Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Śr paź 15, 2025 12:21

Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 309 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18 ... 21  Następna strona
 prezerwatywy 
Autor Wiadomość

A czy mógłbyś mi wyraźnie podkreślić w tym fragmencie słowa "komora gazowa" ? Bo wiesz, ja mam swoje latka i wzrok trochę słaby... Jakbyś tak mógł pogrubić konkretnie te słowa w fragmencie Pisma, do którego się odnosisz...

Proszę, nie kompromituj się ....

Śr cze 01, 2005 7:29

DDV napisał(a):
Doliczcie teraz siedem dni od chwili zakończenia miesiączki ...
Jaki to czas ?
Motek ci już odpowiedział. Za to ty podobnie jak I Agniulka nawet nie spróbowałeś odpowiedzieć na postawioną kwestię:
Enson napisał(a):
zarówno przypadek rozlania nasienia jak i krwawienie miesięczne powoduj a nieczystość - stąd wynika że jeśli rozlanie nasienia to grzech - to grzechem równiez jest kobiecy okres a to już bzdura. Co więcej - menstruacja jest nawet większym grzechem gdyż powodujenieczystość na 7 dni, podczas gdy rozlanie nasiena tylko do wieczora. Potęp więc kobiety za to że krwawią. A jeśli tego nie zrobisz nie potępiaj i mężczyzn rozlewających nasienie. Inaczej wypadnie cie nazwać hipokrytą.

Enson napisał(a):
Bóg rzecze - rozmnażajcie się - ale nigdzie nie mówi czego nie wolno robić wtej dziedzinie - nalezy więc przyjąc że para która się rozmnaża albo ma taki zamiar wypełnia lub ma zamiar wypełnić Bożą wolę tak więc nie grzesz. Równie dobrze możesz stwierdzić że złem są samoloty (bo ludzie nie byli stworzeni do latania).
rozmawiając z wami wciąz utwierdzam sie w przekonaniu że mam rację...ciency z was adwokaci Kościoła :diabel:

Cytuj:
Rónież osoby cierpiące na upław nasienia traktują szczególnie - Prawo równiało z osobami dotykających trędowatych i nieboszczyków ...
...i kobietą w trakcie menstruacji :D
Cytuj:
Nie ma mowy o jakimkolwiek sztucznym ubezpłodnieniu aktu małżeńskiego ...
o lataniu też nie ma mowy.

Śr cze 01, 2005 9:28

Enson Flame napisał(a):

no własnie, a czy wtedy byłoby coś złego w antykoncepcji, stosunkach przedmałżeńskich itd. ? Gdyby Bóg nie istniał? Tego sie nie da sprawdzić, ale powiedz tylko - czy zakładając że Boga nie ma - jest w tym coś złego?

Samo zdanie "Boga nie ma" jest logicznie sprzeczne ale to nie ten dział więc dam ci się podpuścić

Zakładając przez moment że Boga nie ma... To nie ma czegoś takiego jak sakrament małżeństwa więc kwestia stosunków przedmałzeńskich nie istnieje. Co innego ze zdradą, bo nawet bez małzeństwa istnieją pary monogamiczne.
Natomiast wszystkie pozostałe praktyki będące oddzieleniem w przebiegu aktu funkcji prokreacyjnej od pozostałych (od antykoncepcji przez masturbację po homoseksualizm) nadal są złe.

z powyzszego cytatu wynika że dla Agniulki antykoncepcja i inne takie są złe niejako z definicji, niezaleznie od Boga, za to ciagle stara sie podpierać swoje twierdzenia Słowem Bozym. Spójrzcie tylko na powyższy cytat. Jak widać to wcal nie wynika z Bożego prawa tylko z własnych przekonań Agniulki. [/quote]

Śr cze 01, 2005 9:43
dopóki się nie podda oczyszczeniu. Tak samo będzie z tym, który się dotknął kogoś nieczystego z powodu umarłego albo tego, z którego wypłynęło nasienie;"

oraz:

Cytuj:
Rónież osoby cierpiące na upław nasienia traktują szczególnie - Prawo równiało z osobami dotykających trędowatych i nieboszczyków ...

Tak. ddv163 ma rację. To spory problem. Większość młodych chłopców jest nieczystych z powodu polucji. Są oni tak samo parszywi jak Ci, którzy dotykają trędowatych i nieboszczyków.

Dlatego jedne z obrzydliwszych osób na świecie to:

1. młodzi chłopcy,
2. pracownicy zakładów pogrzebowych oraz prosektoriów,
3. lekarze i pracownicy leptozoriów (np. bł. Ojciec Beyzym).

Powinni się codziennie rytualnie oczyszczać a następnego dnia znów są nieczyści!!!!! FE !

