Autor |
Wiadomość |
Anonim (konto usunięte)
|
 Re: Nowy koronawirus
katon napisał(a): A przed czym ci Estończycy się zabezpieczyli skoro u nich jest o wiele gorzej niż w Polsce? A jakie kraje nie mają problemu jeśli chodzi o sprzęt ochronny, respiratory, miejsca w szpitalach? Oczekiwałaś na jakiś cud że Polska będzie tym wyjątkowym krajem że sobie będzie świetnie radził? Estonia na dzień dzisiejszy ma 352 zakażeń i żadnego zgonu. Na 1323 mln ludności wykonano 2504 testów (na 20.03.) W Polsce na 36 mln ludności wykonano testów 13 020 (na 20.03).
|
Wt mar 24, 2020 11:20 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Kozioł napisał(a): Kael napisał(a): Koziol nie jestem w Polsce. I co z tego? Ano taka, że masz wiedzę tylko z tabloidów, postawę krytykancką wszelkich działań i rozbudzasz histerią. A teraz zastanów się, czy w ten sposób faktycznie w komukolwiek i w jakikolwiek sposób pomagasz, czy też wręcz szkodzisz. Przemyśl to spokojnie. Tabloidow? Jakich konkretnie? I jakie to fake newsy rozpowszechniam? Pomowienia to podobno, wedlug nie pomawiajacego Koziol, moja dzialka? https://www.worldometers.info/coronavirus/#countriesTa strona jest tabloidem? Gdzie niby klamie? Uwazasz, ze wpisy pana Karczewskiego na twiterze to fake news? Wiadomosci od mojej rodziny i znajomych sa bardziej zaklamane niz od twoich znajomych? Czy moze tylko media pisowskie to jedyna niepodwazalna prawda? Skad ty czerpiesz swoja wiedze? I kogo niby strasze faktami? Ciebie Koziol?
|
Wt mar 24, 2020 11:21 |
|
 |
Kozioł
|
A jak myslisz skąd oni biora dane? I dlaczego sugerujesz, że media w Polsce nie przekazuja prawdy? I dlaczego znów mieszasz w to politykę?
Tak mamy epidemie w całej Europie i ludzie robia co moga. Polska dotychczas wychodzi tu nieźle, a nawet dobrze. Więc zamiast siać panikę i wszechstronne krytykanctwo zaczniesz rzetelnie podchodzić do tematu.
A jeżeli uderzasz personalnie w Karczewskiego, to wiedz że zgłosił sie jako lekarz do pracy w szpitalu i to nie na ciepła posadke ale do szpitala w Nowym Mieście nad Pilicą, gdzie lekarzy jest kilka, a pracy na kilkunastu. W sytuacjach kryzysowych poznajemy ile jest w człowieku człowieczeństwa.
_________________ Metodyści Polska Rada Ekumeniczna
Ostatnio edytowano Wt mar 24, 2020 11:33 przez Kozioł, łącznie edytowano 1 raz
|
Wt mar 24, 2020 11:27 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Mentorstwo. oskarżanie, pomawianie innych userów także sieje zamęt... choć nie u wszystkich wywołuje panikę wobec aktualnych realiów. Panikę czasem usiłuje sie zakrzyczeć...jest dobrze! jest wspaniale!...
|
Wt mar 24, 2020 11:33 |
|
 |
Kozioł
|
Alus napisał(a): Mentorstwo. oskarżanie, pomawianie innych userów także sieje zamęt... choć nie u wszystkich wywołuje panikę wobec aktualnych realiów. Panikę czasem usiłuje sie zakrzyczeć...jest dobrze! jest wspaniale!... Z całym szacunkiem ale wspaniale nie jest i nikt tak nie mówi.
|
Wt mar 24, 2020 11:35 |
|
|
|
 |
Małgosiaa
Moderator
|
katon napisał(a): No musi brać pod uwagę wytyczne WHO. Jego zdanie w sprawie używania maseczek jest takie samo. Maseczek, respiratorów brakuje w całej Europie. W pełni się zgadzam z zaleceniami WHO i użyję maseczki tylko wtedy kiedy będzie to naprawdę konieczne. Kompletnie nie odniosłam się do tego, a do zwolnienia pielęgniarki, która ujawniła braki. Nasz rząd twierdzi, że wszystko ok, czyli.... katon napisał(a): No i kto powiedział że informacja są ściśle tajne i muszą przejść cenzurę? Czy tylko i wyłącznie wytyczne WHO? Niestety, nie mogę teraz znaleźć, ale czytałam, że rząd zastanawiał się nad kontrolowaniem informacji o wirusie. Co to oznacza jesli nie cenzurę? Czytałam też, że w jakimś województwie nakazano szpitalom podawać informacje do urzędu, a nie bezpośrednio do prasy. Czy to nie cenzura? (Niestety, nie mogę znaleźć tych artykułów). Zwolnienie tej pielęgniarki jest dowodem na cenzurę.
