Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Wt lis 18, 2025 12:52

Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 626 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31 ... 42  Następna strona
 eucharystia a związki niesakramentalne 
Autor Wiadomość
Post Re: eucharystia a związki niesakramentalne
Polski przekład
http://www.deon.pl/religia/serwis-papie ... skich.html

Cz wrz 15, 2016 14:15

proteom napisał(a):
Cytuj:
W pewnych wypadkach Kościół dopuszcza małżonków rozwiedzionych, żyjących w związkach niesakramentalnych do Komunii świętej, ale po spełnieniu ściśle określonych warunków. Warunki te zostały ostatnio przypomniane przez Ojca św. Jana Pawła II w Adhortacji "Familiaris consortio" (n. 84), oraz w cytowanym dokumencie Kongregacji Nauki Wiary z dnia 14 września 1994 r. (n. 4).

Warunki te są następujące:

Po pierwsze małżonkowie mają uznać naukę Chrystusa o nierozerwalności małżeństwa, chociaż praktycznie tej nauce się sprzeniewierzyli, bo rozerwali małżeństwo sakramentalne i żyją w nowych związkach cywilnych. Winni żałować za tę niewierność wobec woli Chrystusa.

Po drugie nie mogą zadośćuczynić obowiązkowi odejścia drugiego partnera dla ważnych powodów, np. ze względu na wychowanie dzieci lub świadczenie sobie wzajemnej opieki.

Po trzecie zobowiązują się żyć w pełnej wstrzemięźliwości seksualnej. Nie na krótki czas, ale na zawsze.

Po czwarte nie może zachodzić niebezpieczeństwo zgorszenia. Praktycznie oznacza to możliwość przyjmowania Komunii św. w obcej parafii. Warunki te zostały przypomniane także w IV Synodzie Diecezji Tarnowskiej (stat. 591).
Małżonkowie ci muszą naturalnie spełnić wszystkie warunki konieczne do dobrej spowiedzi świętej.
[...] Na koniec z całą mocą należy podkreślić, że do sakramentu spowiedzi i Komunii świętej dopuszczeni są tylko ci małżonkowie cywilni, którzy nie mogą zawrzeć ze sobą sakramentu małżeństwa, bo mają przeszkodę kanoniczną, przeszkodę węzła małżeńskiego. Natomiast ci małżonkowie, którzy żyją w związkach cywilnych i nie posiadają żadnych przeszkód kanonicznych do zawarcia ślubu kościelnego, nie mogą korzystać z tego przyzwolenia Kościoła. Oni muszą postępować normalną drogą, to znaczy najpierw muszą wziąć ślub kościelny, a potem bez przeszkód mogą przyjmować sakramenty święte. Także ci wierni, którzy żyją bez ślubu kościelnego i bez cywilnego, w związkach nieformalnych, w tzw. "małżeństwach na próbę", czy tzw. "wolnych związkach", nie mogą przystępować do sakramentu pokuty i Komunii świętej. Oni muszą najpierw albo się rozejść, albo zawrzeć sakrament małżeństwa i jako dysponowani duchowo mogą sakramentalnie zjednoczyć się z Chrystusem.

http://www.zabno.diecezja.tarnow.pl/ind ... mentalnych

Widocznie to już nie jest aktualne, w sensie powszechnego nauczania. To znaczy może być aktualne dla diecezji tarnowskiej, ale nie jako powszechne nauczanie. Czy tak jest?

IMHO skoro papież Bergoglio jest za decentralizacją nauczania, więc to jak interpretują i aplikują nauczanie kościelne w sprawie Komunii dla osób w ponownych związkach biskupi w Tarnowie nie musi być chyba takie samo jak biskupów w Buenos Aires. Z drugiej strony - ostatnia wypowiedź z listu do biskupów argentyńskich, że "nie ma innej interpretacji". Ale może to taka figura retoryczna i biskupi w Tarnowie będą mogli dawne warunki zachować. To pytania, i to już faktycznie spekulacje.

Cz wrz 15, 2016 14:33

O! dokładnie. Można sobie zestawić, jeśli ktoś_ktosia hiszpańskiego nie zna, z tekstem z Familiaris Consortio i innymi cytowanymi tu przez proteoma, żeby zobaczyć o c chodzi, i czemu taka burza.

Cz wrz 15, 2016 14:48

Andrzej67 napisał(a):
Nie będę się spierał na temat przekłady hiszpańskich tekstów na niemieckie komentarze(to co przytaczasz po niemiecku, to nie tekst skazań biskupów tylko komentarz). Co napisali argentyńscy biskupi i papież po hiszpańsku, można wyżej przeczytać. I tradycyjnych warunków, i większości z tego wszystkiego o czym piszesz tam nie ma.

