Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pt sie 15, 2025 5:09

Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 56 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona
 podatki, szara strefa a uczciwośc chrześcijańska:) 
Autor Wiadomość
usprawiedliwianie własnej kradzieży prawem 3 rzeszy albo prl-u jest nadużyciem
nigdzie nie kończy się granica sprawiedliwie ustanowionej wysokości podatków - prawo jest prawem a chrześcijanin jest zobowiązany do jego przestrzegania i tyle - tu nie ma o czym dyskutować
albo jest się chrześcijaninem albo złodziejem

zamiast kraść lepiej stworzyć ruch obywatelskiego nieposłuszeństwa mający wpływ na tworzenie prawa

a moderacja pozwalając na umieszczanie postów nakłaniających do oszukiwania państwa robi źle

Cz cze 25, 2009 11:58

Tylko kto jest złodziejem?Państwo,które grabi swoich obywateli z owoców ich pracy ,czy obywatele starający się ochronić swoje mienie przed nadmiernymi zakusami państwa?Dla mnie uczciwy to może być podatek 10-15%,22% to już sprawa mocno dyskusyjna,a podatek rzędu 40-50% to już czysta grabież.Jak ktoś uważa że takie podatki są moralne to jest czysty bolszewik,a nie chrześcijanin.

Cz cze 25, 2009 12:19

Tylko kto jest złodziejem?

Otóż to, też uważam to pytanie za podstawowe. Mafioso też będzie uważał, że to Ty jesteś złodziejem, bo nie oddałeś mu w całości nałożonego przez niego haraczu. To Ty go oszukałeś.

Kluczowe jest więc ustalenie, kto jest złodziejem i dlaczego akurat X a nie Y.

Cz cze 25, 2009 12:25
kto jest złodziejem - a to pytanie dla chrześcijanina jest proste :)
wystarczy zapytać pisma świętego i nauczania kościoła :)

ale to dotyczy tylko wyłącznie chrześcijan :D

reszta może sobie odpowiadać dowolnie

Cz cze 25, 2009 13:00

Paradoksalnie sam odpowiedziałeś na pytanie-złodziejem jest ten co sięga po cudze.

Cz cze 25, 2009 13:06

outsider: załóżmy, że w państwie, w którym mieszkasz ustanowiono prawo zakazujące uczestnictwa w jakichkolwiek obrzędach religijnych. Stosowałbyś się do niego?

Cz cze 25, 2009 14:31

kto jest złodziejem - a to pytanie dla chrześcijanina jest proste :)
wystarczy zapytać pisma świętego i nauczania kościoła :)

W PŚ jest mowa o tym, że władza jest dana od Boga, a nie od ludu. Dlatego KK długi czas nie był zwolennikiem demokracji, a posłuszeństwo wobec władzy wybranej oddolnie nie wydaje mi się wcale takie proste do uzasadnienia na bazie PŚ.

Cz cze 25, 2009 15:22

U mnie w Poznaniu od 1/7/2009 będziemy płacić podatek za deszczówkę :shock: . Oczywiście cały czas jest osobna opłata za ścieki. To oczywiście absurd , bo ja rozumiem podatek od dochodów, nieruchomości ,ale za to ,że pada deszcz :?

So cze 27, 2009 9:56

hmm.... a ja się w kontekście powyższego zaczęłam zastanawiać czy udzielając korepetycji nie robię źle... :/
nigdy wcześniej na to nie wpadłam.... ale przecież nie odprowadzam od tego żadnego podatku...
może powinnam zarejestrować własną działalność gospodarczą i faktury wystawiać? hmmm......
tzn w sumie od jakiegoś czasu korków już nie udzielałam, ale od września/października planowałam do tego wrócić....

So cze 27, 2009 23:43

tilla daj spokój :-) ja też udzielałam korepetycji :-)

Wt cze 30, 2009 16:50

Czyli jednak w tym temacie istnieją granice wyznaczone przez zdrowy rozsądek.

Wt cze 30, 2009 16:59
nie wiem jak traktujecie Boże przykazania....
- nie kradnij - mówi Pan Bóg
dla mnie wszystko jest jasne - nie ma wyjątków -
chrześcijanin po prostu zeyczajnie jest uczciwy

ale to przykazanie obowiązuje tylko chrześcijan :)
i tylko do chrześcijan kieruję te słowa

Cz lip 02, 2009 9:44

outsider: załóżmy, że w państwie, w którym mieszkasz ustanowiono prawo zakazujące uczestnictwa w jakichkolwiek obrzędach religijnych. Stosowałbyś się do niego?

Zadałem pytanie.

Cz lip 02, 2009 10:54
załóż nowy temat
najlepiej o obywatelskim nieposłuszeństwie

a czy stosdowałbym się?
mam nakaz czcić swego Boga
tak jak mam zakaz kradzieży :D

ale to tylko dotyczy chrześcijan -

ty niewierzący nie musisz stosowac się do chrześcijańskich zasad - możesz kraść i namawiać do kradzieży a niechrześcijańscy moderatorzy mogą ci na to pozwalać

Cz lip 02, 2009 11:12

Outsider, a mój wcześniejszy przykład? Napada Cię koleś i każe wyskakiwać z całej kasy którą masz, a masz 10 zł w portfelu i 1000 zł w skarpetce. Zakładamy, że nie możesz uciec ani się obronić i w skarpetkach nikt grzebać nie będzie. Co zrobisz? Oddasz złodziejowi 1010 zł? Czy jeśli ja oddam tylko 10 zł i nie przyznam się do 1000 w skarpetce, to uznasz mnie złodziejem?

Cz lip 02, 2009 12:34
Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.   [ Posty: 56 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona