| Autor |
Wiadomość |
|
Al-a
|
 Re: Czy można POKOCHAĆ
Dziękuję za wszystkie wypowiedzi w mojej sprawie. Najbardziej ciekawa jest ostatnia wypowiedź, zawiera wiele trafnych wskazówek, reflaksji, spostrzeżeń. Daje jednym słowem wiele do myślenia oraz zachęca do nie podejmowania zbyt pochopnych, nieprzemyślanych decyzji.
|
| Wt lip 13, 2010 13:19 |
|
|
|
 |
|
Al-a
|
Stwierdziłam, że może jednak w tym tygodniu przynajmniej pójdę do spowiedzi, bo poczułam taką potrzebę. Potem wyjeżdżam na urlop, więc może będzie mniej do tego okazji, ale za to więcej czasu na przemyslenia i refleksje. Jeśli się uda, wyspowiadam się właśnie u tego księdza, jednak nie będę opowiadać mu o swoich uczuciach, czy fascynacjach, tylko bardziej o wątpliwościach, czy przemyśleniach związanych ze sprawami wiary. Może ta spowiedź mnie jakoś uspokoi i sprowadzi na właściwy tok myślenia? Może ... na pewno jednak nie będę działać pochopnie i mówić/robić czegoś, czego nie da się potem cofnąć.
Potem pomyslę, co zrobić z tym dalej.
|
| Wt lip 13, 2010 18:10 |
|
 |
|
renata155
|
i bardzo dobrze,powiedzenie że czas jest najlepszym lekarzem ma w sobie dużo prawdy /niestety natura ludzka jest niecierpliwa,chce już i teraz i na własnych zasadach..i dlatego ludzie popełniają tyle błędów..cierpliwość to bardzo cenna cnota...przeczekanie,i zobaczenie problemu za jakiś czas na chłodno(choć w swerze uczuć trudno o chłód  ) może rzucić wiele światła na sytuację..pokochałaś,to okej to nie zbrodnia..teraz pytanie,czy potrafisz kochać mądrze,nie raniąc ani siebie ani innej osoby..powodzenia 
|
| Wt lip 13, 2010 18:15 |
|
|
|
 |
|
Al-a
|
Tak jak napisałam, jesli się uda jeszcze w tym tygodniu, to pójdw do niego do spowiedzi, a jak nie, to zaraz po powrocie z urlopu. Daję sobie czas trzech miesięcy na przemyślenia, co dalej z tym zrobić. Zobaczymy tylko, czy wytrwam. Nie chcę robić nic pochopnie, a potem żałować. Wolę, jeśli się uda zaprzyjaźnić się z tym księdzem, niż naopowiadać mu czegoś, czego potem nie da się cofnąć, a niesmak może pozostać na długo. Nie wiem, czy z jego strony, ale być może z mojej by tak było.
|
| Wt lip 13, 2010 18:39 |
|
 |
|
eskimeaux
|
Cytuj: Wolę, jeśli się uda zaprzyjaźnić się z tym księdzem A czy pomyślałaś, że dla niego taka "przyjaźń" może być obciążeniem? Jeżeli ten ksiądz ma minimum oleju w głowie, to zaraz się domyśli, że jesteś w nim zakochana. I będzie miał problem. Lepiej nie eskaluj tej sytuacji. Rozumiem, że cierpisz, ale nie eskaluj tego cierpienia na innych. Znajdź sobie innego przyjaciela (albo przyjaciółkę), z którym będziesz mogła porozmawiać szczerze.
_________________ Come and see the truth through lies you've been fed. Weigh the worlds at hand, now which direction will you take?
|
| Śr lip 14, 2010 12:15 |
|
|
|
 |
|
renata155
|
spokojnie..żaden ksiądz,nie pozwoli się niczym obciążyć,ani obarczyć(chyba,że na własne życzenie).
|
| Śr lip 14, 2010 12:26 |
|
 |
|
maly_kwiatek
zbanowany na stałe
|
No przecież jeśli Renata w istocie kocha tego księdza (według definicji na poprzedniej stronie) to nie da mu, świadomie, okazji do grzechu ciężkiego - bo to nie byłoby dobre dla niego. Proste. P.S. Przepraszam, nie Renata, tylko Ala 
_________________ Mały kwiatek pod stopami Boga - św. Teresa od Dzieciątka Jezus Zbrodnia państwowa to i państwowe morderstwo i terror demokracji. Gdy działa Duch Święty, wzrasta wiara, nadzieja, miłość Boga i bliźniego, ginie kłamstwo, nienawiść, magia.
|
| Śr lip 14, 2010 12:50 |
|
 |
|
Al-a
|
Kocham, nie kocham, czy jestem tylko zafascynowana nim, obojętnie jak to nazwiecie. Od początku jednak podkreślałam, że zależy mi tylko wyłącznie na zaprzyjaźnieniu się i nie wiem dlaczego doszukujecie się czegoś innego i głębszego. NIE UWIODĘ GO, bo: 1/nie chcę 2/ nawet tego nie potrafię, 3/ pewnie sam by do tego nie dopuścił. Po co więc te dywagacje niepotrzebne. A przyjaźń to chyba nic złego, obojętnie czy z osobą świecką, czy z księdzem, czyz nie?