Andrzeju drogi, specjalnie liczysz na to, że nikt na forum nie zna hiszpańskiego i dlatego wrzucasz teksty bez tłumaczenia?

Większość warunków jest. KRK ma wykorzystać wszystkie dostępne możliwości przywrócenia całości małżeństwa. A jakaś dyspensa jest dopuszczalna "6) W innych, bardziej skomplikowanych okolicznościach, oraz gdy nie mogli otrzymać stwierdzenia nieważności". Oznacza to, że standardowo należy przynajmniej przeprowadzić tzw. postępowanie stwierdzenia nieważności. A dopiero, gdy ta droga zawiedzie, można się starać o dyspensę. Tak było zasadniczo też dotychczas.

I serio, nie mogę wyobrazić sobie bardziej skomplikowanych okoliczności, choć zapewne istnieją.

Cytuj:
Za JPII wstrzemięźliwość seksualna, o ile nie było możliwości wycofania się ze związku, była warunkiem dopuszczenia a nie opcją do zaproponowania, gdy jest możliwa.

Tu masz IMHO rację, akurat ta opcja została ... bardzo znacząco złagodzona w interpretacji argentyńskich biskupów. Tzn. śluby czystości czy białe małżeństwa nie są już warunkiem sine qua non.

Inną nowością - a przynajmniej we wcześniejszych dokumentach jej nie widziałem - jest parokrotne podkreślenie dobra dzieci z nowego związku. Być może się mylę, skleroza i tak dalej, ale nie pamiętam dotychczas, żeby to było specjalnie brane pod uwagę.

Cytuj:
Wystarczy przeczytać przede wszystkim sam tekst, hiszpańskie i obcojęzyczne komentarze są ciekawe, co ich Autorzy_rki sadzą na te temat.

Czytanie komentarzy jest tyle ciekawe co bezsensowne. Pamiętam komentarze w stylu "Papież chciał popełnić samobójstwo" przy publikacji pamiętników JP2. Albo "Papież dopuszcza homoseksualizm" po pewnej figurze retorycznej B16.

Lepiej jednak postarać się o solidne tłumaczenie. Ja niestety korzystam też z tłumaczeń na niemieckie czy angielskich albo z gugla-translejtera. I wszędzie wychodzi mi jak powyżej.

PS: Maniera pisania "papież Bergolio" jest tyle wnerwiająca co myląca. JP2 w czasach swojego pontyfikatu podpisywał niektóre prace a nawet dokumenty jako "Karol Wojtyła". Miało to oznaczać podkreślenie, że tutaj nie pisze jako papież, ale jako "osoba przywatna". Twoja maniera ma podobny wydźwięk: niby papież, ale prywatnie sobie coś napisał lub uznał.

W wypracowaniach z historii też pisałeś "Caryca Zofia Fryderyka Augusta dokonała rozbiorów Polski"?

...

(Koh 3:1nn)

Cz wrz 15, 2016 15:16

bert04 napisał(a):
Andrzej67 napisał(a):
Nie będę się spierał na temat przekłady hiszpańskich tekstów na niemieckie komentarze(to co przytaczasz po niemiecku, to nie tekst skazań biskupów tylko komentarz). Co napisali argentyńscy biskupi i papież po hiszpańsku, można wyżej przeczytać. I tradycyjnych warunków, i większości z tego wszystkiego o czym piszesz tam nie ma.

Andrzeju drogi, specjalnie liczysz na to, że nikt na forum nie zna hiszpańskiego i dlatego wrzucasz teksty bez tłumaczenia?

Przekładu jeszcze nie miałem, nie wiem kiedy się pokazał, zresztą przekłady, też bywają różne. Bez tekstu w języku oryginalnym w ogóle bym niczego na ten temat nie poruszał.Po co od razu insynuacje?

Cytuj:
Większość warunków jest.

Sorry, ale o fakty spierać się nie będziemy. Były nienegocjowalne warunki, teraz ich nie ma. Są opcje, nie warunki. Widzę właśnie na blogu o. Dariusza Gaczynskiego OFM, misjonarza z Pd Ameryki link do tekstu argentyńskich biskupów i krótki komentarz "Rewolucja doktrynalna papieża Franciszka :(" To najczęściej spotykany w ostatnich dniach komentarz w Waszym Kościele- tak ze strony tych, którzy podzielają interpretację, jak i jej przeciwnych. Skąd w całym rzymskokatolickim świecie, w kościelnych mediach, w gronach duchownych tel, biskupów, teologów, nagle tyle emocjonalnej dyskusji w ostatnich dwóch dniach nad tekstem i odpowiedzią papieża, skoro rzekomo w liście argentyńskich biskupów nie ma nic w sposób istotny nowego?

