Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest N sie 10, 2025 16:47

Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 2481 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 159, 160, 161, 162, 163, 164, 165, 166  Następna strona
 Polska Zjednoczona Platforma Obywatelska 
Autor Wiadomość

Post Re: Polska Zjednoczona Platforma Obywatelska
Val->
Cytuj:
Bo PO jest mdła i strachliwa, niczym struś, więc stosują półśrodki. Nie klękają przed duchownymi, oni padają plackiem przed nimi.

No tak właśnie z nimi jest.
Oni tak kombinują, żeby nic konkretnego nie zrobić, a tylko czyjeś pomysły kradną i przedstawiają jako własne :|

...to be who I am

So sty 26, 2013 13:42
Val napisał(a):
Ja widzę PR: mają poważanie dla duchownych jak na wsi, ale widząc zagrożenie w postaci Ruchu Palikota, obrali strategię kreowania się na antyklerykałów.
Jak Palikot chce likwidacji FK, to panowie z PO szybciutko go ubiegają, jak Palikot chce związków partnerskich, to PO szybciutko tworzy swój projekt.
Czują zagrożenie i śledzą Palikota. I jest to dobry krok, gdyż obserwują jak sobie Palikot radzi i jeśli widzą, że pewne pomysły mają aprobatę, to je kopiują.

Natomiast Rydzyk jest propisowski, więc niewiele straciliby poparcia na zdecydowanych ruchach.

Andy72 masz zwykle 7-9 partii do wyboru. Nie musisz wybierać pomiędzy liderami. Pobieżne sprawdzenie innych ofert dałoby Ci większą szansę, że trafisz na taką, której oferta jest zbliżona do Twoich przekonań.
Ja tam zawsze głosuję na ultraliberałów i mam ten luksus, że mogę narzekać na wszystkich posłów w sejmie, bo na tych, co ja głosuję, do sejmu póki co, się nie dostali.

I nie dostaną się.
Czy głosowanie na Gowina (choć nie wierzę, ze odejdzie z PO), czy na mniejsze partie i tak nic nie zmieni, bo panowie skutecznie zabetonowali scenę polityczna dotacjami z budżetu.
Palikot nie zagraża PO, będzie balansował w granicach 5-9%.
PO czyni wiele pozornych ruchów w celu zagospodarowania elektoratu, który nie chodzi na wybory. A to ponad 50% uprawnionych.
Śmieszą te niby tarcia miedzy Tuskiem a Gowinem, panowie różnią się i będą się różnić, ale w ramach jednej partii.
"Obywatelska" więc z samej tej deklaracji, ze skupia obywateli o różnych poglądach, jak paleta barw.
I to ich przewaga nad opozycją gromadzącą ludzi i konkretnie, czasem radykalnie określonych poglądach/przekonaniach.

So sty 26, 2013 13:51
Val napisał(a):
Ja widzę PR: mają poważanie dla duchownych jak na wsi, ale widząc zagrożenie w postaci Ruchu Palikota, obrali strategię kreowania się na antyklerykałów.
Jak Palikot chce likwidacji FK, to panowie z PO szybciutko go ubiegają, jak Palikot chce związków partnerskich, to PO szybciutko tworzy swój projekt.
Czują zagrożenie i śledzą Palikota. I jest to dobry krok, gdyż obserwują jak sobie Palikot radzi i jeśli widzą, że pewne pomysły mają aprobatę, to je kopiują.

Przy założeniu, że PO byłaby nieskompromitowana. To już jednak przeszłość. W tej chwili zostaną najbardziej wytrwali i wierni wyborcy. Pozostali nabrali się raz, drugi, trzeci. Kolejny raz większość z nich nie popełni tego samego błędu. Masz rację PO obserwuje RP. Co z tej obserwacji wyszło w przypadku związków partnerskich to wiemy ;) Wyborcy PO nie takiej skuteczności realizacji ich woli oczekują.

Val napisał(a):
Natomiast Rydzyk jest propisowski, więc niewiele straciliby poparcia na zdecydowanych ruchach.

