Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pt lis 14, 2025 15:04

Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 346 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21 ... 24  Następna strona
 Jak postrzegasz byt określany pod pojęciem 'Bóg' ??? 

Jak postrzegasz byt określany jako 'Bóg'.
Uważam, że jest niezwykle (nieskończenie) prosty i jestem teistą (teistką). 39%  39%  [ 7 ]
Uważam, że jest niezwykle (nieskończenie) złożony i jestem teistą (teistką). 39%  39%  [ 7 ]
Uważam, że jest niezwykle (nieskończenie) prosty i jestem nie-teistą (nie-teistką). 6%  6%  [ 1 ]
Uważam, że jest niezwykle (nieskończenie) złożony i jestem nie-teistą (nie-teistką). 17%  17%  [ 3 ]
Liczba głosów : 18

Jak postrzegasz byt określany pod pojęciem 'Bóg' ??? 
Autor Wiadomość

Może jednak warto, żebyś, Pugcondoin, głębiej zapoznał się z Nowym Testamentem, czego dotąd nie czyniłeś.
opoka.org.pl/biblioteka/K/warto/warto_04.html

Wt sie 03, 2004 5:28

Czy usłyszę odpowiedź na moje pytanie:

-W jakim procencie człowiek wykorzystuje mózg?

Jeśli mamy rozmawiać racjonalnie,słucham Twojej odpowiedzi...

Wt sie 03, 2004 8:08

Przeczytałem ... i wiesz co, nic nowego się nie dowiedziałem. Tak Chrystus przdstawiał się jako "Bóg", tak apostołowie przedstawiali go jako "Boga" ale to nie wystarczy. Ja też mogę mówić, że jestem Bogiem i znaleźć parę osób które będą to potwierdzać ... mogę to zapisać i może za dwa tysiące lat ktoś równie naiwny jak ty będzie bronił mojej boskości, szczególnie jak swoje zapiski nieco ubarwię "cudami" jakie "uczyniłem" ... oczywiście to wszystko upraszczam, ale przy odpowiedniej dozie samozaparcia to całkiem możliwe. Jest wiele przykładów "proroków" i "Bogów" w historii ludzkości, nawet całkiem świerzej ...

Brakuje niezależnego i obiektywnego (lub chociaż niezależnego) źródła które potwierdziło by te wydarzenia choćby w kilku procentach ... jest tylko jedno i to w całości kontrolowane przez wyznawców Chrystusa ... i to czyni je nieobiektywnym ...

Cieplutki,

nie wiem, nie jestem neurologiem ... zgodnie z jakimiś starymi artykułami które pamiętam z dzieciństwa ktoś się tam podniecał, że kilka lub kilkanaście procent. Tyle, że nie mam pojęcie na czym się przy tym opierał. Aktywnośc elektryczna to moim zdaniem dużo za mało ...

Wt sie 03, 2004 17:38

[quote="PugCondoin"] ale chyba nie sądzisz, że uznam za fakt zmartwychwstanie Chrystusa, lub czynione przez Niego "cuda".
Był postacią historyczną, zapewne wiele z opisanych w ewangeliach wydarzeń pokrywa się z rzeczywistością, ale żaden szanujący się historyk nie będzie twierdził iż każde opisane tam zdarzenie jest w pełni wiarygodne i zgodne z prawdą ... Nie będzie tak do czasu, ąz dane zdarzenie zostanie potwierdzone w innym niezależnym źródle a i wtedy nie ma 100% pewności ... takie sa uroki badań historycznych. Dla mnie Chrystus był człowiekiem i tak go traktuję ...
quote]

Ja właśnie wierzę , że Zmartwychwstał. Gdybym w to nie wierzyła nie byłabym chrześcijanką, a ściślej katoliczką.
Z tego bowiem faktu wyrasta Kosciół Chrystusowy, co wyraźnie jest przedstawione w tej publikacji, którą polecałam wcześniej.

:o
Patrzę i oczom nie wierzę, bowiem myślałam , że poszukujesz prawdy, że starasz się w miarę obiektywnie oceniać rzeczywistość bez uprzedzeń ale chyba się myliłam przynajmiej na to wskazuje Twoja odpowiedź na mój tekst.

Żeby w miarę obiektywnie przedstawić i ocenić rzeczywistość historyczną z czasów życia Chrystusa oraz źródła pisane z tamtego okresu ( Nowy Testament) trzeba być historykiem, biblistą.
Ja jako laik nie wiem jaka jest metodologia badań historyka , biblisty, jaka jest metoda pracy na tekstami źródłowymi dlatego ja nie przedstawiam stwierdzeń wykluczających bądź nie jakichś faktów, opisów bo nie mam ku temu stosownej wiedzy. Zwracam się raczej ku opracowaniom osób kompetentnych w danej dziedzinie a prof. historii, biblista wydaje mi się taką osobą najodpowiedniejszą.