_________________ Pomoc dla UKRAINY https://www.siepomaga.pl/ukraina?utm_medium=email&utm_source=newsletter
|
Wt mar 24, 2020 11:36 |
|
 |
Kozioł
|
Kael napisał(a): I jakie to fake newsy rozpowszechniam? Pomowienia to podobno, wedlug nie pomawiajacego Koziol, moja dzialka? Bardzo ciekawe, ze mój post o fake news wziełaś do siebie. Bardzo ciekawe.
|
Wt mar 24, 2020 11:36 |
|
 |
zepp
|
A szpitale kupują te bezużyteczne maseczki, szyte chałupniczo, bez atestów, które zdaniem forumowych ekspertów przed niczym nie chronią... No ale co szpital może wiedzieć o maseczkach... https://gp24.pl/powiat-slupski-kupuje-m ... 4-14868033Obrazoburcza myśl: a może jednak chronią osoby zdrowe ?
_________________ Jeśli można na coś poradzić, po cóż rozpaczać, Jeśli nie można, na cóż ronić łzy ...
|
Wt mar 24, 2020 11:42 |
|
 |
Kozioł
|
Małgosiaa napisał(a): Niestety, nie mogę teraz znaleźć, ale czytałam, że rząd zastanawiał się nad kontrolowaniem informacji o wirusie. Co to oznacza jesli nie cenzurę? Czytałam też, że w jakimś województwie nakazano szpitalom podawać informacje do urzędu, a nie bezpośrednio do prasy. Czy to nie cenzura? (Niestety, nie mogę znaleźć tych artykułów). Zwolnienie tej pielęgniarki jest dowodem na cenzurę. Jeden wojewoda był nadgorliwy i jeden dyrektor działał w źle pojętej ochronie dobrego imienia. Zarządzenie wojewody nic nie znaczy, bo informacje sa z sanepidu, a dyrektor albo przyjmie salową z powrotem albo przegra z kretesem w sądzie pracy. Jeżeli na tej podstawie ktoś napisał artykuł o możliwej cenzurze to jest to co najmniej nierzetelne dziennikarstwo.
|
Wt mar 24, 2020 11:43 |
|
 |
katon
|
Alus napisał(a): katon napisał(a): A przed czym ci Estończycy się zabezpieczyli skoro u nich jest o wiele gorzej niż w Polsce? A jakie kraje nie mają problemu jeśli chodzi o sprzęt ochronny, respiratory, miejsca w szpitalach? Oczekiwałaś na jakiś cud że Polska będzie tym wyjątkowym krajem że sobie będzie świetnie radził? Estonia na dzień dzisiejszy ma 352 zakażeń i żadnego zgonu. Na 1323 mln ludności wykonano 2504 testów (na 20.03.) W Polsce na 36 mln ludności wykonano testów 13 020 (na 20.03). To czemu w Polsce jak ma być o wiele większa liczba zakażonych to trup się nie ściele gęsto? Dlaczego nie ma tak dramatycznych doniesień jak z Hiszpanii Włoch czy Francji? Jakby było aż tak zle toby było to widać. Jeszcze na respirator można się załapać, a Kościoły i szkoły nie służą jeszcze do przechowywania trumien.
|
Wt mar 24, 2020 11:44 |
|
 |
Kozioł
|
zepp napisał(a): A szpitale kupują te bezużyteczne maseczki, szyte chałupniczo, bez atestów, które zdaniem forumowych ekspertów przed niczym nie chronią... No ale co szpital może wiedzieć o maseczkach... https://gp24.pl/powiat-slupski-kupuje-m ... 4-14868033Obrazoburcza myśl: a może jednak chronią osoby zdrowe ? Przeczytaj artykuł, bo napisałeś bzdurę. To starostwo kupi dla szpitala atestowane maskii FFP3, a nie kawałki flizeliny z gumką. Chce ci zwrócić uwage na to, ze podsycając maseczko-histerię możesz przyczynić się na kilka sposobów do czyjeś śmierci. Już o tym pisał zefciu. I jeszcze raz zaproponuje: uszyj sobie taka maseczkę jezeli to pomoże tobie walczyć z lękiem. Boimy sie wszyscy i każdy radzi sobie z tym inaczej, raz lepiej, drugiego dnia gorzej.
