Autor |
Wiadomość |
vvv
|
Alus napisał(a): "Ja jestem Pawła, a ja Apollosa; ja jestem Kefasa, ja jestem Chrystusa. Czyż Chrystus jest podzielony? Czyż Paweł został za was ukrzyżowany" (1 Kor 12-13)...a może bp Lefevbre został za was ukrzyżowany?? - bo przecież: "Ponieważ jeden jest chleb, przeto my, liczni, tworzymy jedno ciało. Wszyscy bowiem bierzemy z tego samego chleba" (1 Kor 10,17)...chyba, że pojmujecie inaczej, wtedy rozumię dlaczego adwersarzy tak ładnie mianujecie imieniem "Idiota" - w imię biskupa ujdzie, bo w imię Chrystusa to bluźnierstwo.
Upał się skończył, czy Pani nie przesadza?
_________________ Leszek, Jan napisał: "Ponieważ jestem bardzo inteligentny, nie będę się wdawał w próżne dyskusje."
|
Pn sie 14, 2006 12:38 |
|
|
|
 |
Leszek, Jan
|
Dextimus napisał(a): Leszek, Jan napisał(a): Odpowiedni komunikat opublikował także w swoim czasie Episkopat Polski. A jaką moc prawną mają komunikaty Konferencji Episkopatu Polski? Na podstawie którego kanonu Kodeksu Prawa Kanonicznego KEP może mi coś rozkazać, czegoś zabronić lub mnie np. ukarać?
Nie zachowuj się jak ktoś niespełna rozumu. Komunikat przypomina po prostu o sytuacji lefebrystów, także o tym, że są ekskomunikowani:
http://www.episkopat.pl/?a=dokumentyKEP&doc=d-22
|
Pn sie 14, 2006 12:48 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
A odpowiesz na zadane pytanie? Jaką moc prawną ma ten "komunikat"? Czy jestem zobowiązany się mu podporządkować? Jeśli tak, to na mocy jakiego prawa?
|
Pn sie 14, 2006 13:36 |
|
|
|
 |
ToMu
Dołączył(a): Cz kwi 14, 2005 9:49 Posty: 10063 Lokalizacja: Trójmiasto
|
Dextimus - podważasz prawdziwość treści tego komunikatu
Jest tam wprost użyte: "członkowie Bractwa zrozumieją swój błąd i naprawią go przez powrót do jedności z Kościołem" - czy zatem uważasz, że biskupi polscy piszą nieprawdę  Że lefebryści są w pełnej jedności z Kościołem i Rzymem, a schizma jest nieporozumieniem 
_________________ Wiara polega na wierzeniu w to, czego jeszcze nie widzisz. Nagrodą wiary jest zobaczenie wreszcie tego, w co wierzysz. (św. Augustyn z Hippony)
Było, więc jest... zawsze w Bożych rękach - blog | www
|
Pn sie 14, 2006 13:43 |
|
 |
N.N.
|
Panie Leszku, Janie, rozumiem, że nie jest pan w stanie wytłumaczyć te nadużycia, które przedstawiłem. Łatwo panu mnie pouczać, ale widzę, że nie ma pan zielonego pojęcia jak liturgia wygląda poza granicami Polski. Są oczywiście oazy poprawnej liturgii (nie tylko trydenckiej, ale też tej wg NOM), ale niestety, według mnie, są zdecydowaną mniejszością. 
|
Pn sie 14, 2006 13:47 |
|
|
|
 |
Leszek, Jan
|
Dextimus napisał(a): A odpowiesz na zadane pytanie? Jaką moc prawną ma ten "komunikat"? Czy jestem zobowiązany się mu podporządkować? Jeśli tak, to na mocy jakiego prawa?
Nie chodzi o moc prawną komunikatu, ale o fakty, jakie przywołuje. I przestan wreszcie mącić.
|
Pn sie 14, 2006 14:07 |
|
 |
Leszek, Jan
|
N.N. napisał(a): Panie Leszku, Janie, rozumiem, że nie jest pan w stanie wytłumaczyć te nadużycia, które przedstawiłem. Łatwo panu mnie pouczać, ale widzę, że nie ma pan zielonego pojęcia jak liturgia wygląda poza granicami Polski. Są oczywiście oazy poprawnej liturgii (nie tylko trydenckiej, ale też tej wg NOM), ale niestety, według mnie, są zdecydowaną mniejszością. 
