Polska Zjednoczona Platforma Obywatelska
Autor |
Wiadomość |
Johnny99
|
 Re: Polska Zjednoczona Platforma Obywatelska
Klasyczny przykład przerysowania. Na tej samej zasadzie - zachowując proporcje - w Niemczech stajesz się nazistą, jeśli powiesz, że Hitler zbudował autostrady.
_________________ I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)
|
Wt cze 07, 2011 12:49 |
|
|
|
 |
pilaster
|
Johnny99 napisał(a): jeden ze stałych syndromów wśród fanów PO. Po pierwsze, myślą skrajnie stereotypowo. Po drugie, dokonują skrajnych przerysowań i następnie nie odróżniają ich od rzeczywistości. Po trzecie, maniakalnie przypisują drugiej stronie myśli, których ta nigdy nie wyrażała - i również zaraz potem przestają odróżniać własne domniemania od rzeczywistości. A zaraz potem: Cytuj: Pilaster idzie w tym wszystkim najdalej, całkowicie poważnie twierdząc, że Kaczyński to to samo co Hitler i Stalin, tylko z mniejszymi możliwościami działania. Jak widać medico powinien cura te ipsum Zresztą jest to typowe dla wyznawców PiS zawsze atakują swoich wrogów - Polaków przypisując im to, co sami właśnie robią, albo zamierzają zrobić. Cytuj: Widzę, że PiS przejął elektorat SO z ich sentymentem do PRLu Cytuj: Kiedy zatem Johnny99 napisze o kimś, kto - wedle stereotypu - "reprezentuje PRL" w nie-negatywnym kontekście ("syndrom Hitlera-Szatana": o Szatanie można mówić wyłącznie źle i wyłącznie w kontekście negatywnym - każda sugestia, że Szatan mógłby być kojarzony w jakikolwiek sposób z czymkolwiek nie-negatywnym, jest grzechem), dla fana PO jest to jednoznaczne z tym, że J99 jest "elektoratem SO" z "sentymentem do PRL" Ponieważ oczywiście Johny99 jest elektoratem genetyczno-patriotycznym i faktycznie czci Gierka, zatem o co caman? Cytuj: Oczywiście, nikt tu żadnego sentymentu za PRLem nie deklarował ROTFL!!! sweetchild Cytuj: tak jawnie deklarowany sentyment za PRL-em wśród wyborców PiS to dla mnie nowe zjawisko, pewnie związany z ostatnią kampanią prezydencką, w której Prezes ujawnił swoje sympatie pro-Gierkowskie. To żadna nowość, tylko po raz pierwszy owe fascynacje zostały publicznie zwerbalizowane na tak wysokim pisowskim szczeblu. Wcześniej funkcjonowały wśród niższego personelu i nie były stawiane wprost (GazPol na ten przykład pisał, że gospodarka centralnie sterowana i "uspołeczniona" jest zła tylko wtedy, kiedy rządzą nią moskiewskie sługusy, natomiast jest bardzo dobra i wspaniała, kiedy rządza nią patrioci) SO i jej elektorat nigdy nie byli oddaleni od grupy (proto)pisowskiej, dlatego też tak gładko weszli we wspólpracę, co wielu oceniających politykę powierzchownie, zaszokowało. A np pilaster spodziewał się takiego rozwiązania jeszcze przed wyborami w 2005, wtedy też już był pewien, ze POPiS nigdy nie dojdzie do skutku Cały ruch genetycznego patriotyzmu, wczesniej rozporoszony po różnych ugrupowaniach, został ostatecnzie zjednoczony przez Kaczyńskiego w 2007 roku i teraz Gierek objawił się jawnie 
_________________ Brothers, what we do in life, echoes in eternity
Jest inaczej - Blog człowieka leniwego
|
Wt cze 07, 2011 12:59 |
|
 |
Ayfkm
|
pilaster napisał(a): SO i jej elektorat Co to za skrót SO? Początkowo myślałem, że od Sosnowiec jako, iż tak zaczynają się numery rejestracyjne pojazdów tam zarejestrowanych. Ale ta uwaga zdecydowanie tę możliwość wyklucza 
_________________ [i]"Zdawać by się mogło, że ludzi powinna cechować naturalna chęć poszerzania wiedzy. Ale spróbuj ich czegoś nauczyć, gdy nie są skoszarowani w szkole."[/i] - A. Luna
|
Wt cze 07, 2011 13:17 |
|
|
|
 |
Johnny99
|
Pilaster napisał(a): Jak widać medico powinien cura te ipsum Nie rozumiem. Pilaster taki pogląd wyraził w odpowiedzi na moje, zadane wprost, pytanie. Teraz się tego wypiera? Cytuj: przypisując im to, co sami właśnie robią, albo zamierzają zrobić. Czyli co? Niech się Pilaster nie krępuje. No, co? Może hitleryzm? Cytuj: Ponieważ oczywiście Johny99 jest elektoratem genetyczno-patriotycznym i faktycznie czci Gierka, zatem o co caman? Pilaster, oczywiście, nie ma żadnych informacji odnośnie tego, czy J99 jest "genetycznym patriotą" oraz czy "czci Gierka" - ale po co Pilastrowi eee informacje? Informacje nie są potrzebne komuś, komu wystarczają stereotypy. W ogóle mógłby mi ktoś wytłumaczyć określenie "genetyczny patriotyzm", bo ja nawet nie wiem, co ono znaczy? Oczywiście, częściowo powyższe daje się wytłumaczyć, jest to inna postać "syndromu Hitlera-Szatana". Mianowicie, jako że mówiąc o Szatanie w jakimkolwiek pozytywnym kontekście zostaje się automatycznie ustawionym po "złej stronie" (Szatan jest bowiem Złem Absolutnym - ani w nim samym, ani w żadnym kontekście jego obejmującym, nie może być ani odrobinę dobra), nie ma żadnego znaczenia, co konkretnie się powiedziało i co jeszcze innego się powie: mówiący został już określony jako "element piekielny", a zatem nie ma żadnej różnicy między nim i "czcicielami Szatana". Nie ma znaczenia, że czciciele Szatana uważają Szatana za Jedyną i Nieomylną Prawdę, a mówiący po prostu dostrzegł jakiś pozytywny aspekt, chciał oceniać obiektywnie itp. Ponieważ ustawił Szatana w pozytywnym kontekście (dowolnym), jest czcicielem i koniec. Skoro to Pilastra tak śmieszy, to może Pilaster wskaże przykłady?