Rydzyk to nieszkodliwy błazen na wymarciu, który przepadnie w momencie jak babcie moherowe pójdą do grobu. Brutalne, ale prawdziwe.

So sty 26, 2013 14:48

Panna_Funia napisał(a):
Oni tak kombinują, żeby nic konkretnego nie zrobić, (...)

Może to ich największa zaleta - rząd i parlament im więcej robią, tym bardziej szkodzą :twisted: PO szkodzi niewiele i dzięki temu polska gospodarka radzi sobie nieźle na tle Europy.

So sty 26, 2013 20:56
Cytuj:
1. Ponad 10 milionów Polaków zagrożonych jest ubóstwem i wykluczeniem społecznym. Oznacza to, że blisko 30 proc. obywateli naszego kraju cierpi biedę i nie widzi dla siebie szansy na wyjście z tej trudnej sytuacji.
2. Bezrobocie gwałtownie rośnie i wygląda na to, że będzie coraz gorzej. Na koniec 2012 roku bez pracy było 2,13 mln ludzi. W ciągu jednego miesiąca zatrudnienie straciło ok. 80 tysięcy osób.
3. Ponad 2 miliony Polaków wyjechało za chlebem. Aż milion z nich osiadło za granicą na stałe. Podczas, gdy w Wielkiej Brytanii Polki wyprzedzają wszystkie inne grupy imigrantów pod względem liczby rodzonych dzieci, w Polsce wskaźnik dzietności wynosi zaledwie 1,3, co wg raportu ONZ, plasuje nas na 207 miejscu. Tylko w pięciu państwach świata rodzi się proporcjonalnie mniej dzieci niż w Polsce.
4. Prorodzinne obietnice premiera kolejny raz okazują się czczą gadaniną. Matki pierwszego kwartału nie zostaną objęte prawem do wydłużonego urlopu macierzyńskiego. Becikowe w wysokości 1000 złotych przysługuje jedynie rodzinom o miesięcznych dochodach poniżej 1922 zł netto na osobę. Tymczasem na biednej Ukrainie jest ono wyższe od naszego aż 12 razy! Za urodzenie pierwszego dziecka Ukrainka otrzyma w tym roku równowartość 12 tys. zł. Za urodzenie drugiego - 24 tys. zł, a za urodzenie trzeciego - 47 tys. zł.
5. Produkcja przemysłowa spadła najmocniej od czterech lat. Oznacza to, że producenci nie mają komu sprzedawać swoich produktów, co musi skutkować zwolnieniami pracowników. Zdaniem ekspertów doprowadzi to do gwałtownego wzrostu bezrobocia, które może osiągnąć nawet 15-18 procent.
6. Jeszcze gorzej wygląda produkcja budowlana, która spadła o blisko 25 proc. w stosunku do grudnia 2011 r. i o prawie 12 proc. w porównaniu z listopadem ub.r. Liczba rozpoczętych budów mieszkań w grudniu 2012 r. spadła aż o 39,7 proc. rok do roku.
7. Polskę dotknęła rekordowa liczba likwidacji i upadłości. W ubiegłym roku zbankrutowało prawie 900 przedsiębiorstw. To najgorszy wynik od ośmiu lat.
8. Przeszacowane inwestycje podjęte przed Euro 2012, znajdujące się aktualnie pod lupą prokuratury, generują ciągłe straty. Najdroższy stadion świata, na który Polska wydała miliard złotych, zapewniając że inwestycja przyniesie wieloletnie zyski, zamiast zarabiać, pochłania krocie. Prezes spółki Pl.2012+ ogłosił, że tylko w 2013 roku przyniesie on 21 mln straty.
9. Resztki polskiego majątku wyprzedawane są przez rząd w histerycznym pośpiechu. Prywatyzowane są za bezcen cenione na międzynarodowym rynku firmy, które przez długie lata mogłyby przynosić zyski. W ostatnim czasie sprzedano m.in. spółkę Warmia, która szyje ekskluzywną odzież dla takich firm, jak Hugo Boss i Bugatti oraz ponad 200 krajowych odbiorców. Warmia trafiła w ręce Waleriana Pichnowskiego, który w ostatnich latach kupił i zlikwidował już 4 polskie zakłady odzieżowe, zwalniając tysiąc osób.
10. Długi samorządów osiągnęły 80 mld złotych. Zmuszone były wprowadzić cięcia budżetowe, odbijające się boleśnie na mieszkańcach, wprowadzić szereg podwyżek, dokonać prywatyzacji wielu placówek medycznych i zlikwidować ponad 1000 szkół.
11. Dług publiczny może pod koniec roku osiągnąć poziom biliona złotych. Niektórzy eksperci twierdzą nawet, że granicę przekroczyliśmy pod koniec ubiegłego roku. Rzeczywistej kwoty długu nie zna prawdopodobnie sam minister Rostowski. Wynika to m.in. z faktu, że samorządy, chcąc ratować się w kryzysowej sytuacji zaciągają dodatkowe kredyty za pośrednictwem podległych im spółek.
12. Tusk z Rostowskim, nie bacząc na sytuację ekonomiczną UE, prą na oślep do wepchnięcia Polski w szpony eurostrefy. Do opinii społecznej nie przebija się jednak informacja, że po wejściu do strefy euro Europejski Bank Centralny przejmie w "utrzymanie i zarządzanie" wszystkie rezerwy polskiego NBP. Gra toczy się więc o grube miliardy euro.

