Prawosławie 10 pytań albo i więcej.
Autor |
Wiadomość |
Anonim (konto usunięte)
|
 Re: Prawosławie 10 pytań albo i więcej.
pudlasz napisał(a): trymet napisał(a): Dogmat ten oznacza, że po zakończeniu swojego ziemskiego życia Najświętsza Maryja Panna została z ciałem i duszą wzięta do wiecznej chwały. Kościół w to wierzy. Kosciół Katolicki również uznaje zaśnięcie Bogurodzicy.
|
Pt maja 06, 2011 17:34 |
|
|
|
 |
Elbrus
|
trymet napisał(a): Ale proszę o odpowiedź na moje pytanie- czy Cerkiew uznaje Wniebowzięcie? Dlaczego pytasz się o to samo, skoro została ci udzielona odpowiedź? pudlasz napisał(a): trymet napisał(a): Dogmat ten oznacza, że po zakończeniu swojego ziemskiego życia Najświętsza Maryja Panna została z ciałem i duszą wzięta do wiecznej chwały. Kościół w to wierzy.
_________________ The first to plead is adjudged to be upright, until the next comes and cross-examines him. (Proverbs 18:17)
Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna. (Weatherby Swann)
Ciemny lut to skupi. (Bardzo Wielki Elektronik)
|
Pt maja 06, 2011 19:09 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: Maryja jednak nie jest traktowana jak każda istota ludzka, nie dotyczy Jej zmaza grzechowa czy to przed porodzeniem jak i po narodzinach swego boskiego Syna. Maryja nie popełniła żadnego grzechu osobistego, natomiast nie była wolna od śmierci. W prawosławiu nie funkcjonuje pojęcie grzechu pierworodnego w takim rozumieniu jak w KRK. Każdy człowiek rodzi się bez grzechu. Jedną z konsekwencji grzechu Adama i Ewy jest śmierć, która jest dziedziczona przez wszystkich ludzi. Dlatego prawosławie nie uznaje dogmatu o Niepokalanym Poczęciu Najświętszej Maryi Panny, ponieważ w świetle prawidłowo rozumianego grzechu prarodziców, dogmat ten jest nieco bez sensu. Cytuj: Maryja stanąwszy w obliczu śmierci nie umarła lecz zasnęła. Maryja umarła spokojną śmiercią, dlatego w prawosławiu mówimy o Zaśnięciu Bogurodzicy. Maryja nie była wyłączona z rodzaju ludzkiego i po Jej śmierci została wzięta przez Swojego Syna do nieba. Cytuj: Znane są dwa przynajmniej przypadki ze Starego Testamentu, kiedy to Bóg nie pozwala człowiekowi umrzeć tu na ziemi i zabiera go jeszcze za życia do niebios.Pierwszym jest Henoch, a drugim prorok Eliasz. Po grzechu Adama i Ewy wejście do nieba było niemożliwe. Dopiero Chrystus po Swojej śmierci uwolnił sprawiedliwych z otchłani. Henoch i Eliasz jeszcze wrócą do nas (najprawdopodobniej pod "koniec") i też umrą. W sumie nie pytałeś się o powyższe rzeczy, ale pomyślałem, że nie zaszkodzi napisać (w mega skrócie), jakie jest nauczanie prawosławia w tych kwestiach.
|
Pt maja 06, 2011 19:12 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Fuchs napisał(a): Cytuj: Maryja jednak nie jest traktowana jak każda istota ludzka, nie dotyczy Jej zmaza grzechowa czy to przed porodzeniem jak i po narodzinach swego boskiego Syna. Maryja nie popełniła żadnego grzechu osobistego, natomiast nie była wolna od śmierci. W prawosławiu nie funkcjonuje pojęcie grzechu pierworodnego w takim rozumieniu jak w KRK. Każdy człowiek rodzi się bez grzechu. Jedną z konsekwencji grzechu Adama i Ewy jest śmierć, która jest dziedziczona przez wszystkich ludzi. Dlatego prawosławie nie uznaje dogmatu o Niepokalanym Poczęciu Najświętszej Maryi Panny, ponieważ w świetle prawidłowo rozumianego grzechu prarodziców, dogmat ten jest nieco bez sensu. Cytuj: Maryja stanąwszy w obliczu śmierci nie umarła lecz zasnęła. Maryja umarła spokojną śmiercią, dlatego w prawosławiu mówimy o Zaśnięciu Bogurodzicy. Maryja nie była wyłączona z rodzaju ludzkiego i po Jej śmierci została wzięta przez Swojego Syna do nieba. Cytuj: Znane są dwa przynajmniej przypadki ze Starego Testamentu, kiedy to Bóg nie pozwala człowiekowi umrzeć tu na ziemi i zabiera go jeszcze za życia do niebios.Pierwszym jest Henoch, a drugim prorok Eliasz. Po grzechu Adama i Ewy wejście do nieba było niemożliwe. Dopiero Chrystus po Swojej śmierci uwolnił sprawiedliwych z otchłani. Henoch i Eliasz jeszcze wrócą do nas (najprawdopodobniej pod "koniec") i też umrą. W sumie nie pytałeś się o powyższe rzeczy, ale pomyślałem, że nie zaszkodzi napisać (w mega skrócie), jakie jest nauczanie prawosławia w tych kwestiach. O tym- czyli o stanowisku Cerkwii na temat dogmatu o Niepokalanym Poczęciu przeczytałem na stronie www.cerkiew.pl
|
Pt maja 06, 2011 20:07 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Od jednego prawosławnego usłyszałem kiedyś pewną superbzdure. Mianowicie spytał mnie "dlaczego np w procesji czy podczas niektórych nabożeństw klękamy i kłaniamy się przed opłatkiem" ? Mnie to pytanie zamurowało. To że radykałowie protestanccy mi też to mówili jeszcze zrozumię. Dla nich wszystko co katolickie jest niebiblijne. Ale że wyznawca Prawosławia?? Który też uznaje realną obecnosć Ciała i Krwii Chrystusa w Eucharystii?? Nie wiem co o takim myśleć...