_________________ I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)
|
Wt cze 07, 2011 13:20 |
|
 |
SweetChild
|
Johnny99 napisał(a): Klasyczny przykład przerysowania. Na tej samej zasadzie - zachowując proporcje - w Niemczech stajesz się nazistą, jeśli powiesz, że Hitler zbudował autostrady. Nie - zachowując proporcje - w Niemczech wyrażasz sentyment za Trzecią Rzeszą jeśli powiesz, że Merkel Hitlerowi do pięt nie dorasta. Zresztą Himmlerowi tak samo.Ayfkm napisał(a): Co to za skrót SO? Śp. Samoobrona 
|
Wt cze 07, 2011 13:26 |
|
|
|
 |
Ayfkm
|
SweetChild napisał(a): Ayfkm napisał(a): Co to za skrót SO? Śp. Samoobrona  Ahm...
_________________ [i]"Zdawać by się mogło, że ludzi powinna cechować naturalna chęć poszerzania wiedzy. Ale spróbuj ich czegoś nauczyć, gdy nie są skoszarowani w szkole."[/i] - A. Luna
|
Wt cze 07, 2011 13:30 |
|
 |
Johnny99
|
SweetChild napisał(a): Nie - zachowując proporcje - w Niemczech wyrażasz sentyment za Trzecią Rzeszą jeśli powiesz, że Merkel Hitlerowi do pięt nie dorasta. Zresztą Himmlerowi tak samo. Więc nie ma sposobu, by powiedzieć, że pewne postaci historyczne są większego formatu niż współcześni politycy tak, by ludzie nie pomyśleli od razu, że ma się "sentyment" do ich czasów?
|
Wt cze 07, 2011 13:40 |
|
 |
pilaster
|
Johnny99 napisał(a): SweetChild napisał(a): Nie - zachowując proporcje - w Niemczech wyrażasz sentyment za Trzecią Rzeszą jeśli powiesz, że Merkel Hitlerowi do pięt nie dorasta. Zresztą Himmlerowi tak samo. Więc nie ma sposobu, by powiedzieć, że pewne postaci historyczne są większego formatu niż współcześni politycy tak, by ludzie nie pomyśleli od razu, że ma się "sentyment" do ich czasów? Skoro się, jak Johnny99, wyraża przekonanie, że gość, który doprowadził Polskę do największej katastrofy po II wojnie św jest "lepszy" od premiera, pod którego rządami Polska rozwija się najszybciej w historii pomiarów, to tak, takie myślenie samo się narzuca. Zwłaszcza kiedy kryterium owej oceny jest tpowo pisowskie "postawił się ruskim", bez wnikania po co, na co, dlaczego i jaki był tego rezultat. Zresztą taki Causescu "stawiał się" ruskim znacznie bardziej, zatem bez wątpienia jest on dla Johnego99 idolem i wzorcem osobowym 
_________________ Brothers, what we do in life, echoes in eternity
Jest inaczej - Blog człowieka leniwego
|
Wt cze 07, 2011 14:18 |
|
 |
SweetChild
|
Johnny99 napisał(a): Więc nie ma sposobu, by powiedzieć, że pewne postaci historyczne są większego formatu niż współcześni politycy tak, by ludzie nie pomyśleli od razu, że ma się "sentyment" do ich czasów? Ja akurat jestem zdania, że jest sposób. Ale Ty i maly_kwiatek wybraliście sposób gloryfikujący PRL-owskich przywódców, dlatego założyłem, że macie "sentyment" do tamtych czasów.