Śr cze 01, 2005 9:51

z powyzszego cytatu wynika że dla Agniulki antykoncepcja i inne takie są złe niejako z definicji, niezaleznie od Boga, za to ciagle stara sie podpierać swoje twierdzenia Słowem Bozym. Spójrzcie tylko na powyższy cytat. Jak widać to wcal nie wynika z Bożego prawa tylko z własnych przekonań Agniulki.

Ja jednak staram sie zrozumieć Agniulkę. Myślę, że jej sposób wnioskowania jest prosty, co nie znaczy, że prawidłowy.
Mianowicie Agniulka wierzy, że:
1. KRK podaje tylko i wyłącznie Prawdę Bożą
2. Jeśli KRK podaje tylko Prawdę Bożą, to nie może sie mylić
wniosek - KRK jest nieomylny i nie potrzeba już tego uzasadniać

Niestety Agniulka nie zna chyba historii KRK, która dowodzi, że KRK błądził wiele razy, do czego się nawet nie tak dawno przyznał jeden z jego przywódców.

Śr cze 01, 2005 10:23

Niestety Agniulka nie zna chyba historii KRK, która dowodzi, że KRK błądził wiele razy, do czego się nawet nie tak dawno przyznał jeden z jego przywódców.

1. Nad historią KK spędziłam parę semestrów więc o moją wiedzę w tej dziedzinie się nie martw
2. Ty natomiast najwyraźniej nie znasz znaczenia pojęcia nieomylności jak i faktu, że w dziedzinie nauczania Kościół NICZEGO NIE ODWOŁAŁ i ZA NIC NIE PRZEPRASZAŁ i W NICZYM SIĘ NIE MYLIŁ, kiedy nauczał oficjalnie w sprawach doktrynalnych i moralnych
3. Nieomylność w zakresie nauczania pochodzi od Chrystusa i cokolwiek by ktokolwiek z ludzi Kościoła uczynił, Jego Słowo jest Prawdą, bo Bóg nie jest kłamcą.

Śr cze 01, 2005 14:32

oczywiście, niestety nie dla mnie. Kościól przywłaszczył sobie prawo do nazywania się nieomylnym i teraz może głosic co tylko chce nawet jeśli nie ma to zadnego pokrycia w Słowie Bożym. Ja głoszę co innego, ale nie nazywam się nieomylnym - za to szukam powodów dlaczego ma być tak a nie inaczej. Uzasadnianie czegokolwiek czyjąś nieomylnością jest bardzo słabym i nieprzekonywujcym uzasadnieniem dla kogoś kto nie wierzy w nieomylnośc ludzi - nieważne że oni sami sobie taką przyznają.
A Jezus chyba nigdzie nie powiedział że to Rzym będzie stolicą jego Kościoła.

Śr cze 01, 2005 16:09

Wystarczy że mówił o Piotrze.

Śr cze 01, 2005 16:30

nieważen, następcami Piotra byli niejednokrotnie ludzie nie zasługujący których w żadens posób nieomylnymi nazwać nie mozna. Kościół jednak będzie bronił swojej nieomylnoci byle tylko wierni musieli go słuchać. Nie mam zamiaru podporządkowywać swoich poglądów pod to co głosi jakakolwiek autorytarna organizacja. Zwlaszcza jeśli opiera swoje decyzje na wymysłach nie mająych podparcia w Słowie Bozym :P
Stwierdzając własną nieomylnośc Kościól nie zdobędzie sobie posłuchu zarówno mojego jak i wszystkich którzy myślą podobnie do mnie. Potrzebne mi wyjaśnienie - a jesli jest ono tak pokrętne jak to które daje KK to niestety nie przedstawia żadnej wartości.

A jeżeli ktoś chce mi udowadniać cokolwiek posługując sie tylko argumentem nieomylności Kościoła to niech sobie lepiej daruje bo szkoda jego czasu.

Śr cze 01, 2005 16:45

A jeżeli ktoś chce mi udowadniać cokolwiek posługując sie tylko argumentem nieomylności Kościoła to niech sobie lepiej daruje bo szkoda jego czasu.

Jak już mówiłam, tobie nie zamierzam niczego udowadniać.
Ale są tu także ludzie którzy poważnie traktują wszystko co Jezus powiedział i uważają za zobowiązujące Jego Słowa a nie tylko to co im pasi.

Śr cze 01, 2005 17:05

OK, a teraz policz te same siedem dni od wypłynięcia ropyz wrzodu, albo od porodu (identycznie sformuołwany przepis w prawie) - jakie dni sie zaczynają siedem dni po pęknięciu wrzoda?

też płodne?

