Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Wt lis 11, 2025 18:42

Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 186 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 13  Następna strona
 Islam 
Autor Wiadomość

Post Re: Islam
Cytuj:
Czy uważasz że "opinia prawna"tych panów wazniejsza jest od koranu?

Wybacz Hosi, ale Twoje odpowiedzi zaczynają być na poziomie małego dziecka. Kim dla mieszkańców tego państwa są ci panowie co wydali ten werdykt? Nikim? Nie mają ich słuchać? Więc kogo? Oni ustalają zasady gry w Islam... Oni się podpierają nie tylko Koranem, ale i sunna i hadisami, o których ciągle zapominasz.

Cytuj:
Kto to jest prawdziwy muzłumanin według ciebie?

Każdy kto kocha niewiernych jest dla mnie muzułmaninem oraz tacy, gdzie ktoś odejdzie z tej religii to go pobłogosławią i będą go dalej wspierać :D Ilu jest takich i gdzie ich szukać?

Cytuj:
Jest w NT mowa o Dniu Sądu czy nie?Kto bedzie egzegutorem?
I nie wymiguj się od odpowiedzi,tylko o tyle proszę.

Egze co? :) Masz problem z interpretacją to zadaj tu na forum ten cytat z Matusza 25 i myslę, że inni userzy Ci odpowiedzą co ma na myśli egzekutor :mrgreen: Jak czytam tę część Mt to aż się wzdrygam co tam Jezus zrobi z ludźmi...

Cytuj:
Bóg pokoju czy nie?Odpowiedz wprost!

Naturalnie, że tak, Bóg nie może być zły, nieprawdaż? Ale skoro jesteś ateistą/muzułmaninem czy jak się tam zwiesz to dla ciebie to "rybka" jaki jest Bóg, więc po co się gorączkujesz?

Cytuj:
Radykalnych jest niewielu.Ale dla ciebie to pewnie grupa reprezentatywna co? :D

Przypominam sobie teraz twój nieszczęsny filmik :D

To nie jest mój filmik, to nagrał muzułmanin :D Gratulacje.

Cytuj:
A gdzie istnieją zakazy?W niebie czy na ziemi?
Mam wrazenie że tracisz już kontakt z rzeczywistością ;)

Hahaha teraz to już upadłeś bracie na same dno!! Twój Bóg zakazuje na ziemi wina a daje w niebie!!! rewelacja!! W niebie Allaha można używać kobiet, pić winiacze, z pewnością Allah stawia za free!!! Kolejny raz gratuluje.

Cytuj:
Tylko że to ten sam Bóg który uaktywni po raz kolejny swoją "miłośc" podczas Dnia sądu

Twój Allah przynajmniej wiemy kogo nie darzy miłością - niewiernych! Iluz to Mahomet uzdrowił ludzi przez Allaha? Ach przecież on nie mógł tego robić... Jego mocz i ekskrementy to robiły.

Pozdrawiam

Cz kwi 25, 2013 21:43

akbar napisał(a):
Wybacz Hosi, ale Twoje odpowiedzi zaczynają być na poziomie małego dziecka. Kim dla mieszkańców tego państwa są ci panowie co wydali ten werdykt? Nikim? Nie mają ich słuchać? Więc kogo? Oni ustalają zasady gry w Islam... Oni się podpierają nie tylko Koranem, ale i sunna i hadisami, o których ciągle zapominasz.

Na ten temat podawałem ci kilka razy linki.To po pierwsze.
Po drugie.
To że ktoś "podpiera" sie Koranem niekoniecznie musi oznaczac że Jego twierdzenia mają bezpośrednie oparcie w tej księdze.Nie wiem czy wiesz ale w chrzescijanstwie równiez są denominacje które "podpierają"się Biblią chocby w kwestii wyswięcania kobiet,homoseksualistów itp.
Podobnie jest w innych religiach.I co z tego wynika?Ano to że każdy interpretuje sobie po swojemu wedle z góry narzuconych założeń.

