Autor |
Wiadomość |
SweetChild
|
XVQXVQ napisał(a): Niestety są osoby, które nie akceptują tego, że ktoś ma wymagania i oczekiwania. Szczególnie dotyczy to oczekiwań u mężczyzn. 
Nie wydaje mi się, po prostu jak ktoś przedstawia swoje zdanie na forum dyskusyjnym, to powinien liczyć się z polemiką. Poza tym, im ostrzejsza jest forma danej wypowiedzi, tym ostrzejszej reakcji należy oczekiwać.
Ale właśnie takie wyraziste i kontrowersyjne poglądy najlepiej napędzają dyskusję 
|
Pt kwi 03, 2009 9:26 |
|
|
|
 |
XVQXVQ
|
Chodziło mi bardziej o coś innego.
O stosowanie podwójnych standardów przy ocenie faktu, kiedy kobieta lub mężczyzna przedstawia to, że ma określone oczekiwania. Kobieta jest krytykowana rzadko, a mężczyzna często.
Przy czym stosunkowo rzadko krytyka dotyczy treści wymagań (dziewictwo stanowi wyjątek), a samego faktu ich posiadania.
|
Pt kwi 03, 2009 9:53 |
|
 |
klikos
|
XVQXVQ napisał(a): Chodziło mi bardziej o coś innego.
O stosowanie podwójnych standardów przy ocenie faktu, kiedy kobieta lub mężczyzna przedstawia to, że ma określone oczekiwania. Kobieta jest krytykowana rzadko, a mężczyzna często.
Przy czym stosunkowo rzadko krytyka dotyczy treści wymagań (dziewictwo stanowi wyjątek), a samego faktu ich posiadania.
Tu się zgodzę, kobiety mogą mowić o swoich wymaganiach wobec mężczyzn, a my nie bo inaczej to swiadczy o braku klasy czy kultury.Gdybym w pracy powiedział że zależało mi na tym aby moja dziewczyna była dziewicą , a siedzę w pokoju z trzema kobietami, to by mnie wyśmiały hehe. Nie mowiąc o tym że wśród kobiet w wieku 25-29 (tak jest w tym wypadku) chwalenie sie ktora się częściej puszczala jest normą i to wypada 
|
Pt kwi 03, 2009 11:17 |
|
|
|
 |
XVQXVQ
|
klikos napisał(a): Tu się zgodzę, kobiety mogą mowić o swoich wymaganiach wobec mężczyzn, a my nie bo inaczej to swiadczy o braku klasy czy kultury.
Jeszcze świadczy o:
- niedojrzałości ( On jest niedojrzały, bo powiedział, że nie chce ożenić się z kobietą z dzieckiem),
- zacofaniu,
- dyskryminacji ( Dyskryminuje palące kobiety.).

|
Pt kwi 03, 2009 11:23 |
|
 |
klikos
|
XVQXVQ napisał(a): klikos napisał(a): Tu się zgodzę, kobiety mogą mowić o swoich wymaganiach wobec mężczyzn, a my nie bo inaczej to swiadczy o braku klasy czy kultury. Jeszcze świadczy o: - niedojrzałości ( On jest niedojrzały, bo powiedział, że nie chce ożenić się z kobietą z dzieckiem), - zacofaniu, - dyskryminacji ( Dyskryminuje palące kobiety.). 
Wręcz przeciwnie, to swiadczy o dojrzalości i rozumieniu własnych ograniczeń. Chyba dobrze ze nie angazuje się w związki z kobietami z dziećmi skoro nie chce cudzego dziecka wychowywać.