|
So maja 07, 2011 20:05 |
|
|
|
 |
pudlasz
|
Jezus kazał Eucharystię "jeść i pić", a nie nosić.
|
So maja 07, 2011 20:29 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
pudlasz napisał(a): Jezus kazał Eucharystię "jeść i pić", a nie nosić. No cóż... Juz miałem liczne polemiki z ewangelikalnymi radykałami protestanckimi i ci mi to samo mówili - czyli tę to niebiblijne bałwochwalstwo. Cóz za zbieżność Ale prosze poczytać: http://www.adoracja.bielsko.opoka.org.p ... risti.html
Ostatnio edytowano So maja 07, 2011 20:38 przez Anonim (konto usunięte), łącznie edytowano 1 raz
|
So maja 07, 2011 20:33 |
|
 |
pudlasz
|
Podstawową i najpełniejszą formą adoracji Eucharystii jest Jej przyjmowanie. Takie procesje mają mniej więcej tyle samo sensu, co granie z żoną w skrable podczas nocy poślubnej. Niby można, ale gdzie sens?
|
So maja 07, 2011 20:38 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Tu jest dział pytań do Prawosławnych a nie polemiki,więc nie bede polemizował a tylko pytał o pewne kwestie. Mam kolejne pytanie: kto (według Cerkwii) ma prawo interpretować Biblię?
|
So maja 07, 2011 20:50 |
|
 |
pudlasz
|
trymet napisał(a): Tu jest dział pytań do Prawosławnych a nie polemiki,więc nie bede polemizował a tylko pytał o pewne kwestie. Łk 4, 23 Cytuj: Mam kolejne pytanie: kto (według Cerkwii) ma prawo interpretować Biblię? Nie rozumiem pytania. Każdy interpretuje Biblię, jak ją czyta.
|
So maja 07, 2011 21:05 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
pudlasz napisał(a):
Nie rozumiem pytania. Każdy interpretuje Biblię, jak ją czyta. To jest logika protestancka. Pytam kto w Cerkwii Prawosławnej dla wyznawców Prawosławia ma prawo interpretować Biblię?
|
So maja 07, 2011 21:11 |
|
 |
pudlasz
|
Każdy ma prawo interpretować, od tego ma rozum.
Nauczać mają prawo biskupi i osoby przez nich upoważnione.
|
So maja 07, 2011 21:13 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
pudlasz napisał(a): Każdy ma prawo interpretować, od tego ma rozum. Protestanci tez tak uważają (co jest błędną doktryną). Przez to na Świecie istnieje pare tysięcy denominacji opartych na Biblii pudlasz napisał(a): Nauczać mają prawo biskupi i osoby przez nich upoważnione. To rozumiem.
|
So maja 07, 2011 21:21 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Jak ktoś się uprze, to znajdzie cały stos pozornych sprzeczności w Piśmie Świętym. Biblia trzeba interpretować w zgodzie z Tradycją Świętą.
|
So maja 07, 2011 21:24 |
|
 |
pudlasz
|
trymet napisał(a): pudlasz napisał(a): Każdy ma prawo interpretować, od tego ma rozum. Protestanci tez tak uważają (co jest błędną doktryną). Przez to na Świecie istnieje pare tysięcy denominacji opartych na Biblii Nie wiem, dlaczego wychodzisz z założenia, że każdy zacznie głosić to, co wymyślił.
|
So maja 07, 2011 21:27 |
|
|
|