Jeżeli nie wiesz tak podstawowych rzeczy to jak tutaj z tobą dyskutować?

Cytuj:

Każdy kto kocha niewiernych jest dla mnie muzułmaninem oraz tacy, gdzie ktoś odejdzie z tej religii to go pobłogosławią i będą go dalej wspierać Ilu jest takich i gdzie ich szukać?

Na pewno nie wsród radykałów ;)

Cytuj:
Egze co? Masz problem z interpretacją to zadaj tu na forum ten cytat z Matusza 25 i myslę, że inni userzy Ci odpowiedzą co ma na myśli egzekutor Jak czytam tę część Mt to aż się wzdrygam co tam Jezus zrobi z ludźmi...

Nie zasałniaj sie innymi userami.
Ponadto;
A coś ty się czepił tak Mat 25 ?
Zapomniałeś co "miłosciwy" Jezus robi tutaj: 2 Tes 2:6-9?
N ziemi nauczał wybaczania wszystkim a tu co ?Wpadka jednym słowem :)
Teraz ci pasi?

Cytuj:
Naturalnie, że tak, Bóg nie może być zły, nieprawdaż?

Zapewne.Ten kto morduje nie może być zły :brawo:
Nic dodać nic ująć.

Cytuj:
To nie jest mój filmik, to nagrał muzułmanin Gratulacje.

No i Pan reżyser akbar idzie w zaparte. :D

Cytuj:

Twój Bóg zakazuje na ziemi wina a daje w niebie!!! rewelacja!! W niebie Allaha można używać kobiet, pić winiacze, z pewnością Allah stawia za free!!! Kolejny raz gratuluje.

Jak widac ignorancja nie zna granic :)

Cytuj:
Twój Allah przynajmniej wiemy kogo nie darzy miłością - niewiernych!

To tak samo jak twój Jezus. :D

So kwi 27, 2013 3:47
Akbar często odnosi się do Takiji i różnych bzdur które mają podłoże wyłącznie zwyczajowe a nie religijne tak naprawdę. Dlaczego? Otóż podam przykład polskich Tatarów. Proponuję akbarowi się zapoznać z historią tych ludzi. Gdyby oni tak naprawdę zniżali się do poziomu Takiji, cwaniactwa i innych rzeczy zwyczajowych nie było by wśród nich takich patriotów jakich mieliśmy. Od samego początku Tatarzy bronili Polskę przed najazdami turków - agresywnego islamu itp ale nie tylko. bodajże Bitwa pod Wiedniem.

U nas w Gdańsku stoi pomnik Tatara w umundurowaniu z bitwy warszawskiej 1920. O ile mnie pamięć nie myli byli też strażą Piłsudskiego. Bodajże Cały pułk ułanów tworzyli Tatarzy (niepamiętam czy dotyczyło to drugiej wojny światowej czy było wcześniej). W drugiej wojnie światowej ich dużo zginęło. Także w Katyniu. W czasie wybuchu drugiej wojny gmina muzułmańska zrezygnowała z budowy meczetu, pieniądze przekazując o ile się nie mylę Polsce lub na cele wyzwoleńcze. Tego dokladnie nie pamiętam. Osobiście nie znam Tatara, który od czasów przynajmniej Sobieskiego, a może i Jagielonów byłby zdrajcą Polski. U Żydów i Polaków chyba się to czasem zdarzało - u Tatarów - nie słyszałem. Bodajże sam Tadeusz Kościuszko miał korzenie tatarskie (nie pamiętam tylko czy z matki czy z ojca). Gdyby tacy tatarzy wyznawali wartości takiji, podstępu oszustwa i zdrady nie oddawali by życia za polaków. Byśmy zaobserwowali ten podstęp na kartach historii. Tak więc akbar nie pleć bzdur o Takiji. Poza tym nawet teraz tatarzy niektórzy żyli w związkach mieszanych np. z katolikami - co ma się im za złe niekiedy od współwyznawców np. arabskich(nawet zdarzały się chyba małżeństwa z mężami katolikami, co jest w Islamie karygodne). Tatarzy o dziwo czują się przedewszystkim Polakami i zasymilowali się na dobre - nie to co imigranci z krajów arabskich. Gdzieś czytałem bodajże Selima Chazbijewicza że tradycje tatarskie trochę są zagrożone przez imigrantów i ich nieco inną tradycję. Nawet Tatarzy popierali wydalenie z Polski radykałów. Tak więc nie praw mi tu bzdur. Ja za Tatara też pewnie bym oddał życie mimo że jest innej wiary.

