Polska Zjednoczona Platforma Obywatelska
Autor |
Wiadomość |
Anonim (konto usunięte)
|
 Re: Polska Zjednoczona Platforma Obywatelska
SweetChild napisał(a): A skąd założenie, że kiedykolwiek tak uważałem?  SweetChild napisał(a): Co to za wolny rynek, w którym rząd zmusza do oferowania określonego produktu i zmusza do konkurowania? Najpierw uważasz, że to nie jest wolny rynek ( stworzenie 40 kas chorych i zmuszenie do konkurowania, a także oferowania koszyczka świadczeń gwarantowanych, które należą się klientowi z tytułu płacenia składek), a później już wycofujesz się z takiego twierdzenia? SweetChild napisał(a): Za podobną składkę możemy dostać z prywatnej ubezpieczalni mniej więcej tyle co obecnie z NFZ. Okazuje się, że nie jest to prawda- po sprywatyzowaniu kas chorych ceny usług spadły, a ich jakość się poprawiła. Porównanie jest przed i po 2006 roku. A co do warunków Polskich- nieprawda. Jeśli idzie o dostęp do lekarza i wykonania badań(taki zakres ubezpieczenia prywatnego) to w PL jest taniej niż przez NFZ. Zwłaszcza gdy w zakładzie pracy wykupuje się grupowy pakiet.
|
Cz wrz 20, 2012 10:23 |
|
|
|
 |
SweetChild
|
Val napisał(a): Najpierw uważasz, że to nie jest wolny rynek ( stworzenie 40 kas chorych i zmuszenie do konkurowania, a także oferowania koszyczka świadczeń gwarantowanych, które należą się klientowi z tytułu płacenia składek), a później już wycofujesz się z takiego twierdzenia?  W innym temacie wykazujesz się niezwykłą spostrzegawczością, a w tym nie dostrzegasz różnicy między "wolnym rynkiem" a "krokiem w kierunku wolnego rynku"? Jeśli znajdując się w Krakowie i wykonasz krok na północ, to będzie to krok w kierunku wybrzeża, ale przecież nie znaczy to, że jesteś nad morzem. Val napisał(a): SweetChild napisał(a): Za podobną składkę możemy dostać z prywatnej ubezpieczalni mniej więcej tyle co obecnie z NFZ. Okazuje się, że nie jest to prawda- po sprywatyzowaniu kas chorych ceny usług spadły, a ich jakość się poprawiła. Porównanie jest przed i po 2006 roku. Co z precyzją wypowiedzi u płci pięknej  Co innego "możemy dostać" a co innego "dostaniemy". I gdzie są jakieś liczby? Ile spadły ceny usług, jak wzrosła jakość usług? Jeśli zmiany były rzędu kilku procent, to takie zmiany określiłem terminem "mniej więcej". Poza tym mamy jeden przypadek Holandii, a z drugiej strony zestawienie kosztów w Kanadzie i USA, przy czym w USA funkcjonował model zdecydowanie bliższy rynkowemu niż holenderski. Więc jeśli chcesz wykazać nieprawdę w moim stwierdzeniu "możemy dostać", to potrzebny byłby mocniejszy materiał dowodowy (pobawię się w sędziego w swojej sprawie  ). Val napisał(a): A co do warunków Polskich- nieprawda. Jeśli idzie o dostęp do lekarza i wykonania badań(taki zakres ubezpieczenia prywatnego) to w PL jest taniej niż przez NFZ. Zwłaszcza gdy w zakładzie pracy wykupuje się grupowy pakiet. Co ten pakiet obejmuje? Leczenie szpitalne również? No i co innego ubezpieczać ludzi młodych i w sile wieku (jak w zakładzie pracy), a co innego przewlekle chorych i u schyłku życia. Poza tym do czego odnosi się Twoje "nieprawda"? Przecież ja nic nie pisałem o kosztach ubezpieczeń prywatnych w Polsce. Może czytaj trochę dokładniej, bo polemizujesz ze stwierdzeniami, których nigdy nie formułowałem.
