eucharystia a związki niesakramentalne
Autor |
Wiadomość |
Marek_Piotrowski
|
 Re: eucharystia a związki niesakramentalne
krzysiekniepieklo napisał(a): Do Marka:To jak wytłumaczysz słowa Pana Jezusa do Piotra "Paś baranki moje, paś owce moje" Czy nie chodziło tu o karmienie ich Ciałem i krwią Chrystusa? Nie. Cytuj: Pasterz, który nie chce karmić owiec nie jest pasterzem ale zabójcą owiec. Pasterz chce. Ale na siłę nikt owiec nie karmi (niczym gęsi na wątróbki).
_________________ pozdrawiam serdecznie Marek
|
Wt wrz 13, 2016 14:25 |
|
|
|
 |
krzysiekniepieklo
|
To może mi wyjaśnisz o co chodziło Panu Jezusowi ja mówił do Piotra "Paś baranki moje, paś owce moje"
|
Wt wrz 13, 2016 14:35 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
J 21, 15 - Chrystus powierza władzę nad całym swym Kościołem Piotrowi, którego po zmartwychwstaniu rehabilituje. Trzykrotne wyznanie miłości wymazuje winę trzykrotnego zaparcia się Piotra. Spełnia się zapowiedź nadania prymatu z Mt 16,18
|
Wt wrz 13, 2016 14:39 |
|
|
|
 |
Andrzej67
|
Yarpen_Zirgin napisał(a): J 21, 15 - Chrystus powierza władzę nad całym swym Kościołem Piotrowi, którego po zmartwychwstaniu rehabilituje. Trzykrotne wyznanie miłości wymazuje winę trzykrotnego zaparcia się Piotra. Spełnia się zapowiedź nadania prymatu z Mt 16,18 No i właśnie ten, kto dla Was jest Piotrem, wypowiedział się. Biskupi argentyńscy oficjalnie dopuścili, po rozeznaniu w dialogu z duchownym, osoby w powtórnym związku, nie zamierzające tego związku porzucać, do udziału w świętej Wieczerzy Pana, powołując się na nauczanie zawarte w Amoris laetitia. Ponieważ może ono budzić różne interpretacje, wysłali zapytanie do tego, któremu z zgodnie z rzymskokatolicką tradycją wiary - Pan powierzył władzę nad Kościołem, do biskupa Rzymu, zastępcy Chrystusa i następcy Piotra. Papież Bergoglio odpowiedział w tej sprawie jasno[/quote]: to co piszecie wiernym jest słuszne, jest właściwą interpretacją aktualnego nauczania Kościoła zawartego w Amoris Laetitia. Vo hay otras interpretaciones - nie ma innych interpretacji. Radio Watykańskie właśnie potwierdziło autentyczność odpowiedzi, którą niektórzy podawali w wątpliwość. Dla rzymskich katolików więc sprawa jest rozwiązana, a te dwadzieścia parę stron samodzielnych prób interpretacji samodzielnej Pisma czy Tradycji, można spokojnie skasować. Osoby rozwiedzione, w ponownym związku, mogą przystąpić i otrzymać rozgrzeszenie i Eucharystię, po rozeznaniu i dialogu z duchownym, po spełnieniu warunków takich jakie obowiązują każdego i każdą w rzymskokatolickiej wspólnocie wiary. Sam fakt rozwodu i ponownego związku przeszkoda nie jest. Roma locuta, causa finita.
|
Wt wrz 13, 2016 14:58 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Andrzej67 napisał(a): Papież Bergoglio O kim piszesz? W Kościele katolickim nie było i nie ma papieża o takim imieniu.
|
Wt wrz 13, 2016 15:07 |
|
|
|
 |
krzysiekniepieklo
|
"Paś" dokładnie określa w jaki sposób ma swoją władzę sprawować.
To może jeszcze mi odpowiedz, jak ta władza według Pana Jezusa miała wyglądać.Czy to taka władza jaką mieli królowie, czy może ta władza miała trochę inaczej wyglądać?
Dla mnie "paś" znaczy tyle - dbaj o to, żeby nie zginęli z głodu i broń ich przed drapieżnikami. Znaczna część owiec z owczarni Pana takiej opieki jest pozbawiona.
|
Wt wrz 13, 2016 15:25 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Pokarmu, jakim jest Eucharystia, grzesznicy pozbawiają się na swoje własne życzenie. Nikt im go nie odbiera, ani nie zamyka drzwi do możliwości jego spożywania.
|
Wt wrz 13, 2016 15:31 |
|
 |
Andrzej67
|
Yarpen_Zirgin napisał(a): Andrzej67 napisał(a): Papież Bergoglio O kim piszesz? W Kościele katolickim nie było i nie ma papieża o takim imieniu. stała metoda jak widzę YZ na tym forum: czepnąć się jakiegoś szczegółu, nawet najbardziej bezsensownie, a nóż uda się strollować dyskusję... Cóż, 
|
Wt wrz 13, 2016 15:32 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Zwróciłem Ci uwagę na pewien fakt, ale widzę, że wolisz się obrazić i odwracać od niego uwagę oskarżeniami o trolling niż przyznać, że popełniłeś błąd.
|
Wt wrz 13, 2016 15:34 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Jest jeszcze Slowo Boze, ktorymi sie chrzescijanie karmia. Ktore to Slowo ma moc oczyszczania serc i przemiany. Nalezy zawsze zaczynac od stolu Slowa Bozego.