Nie wiedziałem, ze wypływanie ropy z wrzodu ma coś wspólnego z płodnością :o
Wydawało mi się, ze to czas na leczenie ...
motek napisał(a):
Cytuj:
- rytualne nakazy również dają szczególny nakaz poszanowania nasienia

a także ropy z wrzoda, krwi z miesiączki, grzyba na murze, pleśni na kocu i paru innych potencjalnych nośników zarazków

Cytuj:
i współżycia w czasie płodnym ...

gdzie?

wskaż mi zdanie z impratywem w rodzaju: "będziesz współzył"
Cytuj:
"Po czym Bóg im błogosławił, mówiąc do nich: Bądźcie płodni i rozmnażajcie się, abyście zaludnili ziemię i uczynili ją sobie poddaną; abyście panowali nad rybami morskimi, nad ptactwem powietrznym i nad wszystkimi zwierzętami pełzającymi po ziemi."

Rdz 1: 28
motek napisał(a):
nie ma żadnego nakazu, tylko prawo do współzycia,(...)

:o :o :o :o :o :o
A znasz Pismo na tyle, by wiedzieć, jaki był stosunek do płodności u Żydów :co: ??

Kolejna sprawa:
Wyjaśnijmy wprost - nakazy nieczystości rytualnej zostały zniesione przez Chrystusa.
Nie został natomiast zniesiony przez Niego nakaz płodności ...

Śr cze 01, 2005 18:31

Kolejna sprawa:
Wyjaśnijmy wprost - nakazy nieczystości rytualnej zostały zniesione przez Chrystusa.
Nie został natomiast zniesiony przez Niego nakaz płodności ...

jeśli zostały zniesione nie masz już żadnych dowodów na to że jest to jakikolwiek grzech - czy wg ciebie grzechem jest wszytsko czego Bóg nie nakazuje? W takim razie powtarzam: uzywanie samolotó jest też grzechem. A ty nie udzielasz żadnych odpowiedzi na takie argumenty - nie masz podstaw by zabronic czegoś czego nie zabronił Chrystus więc daruj sobie lepiej.

antykoncepcja nie wyklucza płodności - tak więc całe bredzenie Kościoła o tym że jest zła jest więc pozbawione sensu.

Śr cze 01, 2005 23:56

Cytuj:

GDZIE??????? CYTAT??????????????

Cz cze 02, 2005 6:39

1. Nad historią KK spędziłam parę semestrów więc o moją wiedzę w tej dziedzinie się nie martw

jeśli studiowałaś ją ze swym apriorycznym założeniem, że KK nigdy nie popełnia błędów, to czyni Twoje studia tego tematu bezwartościowymi, gdyż Twoja wiedza jest jedynie śmietniskiem faktów (w dodatku starannie dobranych), a nie skarbnicą wniosków z doświadczeń przodków.

Cytuj:
2. Ty natomiast najwyraźniej nie znasz znaczenia pojęcia nieomylności jak i faktu, że w dziedzinie nauczania Kościół NICZEGO NIE ODWOŁAŁ i ZA NIC NIE PRZEPRASZAŁ i W NICZYM SIĘ NIE MYLIŁ, kiedy nauczał oficjalnie w sprawach doktrynalnych i moralnych

odwołał, tylko że oficjalnie twierdzi sie, że jest to tylko reinterpretacja dawnych nieomylnych stwierdzeń

najbardziej ewidentny przykład, to kwestia zbawienia poza KRz-K. Przed SVII było ono w zasadzie niemozliwe. Papiez Bonifacy VII wydał bullę w której pisze jednoznacznie, że nie może byc zbawiony nikt, kto nie uznaje zwierzchności biskupa Rzymu.
Współcześnie Kościół juz od tego odstąpił i to bardzo mocno, twierdzi bowiem, że zbawieni moga być niechrześcijanie, a nawet niewierzący.

zatem Twoja znajomośc historii Kościoła jest bardzo słaba - w przeciwnym razie wiedziałabyś, że zdarzały sie nie tylko dowołania poglądów, ale nawet bywało, że papieże bywali potępiani za poglądy i obkłądani klątwą.

Wystawiłaś najgorsze możliwe świadectwo uczelni, na której uczyli Cie historii Kościoła

Agniulka napisał(a):
Enson Flame napisał(a):

Cała katolicka egzegeza - wystarczy jakaśdrobna wzmianka - resztę dopowiemy sobie sami wedle potrzeby.

Katolicka egzegeza sprowadza sie do zasady: tekst to pretekst.

Podobnie jest z pretekstem w postaci Onana.

Cz cze 02, 2005 8:22

Nie, motek, to ty wystawiasz kiepskie świadectwo swojej polonistce, jak w tym wieku nie rozumiesz pojęcia "nauczanie ex cathedra"

Cz cze 02, 2005 8:25
Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.   [ Posty: 309 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18 ... 21  Następna strona