|
Cz wrz 20, 2012 11:08 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Chodziło w tamtym wątku o spostrzegawczość w kulinari. Jestem świadoma tego, że wolny rynek w wersji hard jest trudny do osiągnięcia. Wobec tego, każde rozwiązanie będzie jedynie krokiem w kierunku, a nie wolnym rynkiem. Należy więc nie brać dosłownie takiego stwierdzenia Wobec tego rozwiązanie holenderskie są wolnorynkowe, ale w tym sensie, że idą w tym kierunku. Jak nasz rząd "uwolni zawody", to też to będzie rozwiązanie wolnorynkowe, w sensie, że w tym kierunku podąża. Natomiast wciąż nie wiem dlaczego uważasz, że zmuszenie do konkurencji i oferowania za określoną składkę produktu nie jest wolnorynkowe(krokiem w kierunku wolnego rynku). SweetChild napisał(a): Co ten pakiet obejmuje? Przeczytaj jeszcze raz. Zostało napisane w treści postu, który cytujesz. SweetChild napisał(a): Przecież ja nic nie pisałem o kosztach ubezpieczeń prywatnych w Polsce. Tak odebrałam posta poniżej: SweetChild napisał(a): Za podobną składkę możemy dostać z prywatnej ubezpieczalni mniej więcej tyle co obecnie z NFZ. Mam rozumieć, że to zdanie nic nie mówi o kosztach ubezpieczeń?
|
Cz wrz 20, 2012 11:21 |
|
|
|
 |
SweetChild
|
Val napisał(a): Chodziło w tamtym wątku o spostrzegawczość w kulinari. Tak czy inaczej, byłem pod wrażeniem Val napisał(a): Należy więc nie brać dosłownie takiego stwierdzenia  Wiem, że płeć piękna jest dobra w komunikacji wymagającej czytania między wierszami. Ja niestety wszystko biorę dosłownie  Val napisał(a): Natomiast wciąż nie wiem dlaczego uważasz, że zmuszenie do konkurencji i oferowania za określoną składkę produktu nie jest wolnorynkowe(krokiem w kierunku wolnego rynku). Z definicji wolnego rynku, np z Wiki: "Wolny rynek – szczególny rodzaj rynku, na którym wymiana dóbr dokonuje się w wyniku dobrowolnie zawieranych transakcji pomiędzy kupującymi, a sprzedającymi przy dobrowolnie ustalonej przez nich cenie. Na wolnym rynku kupujący i sprzedający nie podlegają żadnym ograniczeniom ani przymusowi ze strony podmiotów zewnętrznych (np. władzy publicznej), a warunki transakcji - w szczególności cena - zależą jedynie od ich obopólnej zgody. Przeciwieństwem wolnego rynku jest rynek regulowany."Ale nawet bardziej ogólnie: wolność i zmuszanie jakoś mi się kłócą. Val napisał(a): SweetChild napisał(a): Co ten pakiet obejmuje? Przeczytaj jeszcze raz. Zostało napisane w treści postu, który cytujesz. Jest, ale bardzo ogólnie. A diabeł (koszty) tkwi w szczegółach. Val napisał(a): SweetChild napisał(a): Przecież ja nic nie pisałem o kosztach ubezpieczeń prywatnych w Polsce. Tak odebrałam posta poniżej: SweetChild napisał(a): Za podobną składkę możemy dostać z prywatnej ubezpieczalni mniej więcej tyle co obecnie z NFZ. Mam rozumieć, że to zdanie nic nie mówi o kosztach ubezpieczeń? Znowu to dosłowne rozumienie  To zdanie nie mówi nic o obecnych kosztach ubezpieczeń, bo odnosi się do bliżej nieokreślonych ubezpieczeń, które w przyszłości miałyby zastąpić NFZ. Plus zestawienie z OFE, które młodszym Forumowiczom pewnie faktycznie niewiele mówi. Natomiast przed reformą systemu emerytalnego roztaczano niezwykle atrakcyjne perspektywy, które w skrócie można by ująć określeniem "wakacje pod palmami". Tymczasem rzeczywistość okazała się zdecydowanie bardziej przyziemna i emerytury z OFE nie powalają na kolana. Wiele osób czuje się w związku z tym rozczarowanych czy wręcz oszukanych. Dlatego byłbym ostrożny w rozbudzaniu wielkich oczekiwań w związku z reformą ubezpieczeń zdrowotnych. Koszty administracyjne NFZ to tylko ułamek kosztów leczenia, więc potencjalne oszczędności na tych kosztach będą raczej niezauważalne. Cała nadzieja w tym, że prywatne ubezpieczalnie potrafiłyby wymusić bardziej racjonalne zachowania, zarówno pacjentów jak i placówek medycznych.