P.S. Teraz niestety społeczność tatarska przezywa kryzys - są oni trochę skłóceni ale nie będę wchodził w szczegóły to ich wewnętrzny problem - szkoda

So kwi 27, 2013 15:25
Coś mi się pomyliło akurat bitwa pod Wiedniem nie była chyba zbyt chlubna dla Tatarów choć sam nie wiem jak to było. Ale inne zrywy patriotyczne już tak.

Daję link aby nie było przekłamań w moim poście wyżej (wszystkich niuansów historycznych nie znałem ale się douczę z tego linku):
http://www.planetaislam.com/historia/tatarzy/index.html

So kwi 27, 2013 16:23

Cytuj:
To że ktoś "podpiera" sie Koranem niekoniecznie musi oznaczac że Jego twierdzenia mają bezpośrednie oparcie w tej księdze.Nie wiem czy wiesz ale w chrzescijanstwie równiez są denominacje które "podpierają"się Biblią chocby w kwestii wyswięcania kobiet,homoseksualistów itp.

Mnie nie interesuje czy ktoś podpiera się koranem czy inną księgą tylko jakie wydaje werdykty. czy po wydaniu tego werdyktu ktos skrytykował z innych państwe tę radę? Nikt.

Cytuj:
Podobnie jest w innych religiach.I co z tego wynika?Ano to że każdy interpretuje sobie po swojemu wedle z góry narzuconych założeń.

Święta prawda, ale jeśli KK wysunął by taką tezę myślę, że ogromna większość wiernych odeszła by z tego kościoła. W państwie muzułmańskim to się nie uda. I tu tkwi problem, że cokolwiek wysoka rada duchownych muzułmańskim wystosuje to jest to dogmat.

Cytuj:
Jeżeli nie wiesz tak podstawowych rzeczy to jak tutaj z tobą dyskutować?

Skoro tak twierdzisz to nie pisz nic więcej. Ja Ciebie nie zmuszam do odpowiadania na moje posty.

Cytuj:
Na pewno nie wsród radykałów ;)

Powiedz mi w jakim kraju jest mniejszość radykałów?

Cytuj:
A coś ty się czepił tak Mat 25 ?

Nie ja tylko Ty wcześniej cytowałeś ten fragment pełen obaw o swoje życie...

Cytuj:
Zapomniałeś co "miłosciwy" Jezus robi tutaj: 2 Tes 2:6-9?
N ziemi nauczał wybaczania wszystkim a tu co ?Wpadka jednym słowem :)
Teraz ci pasi?

Tak zauważyłem w przeciwieństwie do Mahometa:
Cytuj:
15 A nie uważajcie go za nieprzyjaciela, lecz jak brata go napominajcie!
A co Mahomet nakazuje? Zabijać, albo niech płaci :D

Cytuj:
Zapewne.Ten kto morduje nie może być zły :brawo:
Nic dodać nic ująć.

Przeczytaj dokładnie moją wypowiedź nt. morderstw w Biblii i wówczas się wypowiadaj.

Cytuj:
Jak widac ignorancja nie zna granic

Moja, Twoja czy Allaha?

Cytuj:
To tak samo jak twój Jezus.

Ke? Życie ludzi na ziemi jest uwarunkowane karmą. Zgadasz się z tym czy nie?

Cytuj:
Tak więc akbar nie pleć bzdur o Takiji.

https://www.youtube.com/watch?v=x_6p0S_AF9Y
1:46 sek. Nie pisz mi Atmosfer, że plotę bzdury.
Przeczytaj kim dla mnie jest prawdziwy muzułmanin, a potem pisz sobie o mnie co chcesz.

