Autor |
Wiadomość |
dekort
|
 Re: Szampan na sylwestra
Szukałem odwiedzi na to pytanie tylko za bardzo nie mam dużo czasu bo zaraz murze uciekać ale przytoczę wypowiedz użytkownika tego forum baranka ,,Trzeba dodać jeszcze kilka rzeczy - Spożywanie alkoholu przez osoby nieletnie jest grzechem niezależnie od ilościPoza tym (w przypadku nieletnich i dorosłych) jest brane pod uwagę: - cel (np.picie w celu upicia sie jest grzechem ciężkim ) - ewentualne zgorszenie (np. własnie picie w obecności nieletnich) - złożone przyrzeczenia ,, http://forum.wiara.pl/viewtopic.php?t=12115Co do sumienia masz racje nie wiem czemu tak napisałem sam mam z tym problem.
|
Cz gru 30, 2010 20:33 |
|
|
|
 |
dekort
|
Nie wiem czy to prawdziwy ksiądz ale posłuchajciehttp://www.youtube.com/watch?v=4rYnXOxZGkU
|
Cz gru 30, 2010 20:37 |
|
 |
Elbrus
|
dekort napisał(a): ,,Trzeba dodać jeszcze kilka rzeczy - Spożywanie alkoholu przez osoby nieletnie jest grzechem niezależnie od ilości Na jakiej podstawie ja się pytam dekort napisał(a): Poza tym (w przypadku nieletnich i dorosłych) jest brane pod uwagę: - cel (np.picie w celu upicia sie jest grzechem ciężkim ) - ewentualne zgorszenie (np. własnie picie w obecności nieletnich) - złożone przyrzeczenia ,, Odrzucamy wszystkie trzy możliwości. Czy wtedy również nieletni popełni grzech, a jeśli tak to dlaczego?
_________________ The first to plead is adjudged to be upright, until the next comes and cross-examines him. (Proverbs 18:17)
Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna. (Weatherby Swann)
Ciemny lut to skupi. (Bardzo Wielki Elektronik)
|
Cz gru 30, 2010 20:43 |
|
|
|
 |
Silva
|
Elbrus napisał(a): dekort napisał(a): Pamiętaj picie alkoholu przez nieletnich jest grzechem. Nawet przez tych, którzy żadnych przyrzeczeń nie składali? Grzechem przeciwko któremu przykazaniu jest według ciebie picie przez nieletniego (czyli także przez 17-latka)? Przeciw miłości bliźniego. Pisałam o tym: niepełnoletni pijąc alkohol zawsze powoduje jakieś zgorszenie (zwłaszcza jeśli robi to w towarzystwie osób młodszych od siebie), bo wysyła innym komunikat "będąc niepełnoletnim można pić i mieć w d... prawo państwowe i nie tylko". I co potem, 17-latek powie 13-latkowi na tej samej imprezie "ja mogę pić a ty jesteś za młody i nie możesz"? Jak sądzisz? To jest też kwestia szacunku do zasad. Zasady NIE SĄ po to żeby je łamać.
_________________ "Niech przeto ten, komu się zdaje, że stoi, baczy, aby nie upadł." (1 Kor 10, 12)
|
Cz gru 30, 2010 20:48 |
|
 |
Elbrus
|
Silva napisał(a): Elbrus napisał(a): dekort napisał(a): Pamiętaj picie alkoholu przez nieletnich jest grzechem. Nawet przez tych, którzy żadnych przyrzeczeń nie składali? Grzechem przeciwko któremu przykazaniu jest według ciebie picie przez nieletniego (czyli także przez 17-latka)? Przeciw miłości bliźniego. Pisałam o tym: niepełnoletni pijąc alkohol zawsze powoduje jakieś zgorszenie (zwłaszcza jeśli robi to w towarzystwie osób młodszych od siebie), bo wysyła innym komunikat "będąc niepełnoletnim można pić i mieć w d... prawo państwowe i nie tylko". I co potem, 17-latek powie 13-latkowi na tej samej imprezie "ja mogę pić a ty jesteś za młody i nie możesz"? Jak sądzisz? A ja w poprzednim poście napisałem: Elbrus napisał(a): dekort napisał(a): Poza tym (w przypadku nieletnich i dorosłych) jest brane pod uwagę: - cel (np.picie w celu upicia sie jest grzechem ciężkim ) - ewentualne zgorszenie (np. własnie picie w obecności nieletnich) - złożone przyrzeczenia ,, Odrzucamy wszystkie trzy możliwości. Czy wtedy również nieletni popełni grzech, a jeśli tak to dlaczego?Jeśli niepełnoletni 17-latek: - nie chce się upić, bo spożywa małe ilości, - pije bez obecności świadków, - nie złożył przyrzeczenia pierwszokomunijnego/bierzmowalnego. Jakie przykazanie złamał? Silva napisał(a): To jest też kwestia szacunku do zasad. Zasady NIE SĄ po to żeby je łamać. Toć ja siepytamsie: jakie to zasady?
_________________ The first to plead is adjudged to be upright, until the next comes and cross-examines him. (Proverbs 18:17)
Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna. (Weatherby Swann)
Ciemny lut to skupi. (Bardzo Wielki Elektronik)
|
Cz gru 30, 2010 21:01 |
|
|
|
 |
Silva
|
1. Prawo państwowe, które zabrania sprzedaży i częstowania nieletnich alkoholem (a więc picia alkoholu przez nieletnich). 2. Prawo boże, które nakazuje dbać o swoje zdrowie.
Ok, niech ci będzie. 17-latek pije sam i nie chce się upić - i co w tym złego? A jeśli tak samo pije 14-latek? 12-latek? 10-latek? Sam, i tyle żeby się nie upić (czyli żeby mu się film nie urwał)? To też wszystko w porządku?
_________________ "Niech przeto ten, komu się zdaje, że stoi, baczy, aby nie upadł." (1 Kor 10, 12)
|
Pt gru 31, 2010 10:08 |
|
 |
Darek916
|
No i nie złamałem postanowienia ;D
|
So sty 01, 2011 17:13 |
|
 |
Selgrado
|
Hmm... a ile takich okazji i okazyjek jest w ciągu roku do stawiania alkoholu; bo przecież to wieczór/noc sylwestrowy jest tylko raz do roku.
Dobrze jest w czymś wytrwać i nie złamać postanowień itp.
_________________ [KMI ...] ------------.
|
So sty 01, 2011 18:34 |
|
|
|