|
Wt cze 07, 2011 14:25 |
|
 |
Johnny99
|
SweetChild napisał(a): Ale Ty i maly_kwiatek wybraliście sposób gloryfikujący PRL-owskich przywódców, dlatego założyłem, że macie "sentyment" do tamtych czasów. Za małego kwiatka się nie wypowiadam, ale widzisz, dla mnie powiedzenie, że ktoś jest w czymś lepszy od Donalda Tuska, jest postawą jeszcze bardzo, bardzo daleką od "gloryfikacji". Jeżeli dla kogoś jest to gloryfikacja, to świadczy to nie tyle o mojej postawie względem "gloryfikowanego", co o tego kogoś postawie względem Tuska. Pilaster napisał(a): to tak, takie myślenie samo się narzuca. A w jakiż to sposób? Bo ja nie widzę między jednym i drugim związku. Ale, ponieważ fanom PO, a już zwłaszcza Pilastrowi, trzeba to za każdym razem powtarzać, na wszelki wypadek wyjaśniam, że nie mam żadnego "sentymentu do PRL", nie chcę powrotu PRL, mój ojciec nie należał do PZPR a ja nie należałem do Solidarności (zieeew). Cytuj: Zwłaszcza kiedy kryterium owej oceny jest tpowo pisowskie "postawił się ruskim", bez wnikania po co, na co, dlaczego i jaki był tego rezultat. Wolę szczerze mówiąc wnikać, dlaczego Tusk się im nie postawił. A to głównie dlatego, że Gomułka, w przeciwieństwie do Tuska, od dawna już Polską nie rządzi. Cytuj: Zresztą taki Causescu "stawiał się" ruskim znacznie bardziej, zatem bez wątpienia jest on dla Johnego99 idolem i wzorcem osobowym Syndrom Szatana - stawianie Szatana w JAKIMKOLWIEK pozytywnym kontekście jest równoznaczne z przejściem na jego stronę: a więc czczeniem, wysławianiem, uważaniem za "idola" i "wzór osobowy", całkowicie niezależnie od tego, co się powiedziało i właściwie czy w ogóle coś się powiedziało.
|
Wt cze 07, 2011 14:32 |
|
 |
SweetChild
|
Johnny99 napisał(a): Za małego kwiatka się nie wypowiadam, ale widzisz, dla mnie powiedzenie, że ktoś jest w czymś lepszy od Donalda Tuska, jest postawą jeszcze bardzo, bardzo daleką od "gloryfikacji". Jeżeli dla kogoś jest to gloryfikacja, to świadczy to nie tyle o mojej postawie względem "gloryfikowanego", co o tego kogoś postawie względem Tuska. Ale Ty nie pisałeś, że Gierek był w czymś lepszy od Tuska, ale że Tusk Gierkowi do pięt nie dorasta.
|
Wt cze 07, 2011 14:40 |
|
 |
Johnny99
|
SweetChild napisał(a): Ale Ty nie pisałeś, że Gierek był w czymś lepszy od Tuska, ale że Tusk Gierkowi do pięt nie dorasta. Czy ty naprawdę nie jesteś w stanie choć raz w życiu puścić mimo uszu krytycznych uwag wobec twojego ukochanego Premiera? Będziesz teraz bez końca analizował, czy ktoś bardziej powiedział czy mniej powiedział?
|
Wt cze 07, 2011 14:51 |
|
 |
SweetChild
|
Johnny99 napisał(a): Będziesz teraz bez końca analizował, czy ktoś bardziej powiedział czy mniej powiedział? Moja analiza już dawno jest zakończona, a odpowiadałem na Twoje pytania czy zastrzeżenia.
|
Wt cze 07, 2011 15:04 |
|
 |
Mroczny Pasażer
|
Ok, po akcji z Kluzikową i hucznej fecie w Gdańsku jestem w stanie przyznać rację autorce tematu.
Ktoś, kto nadal popiera PO musi mieć naprawdę wielkie klapki na oczach.
_________________ "Problem z cytatami w internecie jest taki, że każdy od razu automatycznie wierzy w ich prawdziwość" - Abraham Lincoln
|
N cze 12, 2011 18:07 |
|
 |
maly_kwiatek
zbanowany na stałe
|
Po tym, co Tusk robił po katastrofie smoleńskiej, a także po tym co robił i mówił na 10 lecie Partii PO, mnie jest wstyd, że kiedyś popierałem tę partię, a sam Tusk wydawał mi się pozytywnym, uczciwym politykiem.
Słowa Tuska "Nie będziemy klękać przed księżmi" zapowiadają w moich uszach dryf jego partii w kierunku najgorszych wzorów PZPR z czasów stalinowskich. Kościół powinien być gotowy na to, że trzeba będzie znowu dać ofiarę z krwi.
_________________ Mały kwiatek pod stopami Boga - św. Teresa od Dzieciątka Jezus Zbrodnia państwowa to i państwowe morderstwo i terror demokracji. Gdy działa Duch Święty, wzrasta wiara, nadzieja, miłość Boga i bliźniego, ginie kłamstwo, nienawiść, magia.
|
N cze 12, 2011 18:22 |
|
|
|