Młody Bóg - moja tworczość
| Autor |
Wiadomość |
|
Asienkka
|
qrczak7 napisał(a): Pojmujecie Boga zbyt dosłownie. dla was to siwy starzec, z marsowym obliczem, który sądzi zywych i umarłych. Chyba dla ciebie jest staruszkiem.... jacy "my"? Wymień dokładnie wszystkie osoby, które tak "widzą" Boga  . Cytuj: Mi, poza opisami krajobrazu, podoba się najbardziej. Ale podobno autor nigdy nie powinien oceniac swojej pracy Więc nie oceniaj.... wysłuchaj krytyki  ..... Cytuj: Bohaterem tego tekstu jestem ja. Jestem troche bardziej stonowany i wolę najpierw coś przemyśleć, niż skakać z radości. A kiedy mysli się lepiej, jak nie podczas spaceru ? Czasem trzeba najpierw poskakać  , ale to już twój wybór.... Ludziom myśli się "lepiej" w różnych miejscach ....  Cytuj: Nie zdziw się jednak, jeżeli okaże sie, że twoje zycie jest takie puste...
Mam wrażenie.... że tobie bardzo zależy na tym, aby "nasze" zycie było właśnie puste.... i chyba tego "nam" życzysz  ....
Jednak sam się kiedyś nie zdziw....  ....
_________________ Mądremu tłumaczyć nie trzeba, głupi i tak nie zrozumie.
|
| Śr gru 29, 2004 13:04 |
|
|
|
 |
|
elka
|
Cytuj: W tekście chodzi o to, że każdy może być bogiem swoich własnych potrzeb.
"nie będziesz miał bogów cudzych przede Mną" 
|
| Śr gru 29, 2004 13:30 |
|
 |
|
Spoonman
|
Cytuj: W tekście chodzi o to, że każdy może być bogiem swoich własnych potrzeb. Co prowadzi w prostej lini do pychy i egoizmu...[/quote]
_________________ http://www.odnowa.jezuici.pl/
|
| Śr gru 29, 2004 13:33 |
|
|
|
 |
|
chmurka_
|
qrczak7-mam do Cibie pytanie:czy uważasz sie za dobrego człowieka?? Który wybiera w swoim życiu dobro i stawia je wyzej niż zło??
_________________ Wiara jest to pewność bez dowodu.
|
| Śr gru 29, 2004 13:35 |
|
 |
|
Nektariusz
|
Fiodor Dostojewski !  :):)
Pisarz ten poruszał taką właśnie tematykę qrczaku, co Ty w swoim opowiadaniu ! Nie wiem, czy zagłebiałeś się w jego twórczość ? Sądząc jednak po twoim opowiadaniu powinien Ci się spodobać 
_________________ http://www.ksiega-starcow.blogspot.com http://www.orthphoto.net
|
| Śr gru 29, 2004 19:06 |
|
|
|
 |
|
qrczak7
|
Cytuj: Chyba dla ciebie jest staruszkiem.... jacy "my"? Wymień dokładnie wszystkie osoby, które tak "widzą" Boga To było tylko takie uproszczenie. Wyobrażacie sobie Boga jako skoncentowane w punkcie (ciele) źródło dobrej woli. Cytuj: Więc nie oceniaj.... wysłuchaj krytyki Tak, twoja przyjąlem. Ale pomyśl jak wyglądałby ten tekst gdybym nagle zaczął w nim skakać z radości, nie sądszisz, że byłoby to conajmniej dziwne ? Cytuj: Mam wrażenie.... że tobie bardzo zależy na tym, aby "nasze" zycie było właśnie puste.... i chyba tego "nam" życzysz .... Jednak sam się kiedyś nie zdziw.... .... Jaki mógłbym mieć w tym cel ? Cytuj: "nie będziesz miał bogów cudzych przede Mną" Nie ! czy to znaczy, że zgrzeszyłem ? nie jestem juz czysty ! ach, muszę iść się wyspowiadać ! Cytuj: Co prowadzi w prostej lini do pychy i egoizmu... Pamiętaj, że to ty będziesz Bogiem. Dojdzie do tego, jeżeli Ty bedziesz tego chciał, lub jeżeli chciał tego nie bedziesz. Nic nie bierze się samo z siebie. Cytuj: qrczak7-mam do Cibie pytanie:czy uważasz sie za dobrego człowieka?? Który wybiera w swoim życiu dobro i stawia je wyzej niż zło Kieruje się sercem i instynktami. Pół na pół, to nigdy nie zawodzi. Cytuj: Pisarz ten poruszał taką właśnie tematykę qrczaku, co Ty w swoim opowiadaniu ! Nie wiem, czy zagłebiałeś się w jego twórczość ? Sądząc jednak po twoim opowiadaniu powinien Ci się spodobać
Nie miałem przyjemności. Póki co sam starannie dobieram sobie literaturę. Cieszę się, że juz po jednym tekście porównujesz mnie do najwięszych 
_________________ Jestem człowiekiem i jedyne czego mogę być pewny, to świadomość mojego istnienia. Jakakolwiek teza wygłoszona ponadto staje się dogmatem. Nie bądźmy niczego pewni, bo stworzymy kolejną religię.