Cytuj:
KRK ma wykorzystać wszystkie dostępne możliwości przywrócenia całości małżeństwa. A jakaś dyspensa

na samym początku list wskazuje by nie interpretować tych wskazań jako pozwolenia (dyspensy), nie chodzi o dyspensę a o chrześcijańską drogę rozeznania, którą wspólnie przebywają duchowny i penitent.

Cytuj:
jest dopuszczalna "6) W innych, bardziej skomplikowanych okolicznościach, oraz gdy nie mogli otrzymać stwierdzenia nieważności". Oznacza to, że standardowo należy przynajmniej przeprowadzić tzw. postępowanie stwierdzenia nieważności. A dopiero, gdy ta droga zawiedzie, można się starać o dyspensę. Tak było zasadniczo też dotychczas.

Gdyby oznaczało, toby to biskupi napisali, że oznacza. W całości dokument odchodzi raczej od dotychczasowych perspektywy prawno-kanonicznego ujęcia. Może będzie wymagane, ale tego w kryteriach postawionych przez biskupów nie ma.

Cytuj:
I serio, nie mogę wyobrazić sobie bardziej skomplikowanych okoliczności, choć zapewne istnieją.

Życie przekracza wyobraźnię. I co z tego?

Cytuj:
Za JPII wstrzemięźliwość seksualna, o ile nie było możliwości wycofania się ze związku, była warunkiem dopuszczenia a nie opcją do zaproponowania, gdy jest możliwa.

Tu masz IMHO rację, akurat ta opcja została ... bardzo znacząco złagodzona w interpretacji argentyńskich biskupów. Tzn. śluby czystości czy białe małżeństwa nie są już warunkiem sine qua non.[/quote]
To był jeden z nienegocjowalnych warunków, i to w sytuacji gdy wycofanie się z nowego związku nie było możliwe. Nie było możliwości, by ktoś pozostawał w pełni w ponownym związku, i przystępował do Komunii. Teraz taka możliwość jest. Nowy związek nie jest absolutną przeszkodą, tak jak był do tej pory. Może być wyrządzona krzywda, która trwa; wina, której nie próbowano zaleczyć - ae tak jest chyba w przypadku wszystkich, nie tylko pozostających w nowych związkach. Jak ktoś nie płaci sprawiedliwej płacy swoim pracownikom, czy oszukuje klientów na wadze - to chyba też do świętej Komuni przystępować nie powinien, nawet jeśli małżonki/małżonka nawet myślą skrytą i najgłębszą w całym życiu nie zranił.

Cytuj:
Inną nowością - a przynajmniej we wcześniejszych dokumentach jej nie widziałem - jest parokrotne podkreślenie dobra dzieci z nowego związku. Być może się mylę, skleroza i tak dalej, ale nie pamiętam dotychczas, żeby to było specjalnie brane pod uwagę.

Nie wiem czy aż tak, ale dobro dzieci było chyba argumentem za brakiem wymogu wycofania się ze związku, a dopuszczalnością tylko abstynenscji seksualnej.

Cytuj:
Wystarczy przeczytać przede wszystkim sam tekst, hiszpańskie i obcojęzyczne komentarze są ciekawe, co ich Autorzy_rki sadzą na te temat.

Czytanie komentarzy jest tyle ciekawe co bezsensowne. Pamiętam komentarze w stylu "Papież chciał popełnić samobójstwo" przy publikacji pamiętników JP2. Albo "Papież dopuszcza homoseksualizm" po pewnej figurze retorycznej B16.[/quote]
Zależy jaki komentarz. Nie mam na myśli prasy kolorowej i tabloidów. Jest u Was w Kościele wielu ludzi, mężczyzn i kobiet, którzy mają inspirujące rzeczy do powiedzenia/napisania i wiele poważnych źródeł. Nie jest tak źle jak piszesz.

Cytuj:
Lepiej jednak postarać się o solidne tłumaczenie. Ja niestety korzystam też z tłumaczeń na niemieckie czy angielskich albo z gugla-translejtera. I wszędzie wychodzi mi jak powyżej.