Wt sie 03, 2004 18:34
No, ale Pug jest informatykiem i ekonomistą, więc sama rozumiesz... dużo rozumie ;-)

Prawdę mówiąc ja nie mam specjalnie ochoty przekraczać aż tak bardzo swojego wykształcenia, więc może tu coś znajdziecie: http://www.apologetyka.com/narzedzia/ar ... ndex.phtml

Podzielić się własnym poglądem mogę, no ale nie przesadzajmy.

Pozdrawiam

Wt sie 03, 2004 18:47

Drodzy państwo, dla mnie uznawanie Chrystusa za "Boga", to jak uznawanie Elvisa za UFO ...

Aby uznać Elvisa za UFO wymagał bym nieco bardziej przekonujących dowodów niż notka w kolorowym pisemku ... Biblię napisali ludzie, a NT wąska ich grupa zainteresowana w utrwaleniu okreslonego obrazu Chrystusa. Naprawdę nie rozumiecie mojego skrajnego sceptycyzmu w tej kwestii ?

PTR, nie opowidaj mi tutaj farmazonów, bo jesteś ostatnim na tym forum który wierzy w boskość Chrystusa ...

Wt sie 03, 2004 19:50

Drodzy państwo, dla mnie uznawanie Chrystusa za "Boga", to jak uznawanie Elvisa za UFO ...

Sprowadzenie wątku o postaci Chrystusa do tego poziomu powoduje, że dalsza dyskusja na ten temat mija się z celem.

Naprawdę nie rozumiecie mojego skrajnego sceptycyzmu w tej kwestii ?

To nie jest skrajny sceptycyzm.

Wt sie 03, 2004 20:21

Oj wiele fanow Elvisa uwaza iz nie byl z tej planety, jak widac kazdy swa prawde ma :)

Pozdrawiam :)

Użytkownik rzadko obecny na forum.

Wt sie 03, 2004 20:55

Jesli chodzi o odpowiedz w pierwszym odruchu, to nie wypelnie ankiety, poniewaz pojecia "prosty" i "skomplikowany" sa wzgledne. Cos moze byc "proste" lub "skomplikowane" tylko wzgledem czegos innego. Bog natomiast, jezeli istnieje, nie poddaje sie takim porownaniom, wiec nie mozna o nim powiedziec ani ze jest prosty, ani ze skomplikowany.
Bardzo jestem ciekawa co ci, PTR, z tego wynika :)

Wt sie 03, 2004 21:45

Widzę,że na sposbób próbujesz uniknąć odpowiedzi na moje pytanie.
Dowiesz się w ilu procentach człowiek wykorzystuje mózg?
Pytanie jest celowe,a odpowiedź jednomyślnie wskazuje na totalne
zubożenie intelektualne człowieka względem Boga...
Człowiek uczynił tak wiele,ale nigdy nie wyprzedzi rozumem Boga,
który istnieje i na codzień udowadnia swoją obecność tym,
którzy Go miłują i spełniają jego przykazania...

Śr sie 04, 2004 7:37
Piszesz:"Tia, tylko kto tu jest ślepy".
Ten, który powiada, że przeczytał NT i nie doczytał słów odnoszących się do niego samego:"Jak możecie dojść do wiary wy, którzy pragniecie chwały jeden od drugiego..." J5,44.

Śr sie 04, 2004 8:54

należy uznać najpierw :cisza:
własne ograniczenie... :beksa:
Mam nadzieję :D
że Pugu odpowiesz mi :czytaj:
w ilu % człowiek wykorzystuje mózg... :clever:

To dla mnie niesamowicie interesujące... :faja:

Pozdrawiam...

Śr sie 04, 2004 14:30

Większość z moich dyskusji z Tobą opiera się o Dekalog.
Podczas ostatniej rozmowy w temacie:
viewtopic.php?p=22313#22313
Jakoś nie potrafiłeś odpowiedzieć mi dać logicznej odpowiedzi na pytanie:
"Może - po prostu - ludzie "elit" tak zapatrzeni są w te swoje skomplikowane "regułki", że nie potrafią dostrzec właściwego wyścia w ...prostych rozwiązaniach

Nie wydaje Ci się, że coś zarazem tak prostego w formie i treści a jednocześnie tak trudnego do realizacji przez "ludzi bogatych" jak Dekalog nie może być dziełem ludzkim, zaś tak przepojone miłością Boga i człowieka jak Nowy Testament nie mógł być wynikiem ludzkiej wyobraźni ??
Nie wydaje Ci się, że jeżeli pewne strasznie złożone "naukowe regułki" ktoś musiał stworzyć, wymyślić ?? - Że ktoś tymi "złożonymi regułkami" rządzi ??