Pozdrawiam

So kwi 27, 2013 22:32

Od siebie dodam tylko, że sam Al-Koran jest pismem (w mojej ocenie), które przede wszystkim jest wrogą demokracji ideologią. Dlatego, że w samym piśmie nie ma podziału na czarne i białe. Tz, że niemal na każdy temat jest przypis (sura), który traktuje pozytywnie, bądz negatywnie o danej rzeczy. A co za tym idzie... można sobie interpretować Al-koran jak się komu podoba. Jeśli chcesz pokazać, że Islam jest religią pokoju, to przedstawiasz odpowiedni wers. Jeśli chcesz uzasadnić swoją zbrodniczą działalność, masz wersy które bezpośrednio namawiają do przemocy.

Przez cały czas trwa przepychanka, na to czy Chrześcijaństwo czy Islam jest bardziej zły. Cytaty z Koranu czy Pisma Świętego nie odpowiedzą na to pytanie, a jedynie uczynki wiernych, owych religii.

Czytałem Koran. Znam dzieje proroka Mahometa. Znam historię powstawania państw Islamskich, począwszy od powstania Islamu, po dzień dzisiejszy.
Tu niestety nie pomoże żaden, nawet najpiękniejszy wers z Koranu...
Wszystko wskazuje na to, że Islam jest zbrodniczą totalitarną ideologią, antyludzką, antyspołeczną i skrajnie antyfeministyczną...

Parę faktów dotyczących Islamu. A puźniej proszę, niech każdy z Was sam sobie odpowie co o tym sądzi.

http://www.youtube.com/watch?v=rhUE2tg9igg

N kwi 28, 2013 0:14

akbar napisał(a):
Mnie nie interesuje czy ktoś podpiera się koranem czy inną księgą tylko jakie wydaje werdykty. czy po wydaniu tego werdyktu ktos skrytykował z innych państwe tę radę? Nikt.

może odniosę sie do cytatów ktore podałeś

Cytuj:
Marokański dziennik Akhbar Al-Youm poinformował, że marokańska Najwyższa Rada Teologów Islamu (Ulemas) wydała fatwę zabraniającą muzułmanom wolności religijnej. Wolność ta została już wcześniej zakazana przez kodeks karny.

Wolność została zakazana-to jasne.Jakie konkretnie kary stosuje się w Maroko?Masz jakieś dane na ten temat?Bo z tego cytatu to nic konkretnie nie wynika.

Cytuj:

Dziennik Akhbar Al-Youn precyzuje, że Rada wydała „opinię prawną”, która potwierdza, że muzułmanin, zmieniający religię zasługuje na karę śmierci.

Czy ta konkretna "opinia prawna"funkcjonuje w praktyce tzn;jako podstawa prawna?

Cytuj:

Powiedz mi w jakim kraju jest mniejszość radykałów?

Dla mnie to proste.
Zdecydowana wiekszość muzłumanów nie zabija i to bez względu na kraj.Masz inaczej?

Cytuj:
15 A nie uważajcie go za nieprzyjaciela, lecz jak brata go napominajcie

A to dowód na co?O co tam konkretnie chodzi?

Cytuj:

Ke? Życie ludzi na ziemi jest uwarunkowane karmą. Zgadasz się z tym czy nie?

A co konkretnie masz na mysli?

N kwi 28, 2013 7:03

Cytuj:
Bukhari 52:260 (the Prophet said, ‘If somebody [a Muslim] discards his religion, kill him’) and Bukhari 83:37 (By Allah, Allah’s Apostle never killed anyone except in one of the following three situations: [1] A person who killed somebody unjustly, was killed [2] a married person who committed illegal sexual intercourse and [3] a man who fought against Allah and His Apostle and deserted Islam and became an apostate) and Bukhari 84:57 (statement of Allah’s Apostle, ‘Whoever changed his Islamic religion, then kill him’)and more.