|
| Śr gru 29, 2004 20:56 |
|
 |
|
Nektariusz
|
Cytuj: Nie miałem przyjemności. Póki co sam starannie dobieram sobie literaturę. Cieszę się, że juz po jednym tekście porównujesz mnie do najwięszych Dla ścisłości chciałbym dodać, że nie porównuję stylu i wniosków końcowych, lecz tematykę. Fiodor Dostojewski był geniuszem, o czym na pewno słyszałeś  Naprawdę gorąco Ci polecam abyś się zagłębił w jego wspaniałą literaturę. Na pewno Ci się spodoba  Nie czytaj tylko "oficjalnych" szkolnych interpretacji jego książek. Są tragiczne  Zazwyczaj koncentrują się na aspekcie psychologicznym, co jest ogólnie słuszne, ale niestety nie uwzględnia się tutaj także aspektu religijnego, co z kolei jest wielkim błędem. A zresztą, co ja Ci tam będę pisał ! Sam zobaczysz  [/quote]
_________________ http://www.ksiega-starcow.blogspot.com http://www.orthphoto.net
|
| Śr gru 29, 2004 21:32 |
|
 |
|
chmurka_
|
qrczaku-skoro jesteś BOGIEM to dlaczego na świecie jest tyle cierpienia i nic z tym nie zrobisz??jesteś bezdusznym BOGIEM i nie pójdą za Tobą tłumy!!
|
| Śr gru 29, 2004 22:02 |
|
 |
|
qrczak7
|
A dlaczego zatem idziecie za waszym ?
Póki co on dzierży władzę, moja kolej jeszcze nie nadeszła.
A co do Fiodora, to kto wie, może się kiedys za niego zabiorę...
_________________ Jestem człowiekiem i jedyne czego mogę być pewny, to świadomość mojego istnienia. Jakakolwiek teza wygłoszona ponadto staje się dogmatem. Nie bądźmy niczego pewni, bo stworzymy kolejną religię.
|
| Śr gru 29, 2004 22:40 |
|
 |
|
chmurka_
|
Bo nasz Bóg to autorytet. On jest sędzią sprawiedliwym, on po prostu jest Bogiem....
|
| Śr gru 29, 2004 22:43 |
|
 |
|
qrczak7
|
Pewnie
Ja jako Bóg jestem zlym Bogiem, bo nic nie robie,
ale już Bóg jako Bóg jest cudowny/kochany/wielki choc też nic nie robi.
Coś mi tu nie pasuje...
A co do cierpienia, to jest ono oczywiście częścia mojego planu ...
|
| Śr gru 29, 2004 23:42 |
|
 |
|
Spoonman
|
Qrczak
Cytuj: Wyobrażacie sobie Boga jako skoncentowane w punkcie (ciele) źródło dobrej woli. No to nadal źle myślisz, popytaj, poczytaj a potem się wypowiadaj. Cytuj: Pamiętaj, że to ty będziesz Bogiem. Pamiętaj, że nigdy nie będziesz Bogiem...Bóg jest tylko jeden jedyny. Cytuj: Nic nie bierze się samo z siebie. Zgadzam się, wszystko bierze sie od Boga (nie Ciebie ani mnie, ani jakiegokolwiek innego człowieka) Cytuj: Kieruje się sercem i instynktami. Pół na pół, to nigdy nie zawodzi. A nie kierujesz się rozumem, intelektem? Cytuj: A dlaczego zatem idziecie za waszym ? Bo nasz jest dobry, łaskawy i miłosierny...jest sędzią sprawiedliwym, za dobro wynagradza a za złe karze...niemniej przede wszystkim jest miłosiernym Bogiem. Cytuj: Bóg jest cudowny/kochany/wielki choc też nic nie robi.
To, że Tobie się tak wydaje nie znaczy, że to prawda - Bóg jest był i będzie niezależnie od tego czy to się Qrczakowi podoba czy nie. I znów się powtórzę, Ty nie rozumiesz najwyraźniej jak kolosalną rolę odgrywa wolna wola człowieka.
pzdr 
_________________ http://www.odnowa.jezuici.pl/
|
| Cz gru 30, 2004 8:07 |
|
 |
|
qrczak7
|
Dobra, teraz pokażę wam jakie to irytujące. Przypuśćmy, że jestem Bogiem, udowodnijcie mi, że tak nie jest. Wszystkie chwyty dozwolone, czekam.
|
| Cz gru 30, 2004 9:48 |
|
 |
|
Nutka
|
To stwórz osobny wszechświat to pogadamy 
| Cz gru 30, 2004 10:05 |
|
 |
|