|
Cz wrz 20, 2012 12:01 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Oprócz tego , że jak ktoś niefortunnie chciał przyrownać składki zdrowotne do oc , to istnieje jeszcze inna sprawa - ubezpieczyciel moze nie miec podpisanego kontraktu z placówką prywatna która istnieje na danym terenie i wówczas ,nalezałoby przewieżć delikwenta do placówki , która ma taki kontrakt podpisany . Delikwent przy złej woli placówki i firmy ubezpieczeniowej (a można przypuszczać , że ta zła wola może mieć miejsce ) nie przeżyje takiej podróży .Wówczas klops dla pacjenta a kasa dla ubezpieczyciela (bo koszt leczenia mógłby pożreć wszystkie składki pacjenta , a przy zgonie istnieje tylko jedna wypłata- lepiej wypłacić jedna sume niz wyplacać określone kilkukrotne sumy) 
|
Cz wrz 20, 2012 12:20 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Teraz już jasno. Dziękuję. ------------------------------------------------------------------------------------------------------------ Znalazłam Europejski Konsumencki Indeks Zdrowia 2009 w wersji polskiej. Jest również w wersji angielskiej tegoroczny index 2012, w wersji polskiej raczej nie pochwalają dotychczasowych kroków PO: Według Europejskiego Konsumenckiego Indeksu Zdrowia (EHCI – Euro Health Consumer Index), ogłoszonego dziś [maj 2012] w Parlamencie Europejskim w Brukseli, sytuacja polskiej opieki zdrowotnej nadal się pogarsza. Pierwsze miejsce w rankingu zdobyła Holandia. Polska uzyskała 577 punktów, plasując się na 27 miejscu, co oznacza spadek o jedno miejsce w porównaniu z rokiem 2009. Polska rywalizuje obecnie o miejsce z Łotwą i Węgrami. Ranking EHCI publikowany jest od 2005 roku przez instytut badawczy Health Consumer Powerhouse (HCP) z siedzibą w Szwecji.Można sobie sprawdzić wskaźniki (ponad 40) i porównać co ciekawsze  .
|
Cz wrz 20, 2012 12:41 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: Oprócz tego , że jak ktoś niefortunnie chciał przyrownać składki zdrowotne do oc No cóz nie moja wina, ze pojałeś kontekstu mojej wypowiedzi. Czym jest OC to nie musisz mnie uczyć... Mnie chodziło o zasadę, że wszyscy musza płacic, ale nie wszyscy na równi z tego korzystają...w tym jest podobieństwo. Jednak rozumiem cie i nie dziwię się....jako trup dostrzegłes tylko niefortunność 
|
Cz wrz 20, 2012 13:08 |
|
 |
SweetChild
|
Val napisał(a): Teraz już jasno. Dziękuję. Ciesze się  I dzięki za całą masę materiałów. Przy okazji, z "Europejskiego Konsumenckiego Indeksu Zdrowia 2009" na temat Holandii: Cytuj: System oparty na lekarzach pierwszego kontaktu (GP gatekeeping) „kamień węgielny holenderskiego systemu opieki zdrowotnej” (jak określił go dla HCP były holenderski Minister Zdrowia), uważany jest powszechnie za system oszczędzający koszty, oraz za system zapewniający ciągłość opieki, co jest z całą pewnością korzystne dla pacjenta. Jak widać na przykładzie odniesienia podanego w dziale 9.12.3 dotyczącego wskaźnika 3.2, nie istnieją dowody świadczące na korzyść hipotezy o redukcji kosztów. Jak widać w dziale 5.1 Holandia zwiększyła wydatki na opiekę zdrowotną do poziomu najwyższych w Europie wydatków na osobę (poza krajami, które w terminologii stosowanej na wewnętrzne potrzeby HCP określane są mianem „trzech bogatych drani”, czyli Norwegia, Szwajcaria oraz Luksemburg, które mają najwyższy w Europie PKB na osobę). Widać to na wykresie ze strony 26. W wersji angielskiej za rok 2012 tabelka jest na stronie 22, Holandia nadal jest czwarta, a koszt "per capita" wzrósł z ok. 3.900 w 2009 do ok. 4200 PPP$. W tym czasie w Polsce wzrósł on z ok. 1000 w 2009 do ok. 1300 PPP$.
|
Cz wrz 20, 2012 13:18 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: No cóz nie moja wina, ze pojałeś kontekstu mojej wypowiedzi. Czym jest OC to nie musisz mnie uczyć... Mnie chodziło o zasadę, że wszyscy musza płacic, ale nie wszyscy na równi z tego korzystają...w tym jest podobieństwo. Jednak rozumiem cie i nie dziwię się....jako trup dostrzegłes tylko niefortunność
coby już nie ciągnąc tego oc - wyrwałem jedno zdanie z tego cytatu Cytuj: Mnie chodziło o zasadę, że wszyscy musza płacic, ale nie wszyscy na równi z tego korzystają...w tym jest podobieństwo. to zdanie ...... nie mówi nic .Ale ogólnie ok.nie ma to jak dobre samopoczucie . 
