Koalicja PO - PSL stopniowo ogranicza prawa obywateli. Utrudnia demonstrowanie, dostęp do informacji, próbuje cenzurować Internet, zwiększa liczbę podsłuchów
Głosząca wolność obywatelską Platforma od 2007 r. uderza w jej podstawy. - Nie daje się tego nie zauważyć. Niestety, Polska należy do krajów, w których aktywność obywateli jest bardzo mała, a władza jeszcze stawia jej tamę - ocenia w rozmowie z „Rz” dr Arkadiusz Radwan, prezes Instytutu Allerhanda, prawnik. - Czynią to partie, które w nazwie mają „obywatelska” i „ludowe”. Ani ze społeczeństwem obywatelskim, ani z ludem ich działania nie mają nic wspólnego - dodaje.
Przykładów nie trzeba długo szukać. W piątek Sejm przyjął prezydencką ustawę nowelizującą zasady organizacji manifestacji. Zgodnie z nowymi przepisami władze będą miały prawo wydać zakaz organizacji demonstracji, jeśli w tym samym miejscu wcześniej została zgłoszona inna.
- Jak ktoś chce manifestować, to nie po to, by przekrzykiwać się z kontrmanifestacją - przekonuje poseł Ireneusz Raś, członek władz krajowych PO.
Ale działacze społeczni i związkowi przekonują, że to tylko pretekst do ograniczania podstawowej wolności obywatelskiej - prawa do publicznego wyrażania swoich poglądów.
- Jestem w stanie sobie wyobrazić, że na wieść o antyrządowej manifestacji natychmiast partyjna młodzieżówka zgłasza pikietę w tym samym miejscu, a władza pod pretekstem, że to zgłoszenie było wcześniejsze, zakazuje opozycji jej zorganizowania - wytyka Marek Lewandowski, rzecznik „Solidarności”. http://www.rp.pl/artykul/10,933618-Rzad ... lnosc.html
|
So wrz 15, 2012 11:23 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Ja tylko odnośnie służby zdrowia - otóż niepubliczne placówki zdrowia typu szpitale lub inne działają w 60% z kasy z nfz . gdyby bylo inaczej to te 60% przełożytło by się na pacjentów , których nie stac by było na leczenie w takich placówkach , nawet podnióśłbym ten prog do 70% . Cytuj: I to powinien dyktowac wolny rynek, nie NFZ. Ty idziesz na wizytę gdzie ci odpowiada, a twoja ubepieczalnia zwraca ci koszty do kwoty zaleznej od twojej skladki. I to byloby uczciwe. Jasne okazaloby sie ze sa nieubezpieczeni menele którzy nie maja leczenia za free... w takim przypadku koszt naszego ubezpieczenia musiałby wzrosnąć o jakieś 200 lub nawet 300% .Twierdzenie , że są nieubezpieczeni menele jest nadużyciem - bo nie każdy nieubezpieczony jest menelem . 
|
N wrz 16, 2012 12:45 |
|
|
|