Cytuj:
Wolność została zakazana-to jasne.Jakie konkretnie kary stosuje się w Maroko?Masz jakieś dane na ten temat?Bo z tego cytatu to nic konkretnie nie wynika.

Zaraz będziesz chciał, abym dał ci nagrania z procesów i Bóg wie co jeszcze. Sama taka decyzja Ci nie wystarczy?
Jak byś się czuł w kraju, gdzie za odejście od wiary grozi kara śmierci? Z tego co piszesz to byś to ignorował, bo wątpisz, że ktoś tę karę wykona? Jak można nakazac komuś wierzyć w coś? Sam Jezus mówił, że nie każdy kto mówi "Panie Panie" wejdzie do królestwa.

Cytuj:
Czy ta konkretna "opinia prawna"funkcjonuje w praktyce tzn;jako podstawa prawna?

Z pewnością nie. Po co by ja wydawali, nie? Wspomnij słowa twojego kompana Atmosfera z wizyty w meczecie. Co mówiła żona imama odnośnie odejścia od wiary ...

Cytuj:
Zdecydowana wiekszość muzłumanów nie zabija i to bez względu na kraj.Masz inaczej?

Zgadzam się. Nie zabija, ale zachowuje się jak na poniższym filmie z Palestyny po ataku na WTC: http://www.youtube.com/watch?v=q-9JpRytCx0
Czy to jest normalne zachowanie?

Cytuj:
A to dowód na co?O co tam konkretnie chodzi?

No na co, na co?

Cytuj:
A co konkretnie masz na mysli?

Jak widzisz ja nie jestem zagorzałym katolikiem wierzącym w KK. Wierzę w karme, inkarnację itp. rzeczy.

N kwi 28, 2013 8:00

Hosi, zdecydowanie większość nie zabija, bo zdecydowanie większość Islamskich muzułmanów mieszka na podbitym terenie, gdzie wprowadzili szatiat.
Natomiast, jeśli ludzie chcą się uwolnić, i nie chcą tych barbarzyńskich praw, to wtedy Islam okazuje całe swoje prawdziwe oblicze, jak w Syrii obecnie.

Hosi, zdecydowana większość nie zabija, bo społeczność Islamska stanowi absolutną mniejszość w państwach demokratycznych. Natomiast jeśli dojdzie do tego, że będą większością, dojdzie do fundamentalistycznego przewrotu, i wprowadzą, terror, śmierć i zniszczenie... innymi słowy, własne prawo, szariat.
Dlaczego tak twierdzę ? Bo dzieje się to od najwcześniejszych dni Islamu... do dnia dzisiejszego. I szczerze śmiem wątpić, że akurat tym razem będzie inaczej.

Dla mnie osobiście, istnieją trzy powody, dla których tak bardzo bronisz Islamu.
1.Albo nie znasz historii związanej z Islamem.
2.Albo to co reprezentujesz zwie się taqiyyą, o czym wspominał Akbar.
3.Albo jesteś dobrym człowiekiem, o czystym sercu, który nie chce widzieć we własnej (bądź nie) religii tego całego zła... niestety tym samym jesteś ignorantem religijnym.

N kwi 28, 2013 11:57

akbar napisał(a):

Zaraz będziesz chciał, abym dał ci nagrania z procesów i Bóg wie co jeszcze. Sama taka decyzja Ci nie wystarczy?

Z natury jestem dociekliwy,nie sadzę po pozorach.
Intersuje mnie, czy ta konkretna decyzja jest po prostu "opinią prawną"która ma moc prawną którą stosuje się w praktyce czy nie.Bo jezeli nie to kto i w jakich okolicznosciach może wykonac taki wyrok?Znasz jakies przypadki stosowania tego typu "zaleceń"?

Ponadto juz wczesniej pisałem że stosowanie kary smierci wobec takich osób jest sprzeczne z Koranem,a przynajmniej z informacjami które zaczerpnąłem ze strony którą ci podawałem.Tylko tyle.

Cytuj:
Jak byś się czuł w kraju, gdzie za odejście od wiary grozi kara śmierci?