|
Wt mar 24, 2020 11:45 |
|
 |
katon
|
Małgosiaa napisał(a): katon napisał(a): No musi brać pod uwagę wytyczne WHO. Jego zdanie w sprawie używania maseczek jest takie samo. Maseczek, respiratorów brakuje w całej Europie. W pełni się zgadzam z zaleceniami WHO i użyję maseczki tylko wtedy kiedy będzie to naprawdę konieczne. Kompletnie nie odniosłam się do tego, a do zwolnienia pielęgniarki, która ujawniła braki. Nasz rząd twierdzi, że wszystko ok, czyli.... katon napisał(a): No i kto powiedział że informacja są ściśle tajne i muszą przejść cenzurę? Czy tylko i wyłącznie wytyczne WHO? Niestety, nie mogę teraz znaleźć, ale czytałam, że rząd zastanawiał się nad kontrolowaniem informacji o wirusie. Co to oznacza jesli nie cenzurę? Czytałam też, że w jakimś województwie nakazano szpitalom podawać informacje do urzędu, a nie bezpośrednio do prasy. Czy to nie cenzura? (Niestety, nie mogę znaleźć tych artykułów). Zwolnienie tej pielęgniarki jest dowodem na cenzurę. Nie da się kontrolować informacji o wirusie to jakiś fake news. Prawda w tym przypadku zawsze musi wyjść wraz z gwałtownym pomorem. Błędy w obecnej sytuacji są nie do uniknięcia. Każdy jest teraz mądry i wie jak powinno się działać. Jak były ostrzeżenia ze strony WHO kilkanaście miesięcy temu to wtedy trzeba było działać. a także jak w Chinach wybuchła epidemia. Jakiś pojedynczy kraj jakby poważnie potraktował te zagrożenia to na dłuższą metę i tak by sobie nie poradził. To powinna być praca zespołowa, ponieważ poszczególne kraje to system naczyń połączonych.
|
Wt mar 24, 2020 11:57 |
|
 |
Kozioł
|
katon napisał(a): To powinna być praca zespołowa, ponieważ poszczególne kraje to system naczyń połączonych. Jaka praca zespołowa? W Hiszpanii był juz przypadek śmiertelny gdy 8 marca za namową rządu pod hasłem "Koronawirus to nie wymówka" wszyscy wyszli tłumnie na ulice świętując socjalizm (w Hiszpanii to trochę taki odpowiednik 1 maja za komuny). Wole "dywersyfikację", bo w ten sposób ktos przeżyje, a nie pomra wszyscy z powodu jednej głupiej wprowadzonej centralnie decyzji. Takie podejście sprawdza się w naturze.
|
Wt mar 24, 2020 12:04 |
|
 |
zepp
|
Kozioł napisał(a): zepp napisał(a): A szpitale kupują te bezużyteczne maseczki, szyte chałupniczo, bez atestów, które zdaniem forumowych ekspertów przed niczym nie chronią... No ale co szpital może wiedzieć o maseczkach... https://gp24.pl/powiat-slupski-kupuje-m ... 4-14868033Obrazoburcza myśl: a może jednak chronią osoby zdrowe ? Przeczytaj artykuł, bo napisałeś bzdurę. To starostwo kupi dla szpitala atestowane maskii FFP3, a nie kawałki flizeliny z gumką. Chce ci zwrócić uwage na to, ze podsycając maseczko-histerię możesz przyczynić się na kilka sposobów do czyjeś śmierci. Już o tym pisał zefciu. I jeszcze raz zaproponuje: uszyj sobie taka maseczkę jezeli to pomoże tobie walczyć z lękiem. Boimy sie wszyscy i każdy radzi sobie z tym inaczej, raz lepiej, drugiego dnia gorzej. Przeczytaj całość, potem się wypowiadaj, pośpiech szkodzi myśleniu. Takie komunikaty o zakupie dowolnego pochodzenia maseczek, jak też o upowszechniającej się akcji ich szycia pojawiają się wszędzie: i co, to są fake news? Nie podsycam żadnej histerii, dyskusja zdaje się dotyczy celowości stosowania maseczek do ochrony osób zdrowych (to, że tego nie da się zrobić, bo maseczek nie ma, już ustaliliśmy). Generalnie jest tu kwestionowany pogląd, że maseczki chronią osoby zdrowe przed zakażeniem, z czym się zasadniczo nie zgadzam. Nie życzę sobie by ze mnie robić jakiegoś panikarza, dyskutujemy zdaje się o różnych aspektach sytuacji epidemicznej, a podejście do kwestii maseczek na świecie jest różne, o czym była mowa wcześniej.
_________________ Jeśli można na coś poradzić, po cóż rozpaczać, Jeśli nie można, na cóż ronić łzy ...
|
Wt mar 24, 2020 12:10 |
|
 |
Kozioł
|
Ze źródła jakie podałeś nie ma informacji o zakupie domowej roboty maseczek. Wg mnie w tej chwili rozpowszechniasz fejka. Dyskusja jest o tym, czy jest celowe noszenie przez zdrowych ludzi maseczek na co dzień, a nie o ich przydatności w szpitalach, czy dla osób chorych. I tu sprawa jest jasna i juz kilka razy wykazana. PODAROWANE maseczki zostana wykorzystane przez służby pomocnicze (czytaj: salowe, sprzątaczki - tez się boja pracując w szpitalu) i chorych (zgodnie z zaleceniem WHO, którego nie chcesz przyjąć do wiadomości). Jeżeli nie zgadzasz sie z WHO, nie zgadzasz się z epidemiologami, to jakie masz podstawy uważać, ze to ty masz racje, a specjalisci sie mylą?
|
Wt mar 24, 2020 12:17 |
|
|
|