Autor |
Wiadomość |
rafal3006
|
 Re: Nowa teoria implikacji
zefciu napisał(a): Cytuj: Obalisz cokolwiek z tego wykładu tzn. pokażesz wewnętrzną sprzeczność NTZ, natychmiast kasuję AK. Umówmy się tak. Jeśli jeszcze raz napiszesz to kretyńskie "jeśli X, to kasuję AK", to ostatecznie sobie daruję męczenie się dyskusjami z Tobą. ...ale dlaczego zaraz męczenie? Przecież post wstępny na temat Nowej Teorii Zbiorów jest doskonale rozumiany przez normalnych ludzi, bo to jest matematyka humanistów i 5-cio latków. Tu nie ma się co męczyć, moim zdaniem NTZ to matematyczna uczta - zero jakichkolwiek męczarni w przeciwieństwie do tego. Przychodzi Zefciu do przedszkola i mówi: Jeśli Kubuś Puchatek jest ptakiem to kapusta jest zielona Oczywiście że wszystkie 5-cio latki zaczną się pukać w czółko, a Pani przedszkolanka, ekspertka AK, wykopie cię przez okno. Masz jakieś wątpliwości?
_________________ Algebra Kubusia - nowa teoria zbiorów
|
So maja 24, 2014 21:37 |
|
|
|
 |
Andy72
|
rafal3006 napisał(a): Przychodzi Zefciu do przedszkola i mówi: Jeśli Kubuś Puchatek jest ptakiem to kapusta jest zielona
A jak by to było w nowej logice?
_________________ Co do mnie, nie daj Boże, bym się miał chlubić z czego innego, jak tylko z Krzyża Pana naszego Jezusa Chrystusa.Gal 6:14
|
So maja 24, 2014 21:38 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Jeśli kapusta jest zielona to Kubuś Puchatek dostanie Medal Fieldsa.
|
So maja 24, 2014 21:50 |
|
|
|
 |
rafal3006
|
Andy72 napisał(a): rafal3006 napisał(a): Przychodzi Zefciu do przedszkola i mówi: Jeśli Kubuś Puchatek jest ptakiem to kapusta jest zielona
A jak by to było w nowej logice? Na przykład tak: Jeśli Kubuś Puchatek jest ptakiem to kapusta jest zielona PP =>KZ = PP*KZ = []*KZ = [] =0 Zdanie fałszywe bo poprzednik jest zbiorem pustym Dowód: Kubuś Puchatek jest ptakiem KP=>PT = KP*PT = [] =0 Oba pojęcia istnieją (KP=1 i PT=1) ale są rozłączne co wymusza w wyniku zbiór pusty Definicje w NTZ: [] =0 - dowolny zbiór pusty ma wartość logiczną 0 [1,2,3] =1 - dowolny zbiór niepusty ma wartość logiczną 1
|
So maja 24, 2014 21:51 |
|
 |
Andy72
|
Czyli twierdzisz że to zdanie w nowej logice było by fałszywe? Ale ja się pytałem jakie zdanie w nowej logice było by prawdziwe? A może nie można w ogóle wypowiadać zdań, które są implikacjami a poprzednik jest fałszywy?
_________________ Co do mnie, nie daj Boże, bym się miał chlubić z czego innego, jak tylko z Krzyża Pana naszego Jezusa Chrystusa.Gal 6:14
|
So maja 24, 2014 21:55 |
|
|
|
 |
rafal3006
|
ErgoProxy napisał(a): Jeśli kapusta jest zielona to Kubuś Puchatek dostanie Medal Fieldsa. Tu pojęcia w poprzedniku i następniku nie mają ze sobą związku, stąd fałszywość tego zdania - pojęcia w p i q są rozłączne -ich iloczyn logiczny to zbiór pusty, zatem całe zdanie jest fałszywe.
|
So maja 24, 2014 21:57 |
|
 |
rafal3006
|
Andy72 napisał(a): Czyli twierdzisz że to zdanie w nowej logice było by fałszywe? Ale ja się pytałem jakie zdanie w nowej logice było by prawdziwe? A może nie można w ogóle wypowiadać zdań, które są implikacjami a poprzednik jest fałszywy? Znajomość z góry wartości logicznej p i q w AK wymusza fałszywość zdania "jeśli p to q". Oczywiście w AK nikt nie broni ci wypowiadać zdań fałszywych typu: Jeśli Mickiewicz był polakiem to rower ma dwa koła Zauważ, że we wszystkich środkach masowego przekazu nie znajdziesz ani jednego zdania "Jesli p to q" w którym wartości logiczne byłyby znane z góry, bo normalni ludzie podlegają pod algbrę Kubusia a nie pod idiotyczną logikę matematyczną Ziemian.
Ostatnio edytowano So maja 24, 2014 22:01 przez rafal3006, łącznie edytowano 1 raz
|
So maja 24, 2014 21:59 |
|
 |
Andy72
|
Buahaha, to rower nie ma dwóch kół?
|
So maja 24, 2014 22:00 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Wszystko jedno, bo Mickiewicz był Białorusinem.
