Autor |
Wiadomość |
Wizard
|
Belizariuszu tak zareagowali...po 15 latach karygodnych zachowan tegoz ksiedza. Belizariuszu ale ja nie uważam , ze ks.Jankowski niczego dobrego jako kaplan nie zrobil pewnie zrobil wiele dobrego mozliwe , ze zrobil wiecej dobrego w swoim zyciu niz kazdy z nas ale to nie zmienia faktu , ze przez jego kompromitujace zachowania on sam swoj dorobek niszczy.
_________________ Każdy jest czarodziejem własnego życia !
|
N sie 22, 2004 15:13 |
|
|
|
 |
joannatur
|
Szanowny panie Wizard ! W swoich wypowiedziach używa pan sformułowania "mój Kościół". Zupełnie tak, jakby to Pan go założył. Zarówno pan , jak i prałat Jankowski,, a także ks Rydzyk i ja należymy do Kościoła, który jest Chrystusowy. A wiadomo, że On nikogo nigdy nie skreślał, tylko uczył miłości bliźniego.
|
N sie 22, 2004 17:48 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Wizard mówi "mój" Kościół i ma rację, bo to jest nasz Kościół, który wszyscy tworzymy - "czy wy wiecie, że jesteście Kościołem, który dał nam Pan".
Mówiąc o kapłanach pamiętamy co Jezus mówił:"Wy jesteście solą dla ziemi......"Mt 5,13-16, a kapłan nigdy nie może o tym zapomnieć.
|
N sie 22, 2004 18:25 |
|
|
|
 |
Serafin
|
Parafraza pewnego ewangelicznego tekstu:
Uważający się za wierzących przyprowadzili do Jezusa kapłana, którego pochwycono na dawaniu zgorszenia, a postawiwszy go pośrodku, powiedzieli do Niego:
"Nauczycielu, tego księdza dopiero pochwycono na przynoszeniu szkody Kościołowi. Prawo Kanoniczne nakazuje nam takich usuwać. A Ty co mówisz?" Mówili to wystawiając Go na próbę, aby mieli o co Go oskarżyć. Lecz Jezus nachyliwszy się pisał palcem po ziemi. A kiedy w dalszym ciągu Go pytali, podniósł się i rzekł do nich: "Kto z was jest bez grzechu, niech stanie przed nim twarzą w twarz i niech go oskarży". I powtórnie nachyliwszy się pisał na ziemi. Kiedy to usłyszeli, wszyscy jeden po drugim zaczęli odchodzić, poczynając od starszych, aż do ostatnich. Pozostał tylko Jezus i kapłan, stojący na środku. Wówczas Jezus podniósłszy się rzekł do niego: "Bracie, gdzież oni są? Nikt cię nie potępił?" A on odrzekł: "Nikt, Panie!" Rzekł do niego Jezus: "I Ja ciebie nie potępiam. - Idź, a od tej chwili już nie grzesz!".
Ostatnio edytowano N sie 22, 2004 21:05 przez Serafin, łącznie edytowano 1 raz
|
N sie 22, 2004 20:48 |
|
 |
Wizard
|
Święte słowa Serafinie ! Żaden człowiek nie zasługuje za życia na potępienie.
|
N sie 22, 2004 20:54 |
|
|
|
 |
makawity
|
Serafinie, rozumiem Twoje wzburzenie, ja też mam już dość czepiania się księży wszędzie i o wszystko - ale w tym wzburzeniu też nie można przesadzać :
Chyba nie ma nic złego w tym, że chciałoby się, by w "moim Kościele" nie było lub było jak najmniej księży, którzy swym postępowaniem wypaczają Jego Chrystusowe oblicze?
Cytuj: "Nauczycielu, tego księdza dopiero pochwycono na przynoszeniu szkody Kościołowi. Prawo Kanoniczne nakazuje nam takich usuwać. " (...) Rzekł do niego Jezus: "I Ja ciebie nie potępiam. - Idź, a od tej chwili już nie grzesz!"
I w tym sęk, Serafnie, by się wreszcie zmitygować i nie grzeszyć więcej.
