Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest So wrz 06, 2025 8:31

Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 929 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21 ... 62  Następna strona
 PO - partią antykatolicką 
Autor Wiadomość
Post Re: PO - partią antykatolicką
Raczej @Alus chodzi o to, ze problemem dla Kosciola nie sa rzady takie czy inne i prawo takie czy inne.
Najwiekszym problemem dla Kosciola jest ... Kosciol, czyli kazdy z nas.
Prawdziwe przesladowania umacnialy wiare i Kosciol. Zaden rzad nawet najbardziej antychrzescijanski nie zniszczyl chrzescijanstwa.

Cz maja 22, 2014 10:39
Kael napisał(a):
Raczej @Alus chodzi o to, ze problemem dla Kosciola nie sa rzady takie czy inne i prawo takie czy inne.
Najwiekszym problemem dla Kosciola jest ... Kosciol, czyli kazdy z nas.
Prawdziwe przesladowania umacnialy wiare i Kosciol. Zaden rzad nawet najbardziej antychrzescijanski nie zniszczyl chrzescijanstwa.

Dokładnie.

Cz maja 22, 2014 11:14

Chrześcijanin będzie chrześcijaninem zawsze i niezależnie, kto będzie sprawował władzę. Będzie też nim niezależnie od ustroju, w którym mu przychodzi żyć. Postawa jego zawsze będzie zgodna z nauką Jezusa Chrystusa niezależnie czy będzie w biurze, w zakładzie pracy przy maszynie, czy w Sejmie, w domu, na ulicy, w kancelarii rządowej, lub na urzędzie prezydenckim itp.

Dzisiaj chrześcijanin a konkretnie katolik zobowiązany jest w życiu społecznym wdrażać, stosować Społeczną Naukę Kościoła, w której obowiązują: zasada personalizmu (w skrócie:podmiotem jest człowiek a nie zysk), zasada sprawiedliwości, zasada pomocniczości i zasada dobra wspólnego.

Platforma Obywatelska do tych zasad ustosunkowana jest negatywnie, przynajmniej w praktycznym działaniu zasad tych nie wykorzystuje. Wiele jest przykładów akceptacji, dawania przyzwolenia działania swoim zwolennikom wbrew tym zasadom. Dlatego w mojej ocenie jest partą antykatolicką.

A ci, którzy są w jej szeregach i zajmują publiczne stanowiska, są poddawani publicznemu osądowi, ocenie. Takie jest prawo społeczeństwa, nas Polaków.

Dlatego czując się Polakiem, a jednocześnie chrześcijaninem (katolikiem) mam prawo porównywać zachowania osób publicznych demonstrujących swą przynależność do Kościoła z ich postępowaniem podczas sprawowania swego urzędu. Stąd też prawo wyciągania wniosków i dzielenia się tymi wnioskami z innymi.

Zachowania takie albo aprobuję albo uważam za niedopuszczalne. Stąd mam prawo do wyrażania swojej opinii i przekonywania innych (także chrześcijan - katolików) do tego, co uważam za dobro. Jeśli w ich działaniu widzę zło - to mam obowiązek ostrzec innych przed ich działaniem.

Ostatecznie idę do wyborów (nie chowam głowy w piasek jak struś) i poprzez mój głos daję takiej osobie poparcie lub odmawiam takiego poparcia. Jako chrześcijanin zawsze odmawiam poparcia ludziom odrzucającym Społeczną Naukę Kościoła. A takimi są przedstawiciele partii PO jako partii wielokrotnie ukazującej się jako partia niekatolicka.

zsoborniki

Cz maja 22, 2014 20:14

zsoborniki napisał(a):
... Jako chrześcijanin zawsze odmawiam poparcia ludziom odrzucającym Społeczną Naukę Kościoła. ...

Rację masz. Zgadzam się z Twym stanowiskiem.

Cz maja 22, 2014 20:21

Kael napisał(a):
Alez jak najbardziej mogl dzwonic z troski o Kosciol, swoiscie rozumianej. Tyle ze byl jednoczesnie i prezydentem RP i czlonkiem PiSu co powoduje, ze takze jako czlonek PiSu postanowil wplynac na decyzje papieza. I nie ma co tego przemilczac.

Ale fakt, że Tusk wziął ślub kościelny akurat w trakcie trwania kampanii wyborczej (jakby nie mógł zaczekać?) już należy przemilczać?