Doskonale wiem, jak wygląda, ale nie jestem takim idiotą, żeby w narzekaniu łączyć się z lefebrystami.
|
Pn sie 14, 2006 14:08 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
ToMu napisał(a): Dextimus - podważasz prawdziwość treści tego komunikatu
Nie podważam. Ja tylko pytam o moc prawną tego dokumentu. Jaką moc prawną wg KPK ma "komunikat"? Jak już wielokrotnie pisałem, ja słucham tylko mojego proboszcza, mojego arcybiskupa i Ojca Świętego (oraz tych, których te 3 osoby na mocy obowiązującego prawa upoważniły do wydawania w swoim imieniu zakazów i nakazów (ogólnie: ustaw i dekretów). Kto upoważnił Konferencję Episkopatu Polski do wydawania zakazów i nakazów wiernym w Polsce? Opinii i komunikatów z posiedzeń KEP zwykłem nie czytać, gdyż są przegadane, nudne, nierzadko nielogiczne, a przede wszystkim - nie mają żadnej, powtarzam: absolutnie żadnej mocy prawnej.
|
Pn sie 14, 2006 14:11 |
|
 |
N.N.
|
Tyle że twwierdził pan, że te nadużycia, to jest wymysł lefebvrystów, a jeśli rzeczywiście się zdarzają, to są zjawiskiem marginalnym. Zmienia pan szybko zdanie. 
|
Pn sie 14, 2006 14:11 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Leszek, Jan napisał(a): Nie chodzi o moc prawną komunikatu
Jeśli mam go poważnie traktować, to chodzi. Jestem legalistą i "obchodzą" mnie wyłącznie akty normatywne, a nie co jedna baba drugiej babie na przyjęciu u wujka Mietka.
|
Pn sie 14, 2006 14:14 |
|
 |
Leszek, Jan
|
Przestań wreszcie wypisywać idiotyzmy, a zajmij się treścią komunikatu, który wskazuje na konkretne dokumenty Kościoła stwierdzające ekskomunikę lefebrystów.
|
Pn sie 14, 2006 14:17 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Leszek, Jan napisał(a): Przestań wreszcie wypisywać idiotyzmy, a zajmij się treścią komunikatu, który wskazuje na konkretne dokumenty Kościoła stwierdzające ekskomunikę lefebrystów.
Nieformalny komunikat gremium nie posiadajacego żadnej jurysdykcji wskazujący na "uściślenie" które jest jedynie "opinią duszpasterską w konkretnej sprawie" i nie ma obowiązującej mocy prawnej. Jeśli tak wg Ciebie ma wyglądać legislatura kościelna, to ja nie mam więcej pytań. Poddaję się. Jak mawiał Kisiel - najtrudniej zbic argumenty osoby mówiącej nie na temat.
|
Pn sie 14, 2006 14:36 |
|
 |
ToMu
Dołączył(a): Cz kwi 14, 2005 9:49 Posty: 10063 Lokalizacja: Trójmiasto
|
Dextimus napisał(a): ToMu napisał(a): Dextimus - podważasz prawdziwość treści tego komunikatu Nie podważam. Ja tylko pytam o moc prawną tego dokumentu. Jaką moc prawną wg KPK ma "komunikat"? Jak już wielokrotnie pisałem, ja słucham tylko mojego proboszcza, mojego arcybiskupa i Ojca Świętego (oraz tych, których te 3 osoby na mocy obowiązującego prawa upoważniły do wydawania w swoim imieniu zakazów i nakazów (ogólnie: ustaw i dekretów). Kto upoważnił Konferencję Episkopatu Polski do wydawania zakazów i nakazów wiernym w Polsce? Opinii i komunikatów z posiedzeń KEP zwykłem nie czytać, gdyż są przegadane, nudne, nierzadko nielogiczne, a przede wszystkim - nie mają żadnej, powtarzam: absolutnie żadnej mocy prawnej.
A kto potwierdził ekskomunikę na lefebrystach  Papież. Czy ktoś ją zdjął  Czy doszło do pojednania, ich powrotu do Kościoła  Nie. No więc o czym my tu rozmawiamy 
_________________ Wiara polega na wierzeniu w to, czego jeszcze nie widzisz. Nagrodą wiary jest zobaczenie wreszcie tego, w co wierzysz. (św. Augustyn z Hippony)
Było, więc jest... zawsze w Bożych rękach - blog | www
|
Pn sie 14, 2006 22:00 |
|
 |
matylda_mj
|
ToMu napisał(a): A kto potwierdził ekskomunikę na lefebrystach  Papież. Czy ktoś ją zdjął  Czy doszło do pojednania, ich powrotu do Kościoła  Nie. No więc o czym my tu rozmawiamy 
Lefebvrystach, czyli kim?
1. Abp Marcelu Lefebvre i wyświęconych przez niego biskupach?
2. Księżach z FSSPX?
3. Wiernych uczęszczających na msze do kaplic FSSPX?
Z motu proprio Ecclessia Dei afflicta można wnioskować tylko i wyłącznie o ekskomunice dotyczącej punktu 1.
_________________ haft krzyżykowy dom moda uroda
|
Pn sie 14, 2006 22:16 |
|
 |
Morro
|
Dokladnie, ekskomunika zostala nalozona tylko Abp Marcelu Lefebvre i wyświęconych przez niego biskupach. Ksieza sa suspendowani, a wierni moga spokojnie uczeszczac na msze do kaplic Bractwa.
|
Wt sie 15, 2006 1:24 |
|
|
|