PO - partią antykatolicką
Autor |
Wiadomość |
Anonim (konto usunięte)
|
 Re: PO - partią antykatolicką
Raczej @Alus chodzi o to, ze problemem dla Kosciola nie sa rzady takie czy inne i prawo takie czy inne. Najwiekszym problemem dla Kosciola jest ... Kosciol, czyli kazdy z nas. Prawdziwe przesladowania umacnialy wiare i Kosciol. Zaden rzad nawet najbardziej antychrzescijanski nie zniszczyl chrzescijanstwa.
|
Cz maja 22, 2014 10:39 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Kael napisał(a): Raczej @Alus chodzi o to, ze problemem dla Kosciola nie sa rzady takie czy inne i prawo takie czy inne. Najwiekszym problemem dla Kosciola jest ... Kosciol, czyli kazdy z nas. Prawdziwe przesladowania umacnialy wiare i Kosciol. Zaden rzad nawet najbardziej antychrzescijanski nie zniszczyl chrzescijanstwa. Dokładnie.
|
Cz maja 22, 2014 11:14 |
|
 |
zsoborniki
|
Chrześcijanin będzie chrześcijaninem zawsze i niezależnie, kto będzie sprawował władzę. Będzie też nim niezależnie od ustroju, w którym mu przychodzi żyć. Postawa jego zawsze będzie zgodna z nauką Jezusa Chrystusa niezależnie czy będzie w biurze, w zakładzie pracy przy maszynie, czy w Sejmie, w domu, na ulicy, w kancelarii rządowej, lub na urzędzie prezydenckim itp.
Dzisiaj chrześcijanin a konkretnie katolik zobowiązany jest w życiu społecznym wdrażać, stosować Społeczną Naukę Kościoła, w której obowiązują: zasada personalizmu (w skrócie:podmiotem jest człowiek a nie zysk), zasada sprawiedliwości, zasada pomocniczości i zasada dobra wspólnego.
Platforma Obywatelska do tych zasad ustosunkowana jest negatywnie, przynajmniej w praktycznym działaniu zasad tych nie wykorzystuje. Wiele jest przykładów akceptacji, dawania przyzwolenia działania swoim zwolennikom wbrew tym zasadom. Dlatego w mojej ocenie jest partą antykatolicką.
A ci, którzy są w jej szeregach i zajmują publiczne stanowiska, są poddawani publicznemu osądowi, ocenie. Takie jest prawo społeczeństwa, nas Polaków.
Dlatego czując się Polakiem, a jednocześnie chrześcijaninem (katolikiem) mam prawo porównywać zachowania osób publicznych demonstrujących swą przynależność do Kościoła z ich postępowaniem podczas sprawowania swego urzędu. Stąd też prawo wyciągania wniosków i dzielenia się tymi wnioskami z innymi.
Zachowania takie albo aprobuję albo uważam za niedopuszczalne. Stąd mam prawo do wyrażania swojej opinii i przekonywania innych (także chrześcijan - katolików) do tego, co uważam za dobro. Jeśli w ich działaniu widzę zło - to mam obowiązek ostrzec innych przed ich działaniem.
Ostatecznie idę do wyborów (nie chowam głowy w piasek jak struś) i poprzez mój głos daję takiej osobie poparcie lub odmawiam takiego poparcia. Jako chrześcijanin zawsze odmawiam poparcia ludziom odrzucającym Społeczną Naukę Kościoła. A takimi są przedstawiciele partii PO jako partii wielokrotnie ukazującej się jako partia niekatolicka.
_________________ Pozdrawiam! Niech będzie pochwalony Jezus Chrystus!
zsoborniki
|
Cz maja 22, 2014 20:14 |
|
|
|
 |
andej
|
zsoborniki napisał(a): ... Jako chrześcijanin zawsze odmawiam poparcia ludziom odrzucającym Społeczną Naukę Kościoła. ... Rację masz. Zgadzam się z Twym stanowiskiem.
|
Cz maja 22, 2014 20:21 |
|
 |
Johnny99
|
Kael napisał(a): Alez jak najbardziej mogl dzwonic z troski o Kosciol, swoiscie rozumianej. Tyle ze byl jednoczesnie i prezydentem RP i czlonkiem PiSu co powoduje, ze takze jako czlonek PiSu postanowil wplynac na decyzje papieza. I nie ma co tego przemilczac. Ale fakt, że Tusk wziął ślub kościelny akurat w trakcie trwania kampanii wyborczej (jakby nie mógł zaczekać?) już należy przemilczać? Cytuj: Ja widze drobna roznice miedzy slubem koscielnym dwoch osob, nawet po latach a ingerencja w suwerenne decyzje papieza. Ty nie? Jaką "ingerencją"?  Szczerze mówiąc, nie widzę nic zdrożnego w tym, że ktoś się kontaktuje z papieżem i mówi mu, co powinien robić. Ludzie bez przerwy sugerują, co powinien zrobić Kościół i robią to zarówno zatroskani katolicy, jak i wściekli ateiści. Decyzje co do mianowania czy odwołania takiego czy innego biskupa nie są ani dogmatyczne, ani nieomylne. Nic w tym nie ma dziwnego ani złego samego w sobie. Dlatego np. pilaster czuje wyraźną potrzebę dodania, że Kaczyński papieżowi "groził"  Tylko nie wyjaśnił nadal, w jaki sposób 
_________________ I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)
|
Pt maja 23, 2014 7:36 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
zsoborniki napisał(a): Chrześcijanin będzie chrześcijaninem zawsze i niezależnie, kto będzie sprawował władzę. Będzie też nim niezależnie od ustroju, w którym mu przychodzi żyć. Postawa jego zawsze będzie zgodna z nauką Jezusa Chrystusa niezależnie czy będzie w biurze, w zakładzie pracy przy maszynie, czy w Sejmie, w domu, na ulicy, w kancelarii rządowej, lub na urzędzie prezydenckim itp.
Dzisiaj chrześcijanin a konkretnie katolik zobowiązany jest w życiu społecznym wdrażać, stosować Społeczną Naukę Kościoła, w której obowiązują: zasada personalizmu (w skrócie:podmiotem jest człowiek a nie zysk), zasada sprawiedliwości, zasada pomocniczości i zasada dobra wspólnego.
Platforma Obywatelska do tych zasad ustosunkowana jest negatywnie, przynajmniej w praktycznym działaniu zasad tych nie wykorzystuje. Wiele jest przykładów akceptacji, dawania przyzwolenia działania swoim zwolennikom wbrew tym zasadom. Dlatego w mojej ocenie jest partą antykatolicką.
A ci, którzy są w jej szeregach i zajmują publiczne stanowiska, są poddawani publicznemu osądowi, ocenie. Takie jest prawo społeczeństwa, nas Polaków.
Dlatego czując się Polakiem, a jednocześnie chrześcijaninem (katolikiem) mam prawo porównywać zachowania osób publicznych demonstrujących swą przynależność do Kościoła z ich postępowaniem podczas sprawowania swego urzędu. Stąd też prawo wyciągania wniosków i dzielenia się tymi wnioskami z innymi.
Zachowania takie albo aprobuję albo uważam za niedopuszczalne. Stąd mam prawo do wyrażania swojej opinii i przekonywania innych (także chrześcijan - katolików) do tego, co uważam za dobro. Jeśli w ich działaniu widzę zło - to mam obowiązek ostrzec innych przed ich działaniem.
Ostatecznie idę do wyborów (nie chowam głowy w piasek jak struś) i poprzez mój głos daję takiej osobie poparcie lub odmawiam takiego poparcia. Jako chrześcijanin zawsze odmawiam poparcia ludziom odrzucającym Społeczną Naukę Kościoła. A takimi są przedstawiciele partii PO jako partii wielokrotnie ukazującej się jako partia niekatolicka. Taaa...tylko w żadnym elaboracie nie jesteś zdolny przyznać, że człowiek niezdolny wybaczać i podać reki na Mszy św na znak pokoju, także wyłącza się ze społeczności Kościoła. Słowotok nie zakryje faktu stosowania maksymy Kalego. Cytuj: Ale fakt, że Tusk wziął ślub kościelny akurat w trakcie trwania kampanii wyborczej (jakby nie mógł zaczekać?) już należy przemilczać? Gdyby wziął po zakończeniu kampanii, stworzylibyście wersję przegrał, dlatego dla zyskania głosów w kolejnych wyborach wziął ślub. Teoria, że nielubiany polityk wziął ślub jedynie z pobudek politycznych, dla jego wrogów będzie pasowała do każdej sytuacji politycznej.
|
Pt maja 23, 2014 7:54 |
|
 |
Johnny99
|
Alus napisał(a): Gdyby wziął po zakończeniu kampanii, stworzylibyście wersję przegrał, dlatego dla zyskania głosów w kolejnych wyborach wziął ślub. Być może ktoś by stworzył, ale byłoby to już znacznie trudniejsze do obrony 
_________________ I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)
|
Pt maja 23, 2014 7:57 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Johnny99 napisał(a): Alus napisał(a): Gdyby wziął po zakończeniu kampanii, stworzylibyście wersję przegrał, dlatego dla zyskania głosów w kolejnych wyborach wziął ślub. Być może ktoś by stworzył, ale byłoby to już znacznie trudniejsze do obrony  Nie ma potrzeby bronić, bo ludzkie osądy nijak sie mają do stanu rzeczywistego. Jedynym sędzią jest Bóg i tylko do Niego należy rozeznanie intencji. Inna sprawa - gdy chce się uderzyć psa kij zawsze się znajdzie.