Cytuj:
Ja widze drobna roznice miedzy slubem koscielnym dwoch osob, nawet po latach a ingerencja w suwerenne decyzje papieza. Ty nie?

Jaką "ingerencją"? :| Szczerze mówiąc, nie widzę nic zdrożnego w tym, że ktoś się kontaktuje z papieżem i mówi mu, co powinien robić. Ludzie bez przerwy sugerują, co powinien zrobić Kościół i robią to zarówno zatroskani katolicy, jak i wściekli ateiści. Decyzje co do mianowania czy odwołania takiego czy innego biskupa nie są ani dogmatyczne, ani nieomylne. Nic w tym nie ma dziwnego ani złego samego w sobie. Dlatego np. pilaster czuje wyraźną potrzebę dodania, że Kaczyński papieżowi "groził" :D Tylko nie wyjaśnił nadal, w jaki sposób :D

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

Pt maja 23, 2014 7:36
zsoborniki napisał(a):
Chrześcijanin będzie chrześcijaninem zawsze i niezależnie, kto będzie sprawował władzę. Będzie też nim niezależnie od ustroju, w którym mu przychodzi żyć. Postawa jego zawsze będzie zgodna z nauką Jezusa Chrystusa niezależnie czy będzie w biurze, w zakładzie pracy przy maszynie, czy w Sejmie, w domu, na ulicy, w kancelarii rządowej, lub na urzędzie prezydenckim itp.

Dzisiaj chrześcijanin a konkretnie katolik zobowiązany jest w życiu społecznym wdrażać, stosować Społeczną Naukę Kościoła, w której obowiązują: zasada personalizmu (w skrócie:podmiotem jest człowiek a nie zysk), zasada sprawiedliwości, zasada pomocniczości i zasada dobra wspólnego.

Platforma Obywatelska do tych zasad ustosunkowana jest negatywnie, przynajmniej w praktycznym działaniu zasad tych nie wykorzystuje. Wiele jest przykładów akceptacji, dawania przyzwolenia działania swoim zwolennikom wbrew tym zasadom. Dlatego w mojej ocenie jest partą antykatolicką.

A ci, którzy są w jej szeregach i zajmują publiczne stanowiska, są poddawani publicznemu osądowi, ocenie. Takie jest prawo społeczeństwa, nas Polaków.

Dlatego czując się Polakiem, a jednocześnie chrześcijaninem (katolikiem) mam prawo porównywać zachowania osób publicznych demonstrujących swą przynależność do Kościoła z ich postępowaniem podczas sprawowania swego urzędu. Stąd też prawo wyciągania wniosków i dzielenia się tymi wnioskami z innymi.

Zachowania takie albo aprobuję albo uważam za niedopuszczalne. Stąd mam prawo do wyrażania swojej opinii i przekonywania innych (także chrześcijan - katolików) do tego, co uważam za dobro. Jeśli w ich działaniu widzę zło - to mam obowiązek ostrzec innych przed ich działaniem.

Ostatecznie idę do wyborów (nie chowam głowy w piasek jak struś) i poprzez mój głos daję takiej osobie poparcie lub odmawiam takiego poparcia. Jako chrześcijanin zawsze odmawiam poparcia ludziom odrzucającym Społeczną Naukę Kościoła. A takimi są przedstawiciele partii PO jako partii wielokrotnie ukazującej się jako partia niekatolicka.

Taaa...tylko w żadnym elaboracie nie jesteś zdolny przyznać, że człowiek niezdolny wybaczać i podać reki na Mszy św na znak pokoju, także wyłącza się ze społeczności Kościoła.
Słowotok nie zakryje faktu stosowania maksymy Kalego.

Cytuj:
Ale fakt, że Tusk wziął ślub kościelny akurat w trakcie trwania kampanii wyborczej (jakby nie mógł zaczekać?) już należy przemilczać?

Gdyby wziął po zakończeniu kampanii, stworzylibyście wersję przegrał, dlatego dla zyskania głosów w kolejnych wyborach wziął ślub.
Teoria, że nielubiany polityk wziął ślub jedynie z pobudek politycznych, dla jego wrogów będzie pasowała do każdej sytuacji politycznej.

Pt maja 23, 2014 7:54

Alus napisał(a):
Gdyby wziął po zakończeniu kampanii, stworzylibyście wersję przegrał, dlatego dla zyskania głosów w kolejnych wyborach wziął ślub.

