Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest N lis 16, 2025 9:04

Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 100 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Następna strona
 chłopak 
Autor Wiadomość
Post Re: chłopak
Czarls napisał(a):

Nie jest to prawda. Papież Aleksander VII potępił ideę, że jest to jedynie grzech powszedni całować się poza małżeństwem dla przyjemności, nawet gdy nie ma zgody na posunięcie się dalej.

Każdy zresztą myśl, słowo czy uczynek mającą rozbudzić w jakimś stopniu erotyczną przyjemność jest śmiertelnie grzeszna. Oczywiście musi być zgoda woli (ktoś chce albo na to pozwala) i świadomość, że jest to grzech.

czyli pocałunki nawet w małżeństwie to grzech? :o

rozumiem, że ejst tak w każdym przypadku?
trochę dla mnie to abstrakcyjnie brzmi w świetle nauczania JPII

So lut 25, 2012 18:05
Cytuj:
Szymon z kolei już nas podzielił: ci co nie mają - dobrzy, ci co mają - źli.
Otóż tak nie jest. Fakt, że chłopak ma doświadczenie nie przesądza o tym, że każdą dziewczynę chcą tylko wykorzystać. I na odwrót ci "niewinni" wcale nie muszą mieć czystych intencji. Nie ma co generalizować i gdybać. Tutaj mamy konkretny przypadek i o nim rozmawiamy :)

Inaczej to chciałem powiedzieć chodziło mi o to że każdy chłopak który chcę wykorzystać dziewczynę do intymnych spraw nie jest godzien jej mieć czyli nawet ci z doświadczeniem ale nie mający nic złego na myśli są dobrzy źle to powiedziałem :P

So lut 25, 2012 18:10

Czarls napisał(a):
Nie jest to prawda. Papież Aleksander VII potępił ideę, że jest to jedynie grzech powszedni całować się poza małżeństwem dla przyjemności, nawet gdy nie ma zgody na posunięcie się dalej.

Masz może jakieś źródło? Bo nie mogę znaleźć w internecie.

So lut 25, 2012 19:23
Zobacz profil WWW

brickgame napisał(a):
żeby to było takie proste patelnia w łeb jak tu ludziowi zależy na drugim ludziu

Brickgame!
Rozumiem że Twoja sytuacja jest trudna bo z jednej strony Twój chłopak deklaruje miłość i troskę o Ciebie, a z drugiej strony za tę miłość... takie wymagania.

Moja rada dla Ciebie byłaby taka:

Nigdy nie zostawajcie sami w pokoju pod żadnym pozorem. Jesteście młodzi i napaleni, zostaniecie sami to będziecie się całować, na to nie ma mocnych zwłaszcza że jak piszesz pewne granice już przekroczyliście. I nie pomogą różańce, obietnice, spowiedzi nie wiadomo co jeszcze.

Jeśli wspólnie spędzany czas np. na spacerach będzie się kończył całowaniem albo tak że jednak lądujecie sami w pokoju, bo wydawało wam się że tylko sobie posiedzicie albo oglądniecie film, a znów kończy się całowaniem to zakończ ten związek. Od grzechu należy się zdecydowanie odcinać.

Dla mnie ogólnie brzydko to pachnie, wydajesz mi się trochę zagubiona, co przy starszym gościu napierającym na seks rokuje dość źle. Może lepiej jeszcze trochę dorośnij, poznaj dorosłe życie i naszą wiarę, na kwestie związków masz jeszcze mnóstwo czasu zakładając, że jesteś poniżej 23lat. Możesz poważnie sobie uszkodzić życie. Niewinności nie da się odzyskać.

Margaretka: oczywiście ma się to nijak do małżeństwa

jumik: zajrzyj np. tu http://cantuar.blogspot.com/2010/11/is- ... -pope.html

So lut 25, 2012 19:46

Czarls napisał(a):

Nigdy nie zostawajcie sami w pokoju pod żadnym pozorem. Jesteście młodzi i napaleni, zostaniecie sami to będziecie się całować, na to nie ma mocnych zwłaszcza że jak piszesz pewne granice już przekroczyliście. I nie pomogą różańce, obietnice, spowiedzi nie wiadomo co jeszcze.

Jeśli wspólnie spędzany czas np. na spacerach będzie się kończył całowaniem albo tak że jednak lądujecie sami w pokoju, bo wydawało wam się że tylko sobie posiedzicie albo oglądniecie film, a znów kończy się całowaniem to zakończ ten związek. Od grzechu należy się zdecydowanie odcinać.

To nawet całować się z własnym chłopakiem nie można? :o być sam na sam żeby film oglądnąć? :o :o No to jest chyba pójście za daleko w drugą stronę...

N lut 26, 2012 1:03

też mi się tak wydaje że to zbyt radykalne rady a ja mam 21 lat. Pozatym nie przemawia do mnie nauczanie jakiś średniowiecznych papieży, wszakże za ich przyzwoleniem były także wyprawy krzyżowe, inkwizycja itd co nie koniecznie było dobre.

N lut 26, 2012 12:24

Nie ma nic złego aby film razem oglądać czy się pocałować, ale należy wyznaczyć sztywne granice

Co do mnie, nie daj Boże, bym się miał chlubić z czego innego, jak tylko z Krzyża Pana naszego Jezusa Chrystusa.Gal 6:14

N lut 26, 2012 12:28

brickgame napisał(a):
też mi się tak wydaje że to zbyt radykalne rady a ja mam 21 lat. Pozatym nie przemawia do mnie nauczanie jakiś średniowiecznych papieży, wszakże za ich przyzwoleniem były także wyprawy krzyżowe, inkwizycja itd co nie koniecznie było dobre.