N sty 27, 2013 13:13

Psy szczekają, karawana idzie dalej. Od lat przerabiamy ten schemat.

N sty 27, 2013 14:34
http://www.tvn24.pl/sondaz-75-proc-pola ... 859,s.html
Aż strach pomyśleć jakie wyniki będą w badaniach zrobionych po głosowaniu nad związkami :-D :-D

Pn sty 28, 2013 16:26

Mike29 napisał(a):
http://www.tvn24.pl/sondaz-75-proc-pola ... 859,s.html
Aż strach pomyśleć jakie wyniki będą w badaniach zrobionych po głosowaniu nad związkami

Przecież ten artykuł jest dzisiejszy - czyli już po głosowaniu nad związkami.

Odrzucenie tych projektów liczy się niewątpliwie na plus, niemniej na ogółną ocenę prac Sejmu raczej nie wpływa, bo jest to sprawa bardzo mało istotna.

Ostatnio edytowano Pn sty 28, 2013 17:21 przez Witold, łącznie edytowano 1 raz

Pn sty 28, 2013 17:17
Mike29 napisał(a):
http://www.tvn24.pl/sondaz-75-proc-polakow-zle-ocenia-rzad,302859,s.html
Aż strach pomyśleć jakie wyniki będą w badaniach zrobionych po głosowaniu nad związkami :-D :-D
Takie same.

Pn sty 28, 2013 17:21
Witold napisał(a):
Przecież ten artykuł jest dzisiejszy - czyli już po głosowaniu nad związkami.

zefciu napisał(a):
Takie same.

Z artykułu:
"Sondaż Zespołu Badań Społecznych OBOP w TNS Polska przeprowadzono w dniach 11-14 stycznia na ogólnopolskiej reprezentatywnej próbie 1000 mieszkańców Polski w wieku 15 i więcej lat."

Tymczasem glosowanie było 3 dni temu :-)

Witold napisał(a):
Odrzucenie tych projektów liczy się niewątpliwie na plus, niemniej na ogółną ocenę prac Sejmu raczej nie wpływa, bo jest to sprawa bardzo mało istotna.