O ile się nie mylę, w tym konkretnym przypadku, zanim padły sugestie nt "usunięcia" parę razy było powiedziedziane "nie grzesz"?
Z Bogiem 
_________________ Głosząc Boga,
zamknij usta
i otwórz serce
|
N sie 22, 2004 21:26 |
|
 |
godunow
|
Napisano tu i teraz Cytuj: Nauczycielu, tego księdza dopiero pochwycono na przynoszeniu szkody Kościołowi.
Powyższy cytat to jest naginanie Ewangelii .
A wręcz kpina z Ewngelii  !!!!!!!
W czasach Chrystusa nikomu do głowy nie przychodziło stanowisko księdza . A rola starszego (biskupa) w tamtych czasach jakże była odmienna od tej jaką prezentuje ksiądz Jankowski .
A sam ksiądz..  !!
Ksiądz, do XVI w. w Polsce nazwa władców świeckich. Od XVII w. tytuł duchownych katolickich, używany także w stosunku do duchownych innych wyznań.
Serafinie pamiętaj też i O Tym Jeżeli do beczki przedniego wina dodamy kroplę goryczy . To takie wino musimy wylać
Zapyta ktoś dlaczego wypowiadam się jako nie katolik w sprawie księdza Jankowskiego. Ponieważ niegodni są ludzie nazwy chrześcijanina , którzy zasiewają nienawiść do drugiego człowieka.. A ten prałat niejednokrotnie wypowiadał się w duchu szowinizmu i nacjonalizmu ! Dając zły przykład otoczeniu.. Dlatego też jego postawa wymaga jawnego potepienia .  !
Rzecz jasna jego działalnośc publiczna..!
Pozdrawiam
|
N sie 22, 2004 22:17 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
godunow
Spokojnie, bo zadyszki dostaniesz.
Serafin wyraznie zaznaczyl "Parafraza tekstu ewangelicznego", a nie kpina czy naginanie.
godunowie Twoja jawna nienawisc do katolicyzmu zaslepia cie zupelnie.
Co mysmy ci takiego zrobili ?
W porzadku....odszedles, Twoja prywatna sprawa. Moglbys jednak przestac pluc.
Chyba , ze tym pluciem, chcesz zagluszyc swoje sumienie, ktore podpowiada ci, ze zle zrobiles...
pozdrowka
|
N sie 22, 2004 22:43 |
|
 |
Wizard
|
A ja się w tym przypadku jak najbardziej zgadzam z Godunovem i przestan Belizariuszu wmawiac mu ze źle zrobil . Zrobil pewnie jak czuł ,a czy zrobil dobrze czy źle no cóz to juz nie tobie osądzac.
|
N sie 22, 2004 22:45 |
|
 |
Asienkka
|
godunow napisał(a): Napisano tu i teraz Cytuj: Nauczycielu, tego księdza dopiero pochwycono na przynoszeniu szkody Kościołowi. Powyższy cytat to jest naginanie Ewangelii . A wręcz kpina z Ewngelii  !!!!!!! W czasach Chrystusa nikomu do głowy nie przychodziło stanowisko księdza . A rola starszego (biskupa) w tamtych czasach jakże była odmienna od tej jaką prezentuje ksiądz Jankowski . A sam ksiądz..  !!
Godunowie, spokojnie  , to była parafraza, nie denerwuj się tak  .
Parafraza - przeróbka utworu lit. rozwijająca, często także swobodnie i żartobliwie upraszczająca jego treści, oddająca je za pomocą środków odmiennych niż zastosowane w pierwowzorze, przy zachowaniu jednak rozpoznawalnego podobieństwa do owego pierwowzoru.
_________________ Mądremu tłumaczyć nie trzeba, głupi i tak nie zrozumie.
|
N sie 22, 2004 22:51 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Wizardzie
Temat dotyczy konkretnej osoby i konkretnych czynow.
Godunow przy okazji probuje dyskredytowac cale kaplanstwo, swoimi blednymi teoriami.
Z czym wiec sie zgadzasz??