Nauka oficjalnie podana do wierzenia przez papieża jeśli tylko dotyczy wiary i moralności nosi klauzulę nieomylności, tzn. nie podlega zmianie. Na podobnej zasadzie możesz argumentować, że nie bardzo przemawia do Ciebie nauczanie Kościoła, wszak kiedyś tolerował czy wręcz pochwalał niewolnictwo. Niewolnictwo, inkwizycja, wyprawy krzyżowe to zagadnienia ze swoją specyfiką i problematyką, ale nie należą one do istoty naszej wiary. Na pewno należy do niej jednak osobista świętość.

Nauczanie Kościoła jest takie, że całowanie się dla przyjemności poza małżeństwem to grzech ciężki (pod karą piekła) od którego należy się zdecydowanie odcinać (unikać okazji do niego).

Jeśli chcesz bardziej zgłębić temat polecam film na youtube: Konsekwencje nieczystości w życiu doczesnym i wiecznym.

N lut 26, 2012 13:00
brickgame nie sluchaj czarlsa, bo wypisuje on kompletne bzdury, które są w sprzeczności do nauki KK.

N lut 26, 2012 15:54

Czarls, jeżeli wypowiadasz się tak autorytarnie, to pokaż chociaż jakieś cytaty, w których to wyczytałeś, żebyśmy Ci mogli powiedzieć, w którym miejscu nie zrozumiałeś...

N lut 26, 2012 16:16

Margaret_ka napisał(a):
brickgame nie sluchaj czarlsa, bo wypisuje on kompletne bzdury, które są w sprzeczności do nauki KK.

Jeśli tak łatwo możesz to wykazać... bo jak na razie to ja wykazałem, że to co jej radzisz stoi w kompletnej opozycji do nauczania Kościoła.

N lut 26, 2012 16:39

Czarls napisał(a):
Nauka oficjalnie podana do wierzenia przez papieża jeśli tylko dotyczy wiary i moralności nosi klauzulę nieomylności, tzn. nie podlega zmianie. Na podobnej zasadzie możesz argumentować, że nie bardzo przemawia do Ciebie nauczanie Kościoła, wszak kiedyś tolerował czy wręcz pochwalał niewolnictwo. Niewolnictwo, inkwizycja, wyprawy krzyżowe to zagadnienia ze swoją specyfiką i problematyką, ale nie należą one do istoty naszej wiary. Na pewno należy do niej jednak osobista świętość.

Nauczanie Kościoła jest takie, że całowanie się dla przyjemności poza małżeństwem to grzech ciężki (pod karą piekła) od którego należy się zdecydowanie odcinać (unikać okazji do niego).

Jeśli chcesz bardziej zgłębić temat polecam film na youtube: Konsekwencje nieczystości w życiu doczesnym i wiecznym.

Nie, nie wykazałeś. A youtube niekoniecznie jest źródłem wiarygodnej informacji.
Czarls napisał(a):

Każdy zresztą myśl, słowo czy uczynek mającą rozbudzić w jakimś stopniu erotyczną przyjemność jest śmiertelnie grzeszna. Oczywiście musi być zgoda woli (ktoś chce albo na to pozwala) i świadomość, że jest to grzech.

Nie, nie wykazałeś. Napisałeś, że tak powiedział Papież, ale bez podania jakiekogolwiek źródła, czy cytatu.

N lut 26, 2012 16:44

Czarls napisał(a):
Margaret_ka napisał(a):

Jeśli tak łatwo możesz to wykazać... bo jak na razie to ja wykazałem, że to co jej radzisz stoi w kompletnej opozycji do nauczania Kościoła.

Dogmat nieomylności papieża ma zastosowanie, gdy wypowiada się on w specjalny sposób (ex cathedra) a nie za każdym razem, gdy porusza tematy wiary/moralności.

N lut 26, 2012 17:53

Czarls napisał(a):
brickgame napisał(a):
Dla mnie ogólnie brzydko to pachnie, wydajesz mi się trochę zagubiona, co przy starszym gościu napierającym na seks rokuje dość źle. Może lepiej jeszcze trochę dorośnij, poznaj dorosłe życie i naszą wiarę, na kwestie związków masz jeszcze mnóstwo czasu zakładając, że jesteś poniżej 23lat. Możesz poważnie sobie uszkodzić życie. Niewinności nie da się odzyskać.

jumik: zajrzyj np. tu http://cantuar.blogspot.com/2010/11/is- ... -pope.html

Chłopak mówi że kocha i nie napiera na seks

Śr lut 29, 2012 1:36

Tak jak mówią wszyscy granica jest w tym wypadku bardzo cienka, na pewno pilnuj, by nie doszło pomiędzy wami do stosunku seksualnego, a jeśli chodzi o inne pieszczoty to "popytaj" własne sumienie, uczyń chwilę refleksji i zadaj sobie w duchu to pytanie czy ty masz poczucie winy czy też nie. Myślę, że w tym wypadku to jest najlepszy przewodnik

Śr lut 29, 2012 6:24
Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.   [ Posty: 100 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Następna strona