Święty Kościół powszechny
Autor |
Wiadomość |
jo_tka
|
No i świetnie.
Wobec tego uważasz, że żaden nie-katolik nie będzie zbawiony?
Że zbawienie jest możliwe TYLKO w Kościele Rzymsko-Katolickim?
[przypominam tylko, że taki pogląd został potępiony przez Święte Oficjum sporo przezd SV II]
Po drugie:
a) jest jeden Kościół, święty, katolicki i apostolski [...] poza nim nie ma zbawienia ani odpuszczenia grzechów ------ zgoda, tylko katolicki znaczy powszechny, a nie rzymskokatolicki w sensie granic formalnych
b) "posłuszeństwo Biskupowi Rzymskiemu jest konieczne dla osiągnięcia zbawienia" i w innym fragmencie: "Dlatego nie zbawi się nikt, kto wiedząc że Kościół został mocą Boską ustanowiony przez Chrystusa, nie chce jednak poddać się Kościołowi lub odmawia posłuszeństwa Rzymskiemu Biskupowi, zastępcy Chrystusa na ziemi" - co wobec tego z posłuszeństwem lefebrystów?
c) ak i tych, którzy fałszywie twierdzą, że ludzie równie dobrze mogą zbawić się w każdej religii - a tu się zgadzam, bo jeśli ktoś pozna że Jezus Chrystus jest Bogiem, powinien przyjąć chrzest, nie ma "wyboru". Jeśli nie poznał nie z własnej winy - może być zbawiony.
I takie jest stanowisko Kościoła Katolickiego.
Prosiłabym o bardziej rozwinięte posty - nie tylko link.
_________________ Aby we wszystkim był Bóg uwielbiony
|
Pt gru 17, 2004 22:45 |
|
|
|
 |
Konserwatysta
|
jo_tka napisał(a): No i świetnie. Wobec tego uważasz, że żaden nie-katolik nie będzie zbawiony? Że zbawienie jest możliwe TYLKO w Kościele Rzymsko-Katolickim? Jeżeli się nawróci, to sie zbawi. Cytuj: Kto uwierzy i przyjmie chrzest, będzie zbawiony; a kto nie uwierzy, będzie potępiony. Cytuj: Po drugie: a) jest jeden Kościół, święty, katolicki i apostolski [...] poza nim nie ma zbawienia ani odpuszczenia grzechów ------ zgoda, tylko katolicki znaczy powszechny, a nie rzymskokatolicki w sensie granic formalnych b) "posłuszeństwo Biskupowi Rzymskiemu jest konieczne dla osiągnięcia zbawienia" i w innym fragmencie: "Dlatego nie zbawi się nikt, kto wiedząc że Kościół został mocą Boską ustanowiony przez Chrystusa, nie chce jednak poddać się Kościołowi lub odmawia posłuszeństwa Rzymskiemu Biskupowi, zastępcy Chrystusa na ziemi" - co wobec tego z posłuszeństwem lefebrystów?
Lefebryści są posłuszni ponad 200 papieżom katolickim.
_________________ Bez wiary nie można podobać sie Bogu. Wierzę tylko w prady objawione.
|
Pt gru 17, 2004 22:53 |
|
 |
jo_tka
|
Ależ oczywiście
A Pismo Święte nie jest do samodzielnego wyjaśniania.
Cytuj: 2 P 1:20 20. To przede wszystkim miejcie na uwadze, że żadne proroctwo Pisma nie jest dla prywatnego wyjaśnienia.
Nauczanie Kościoła jest za to oczywiste - poza Kościołem nie ma zbawienia - ale rygorystyczna interpretacja tej prawdy, brzmiąca:"żaden nie-katolik nie będzie zbawiony" została uznana za niezgodną z wiarą katolicką (dokument Świętego Officjum) już 8 sierpnia 1949 roku.
Mówiąc że nie ma zbawienia poza formalnymi granicami Kościoła Rzymsko-Katolickiego występujesz przeciw temu orzeczeniu...
I co z posłuszeństwa 200 wcześniejszym, skoro odmawiają posłuszeństwa obecnemu? Poprzedni w końcu nauczali o posłuszeństwie Biskupowi Rzymskiemu...
|
Pt gru 17, 2004 23:00 |
|
|
|
 |
Konserwatysta
|
Czy trzeba słuchać, jeśli ktos nakłania do grzechu?
Już św. Paweł pouczył nas o tym. 