|
Pt maja 23, 2014 8:03 |
|
 |
Johnny99
|
Alus napisał(a): Jedynym sędzią jest Bóg i tylko do Niego należy rozeznanie intencji. Tak, tak, ale przy urnie trzeba jednak coś wybrać Cytuj: Inna sprawa - gdy chce się uderzyć psa kij zawsze się znajdzie. Rzadko ktoś chce go uderzyć bez powodu 
|
Pt maja 23, 2014 8:06 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Johnny99 napisał(a): Alus napisał(a): Jedynym sędzią jest Bóg i tylko do Niego należy rozeznanie intencji. Tak, tak, ale przy urnie trzeba jednak coś wybrać Zawsze - tylko oczywiście w wolnej Polsce - "coś" wybieram Pomówienia, szkalowania nie są dla mnie żadnym kryterium. Istotne jest co dana partia/osoba ma do zaoferowania w kwestiach gospodarczych, społecznych, etycznych. Cytuj: Inna sprawa - gdy chce się uderzyć psa kij zawsze się znajdzie. Rzadko ktoś chce go uderzyć bez powodu  [/quote] Optymista - czym sobie zasłużyły katowane, wyrzucane przez okna psy?
|
Pt maja 23, 2014 8:25 |
|
 |
Johnny99
|
Alus napisał(a): Pomówienia, szkalowania nie są dla mnie żadnym kryterium. Istotne jest co dana partia/osoba ma do zaoferowania w kwestiach gospodarczych, społecznych, etycznych. Dlatego zorientowawszy się, że wszystkie partie parlamentarne są pod tym względem w praktyce takie same, głosuje się na jakąś spoza parlamentu. I ja dokładnie tak robię Cytuj: Optymista - czym sobie zasłużyły katowane, wyrzucane przez okna psy? Nie chodzi o zasłużenie, tylko o powód 
|
Pt maja 23, 2014 9:30 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Johnny99 napisał(a): Dlatego zorientowawszy się, że wszystkie partie parlamentarne są pod tym względem w praktyce takie same, głosuje się na jakąś spoza parlamentu. I ja dokładnie tak robię  Jakie sprytne! Dzięki temu wejdzie do parlamentu i przestanie odstawać. Chwała entropii!
|
Pt maja 23, 2014 9:35 |
|
 |
Johnny99
|
akruk napisał(a): Jakie sprytne! Dzięki temu wejdzie do parlamentu i przestanie odstawać. Chwała entropii! Cóż, polskie prawo stanowi, że posłowie nie są związani instrukcjami wyborców, więc na to już nic nie poradzę - pozostaje mieć nadzieję, że tak się nie stanie 
|
Pt maja 23, 2014 9:39 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Johnny99 napisał(a): Alus napisał(a): Pomówienia, szkalowania nie są dla mnie żadnym kryterium. Istotne jest co dana partia/osoba ma do zaoferowania w kwestiach gospodarczych, społecznych, etycznych. Dlatego zorientowawszy się, że wszystkie partie parlamentarne są pod tym względem w praktyce takie same, głosuje się na jakąś spoza parlamentu. I ja dokładnie tak robię Te spoza parlamentu prezentują dokładnie taki sam poziom jak te w parlamencie. Upewnił mnie w tym Gowin, którego postrzegałam jako honorowego, godnego faceta....a okazało się, że piastował stanowiska ministra "nie dostrzegał" wad PO. "Odkrył" je nagle po dymisji. Czyli dla stanowisk politycy stają się ślepi i głusi, powracają im zmysły w momencie utraty stanowiska Nie bez przyczyny w kwestii zaufania społecznego politycy plasują się na ostatnich miejscach. Ale kogoś trzeba wybrać.......
|
Pt maja 23, 2014 9:43 |
|
 |
Johnny99
|
Alus napisał(a): Upewnił mnie w tym Gowin, którego postrzegałam jako honorowego, godnego faceta....a okazało się, że piastował stanowiska ministra "nie dostrzegał" wad PO. "Odkrył" je nagle po dymisji. Czyli dla stanowisk politycy stają się ślepi i głusi, powracają im zmysły w momencie utraty stanowiska A nie przyszło ci do głowy, że dostrzegał, ale mimo to próbował coś dobrego zrobić, skoro już dostał szansę? Od razu musisz osądzać? 
|
Pt maja 23, 2014 9:49 |
|
|
|