@Andrzej67, twoje sensacyjki na katolickim forum, jaka to niby jest nauka i praktyka Kosciola katolickiego to zalosna dziecinada. Nie wiem jakiego (jesli w ogole) jestes wyznania, ale idz sie dowartosciowywac gdzie indziej.
|
Wt wrz 13, 2016 15:55 |
|
 |
krzysiekniepieklo
|
53 Rzekł do nich Jezus: "Zaprawdę, zaprawdę, powiadam wam: Jeżeli nie będziecie spożywali Ciała Syna Człowieczego i nie będziecie pili Krwi Jego, nie będziecie mieli życia w sobie. 54 Kto spożywa moje Ciało i pije moją Krew, ma życie wieczne, a Ja go wskrzeszę w dniu ostatecznym. 55 Ciało moje jest prawdziwym pokarmem, a Krew moja jest prawdziwym napojem. 56 Kto spożywa moje Ciało i Krew moją pije, trwa we Mnie, a Ja w nim.
Jak widzisz, ten co się żywi tylko Słowem Bożym jest trupem
|
Wt wrz 13, 2016 16:02 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
To do jasnej Anielki, nich przestanie udawac, ze jest uposledzony, tylko wezmie sie w garsc i zejdzie z drogi, ktora z czy bez Komunii sw, prowadzi na zatracenie!
Pan Bog go na sile nie nawroci. Szczegolnie rozmemlani faceci, ktorzy chca byc “pobozni“ a w domu niech ich kochanka dopieszcza, no bo “on nie umie zrezygnowac...“ sa pozalowania godni. Mezczyzna (i kobieta oczywiscie tez) powinien wiedziec czego chce, a nie Panu Bogu swieczke i diablu ogarek. Takich niedoroslych czterdziestolatkow jest zbyt duzo. I jakby coraz wiecej. Zero szacunku do siebie samych, o Panu Bogu nie wspominajac.
krzysiekniepieklo, napisales sobie wlasna ewangelie dla wygodnych i leniwych, czyli letnich.
A letnich Pan Bog wypluje. Masz to jak w banku.
|
Wt wrz 13, 2016 16:10 |
|
 |
Andrzej67
|
Kael napisał(a): Jest jeszcze Slowo Boze, ktorymi sie chrzescijanie karmia. Ktore to Slowo ma moc oczyszczania serc i przemiany. Nalezy zawsze zaczynac od stolu Slowa Bozego.
@Andrzej67, twoje sensacyjki na katolickim forum, jaka to niby jest nauka i praktyka Kosciola katolickiego to zalosna dziecinada. Nie wiem jakiego (jesli w ogole) jestes wyznania, ale idz sie dowartosciowywac gdzie indziej. Nie jestem rzymskim katolikiem więc nie oceniam czy nauczanie rzymskiego papieża i biskupów pozostających z nim we wspólnocie, to nauczanie Kościoła czy "sensacyjki". To Wasze, rzymskokatolickie, wewnętrzne spory. Papież i biskupi się wypowiedzieli, nauczając w określonej sprawie wiernych, i interpretując nauczanie kościelne,wiec nawet jeśli nie jest to ogłoszeniem dogmatu ex cathedra, to jest to zwyczajnym nauczaniem, które dla Was jest normatywne. A w oceny czy to sensacyjki i czy Bergoglio jest papieżem czy nie, mnie nie wciągaj. To Wasze kłótnie. Ja mam własne.
|
Wt wrz 13, 2016 16:22 |
|
 |
chwat
|
Nie o to chodzi, że ktoś wciąga Cię w sensacyjki, ale o to, że Ty wyciągasz kogoś w sensacyjki. Jak nie masz zamiaru angażować się w to co mówisz i nie masz zamiaru brać odpowiedzialności za to co powiedziałeś, to się nie odzywaj i siedź w domu. Z przytoczonych przez Ciebie materiałów nic nie wynika.
_________________ Jeżeli Boga nie ma, to co jest?
|
Wt wrz 13, 2016 16:52 |
|
 |
chwat
|
krzysiekniepieklo napisał(a): 53 Rzekł do nich Jezus: "Zaprawdę, zaprawdę, powiadam wam: Jeżeli nie będziecie spożywali Ciała Syna Człowieczego i nie będziecie pili Krwi Jego, nie będziecie mieli życia w sobie. 54 Kto spożywa moje Ciało i pije moją Krew, ma życie wieczne, a Ja go wskrzeszę w dniu ostatecznym. 55 Ciało moje jest prawdziwym pokarmem, a Krew moja jest prawdziwym napojem. 56 Kto spożywa moje Ciało i Krew moją pije, trwa we Mnie, a Ja w nim.
Jak widzisz, ten co się żywi tylko Słowem Bożym jest trupem Ślepi! Cóż bowiem jest ważniejsze, ofiara czy ołtarz, który uświęca ofiarę? (Mt 23.19)
_________________ Jeżeli Boga nie ma, to co jest?
|
Wt wrz 13, 2016 16:58 |
|
|
|