Najlepiej czytać w języku oryginalnym, a przynajmniej tłumaczenie skonsultować.

Cytuj:
PS: Maniera pisania "papież Bergolio" jest tyle wnerwiająca co myląca.

a to jest jakaś maniera? Taki jest zwyczaj i tak się u Was pisze, we wszystkich językach. Chyba tylko Jan XXIII był wyjątkiem i pisano o nim per "papież Jan".

Tu zestawienie wypowiedzi Radia Watykańskiego jakie ktoś już przytoczył na innym forum.

http://pl.radiovaticana.va/storico/2014 ... pol-826406
http://pl.radiovaticana.va/storico/2014 ... pol-781208
http://pl.radiovaticana.va/storico/2014 ... pol-832479
http://it.radiovaticana.va/news/2015/09 ... io/1172760
http://it.radiovaticana.va/news/2015/03 ... te/1129173
http://it.radiovaticana.va/news/2015/12 ... to/1194772
http://es.radiovaticana.va/news/2015/06 ... 3n/1149541
http://es.radiovaticana.va/news/2015/10 ... ra/1179707
http://es.radiovaticana.va/news/2015/12 ... ro/1192762
http://fr.radiovaticana.va/storico/2013 ... fr1-734643
http://fr.radiovaticana.va/storico/2013 ... fr1-757977

Cytuj:
JP2 w czasach swojego pontyfikatu podpisywał niektóre prace a nawet dokumenty jako "Karol Wojtyła". Miało to oznaczać podkreślenie, że tutaj nie pisze jako papież, ale jako "osoba przywatna". Twoja maniera ma podobny wydźwięk: niby papież, ale prywatnie sobie coś napisał lub uznał.

To szukanie podwójnego dna we wszystkim to jakaś epidemia?

Cytuj:
W wypracowaniach z historii też pisałeś "Caryca Zofia Fryderyka Augusta dokonała rozbiorów Polski"?

Nie ma takiego zwyczaju odnośnie do carycy, o swoich papieżach tak właśnie mówicie i piszecie. Bardziej papieski od papieża nie zamierzam być.... :)

Cz wrz 15, 2016 16:25

bert04 napisał(a):
Andrzej67 napisał(a):

Tu masz IMHO rację, akurat ta opcja została ... bardzo znacząco złagodzona w interpretacji argentyńskich biskupów. Tzn. śluby czystości czy białe małżeństwa nie są już warunkiem sine qua non.

A ja IMHO nie jestem wcale przekonany czy Andrzej ma rację. Wszystko zależy od tego, jak w praktyce wygląda udzielanie sakramentów, czyli mówiąc wprost, czy taki sakrament komukolwiek został udzielony.
Myślę, że w tej chwili trochę pośpieszne było by rozsądzanie, czy te złagodzone warunki mają na celu zmienianie warunków udzielania sakramentów, czy też są sposobem na zwiększenie zaangażowania wierzących w swoje życie, a w tym wypadku w swój związek, w ten obecny i w poprzedni. Przypuszczam, że dla większości osób żyjących w związkach nieformalnych, pojawia się właśnie rzadka okazja do zrobienia starannego rachunku sumienia.

Cz wrz 15, 2016 16:52

@Andrzej67

Mam słabe łącze, więc będzie skrótowo:

- włączają mi się żółte lampy ostrzegawcze, jeżeli ktoś się posługuje obcymi tłumaczeniami i to jeszcze bez konkretnych tekstów źródłowych. Zbyt wiele widziało się "listów Trumana do Pacellego" czy "listów papieża do wymordowania husytów" podawanych w ten sposób.

- nie masz racji, że kiedyś jedyną możliwością było rzucenie dawnego związku. Ktoś tutaj cytował wykładnię, według której można było, tylko trzeba było ślubować czystość. Dodam od siebie, że do tej możliwości nie dopuszczano zbyt młodych ( :? ) par, więc w praktyce miała raczej nikłe zastosowanie. Ale istniała, wiedziałem o niej już przed "synodą d/s rodziny", jeszcze za B16

- Co do "papieża Bergolio", to być może w innych językach to tak nie razi, a radio watykańskie zawiera czasem tłumaczeniaa z obcych języków. Prawidłowew języku polskim jest albo papież Franciszek, albo kardynał Bergolio.

- zbyt wiele widziałem komentarzy w przeszłości, tak za JP2 jak i za B16, żeby coś na nie dawać. I nie tylko z tabloidów. Dlatego od komentarzy wolę najpierw teksty źródłowe. A co do reszty to pożiwiom, uwidim.

...