Natomiast następnikowi mojej implikacji nie da się przypisać wartości logicznej bez umiejętności jasnowidzenia. Zatem cała implikacja ma również wartość nieokreśloną i zostaje na kopach wyrzucona z logiki. Proste?
|
So maja 24, 2014 22:03 |
|
 |
rafal3006
|
Andy72 napisał(a): Buahaha, to rower nie ma dwóch kół? Ma, ale co to ma do prawdziwości zdania: Jeśli Mickiewicz był polakiem to rower ma dwa koła MP=>R2K = MP*R2K = 1*1 =0 Oba pojęcia istnieją i są prawdziwe (MP=1 i R2K=1) ale są rozłączne stąd w wyniku 0 (zbiór pusty). Te Buhaha to ty usłyszysz jak na maturze napiszesz choćby jedno zdanie 'Jeśli p to q" w którym wartości logiczne p i q są znane z góry. Nie wierzysz? Sprawdź!
|
So maja 24, 2014 22:07 |
|
 |
Andy72
|
Twoim zdaniem: Jeśli Mickiewicz był Polakiem to rower ma dwa koła - fałszywe Jeśli Mickiewicz był Polakiem to rower nie ma dwóch kół - fałszywe pytanie - ile kół ma rower. To ja już wolę starą dobrą logiczną logikę niż nową postępową
|
So maja 24, 2014 22:09 |
|
 |
rafal3006
|
ErgoProxy napisał(a): Wszystko jedno, bo Mickiewicz był Białorusinem.
Natomiast następnikowi mojej implikacji nie da się przypisać wartości logicznej bez umiejętności jasnowidzenia. Zatem cała implikacja ma również wartość nieokreśloną i zostaje na kopach wyrzucona z logiki. Proste? Dla fałszywości twojej implikacji w AK wystarczy fakt że medal Fidelsa nie ma związku z kapustą zieloną - pojęcia w p i q rozłączne - zdanie fałszywe. Oczywiście że zdania fałszywe wykopujemy z logiki i nie analizujemy.
|
So maja 24, 2014 22:10 |
|
 |
rafal3006
|
Andy72 napisał(a): Twoim zdaniem: Jeśli Mickiewicz był Polakiem to rower ma dwa koła - fałszywe Jeśli Mickiewicz był Polakiem to rower nie ma dwóch kół - fałszywe pytanie - ile kół ma rower. To ja już wolę starą dobrą logiczną logikę niż nową postępową .. ale nikt ci tego nie zabrania. Jeśli chcesz nosić kaganiec z matematycznego szamba na głowie to sobie noś: http://wynurzenia-z-szamba.blogspot.com ... iezem.htmlJeśli 2*2=5 to jestem papieżem ... tylko nie wychodź z tym do normalnych ludzi, ekspertów AK, humanistów i 5-cio latków bo pękną ze śmiechu.
|
So maja 24, 2014 22:13 |
|
 |
Andy72
|
Jakiego szamba? Logikę którą nie rozumiesz nazywasz tak brzydko? "Jeśli 2*2=5 to jestem papieżem" to było używane przez humanistów, uczniów podstawówki "jeśli jest tak jak mówisz to ja jestem święty" na co była odpowiedź "po co świętym? zostań lepiej księdzem, to będziesz miał pieniążki" rafal3006 napisał(a): ... tylko nie wychodź z tym do normalnych ludzi, ekspertów AK, humanistów i 5-cio latków bo pękną ze śmiechu. Pewnie, jak by wyjść do "normalnych ludzi" z twierdzeniem Fermata to też by pęknęli ze śmiechu
|
So maja 24, 2014 22:20 |
|
 |
rafal3006
|
Andy72 napisał(a): Jakiego szamba? Logikę którą nie rozumiesz nazywasz tak brzydko? "Jeśli 2*2=5 to jestem papieżem" to było używane przez humanistów, uczniów podstawówki "jeśli jest tak jak mówisz to ja jestem święty" na co była odpowiedź "po co świętym? zostań lepiej księdzem, to będziesz miał pieniążki" W formie przenośni (dosadnego wyrażenia rzeczy niemożliwej) zgoda: Prędzej mi tu kaktus wyrośnie niż pożyczę ci te 100tys zł Logika nie zajmuje się analizą przenośni. Andy72 napisał(a): rafal3006 napisał(a): ... tylko nie wychodź z tym do normalnych ludzi, ekspertów AK, humanistów i 5-cio latków bo pękną ze śmiechu. Pewnie, jak by wyjść do "normalnych ludzi" z twierdzeniem Fermata to też by pęknęli ze śmiechu To spróbuj z tym w przedszkolu: Jeśli Kubuś Puchatek jest ptakiem to kapusta jest zielona Spodziewasz się czegoś innego niż salwy śmiechu? ... a to szambo zaczerpnąłem z cytatu.
|
So maja 24, 2014 22:32 |
|
|
|