Nie dla wyborców platformy Witoldzie. Im więcej rozczarowanych PO tym lepiej dla ludzi światłych, bo oni nie zwrócą się ani w stronę PISSU, ani SP, ani PSL, tylko RP/SLD, a to dobrze wróży na konsekwencje przyszłych wyborów :)

Pn sty 28, 2013 23:28

Mike29 napisał(a):
Nie dla wyborców platformy Witoldzie. Im więcej rozczarowanych PO tym lepiej dla ludzi światłych, bo oni nie zwrócą się ani w stronę PISSU, ani SP, ani PSL, tylko RP/SLD, a to dobrze wróży na konsekwencje przyszłych wyborów :)

Pożyjemy, zobaczymy ;) Kto z Forum głosował na PO? Nie kojarzę, czy oprócz mnie ktoś jeszcze otwarcie to deklarował, ale wśród tych których podejrzewam o "zdradę Ojczyzny", nie widzę potencjału dla RP/SLD :twisted:

Wt sty 29, 2013 1:16
SweetChild napisał(a):
Mike29 napisał(a):

Niewielu seks uderzył totalnie na mózg, więc RP i SLD nie przekroczą wspólnie 15%.

Wt sty 29, 2013 8:44
SweetChild napisał(a):
Pożyjemy, zobaczymy ;) Kto z Forum głosował na PO? Nie kojarzę, czy oprócz mnie ktoś jeszcze otwarcie to deklarował, ale wśród tych których podejrzewam o "zdradę Ojczyzny", nie widzę potencjału dla RP/SLD :twisted:

Oj, nie bądź takim bohaterem. Największy entuzjasta PO @pilaster się nie przyznał? ;)
Wybory 2011 na forum

Mike29 napisał(a):

Dziwną masz mentalność. Wzorem komunistów dzielisz ludzi na "światłych" i ciemną masę. Dla nich też ludzie mądrzy to Ci, którzy popierają tylko i wyłącznie ich ideologię...nie idź tą drogą :|

Związki partnerskie to nie jest aż tak ważna sprawa dla społeczeństwa jak emerytury czy podatki. Wybory dopiero za przeszło 2 lata. Do tego czasu wiele się wydarzy, a ludzie mają zmienne nastroje niczym przedszkolaki i dziś są obrażeni, a jutro już lubią :D

Mike29 napisał(a):
Z artykułu:
"Sondaż Zespołu Badań Społecznych OBOP w TNS Polska przeprowadzono w dniach 11-14 stycznia na ogólnopolskiej reprezentatywnej próbie 1000 mieszkańców Polski w wieku 15 i więcej lat."
Tymczasem glosowanie było 3 dni temu :-)

Oczywiście zgodnie z logiką @Mike29 badanie nie jest reprezentacyjne, gdyż cóż to jest jakieś 1000 osób w skali całego kraju?
Ponadto przy okazji niemal każdych badań ocena pracy rządu jest zła. Jakoś ta ocena nigdy nie przekłada się na wyniki wyborów.

Tak w ogóle- według badań OBOP ponad 90% obywateli deklaruje się jako katolicy. Zapewne jest to równie wiarygodne badanie dla Ciebie, jak to którym się podpierasz :clever:

Wt sty 29, 2013 9:30
Cytuj:
Oj, nie bądź takim bohaterem. Największy entuzjasta PO @pilaster się nie przyznał? ;)
Wybory 2011 na forum

Bo jeszcze zapewne nie zajrzał dziś na forum
Ja głosowałam na PO w 2005/2007/2011r i deklarowałam to otwarcie :)
Jak na razie też nie widzę na polskiej scenie politycznej nikogo innego na którego oddałabym swój głos.
Może za dwa lat - choć przy aktualnym finansowaniu partii, jestem sceptyczna.

Wt sty 29, 2013 11:14
SweetChild napisał(a):

No właśnie pożyjemy zobaczymy. Wg. mnie na dzień dzisiejszy można debatować ilu wyborców straciło PO, jednak fakt utraty jest raczej niepodważalny.