1. dyskredytacja calego stanu duchownego
2. z atakiem na Serafina
3. z krytyka Jankowskiego
Bo godunow zaatakowal na tych trzech plaszczyznach. Ja odnioslem sie do dwoch pierwszysch....a przy okazji niejako skomentowalem.
pozdrowka
|
N sie 22, 2004 22:52 |
|
 |
Wizard
|
1.Dyskredytacji calego stanu duchownego nie zauwazylem.
2.Parafraza Serafina nie przypadla mi do gustu
3. Z krytyką ks.Jankowskiego zgadzam się w 100%
|
N sie 22, 2004 22:56 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Ad.1
Co w takim razie maja znaczyc slowa:
Cytuj: W czasach Chrystusa nikomu do głowy nie przychodziło stanowisko księdza ...ale ok, pominmy to i poczekajmy jak sie do tego odniesie godunow. Ad.2 Czyli co? Parafraze uwazasz jako naginanie i kpine? Przeciez nie chodzilo o to by zmieniac slowa Ewangelii, ale by pokazac, ze sytuacje jest nieco podobna. Wszyscy rzucaja sie na "hurra", a koncowy efekt jest calkiem inny. Nie znaczy to jednak, ze mamy calkowicie milczec....tutaj sie zgadzam. Prawda musi wyjsc na jaw i w razie udowodnienia uchybien, konsekwencje powinny byc wyciagniete....po co jednak tak bardzo wyskakiwac do przodu? Cos mi sie wydaje, ze zarowno ty jak i godunow, zupelnie nie zrozumielisci intencji tej "parafrazy" Ad.3 Krytyka, krytyka, ale slowa: Cytuj: Ponieważ niegodni są ludzie nazwy chrześcijanina , którzy zasiewają nienawiść do drugiego człowieka
Sa nieco na wyrost.
Chrzescijaninem jest kazdy ochrzczony...nawet ten najbardziej grzeszacy.... a kto jest godzien nosic to miano, to juz nie my bedziemy rozsadzac.
pozdrowka
|
N sie 22, 2004 23:21 |
|
 |
Wizard
|
Cytuj: Czyli co? Parafraze uwazasz jako naginanie i kpine? Beli Beli nie przesadzaj chodzi mi o ogół wypowiedzi Godunova i z nim się zgadzam. Co do konkretnych zarzutów i uzytych sforumułowań juz niekoniecznie. Parafraze nie uwazam za naginanie i kpine twierdze tylko iż nie przypadła mi do gustu. Cytuj: Sa nieco na wyrost. Chrzescijaninem jest kazdy ochrzczony...nawet ten najbardziej grzeszacy.... a kto jest godzien nosic to miano, to juz nie my bedziemy rozsadzac.
Jeśli ktoś jawnie i cały czas bez wyrzutów sumienia zachowuje się tak jak ks.Jankowski to niestety zgadzam się z Godunovem iż nie jest godzien nazywać sie chrześcijaninem. Co nie oznacza , że mamy go skleślać czy wyrzucać. To prawda to nie my będziemy rozsądzać dlatego mam nadzieję , ze Bóg kiedyś wybaczy mi jeśli kogoś niesłusznie o coś skrytykowałem lub oskarżylem. Moje zdanie jest jakie jest i nie daje mi na razie ks.Jankowski powodów bym je zmienił...niestety.
|
N sie 22, 2004 23:34 |
|
 |
jo_tka
|
Znów abstrahując od dyskusji o ks Jankowskim...
Mt 5:21-22 Słyszeliście, że powiedziano przodkom: Nie zabijaj; a kto by się dopuścił zabójstwa, podlega sądowi. A Ja wam powiadam: Każdy, kto się gniewa na swego brata, podlega sądowi. A kto by rzekł swemu bratu: Raka, podlega Wysokiej Radzie. A kto by mu rzekł: Bezbożniku, podlega karze piekła ognistego.
Nigdy się nie gniewasz? Nigdy nie mówisz niepotrzebnych słów?
Czy ktokolwiek w ogóle jest sam z siebie godzien miana "chrześcijanin"?
_________________ Aby we wszystkim był Bóg uwielbiony
|
Pn sie 23, 2004 5:57 |
|
|
|