|
Pt wrz 21, 2012 6:30 |
|
 |
SweetChild
|
Wpadło mi w oko ciekawe zestawienie struktury wydatków budżetu państwa: Mapa Wydatków. Kiedyś szukałem czegoś podobnego, bo na przeglądanie całej ustawy budżetowej czy sprawozdania z jej wykonania jestem zbyt leniwy  Ponieważ ostatnio zajmowaliśmy się tematem opieki zdrowotnej, proponuję przyjrzeć się wydatkom w kategorii "Zdrowie" (lewy górny róg). Wydatki sumaryczne to 67 823 mln, z czego zdecydowanie największą pozycję stanowi "Leczenie szpitalne" ( 27 552 mln). Dlatego obecne ubezpieczenia prywatne, jeśli nie obejmują leczenia szpitalnego, nie mogą być porównywane ze składką na NFZ. Dalej, "Utrzymanie NFZ" to 750 mln. Jest to więc kropla w morzu wydatków na zdrowie (ok 1,1%). Na ile te koszty byłyby niższe w przypadku prywatnych ubezpieczalni? Nawet gdyby jakimś cudem udało się im zejść do zera, to i tak statystyczny pacjent nie zauważyłby zwiększenia nakładów na leczenie rzędu 1%.
|
Pt wrz 21, 2012 8:54 |
|
 |
homo_homini_canis_est
zbanowany na stałe
|
Znany ze swej niezależności dziennikarz, pan Jerzy Jachowicz, któremu anonimowi i nigdy nie wykryci sprawcy inspirowani przez bezpiekę, groziła śmiercią i dokonała podpalenia jego mieszkania, co doprowadziło do śmierci żony pana Jachowicza, pisze tak: Cytuj: Polskie organy ścigania i wymiar sprawiedliwości w coraz większym stopniu upodobniają się do swoich odpowiedników rosyjskich. Niechlujstwo ściga się ze służalczością wobec władzy, lekceważenie ludzi w obliczu tragedii, np. śmierci ich bliskich, z pychą, że jest się ponad zwykłymi obywatelami, że się wie wszystko najlepiej i że swoje obowiązki wykonuje się wzorowo.
To już nie jest zwykły bałagan prokuratury i sądownictwa. Mamy do czynienia z jakimś trudnym do wyobrażenia chaosem. Rzeczy, które w ostatnich dniach mają miejsce, są nie do pomyślenia w normalnie funkcjonującym państwie Państwo od wielu lat rządzone przez ludzi Platformy coraz bardziej przypomina świat groteskowy, a nie normalnie rozwijającą się demokrację w centrum Europy. Najgroźniejsza jest według mnie nie wytłumaczalna uległość najwyższych władz wobec Państwa Rosyjskiego. Przez tę uległość gwałci się w Polsce podstawowe prawa ludzkie, takie jak prawo rodziny do pogrzebu najbliższej osoby, prawo do ostatniego pożegnania, prawo do formalnego, rzetelnego świadectwa zgonu osoby bliskiej, prawo do szacunku dla osób bliskich zmarłym, jako ludzi, prawo do pełnego szacunku dla zmarłych i ich rodzin procesu ekshumacji zmarłych, prawo dziennikarzy do dostępu do informacji dla swobodnego informowania społeczeństwa o faktach. Kiedyś ta władza, będzie za to wszystko oceniona. Na kłamstwie nie sposób zbudować nowoczesnego, dobrego Państwa, Państwa z niezwykle bogatą historią, Państwa dla blisko 40 milionów ludzi. Tyle mojego komentarza. Całość interesującego artykułu Jerzego Jachowicza tutaj: http://niezalezna.pl/33131-karykatura-panstwa-prawa
_________________ Jezus Chrystus jest Panem Świata i Wszechświata, jest Królem Polski, mojej ukochanej Ojczyzny. Króluj nam, Chryste !!