|
Pt kwi 03, 2009 11:30 |
|
|
|
 |
klikos
|
Żartujesz czy nie, ale czytałem ostatnio wypowiedź faceta który wychowywał dziecko żony z którym były największe problemy(moze to normalne) i wyksztalcenie go, wychowanie, więcej kosztowało zdrowia wysiłku pieniędzy niż własnego dziecka, a po śmierci matki nie dość że chciał go wyrzucić z mieszkania a jak mu się nie udało to się do niego nie przyznaje. Na koniec stwierdza koleś że wychowywanie cudzych dzieci to czyste frajerstwo i nigdy by tego nie powtórzył, a ja dodam ze najlepiej znaleźć młodziutką 17-latkę na gwarancji bawić się i cieszyć sie życiem 
|
Pt kwi 03, 2009 11:38 |
|
 |
XVQXVQ
|
klikos napisał(a): Wręcz przeciwnie, to swiadczy o dojrzalości i rozumieniu własnych ograniczeń. Chyba dobrze ze nie angazuje się w związki z kobietami z dziećmi skoro nie chce cudzego dziecka wychowywać.
Myślałem, że buźka wyjaśni, że to żart.
Argument o "niedojrzałości" to standardowy tekst w przypadku mężczyzny niechcącego kobiety z dzieckiem.
I co ciekawe przede wszystkim stosowany zwykle przez osoby, które w takiej relacji z osobą z dzieckiem nie były. 
|
Pt kwi 03, 2009 11:46 |
|
 |
SweetChild
|
XVQXVQ napisał(a): Chodziło mi bardziej o coś innego.
Szczerze mówiąc nie mam takich spostrzeżeń (domyślam się, że chodzi Ci raczej o szeroko rozumiane doświadczenia życiowe, a nie wypowiedzi z tego wątku).
Natomiast właśnie od treści wymagań zależy, czy fakt ich posiadania uważałbym za zasługujący na krytykę. I tak np. za dość prymitywne oczekiwanie uważam np. wymaganie N cm obwodu w biuście czy M cm obwodu w talli, chociaż w tzw. ciałokształcie trudno uciec od uwarunkowań fizycznych  Podobnie za dość prymitywne oczekiwanie uważam wymaganie X złotych w posagu, chociaż bardziej ogólne oczekiwanie pewnej pozycji społecznej znowu mieści się w granicach rozsądku. I analogicznie widziałbym sprawę dziewictwa - sprowadzanie tego do czysto fizycznego kryterium często odbierane jest jako wymaganie prymitywne, ale już oczekiwanie, że wybranka nie prowadzi rozwiązłego trybu życia zazwyczaj uważa się za uzasadnione.
|
Pt kwi 03, 2009 11:46 |
|
 |
SweetChild
|
klikos napisał(a): (...) a ja dodam ze najlepiej znaleźć młodziutką 17-latkę na gwarancji bawić się i cieszyć sie życiem 
Twoje prawo, ale właśnie taka postawa kojarzy się z niedojrzałością 
|
Pt kwi 03, 2009 11:50 |
|
 |
XVQXVQ
|
SweetChild napisał(a): Szczerze mówiąc nie mam takich spostrzeżeń (domyślam się, że chodzi Ci raczej o szeroko rozumiane doświadczenia życiowe, a nie wypowiedzi z tego wątku). Właśnie.  SweetChild napisał(a): Natomiast właśnie od treści wymagań zależy, czy fakt ich posiadania uważałbym za zasługujący na krytykę. I tak np. za dość prymitywne oczekiwanie uważam np. wymaganie N cm obwodu w biuście czy M cm obwodu w talli, chociaż w tzw. ciałokształcie trudno uciec od uwarunkowań fizycznych  Podobnie za dość prymitywne oczekiwanie uważam wymaganie X złotych w posagu, chociaż bardziej ogólne oczekiwanie pewnej pozycji społecznej znowu mieści się w granicach rozsądku. I analogicznie widziałbym sprawę dziewictwa - sprowadzanie tego do czysto fizycznego kryterium często odbierane jest jako wymaganie prymitywne, ale już oczekiwanie, że wybranka nie prowadzi rozwiązłego trybu życia zazwyczaj uważa się za uzasadnione.