Być może ktoś by stworzył, ale byłoby to już znacznie trudniejsze do obrony ;-)

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

Pt maja 23, 2014 7:57
Johnny99 napisał(a):
Alus napisał(a):

Być może ktoś by stworzył, ale byłoby to już znacznie trudniejsze do obrony ;-)

Nie ma potrzeby bronić, bo ludzkie osądy nijak sie mają do stanu rzeczywistego.
Jedynym sędzią jest Bóg i tylko do Niego należy rozeznanie intencji.
Inna sprawa - gdy chce się uderzyć psa kij zawsze się znajdzie.

Pt maja 23, 2014 8:03

Alus napisał(a):

Tak, tak, ale przy urnie trzeba jednak coś wybrać :roll:

Cytuj:

Rzadko ktoś chce go uderzyć bez powodu :roll:

Pt maja 23, 2014 8:06
Johnny99 napisał(a):
Alus napisał(a):

Tak, tak, ale przy urnie trzeba jednak coś wybrać :roll:

Zawsze - tylko oczywiście w wolnej Polsce - "coś" wybieram :)
Pomówienia, szkalowania nie są dla mnie żadnym kryterium. Istotne jest co dana partia/osoba ma do zaoferowania w kwestiach gospodarczych, społecznych, etycznych.

Cytuj:

Rzadko ktoś chce go uderzyć bez powodu :roll:[/quote]
Optymista - czym sobie zasłużyły katowane, wyrzucane przez okna psy?

Pt maja 23, 2014 8:25

Alus napisał(a):
Pomówienia, szkalowania nie są dla mnie żadnym kryterium. Istotne jest co dana partia/osoba ma do zaoferowania w kwestiach gospodarczych, społecznych, etycznych.

Dlatego zorientowawszy się, że wszystkie partie parlamentarne są pod tym względem w praktyce takie same, głosuje się na jakąś spoza parlamentu. I ja dokładnie tak robię ;-)

Cytuj:
Optymista - czym sobie zasłużyły katowane, wyrzucane przez okna psy?

Nie chodzi o zasłużenie, tylko o powód :roll:

Pt maja 23, 2014 9:30
Johnny99 napisał(a):
Dlatego zorientowawszy się, że wszystkie partie parlamentarne są pod tym względem w praktyce takie same, głosuje się na jakąś spoza parlamentu. I ja dokładnie tak robię ;-)
Jakie sprytne! Dzięki temu wejdzie do parlamentu i przestanie odstawać. Chwała entropii!

Pt maja 23, 2014 9:35

akruk napisał(a):
Jakie sprytne! Dzięki temu wejdzie do parlamentu i przestanie odstawać. Chwała entropii!

Cóż, polskie prawo stanowi, że posłowie nie są związani instrukcjami wyborców, więc na to już nic nie poradzę - pozostaje mieć nadzieję, że tak się nie stanie :roll:

Pt maja 23, 2014 9:39
Johnny99 napisał(a):
Alus napisał(a):

Te spoza parlamentu prezentują dokładnie taki sam poziom jak te w parlamencie.
Upewnił mnie w tym Gowin, którego postrzegałam jako honorowego, godnego faceta....a okazało się, że piastował stanowiska ministra "nie dostrzegał" wad PO. "Odkrył" je nagle po dymisji.
Czyli dla stanowisk politycy stają się ślepi i głusi, powracają im zmysły w momencie utraty stanowiska :(
Nie bez przyczyny w kwestii zaufania społecznego politycy plasują się na ostatnich miejscach.
Ale kogoś trzeba wybrać.......

Pt maja 23, 2014 9:43

Alus napisał(a):
Upewnił mnie w tym Gowin, którego postrzegałam jako honorowego, godnego faceta....a okazało się, że piastował stanowiska ministra "nie dostrzegał" wad PO. "Odkrył" je nagle po dymisji.
Czyli dla stanowisk politycy stają się ślepi i głusi, powracają im zmysły w momencie utraty stanowiska :(

A nie przyszło ci do głowy, że dostrzegał, ale mimo to próbował coś dobrego zrobić, skoro już dostał szansę? Od razu musisz osądzać? :roll:

Pt maja 23, 2014 9:49
Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.   [ Posty: 929 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21 ... 62  Następna strona