|
| Śr lip 14, 2010 13:49 |
|
 |
|
Al-a
|
A nawet gdyby ... to przecież jestem realistką i niezależnie od tego, co czuję, czy w przyszłości będę czuć do tego księdza, to doskonale zdaję sobie sprawę, że ksiądz jest księdzem, wybrał juz swoje powołanie i to się nigdy nie zmieni!
|
| Śr lip 14, 2010 13:57 |
|
 |
|
renata155
|
Al-a nie doszukujemy się..bo podświadomie czy nie,ta chęć bliskości w tobie jest..to,że by nie dopuścił..to jedno(acz bardzo bezpieczne dla was obojga)..a to,że gdyby dopuścił to byłabyś w stanie odmówić?..to drugie  ..nie unoś się-chcesz przyjaźni..chcesz być dla niego kimś szczególnym?..chcesz więcej czasu z nim spędzać?..chcesz go lepiej poznać?--odpowiedz sobie sama..przypuszczam,ze odpowiedzi będą na tak..i to tez nie jest nic złego-to normalne,że ciągnie nas do ludzi których obdarzamy sympatią--ale w przyjaźni z księdzem jest coś takiego,że to jego przyjaciel schodzi na plan dalszy,to jego przyjaciel czeka...gdy masz problem i chcesz porozmawiać,i w tym czasie pojawi się ktoś inny z problemem (nawet błahszym od twojego) ty czekasz..przyjaźń to nic złego..ale przyjaźń z księdzem jest zdecydowanie inna niż przyjaźń ze świeckim..ale,jak ci się uda zaprzyjaźnić to już sama to odkryjesz  podoba ją mi się twoje punkty..nie chcę..a zaraz po nim..nie potrafię
|
| Śr lip 14, 2010 15:42 |
|
 |
|
Al-a
|
Sądzicie, że kapłan może nie zechcieć się zaprzyjaźnić z parafianką, bo uzna to za coś dziwnego, podejrzanego czy nienormalnego?
|
| Śr lip 14, 2010 18:29 |
|
 |
|
Zoll
Dołączył(a): Pn cze 28, 2010 23:24 Posty: 624 Lokalizacja: Pustynia
|
jeżeli nie pozna okoliczności tej przyjaźni (całej prawdy) to pewnie uzna to za coś normalnego.
| Śr lip 14, 2010 19:10 |
|
 |
|
renata155
|
no wiesz..ksiądz nie ma obowiązku przyjaźni ze wszystkimi którzy by tego oczekiwali..po za tym ilu można mieć przyjaciół?..znajomych ..dobrych znajomych na pewno więcej  . Przyjaźń..łączy ludzi w podobieństwach..charakteru,zainteresowań.wspólnych celów..czasem zwierzeń--nie każdy każdego dopuści do siebie na taka odległość jakby ktoś to sobie życzył  a przyjaźń z parafianką?..chyba nie ma w tym nic dziwnego..w każdym razie ja w mojej przyjaźni nic dziwnego nie zauważyłam ;p
|
| Śr lip 14, 2010 22:14 |
|
 |
|
jumik
|
Al-a napisał(a): Kocham, nie kocham, czy jestem tylko zafascynowana nim, obojętnie jak to nazwiecie. Ty to nazwałaś tak: "Teraz widzę to całkiem wyraźnie, że zakochałam się w księdzu z mojej parafii (...) Ale księdza też pokochałam. (...) zupełnie wpadłam i się zakochałam. Nie mogę przestać o nim myśleć". Niezależnie jak to nazwiemy, na miejscu Twojego męża nie chciałbym, aby moja żona miała relacje przyjaźni z kimś, w kim twierdzi, że się zakochała. Przepraszam za dosadność, ale szukanie przyjaźni z mężczyzną, w którym jest się zakochanym, podczas gdy ma się męża uważam za absurdalne i kompletnie niedojrzałe. Jak ma się męża i czuje się, że się zakochuje w kimś innym, to najgorszą rzeczą jaką można zrobić, to starać się pogłębiać w jakikolwiek sposób relacje z tym drugim. A jeśli dalej uważasz inaczej, to pogadaj o tym z mężem - będzie zszokowany tym, co mu powiesz i co chcesz zrobić. Spróbuj się wczuć w pozycję swojego męża. I nie zapominaj, że zdrada to nie tylko seks z kimś innym - można zdradzać myślą i tym co robisz (oraz czego nie robisz) z uczuciami.
_________________ Piotr Milewski
|
| Cz lip 15, 2010 2:45 |
|
 |
|
Zoll
Dołączył(a): Pn cze 28, 2010 23:24 Posty: 624 Lokalizacja: Pustynia
|
zaraz się dowiemy że to "zły mąż jest..."
| Cz lip 15, 2010 13:27 |