A to zależy czy bym był gorliwym muzłumaninem czy nie.
Samoswiadomosc danego człowieka to istotny czynnik w kontekscie tak postawionego pytania.

Cytuj:
Jak można nakazac komuś wierzyć w coś?

A kto komu coś nakazuje?

Cytuj:

Zgadzam się. Nie zabija, ale zachowuje się jak na poniższym filmie z Palestyny po ataku na WTC: http://www.youtube.com/watch?v=q-9JpRytCx0
Czy to jest normalne zachowanie?

Wszystko zależy od tego co kto uważa za "normalne"?Sa rózne kryteria normalności.To pojecie nigdzie nie funkcjonuje tak samo.
Ale:
Tego typu zachowania mają swoje zrodło w działaniach USA które muzłumanie postrzegają jako "szatana"czyli de facto traktują jako atak na ich religię.

Cytuj:
Jak widzisz ja nie jestem zagorzałym katolikiem wierzącym w KK. Wierzę w karme, inkarnację itp. rzeczy.

Czyli jestes synkretystą religijnym.
A chodzisz dzo Koscioła?Mam na mysli KRK?

N kwi 28, 2013 15:09

W Koranie znajduje się pochwała pokoju, stwierdza się też że to bezbożnicy wywołują wojny i że Allah nie pochwala użycia siły zbrojnej (kital), z wyjątkiem walki przeciwko siłom zła...

Proszę o Waszą opinię, jak to rozumiecie ?

N kwi 28, 2013 22:47

Cytuj:
Ponadto juz wczesniej pisałem że stosowanie kary smierci wobec takich osób jest sprzeczne z Koranem,a przynajmniej z informacjami które zaczerpnąłem ze strony którą ci podawałem.Tylko tyle.

Widzisz, że też usunąłem artykuł mówiący o tej decyzji, bo był tam zapis z kodeksu karnego Maroka, o tym że jest zakaz zmiany religi, ale nie pamietam czy była tam kara chłosty, więzienia czy czegoś innego.
Czy to wprowadzą w zycie to trzeba śledzić. Fakt jest jeden, 21. wiek, a w Maroku nadal średniowiecze. To mnie boli. Nie chce używac brzydkich słów co myslę o takich duchownych, ale to świadczy o zacofaniu społecznym tych ludzi. Kieruje ich tylko chęć ujarzmienia ludzi, ich poczynań i ograniczeniu wszelkich swobód. Jak maja sie te narody rozwijać? gdyby AS nie miala ropy to podejrzewa, że była by na poziomie Iraku i Iranu, nie wspominając o Afganistanie.

Cytuj:
A to zależy czy bym był gorliwym muzłumaninem czy nie.
Samoswiadomosc danego człowieka to istotny czynnik w kontekscie tak postawionego pytania.

Zgadzam się, a u wielu osób umiarkowane podejście przeobraziłoby sie w radykalizm własnie z tej psychozy, a to nie tędy droga. To tak jak psychoza minowa. Jak powiem komus, że na tym polu jest 1 mina i każe, aby ktoś je pokonał to... nikt tego nie zrobi. Strach. Nie mozna ludzi tak ujarzmiać jak zwierzeta, tym się róznimy od krów czy świń. Chociaż sam Allach porównuje innowierców do psów i świń.

Cytuj:
A kto komu coś nakazuje?

To taki dżołk z Twojej strony? Islam nie nakazuje płacić dżizji jak ktoś się nie "podda Islamowi"'? A niestety wielu nie stać było na dżizję więc przechodzili na islam, tak więc mamy taki "inteligntny sposóna na pozyskiwanie wiernych i wzbogacania się! Jak dla mnie to Mahomet był lepszy niż Balcerowicz i jemu podobni :biggrin:

Cytuj:
Tego typu zachowania mają swoje zrodło w działaniach USA które muzłumanie postrzegają jako "szatana"czyli de facto traktują jako atak na ich religię.