Val napisał(a):
Dziwną masz mentalność. Wzorem komunistów dzielisz ludzi na "światłych" i ciemną masę. Dla nich też ludzie mądrzy to Ci, którzy popierają tylko i wyłącznie ich ideologię...nie idź tą drogą :|

Dla mnie człowiek światły to człowiek m.in nie stawiający się ponad nauką i rozumiejący różnorodność ludzi oraz ich potrzeby. Kraje zachodniej Europy są przed nami nie tylko gospodarczo, ale również kulturowo, ponieważ własnie są bardziej światli. Być może rozumiesz pod tym pojęcie coś innego niż ja, ale to już nie jest mój problem :-)

Val napisał(a):
Związki partnerskie to nie jest aż tak ważna sprawa dla społeczeństwa jak emerytury czy podatki. Wybory dopiero za przeszło 2 lata. Do tego czasu wiele się wydarzy, a ludzie mają zmienne nastroje niczym przedszkolaki i dziś są obrażeni, a jutro już lubią :D

Myślę, że jest ważna dla co najmniej kilku milionów obywateli, jak również ich rodzin i sympatyków. To wystarczająco liczna grupa, by sprawa była ważna, by sprawa była ważna również dla Państwa, dla Sejmu. Rozumiem jednak intencje zmiecienia jej pod dywan gospodarką i podatkami ;)

Val napisał(a):
Oczywiście zgodnie z logiką @Mike29 badanie nie jest reprezentacyjne, gdyż cóż to jest jakieś 1000 osób w skali całego kraju?
Ponadto przy okazji niemal każdych badań ocena pracy rządu jest zła. Jakoś ta ocena nigdy nie przekłada się na wyniki wyborów.

Kolejny popis manipulantki Val. Tym razem próba wciśnięcia mi przełożenia krytyki innej sprawy, jednak 1 badania, 1 miasta, 1 zawężonej grupy środowiskowej na rzekomo równorzędną krytyce ośrodka badań zajmującego się statystyką ogólnopolską. W dodatku krytyce, której nie wypowiedziałem. Sprostowałem jedynie, że marny sondaż poparcia PO to był sondaż dokonany na 2tyg przed związkowym cyrkiem w sejmie i zasugerowałem, że dzisiaj to poparcie byłoby prawdopodobnie jeszcze gorsze, ponieważ znaczna część (jeśli nie większość) wyborców PO związki partnerskie popiera.

Val napisał(a):
Tak w ogóle- według badań OBOP ponad 90% obywateli deklaruje się jako katolicy. Zapewne jest to równie wiarygodne badanie dla Ciebie, jak to którym się podpierasz :clever:

Oczywiście, że tak. Deklaracja bycia katolikiem ma się jednak nijak do bycia prawdziwym katolikiem :-) Statystycznie ja również jestem katolikiem, bo nie dokonałem apostazji. Takie to właśnie 90% ;)

Alus napisał(a):
Ja głosowałam na PO w 2005/2007/2011r i deklarowałam to otwarcie :)
Jak na razie też nie widzę na polskiej scenie politycznej nikogo innego na którego oddałabym swój głos.
Może za dwa lat - choć przy aktualnym finansowaniu partii, jestem sceptyczna.

Oczywiście nie wszyscy wyborcy PO zdradzą partię. Ty nie oddasz na nikogo innego, bo masz określony światopogląd i kierujesz się głównie gospodarką, z której zresztą PO się słabiutko wywiązało. RP gospodarczo jest bardzo podobna do PO, tyle tylko, że budzi nadzieje dokonania czegoś więcej niż nijakie i prawie nic nie robiące PO, a dodatkowo to większa gwarancja realizacji celów obyczajowych. Innymi slowy PO już pokazała, że zawiodła, a RP popisanie się swoimi umiejętnościami ma dopiero przed sobą i to jest szansa na zdobycia zaufania wśród rozczarowanych wyborców PO :-) PO w tej chwili jest popierana przez ludzi, którym podoba się gospodarczo i ideowo tak jak jest obecnie, czyli pielęgnujących bylejakość i nijakość dokładnie to czym obecnie stała się ta partia.

Ostatnio edytowano Wt sty 29, 2013 14:54 przez Anonim (konto usunięte), łącznie edytowano 1 raz

Wt sty 29, 2013 14:29
Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.   [ Posty: 2481 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 159, 160, 161, 162, 163, 164, 165, 166  Następna strona