Do mojego postu:
viewtopic.php?p=22313#22313
chciałbym jeszcze coś dołożyć:
Cytuj:
Kto się wywyższa, będzie poniżony, a kto się poniża, będzie wywyższony. Biada wam, uczeni w Piśmie i faryzeusze, obłudnicy, bo zamykacie królestwo niebieskie przed ludźmi. Wy sami nie wchodzicie i nie pozwalacie wejść tym, którzy do niego idą. Biada wam, uczeni w Piśmie i faryzeusze, obłudnicy, bo obchodzicie morze i ziemię, żeby pozyskać jednego współwyznawcę. A gdy się nim stanie, czynicie go dwakroć bardziej winnym piekła niż wy sami.

(Ew.Mateusza 23:12-15)
Uważaj zatem - bo może się kiedyś okazać, że patrzysz nazbyt krótkowzocznie patrząc się tylko w te swoje "regułki" ... Do liczenia mamony :( i jednocześnie wyrzucając Boga ze swego życia .... :(
Bo Ci jest po prostu może tylko niewygodny :(:(:(
Pzdr.

Śr sie 04, 2004 15:59

Drogi Pugu!

Widzę,że na sposbób próbujesz uniknąć odpowiedzi na moje pytanie.
Dowiesz się w ilu procentach człowiek wykorzystuje mózg?
Pytanie jest celowe,a odpowiedź jednomyślnie wskazuje na totalne
zubożenie intelektualne człowieka względem Boga...
Człowiek uczynił tak wiele,ale nigdy nie wyprzedzi rozumem Boga,
który istnieje i na codzień udowadnia swoją obecność tym,
którzy Go miłują i spełniają jego przykazania...

Ludzie są też także bardzo zubożali intelektualnie wobec wampirów, wilkołaków, elfów, wulkan i całej masy innych wymyślonych przez człowieka postaci. Wobec "Boga" zapewne też. Ale mamy jedną przewagę ... my istniejemy w rzeczywistości.

Cytuj:
Pug
Piszesz:"Tia, tylko kto tu jest ślepy".
Ten, który powiada, że przeczytał NT i nie doczytał słów odnoszących się do niego samego:"Jak możecie dojść do wiary wy, którzy pragniecie chwały jeden od drugiego..." J5,44.

Naprawdę wydaje Ci się, że ja próbuję dojść do wiary? Ależ wprost przeciwnie, usiłuję pokazać jej bezsens i iluzoryczność ... Nie bardzo zależy mi na "chwale" ;] ...

Cytuj:
Chcąc odnaleść Boga
należy uznać najpierw
własne ograniczenie...
Mam nadzieję
że Pugu odpowiesz mi
w ilu % człowiek wykorzystuje mózg...

To dla mnie niesamowicie interesujące...

Pozdrawiam...

No więc może głównym ograniczeniem jest w ogóle konieczność używania mózgu co Cieplutki? Jak widze ty starasz się ograniczać jego zużycie do minimum ... nie obraź się ale zaczynam mieć dość ...

Cytuj:
"Może - po prostu - ludzie "elit" tak zapatrzeni są w te swoje skomplikowane "regułki", że nie potrafią dostrzec właściwego wyścia w ...prostych rozwiązaniach

To nieprawdziwe zdanie, więc nie szukam z niego wyjścia. "Elity" nie są zapatrzone w żadne regułki ... W ogóle jakoś ciężko mi pojąć tę "elitarność" ... chodzi rozumiem o ludzi wykształconych ?

Cytuj:
Nie wydaje Ci się, że coś zarazem tak prostego w formie i treści a jednocześnie tak trudnego do realizacji przez "ludzi bogatych" jak Dekalog nie może być dziełem ludzkim, zaś tak przepojone miłością Boga i człowieka jak Nowy Testament nie mógł być wynikiem ludzkiej wyobraźni
Nie wydaje Ci się, że jeżeli pewne strasznie złożone "naukowe regułki" ktoś musiał stworzyć, wymyślić - Że ktoś tymi "złożonymi regułkami" rządzi

O czym ty mówisz ? Dekalog jest dziełem człowieka, i to niezbyt wyrafinowanym ... a człowiek stworzył już znacznie ciekawsze dzieła niż NT i nadal tworzy ...

Jeszcze raz ... NIE MA ŻADNYCH REGUŁEK ... regułki to specjalność katolików ...

Śr sie 04, 2004 17:15

Naprawdę wydaje Ci się, że ja próbuję dojść do wiary? Ależ wprost przeciwnie, usiłuję pokazać jej bezsens i iluzoryczność ... Nie bardzo zależy mi na "chwale" ;] ...
Nie.
Ty próbujesz usilnie udawadniać sobie, że jesteś wolny bez wiary, jakby cię kto święconą wodą chciał oblać: :D

Śr sie 04, 2004 18:02
Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.   [ Posty: 346 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21 ... 24  Następna strona