USA to państwo machlojek, tego nie da sie ukryć. Siły polityczne są tam ogromne. Ale USA nie wchodzi sobie tak do danego kraju po prostu. Sa negocjacje, ostrzeżenia, sankcje itp. Nie ronbi sie tego w imie Jezusa, tylko dlatego, że dany kraj przekracza pewien standard, którey dla innych krajów oznacza niebezpieczeństwo. Ja nie chcę bronić USA, ale uważam, że muzułmanie sobie sa winni i nie chce tutaj omawiać spraw politycznych, ale structe religijne. Dla mnie islam powstał w wyniku ekspancji militarnej, a nie w wyniku objawień boskich. Ale skoro juz powstał, to niech to będzie wiara od samej góry, zaznaczam od samej góry, sprzyjajaca wszelkiej istocie boskiej, nie tylko muzułmanom.
Przeczytaj ponizszy artykuł i poiwedz dlaczego tak jest?
Cytuj:
Władze Sudanu (1) oficjalnie zakazały budowania jakichkolwiek kościołów w kraju. Osoba odpowiedzialna za tą decyzję, Al-Faith Taj El-sir, sudański minister ds. religijnych uzasadnił tą decyzję faktem, iż prawie wszyscy chrześcijanie mieszkają w Sudanie Południowym a budynki kościelne na północy stoją puste.

Niestety nasiliły się również represje na przedstawicieli chrześcijaństwa, jak donosi Katolicka Agencja Informacyjna 12 kwietnia wydalono stamtąd ks. Santino Morokomono Maurino oraz 2 zagraniczych misjonarzy pracujących z dziećmi w Chartumie.

Od zimy zaobserwowano wzrost aresztować, przesłuchań i deportacji chrześcijan, jak donosi Organizacja Christian Solidarity Worlddie (CSW), na której to dane powołuje się KAI. Chrześcijanom konfiskowane są telefony, laptopy jak i dokumenty.

W lutym bieżącego roku uwięziono 55 ewangelików w Chartumie, bez oskarżenia. Media cały czas prowadzą kampanię ostrzegającą przed „chrystianizacją”. Obserwując z niepokojem wydarzenia ze środkowej Afryki; Sudanu i Nigerii, przypominamy o krwawych zamieszkach w Egipcie i Tunezji, gdzie chrześcijanie są cały czas wypierani. Wygląda na to, że Afryka sama nie poradzi sobie z Islamizacją kontynentu.

(1) uwaga red. Od 2011 roku, rozróżniamy Sudan oraz Sudan Południowy, a artykule mowa jest o tym pierwszym.

Źródło: naszdziennik.pl

Tam USA nie ma nic do gadania, a mimo to ...

Tenkried
Cytuj:
W Koranie znajduje się pochwała pokoju, stwierdza się też że to bezbożnicy wywołują wojny i że Allah nie pochwala użycia siły zbrojnej (kital), z wyjątkiem walki przeciwko siłom zła...

Czy możesz podać nr sur, bo to jest istotne do mojej opinii.

Pn kwi 29, 2013 9:20

akbar napisał(a):
Fakt jest jeden, 21. wiek, a w Maroku nadal średniowiecze. To mnie boli. Nie chce używac brzydkich słów co myslę o takich duchownych, ale to świadczy o zacofaniu społecznym tych ludzi.

Prawo w Maroku jest adekwatne do społeczeństwa które funkcjonuje w pewnych ramach społeczno-religijnych.Podejrzewam że dla większosci ludzi tam żyjących nie stanowi to większego problemu.
Problem istnieje raczej w umysłach "światłych"ludzi zachodu którzy krytykują z zasady inne kultury i ideały i starają się przekonać że to ich sposób życia jest najlepszy z możliwych.Dajmy im żyć tak jak chcą.

Cytuj:
. Kieruje ich tylko chęć ujarzmienia ludzi, ich poczynań i ograniczeniu wszelkich swobód. Jak maja sie te narody rozwijać?

