Autor |
Wiadomość |
Anonim (konto usunięte)
|
 Re: czystość
Nithael napisał(a): Liam Wiem że figura. Najwyraźniej to nie ta figura, bo dyskutujesz o czymś kompletnie innym niż ja. Ale to oftop w tym wątku a kolejnego o tym co księża powinni jakoś nie chce mi się zakładać.
|
Pt paź 08, 2010 9:21 |
|
|
|
 |
Nithael
|
Offtop? Prosze bardzo : Strona główna forum » Człowiek w świecie wiary » Żyć wiarą Chyba również o własną wiarę tu chodzi, własne przekonania i ich realizacje. Wątku o którym mówisz zakładać nie trzeba, księża wiedza doskonale co powinni. O tym jak do tego doprowadzić tez nie potrzeba. Trzeba przestać gadać i za to się wziąć jeżeli ktoś uważa że następuje tu złamanie zasad,agresja, kłamstwo itd. Ktoś się boi sam, nie daje rady? Sa inni.I w końcu są przełożeni kapłana. Ot i wszystko. DZIAŁAĆ !
|
Pt paź 08, 2010 9:37 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Nithael, ale... o co chodzi? Jaka agresja, jakie kłamstwo, kto się boi? O czym Ty w ogóle mówisz? Wątki Ci się przypadkiem nie pomyliły? 
|
Pt paź 08, 2010 9:51 |
|
|
|
 |
Nithael
|
 ależ sie poturlałem ze śmiechu ! Jasne że mi się popieprzyło, tak to jest jak ktoś przeszkodzi  Niestety wykasować tego nie moge. I oczywiście przepraszam za zamieszanie.
|
Pt paź 08, 2010 10:20 |
|
 |
BlankaA
|
Z jednym "ale". Może niekoniecznie należy rozumiec czystośc tak... ginekologicznie. To nie jest kwestia "posiadania" czy "nieposiadania" jakiejś tkanki, tylko kwestia wejścia w relację seksualną. Generalnie nie jest głupio, jak taka relacja jest właściwa małżeństwu, czyli dzieje się miedzy ludźmi wyrażającymi wolę bycia ze sobą do śmierci, a nie do czasu spotkania kogoś atrakcyjniejszego. No i tyle.
|
Pt paź 08, 2010 11:35 |
|
|
|
 |
agvis
|
Dokładnie, BlankaA. To, czy kobieta ma jakąś tam błonę, czy nie, nie ma w praktyce żadnego znaczenia. Ważne, czy jej ciało i ją całą miał ktoś inny, niż jej mąż. Ja już pisałam o swoim przykrym przypadku i wiem, że dla mojego męża to coś ciężkiego do przełknięcia. I na pewno nie o jakąś tam błonę mu chodzi, czy bycie "tym pierwszym", ale o fakt, że miał mnie ktoś inny. Dla mnie też jest to bolesne. Mało tego, ten problem utrudnia budowanie zdrowych relacji seksualnych. Mówiąc o tym, co i jak lubisz, wiesz dobrze, że Twój ukochany ma już w głowie pewne obrazy z Tobą i kimś innym w roli głównej. I takie rozmowy są ciężkie dla obu stron, a powinny być przyjemnością.
|
Pt paź 08, 2010 11:52 |
|
 |
Nithael
|
A jak mąż miał kogoś innego wcześniej to go tak bardzo w dołku nie gniecie ?;)
|
Pt paź 08, 2010 16:28 |
|
 |
agvis
|
Właśnie "problem" w tym, że nie miał, przez co czuję się, że tak powiem, gorsza.
|
Pt paź 08, 2010 18:33 |
|
 |
BlankaA
|
I z tym się łączy to, o co wcześniej pytał Elbrus - o małżeństwo mniemane. Oczywiście, że jeśli zostanie stwierdzona nieważnośc małżeństwa po iluś-tam latach (no, 20 to raczej skrajnośc, niz przeciętna), to nie zmienia to faktu, że strony (a przynajmniej jedna z nich, w niektórych przypadkach) wcześniej miały wolę życia w małżeństwie tak, jak gdyby ono miało byc jedno, wyłączne, nierozerwalne. I w tym sensie ich współżycie fizyczne było czyste - bo intencja była czysta. Nie było seksu w związku "na jakiś czas", tylko seks w związku "na zawsze".
|
Pt paź 08, 2010 18:57 |
|
 |
Nithael
|
Gorsza bo co niby ? Wyjaśnij mi bo ja nie rozumiem.
|
Pt paź 08, 2010 18:59 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Witaj Pięknie na ten temat mówi ks. Piotr Pawlukiewicz w konferencjii "Seks - poezja czy rzemiosło".I jest dostępna na CD. Zakupiłam ją dla mojej nastoletniej córki, której zawsze powtarzam, by kierowała się swoim rozumem, a nie tym co mówi masa. Ciekawie też opowieda na tematy damsko-męskie p. Jacek Pulikowski. A wszystko to dostępne na CD w dobrych księgarniach katolickich 
|
Pt paź 08, 2010 20:49 |
|
 |
agvis
|
Nithael, jak Ci tego nie wytłumaczę, tak jak Ty mi nie wytłumaczysz, jak bolą jądra np. Jestem kobietą z psychiką kobiety, kochającą mężczyznę, kochającą Boga i odnajdującą sens i "to coś" w życiu wg Jego planu. Tak więc dzieli nas taka przepaść, że na pewne sprawy nie spojrzysz moimi oczami i będziesz ciągle drążył, byle tylko prowokować. Ale odpowiedzieć mogę - gorsza od innych kobiet, które miały tyle oleju w głowie, by poczekać, które się na tyle szanowały. Gorsza od mojego męża, który zapewnił mi świadomość, że wybrał właśnie mnie, że był pod tym względem tylko dla mnie.
|
So paź 09, 2010 9:59 |
|
 |
Nithael
|
Nie sądzę abyś miała jakiekolwiek podstawy aby siebie tak wewnętrznie poniżyć,a właściwie ukarać i nadal karać. Chyba powinnaś o tym z mężem porozmawiać, bo to zadręczanie się do niczego dobrego nie prowadzi.
|
So paź 09, 2010 13:30 |
|
 |
agvis
|
No i na szczęście się nie zadręczam, nie poniżam i nie karzę (bo niby jak to zrobić...). To są odczucia, wypływające z przekonań i budowane też na konsekwencjach. Nie czuję się tak, bo tak chcę. Nie roztrząsam tego i nie myślę o tym często. Ale tego typu wątki przypominają mi pewne błędy. I chcę dać świadectwo.
|
Pn paź 11, 2010 18:56 |
|
 |
zagubiona_21
|
Ech, jak się na siłę chce udowodnić, że coś jest złe i bez sensu to się to zrobi. Nithael myślę, że wyciagasz zbyt pochopne wnioski co do tego, co czuje, czym się zadręcza agvis. To, że się czegoś żałuje, nie oznacza od razu zadręczania.
_________________ Szukaj mnie Bo sama nie wiem już Bo nie wiem kiedy sama się odnajdę.
|
Pn paź 11, 2010 21:12 |
|
|
|