_________________ Bez wiary nie można podobać sie Bogu. Wierzę tylko w prady objawione.
|
Pt gru 17, 2004 23:14 |
|
 |
jo_tka
|
W tym, że postępuje zgodnie z wcześniejszymi orzeczeniami Św Oficjum? (myślę o temacie w którym rozmawiamy). Raczej mam wrażenie, że to Ty w swoich wypowiedziach byłeś z nimi w niezgodzie. W przeciwieństwie do Kościoła Katolickiego i obecnego papieża...
|
Pt gru 17, 2004 23:21 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: Lefebryści są posłuszni ponad 200 papieżom katolickim. Przestali jednak byc posluszni, a wiec maja problem bo: Cytuj: Wszystkie schizmy, herezje itp są dziełem diabła. Dlatego poza kościołem nie ma zbawienia.
Sami wiec siebie skazujecie na potepienie........
Obawiam sie, ze Tobie podobni "konserwatysci" byliby sklonni zrezygnowac z zycia wiecznwegi i pojsc na wieczne zatracenie....tylko po to by nie spostkac w Raju niekatolikow.
|
So gru 18, 2004 0:22 |
|
 |
Konserwatysta
|
Przecież lefebryści nigdy nie opuścili Kościoła! Gdyby św. Maksymilian nie umarł w obozie a ukrywał się w tajdze z kilku wiernymi i ministrantem, to dzisiaj uznany by został za schizmatyka, jak abp Macel Lefebvre! Podobnie wszyscy święci w Niebie. 
|
So gru 18, 2004 16:15 |
|
 |
jo_tka
|
Cóż - powoływanie się na zmarłych jest łatwe... Zaprzeczyć w końcu nie mogą, prawda?
|
So gru 18, 2004 17:02 |
|
 |
Konserwatysta
|
Nie powołuję się na zmarłych, tylko ich wiarę! 
|
So gru 18, 2004 17:14 |
|
 |
Phosius
|
Cytuj: Wszystkie schizmy, herezje itp są dziełem diabła. Dlatego poza kościołem nie ma zbawienia.
Zgoda, jeżeli tak rzeczywiście uważasz, to z łatwością moge stwierdzić, ze cały Kościół Rzymski jest obecnie przeklęty i, że to w nim nie ma zbawienia.
N gru 19, 2004 13:14 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Phosiuszu
Sory....ale zauwaz jedna wazna rzecz Konserwatysta NIE JEST rzymskim katolikiem!!!!!!
Dlatego nie łacz jego pseudoreligijnych wywodow z KRK.
To nie jest katolik.....to heretyk
|
N gru 19, 2004 13:22 |
|
 |
Phosius
|
Podaje się za Katolika, trudno mi w istocie oceniać jakie ma do tego prawo, być moze jest Lefabrysta, być może Sedewakatystą - nie wiem, tym niemniej mianuje siebie katolikiem.
N gru 19, 2004 13:39 |
|
 |
Konserwatysta
|
Nie odbierajcie Bogu Jego kompetencji do sądzenia. Nigdy nie czytaliscie " Nie sądźcie, abyście nie byli sadzenieni?" 
|
N gru 19, 2004 14:14 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Tak sie złozyło , ze Kosciół ma prawo osądzic. Czyżbys nie czytał Pisma Swietego:
".....cokolwiek zwiążesz na ziemi, będzie związane w niebie, a co rozwiążesz na ziemi, będzie rozwiązane w niebie" (Mt 16,19).
" Gdy brat twój zgrzeszy <przeciw tobie>, idź i upomnij go w cztery oczy. Jeśli cię usłucha, pozyskasz swego brata. (16) Jeśli zaś nie usłucha, weź z sobą jeszcze jednego albo dwóch, żeby na słowie dwóch albo trzech świadków oparła się cała sprawa. (17) Jeśli i tych nie usłucha, donieś Kościołowi! A jeśli nawet Kościoła nie usłucha, niech ci będzie jak poganin i celnik!" (Mt 18, 15-17)
Sami ściągneliscie na siebie karę ekskomuniki........Sami sie wykluczyliscie z KK.
Dlatego nie uzywajcie w stosunku do siebie przymiotnika "katolicki"
pozdrówka
|
N gru 19, 2004 15:51 |
|
 |
Konserwatysta
|
W odróznieniu od kościoła posoborowego, jestem członkiem kościoła katolickiego. 
|
N gru 19, 2004 19:55 |
|
|
|