Stosujesz tutaj klasyczny redukcjonizm intencji.Skąd wiesz że "kieruje ich tylko chęć ujarzmiania ludzi"?
Ponadto:
Cały czas zakładasz że cywilizacja zachodu z jej ideałami to punkt odniesienia dla tych społeczeństw?Dlaczego mają się rozwijać w tych właśnie ramach?Jesteś w ogóle pewny że oni tego chcą?Jeżeli tak, to dlaczego?

Cytuj:
Nie mozna ludzi tak ujarzmiać jak zwierzeta, tym się róznimy od krów czy świń. Chociaż sam Allach porównuje innowierców do psów i świń.

Poczytaj sobie "Najwyższy Czas!,a dowiesz się jak na zachodzie rozwija się "oświecony"zamordyzm.
Ponadto
Chciałbyś tych ludzi skazać na upadek moralny w imię oswieconej wolności zachodu?
To ma być dla nich ta zbawienna alternatywa,tak?
oraz:
Nie pamiętasz jak w ewangelii Jezus porównywał "innych" do psów?

Cytuj:

To taki dżołk z Twojej strony? Islam nie nakazuje płacić dżizji jak ktoś się nie "podda Islamowi"'?

Prosze cię ,nie uzywaj tego typu argumentów zanim nie zatanowisz się do końca!
Poczytaj sobie to:
http://islam.pl/artykul/65/znaczenie-je ... ulmanskich

Cytuj:
Nie ronbi sie tego w imie Jezusa, tylko dlatego, że dany kraj przekracza pewien standard, którey dla innych krajów oznacza niebezpieczeństwo.

Motywy religijne to istotny czynnik w działaniu podejmowanym przez USA.Pisałem już o tym.
Ponadto;
Silne państwo jakim niewatpliwie jest USA po swojemu definiuje okreslone standardy i próbuje przekonać innych do tak pojmowanych ideałów.W imię jak to mówisz "bezpieczenstwa'.No cóż uzasadnienie zawsze można znależć.

Cytuj:
Ja nie chcę bronić USA, ale uważam, że muzułmanie sobie sa winni

Dla ciebie to zawsze ONI będą winni.Trudno.

Cytuj:
Przeczytaj ponizszy artykuł i poiwedz dlaczego tak jest?

Uważam że "chrystianizacja"to płachta na byka w niektórych pańtwach Islamskich.Często przyczyną przemocy może być również prowokacja,choć już samą prowokacją może być próba nawracania na chrzescijanstwo.Ale co równiez istotne problem z tego typu doniesieniami polega na tym że informacje często okrojone z kontekstu całe zdarzenie próbują sprowadzić do przyczyn wyłącznie religijnych poprzez zastosowanie klasycznego chwytu który bazuje na podaniu informacji o przynaleznosci konfesyjnej osób skonfliktowanych.To taka próba manipulacji.
Oczywiscie nie można wykluczyc że podłożem tego typu zachować są intencje religijne,natomiast Ja osobiscie podchodzę z dużą rezerwą do tego typu doniesień.

Wt kwi 30, 2013 3:13

Wiecie, że w Polsce Liga Muzułmańska w RP buduje meczet w Warszawie, ruchu wahabickiego sponsorowany przez prywatnego darczyńcę z Arabii Saudyjskiej ?
Wahhabizm – islamski ruch religijny i polityczny powstały w XVIII wieku na terenie Arabii. Opiera się na fundamentalizmie, i głosi powrót do źródeł: pierwotnej czystości islamu, prostoty i surowości obyczajów. Za podstawy wiary wahhabici uznają Koran i hadisy, interpretowane dosłownie !
Wahhabizm uznaje wyższość islamu nad wszystkimi religiami, oraz potrzebę uzyskania dominacji nad nimi.
Ekhm, może mi ktoś odpowiedzieć, co za "baran bez szkoły" się na to zgodził ?!
:?

Wt kwi 30, 2013 11:18

Ekhm, a na jakiej zasadzie mógł się "nie zgodzić", o kimkolwiek mówisz?

Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.

Wt kwi 30, 2013 11:35
Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.   [ Posty: 186 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 13  Następna strona