|
So wrz 22, 2012 11:14 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: Nie rozumiem, dlaczego rząd polski, bądź przynajmniej prokurator generalny Andrzej Seremet, nie grzmi? Dlaczego nie przekazał do tej pory stronie rosyjskiej swojego oburzenia, że można było dopuścić do takiego skandalu, jak zamiana zwłok? Owa zamiana zwłok nie została jeszcze udowodniona. Dlaczego więc prokurator generalny ma słac słowa oburzenia nie czekajac na dowody??? To byłaby kompletna głupota z jego strony. Tymbardziej, że rodzina Anny Walentynowicz wyraźnie oświadczyła: Cytuj: Tak jak wczoraj byliśmy na sto procent pewni, że ciało na stole sekcyjnym nie jest ciałem naszej Mamy i Babci, tak dzisiaj nie możemy ani potwierdzić, ani zaprzeczyć, że to ciało Anny Walentynowicz Jakże to inaczej brzmi od pierwszego oświadczenia... No ale red Jachowicz juz rzuca gromy i miesza ludziom w głowach. Cytuj: Nie dziwi więc, że milczy i teraz. Jest w stanie jedynie naprężać muskuły wobec naszych posłów i dziennikarzy. Pierwszym blokuje dostęp do miejsc ekshumacji i przepędza ich, drugich nakazuje policji zatrzymywać i karać. A wystarczyłoby gdyby owe osoby najpierw próbowały sie zapisac na liste osób obecnych przy ekshumacji. Po co jednak?....Nie można by wtedy zrobic afery z udziałem Miss Zakładów Pogrzebowych Anny Fotygi i Mistera Nekropolii Antoniego Macierewicza. Poratl niezależna.pl.....jest niezależny od rozumu, co już niejednokrotnie udowodnili.
|
So wrz 22, 2012 11:42 |
|
 |
homo_homini_canis_est
zbanowany na stałe
|
Przypominam, że Pani Anna Fotyga jest Posłanką i byłą Minister Spraw Zagranicznych, a Pan Antoni Maciarewicz Posłem i byłym Ministrem Spraw Wewnętrznych.
_________________ Jezus Chrystus jest Panem Świata i Wszechświata, jest Królem Polski, mojej ukochanej Ojczyzny. Króluj nam, Chryste !!
|
So wrz 22, 2012 11:57 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
homo_homini_canis_est napisał(a): Przypominam, że Pani Anna Fotyga jest Posłanką i byłą Minister Spraw Zagranicznych, a Pan Antoni Maciarewicz Posłem i byłym Ministrem Spraw Wewnętrznych. No niestety posłami sa nadal  ....na szczęście ministrami już nie Dla mnie to oni sa obecnie Miss i Mister Nekropolii
|
So wrz 22, 2012 12:13 |
|
 |
homo_homini_canis_est
zbanowany na stałe
|
Z takich rzeczy śmiała się cała Polska za czasów Prezydenta Aleksandra Kwaśniewskiego. Jak widać pana Ministra Sikorskiego to nic nie nauczyło. Taka jest naga prawda o tym działaczu Platformy. Cytuj: Kiedyś był problem ze studiami Aleksandra Kwaśniewskiego. Teraz bohaterem podobnej historii jest Radosław Sikorski, który chwali się dyplomami Oxfordu – Bachelor i Master of Arts. Ale ten drugi tytuł to honorowy dyplom, który można… kupić za dziesięć funtów – donosi TVP Info.
Na większości uniwersytetów w Anglii tytuł Master of Arts odpowiada polskiemu magistrowi. Oxford ma jednak inne zasady – tam tytuł ten to tylko dyplom pamiątkowy, który studenci mogą kupić za dziesięć funtów – pisze portal TVP Info, który skontaktował się z uczelnią.
- Otrzymanie dyplomu Master of Arts nie jest równoważne z ukończeniem studiów wyższego stopnia – wyjaśnia rzeczniczka Uniwersytetu Oksfordzkiego Clare Woodcock. – Każdy posiadacz dyplomu Bachelor od Arts może wystąpić o Master of Arts w siedem lat po immatrykulacji. Za wydanie dyplomu uczelnia pobiera niewielką opłatę w wysokości 10 funtów. Master of Arts jest elementem dziedzictwa uczelni i nawiązuje do czasów, gdy studia trwały właśnie siedem lat.
Z Sikorskiego kpią politycy opozycji. Według posła SLD Tadeusza Iwińskiego trochę przypomina to sprawę Aleksandra Kwaśniewskiego, który podawał, że ma wyższe wykształcenie, a w rzeczywistości nie ukończył studiów.
- Wychodzi na to, że z jego wykształceniem jest podobnie jak z polityką zagraniczną: wszystko na pokaz – krótko podsumowuje Zbigniew Girzyński.
Autor: gb, | Źródło: TVP Info http://www.bibula.com/?p=61062
|
So wrz 22, 2012 14:03 |
|
|
|