Z tym się zgadzam, natomiast za głupie i prymitywne uważam to, co opiesałem, czyli krytyka lub nie analogicznych wymagań w zależności od płci - np. mężczyzna nie chcący za żonę kobiety z dzieckiem jest "niedojrzały", a kobieta nie chcąca za męża mężczyzny z dzieckiem "myśli o przyszłości".
|
Pt kwi 03, 2009 11:54 |
|
 |
klikos
|
SweetChild napisał(a): klikos napisał(a): (...) a ja dodam ze najlepiej znaleźć młodziutką 17-latkę na gwarancji bawić się i cieszyć sie życiem  Twoje prawo, ale właśnie taka postawa kojarzy się z niedojrzałością 
To nie ma znaczenia czy zachowujesz się w dojrzaly sposób czy nie, najważniejsze to być szczęśliwym.
|
Pt kwi 03, 2009 12:31 |
|
 |
SweetChild
|
XVQXVQ napisał(a): Z tym się zgadzam, natomiast za głupie i prymitywne uważam to, co opiesałem, czyli krytyka lub nie analogicznych wymagań w zależności od płci - np. mężczyzna nie chcący za żonę kobiety z dzieckiem jest "niedojrzały", a kobieta nie chcąca za męża mężczyzny z dzieckiem "myśli o przyszłości". Z tym z kolei ja się muszę zgodzić  Tyle, że w tym wątku nie zauważyłem podobnych postulatów, a jeśli już, to właśnie wymaganie dziewictwa od kobiety bez stawiania analogicznego wymagania wobec mężczyzny. Przy czym pełnej symetrii wymagań bez względu na płeć bym się nie domagał, bo jednak jakieś różnice są (moim zdaniem) wręcz wskazane. Np. jednym z oczekiwań wobec kobiety może być umiejętność przygotowania czegoś zjadliwego i nie nazwałbym go prymitywnym nawet jeśli mężczyzna sam gotować nie potrafi. O ile oczywiście nie będziemy sprowadzać całego związku do poziomu producenta i konsumenta posiłków. klikos napisał(a): To nie ma znaczenia czy zachowujesz się w dojrzaly sposób czy nie, najważniejsze to być szczęśliwym.
Moim zdaniem osiągnięcie stabilnego stanu szczęśliwości jest ściśle powiązane z zachowaniem w ten sposób, że zachowania dojrzałe sprzyjają byciu szczęśliwym w długim terminie. Ale to tylko mój punkt widzenia, oparty o moje wyobrażenie szczęścia.
|
Pt kwi 03, 2009 12:47 |
|
 |
XVQXVQ
|
SweetChild napisał(a): Tyle, że w tym wątku nie zauważyłem podobnych postulatów, a jeśli już, to właśnie wymaganie dziewictwa od kobiety bez stawiania analogicznego wymagania wobec mężczyzny.
To to samo, czyli różnicowanie wymagań.
|
Pt kwi 03, 2009 12:59 |
|
 |
X77
czasowo zablokowany
|
SweetChild
Cytuj: Postaram się to przedstawić na przykładzie palenia: nigdy w życiu nie paliłem i jestem mocno przekonany o szkodliwości tego nałogu. Gdybym spotkał dziewczynę, która paliła paczkę dziennie, to nie zacząłbym żałować, że wcześniej nie paliłem i że coś mnie w życiu ominęło. Raczej szczerze bym jej współczuł, że ulegała pokusie i w jakimś stopniu nieodwracalnie zatruła sobie organizm. Nie skreślałbym jej też jako kandydatki na żonę dlatego, że w jej przypadku wyższe jest ryzyko raka płuc, chociaż oczekiwałbym, że z paleniem zerwie (jeśli do tej pory go nie rzuciła) i byłbym gotów wspierać ją w walce z nałogiem.
Gorzej będzie, jak się okaże że ona uwielbia palić itp i za nic w świecie nie będzie chciała ich rzucić... a najprędzej to będzie oczekiwała(wręcz wymagała) od Ciebie tego, żebyś zaakceptował to u niej i pogodził się z tym że będziesz musiał to jeszcze dłuuugo znosić! 
|
Pt kwi 03, 2009 22:08 |
|
 |
SweetChild
|
Wówczas to nie tylko gorzej, ale duuużo gorzej 
|
So kwi 04, 2009 22:47 |
|
|
|