(Koh 3:1nn)

Cz wrz 15, 2016 19:26

bert04 napisał(a):
@Andrzej67

Mam słabe łącze, więc będzie skrótowo:

- włączają mi się żółte lampy ostrzegawcze, jeżeli ktoś się posługuje obcymi tłumaczeniami i to jeszcze bez konkretnych tekstów źródłowych. Zbyt wiele widziało się "listów Trumana do Pacellego" czy "listów papieża do wymordowania husytów" podawanych w ten sposób.

Zupełna zgoda. Dlatego podałem tekst w oryginalnym języku, nie tłumaczeniu,i to wtedy, gdy oficjalnie potwierdziły źródła watykańskie, co cytowałem.

Cytuj:
- nie masz racji, że kiedyś jedyną możliwością było rzucenie dawnego związku. Ktoś tutaj cytował wykładnię, według której można było, tylko trzeba było ślubować czystość. Dodam od siebie, że do tej możliwości nie dopuszczano zbyt młodych ( :? ) par, więc w praktyce miała raczej nikłe zastosowanie. Ale istniała, wiedziałem o niej już przed "synodą d/s rodziny", jeszcze za B16

Kiedyś było jedyną. Potem pojawiło się usankcjonowane przez JPII dozgonne przyrzeczenie abstynencji seksualnej, jako nienegocjowalny warunek, ale tylko w przypadku, gdy wycofanie się ze z nowego związku było moralnie niemożliwe, np. ze względu na dzieci.

Cytuj:
- Co do "papieża Bergolio", to być może w innych językach to tak nie razi, a radio watykańskie zawiera czasem tłumaczeniaa z obcych języków. Prawidłowew języku polskim jest albo papież Franciszek, albo kardynał Bergolio.

Nie wiem skąd się to "prawidło" bierze, ja na codzień u Was słyszę i czytam, po polsku, papież Bergoglio, papież Wojtyła, papież Pacelli. Nie zauważyłem by komukolwiek przyszło do głowy by mogło to kogokolwiek razić, więc coś zmyślasz. Ale to offtop.

Cytuj:
- zbyt wiele widziałem komentarzy w przeszłości, tak za JP2 jak i za B16, żeby coś na nie dawać. I nie tylko z tabloidów. Dlatego od komentarzy wolę najpierw teksty źródłowe. A co do reszty to pożiwiom, uwidim.

Komentarz nie zastąpi tekstu, to dwie różne rzeczy, więc nie ma co woleć. To nie ja przytaczałem komentarze. A że mądry komentarz może w wielu przypadkach pomóc czytać tekst źródłowy, nie ulega dla mnie wątpliwości.

Cz wrz 15, 2016 22:35
krzysiekniepieklo napisał(a):
Wygląda na to, że krzyśkaniepieklo się przestraszyli, bo nie potrafią odpowiedzieć na moje argumenty

Pochlebiasz sobie. Po prostu głupoty, które tu wypisujesz, nie mają racji bytu. Nie trafiają do Ciebie żadne argumenty oparte na nauczaniu UNK. Tworzysz własną heretycka teologię i świadomie czy też nieświadomie wprowadzasz zamieszanie tych, którzy poszukują Prawdy. Uważam, że i tak zbyt długo wszyscy próbowali pokazać Ci niewłaściwość Twoich "argumentów". Nic do Ciebie nie dociera, a herezje muszą być tępione.

Pt wrz 16, 2016 19:07

No to mi wyjaśnij co rozumiesz pod słowem herezja i gdzie w moich wypowiedziach zauważyłaś herezję.
Wydaje mi się, że Kościół Katolicki tez głosi herezje, a na pewno wielu księży - chociażby (bezkrwawa ofiara)

Pt wrz 16, 2016 19:17

Helenka, teraz Twoja kolej : |

Pt wrz 16, 2016 19:21
Wydaje mi się, że Kościół Katolicki tez głosi herezje, a na pewno wielu księży - chociażby (bezkrwawa ofiara)

I to już jest herezją. Bezkrwawa ofiara dokonała sie podczas Ostatniej Wieczerzy i dokonuje się na każdej Mszy św.
Wiecej nie muszę Ci niczego wykazywać, gdyż zostalo Ci wykazywane na bieżąco. Każda negacja Twoich twierdzeń, dokonana przez Kael, Alus, Marka Piotrowskiego, chwata, sappera i innych, jest dowodem, że głosisz herezje.
--------------------------------------------------------------
chwat napisał(a):
Helenka, teraz Twoja kolej : |

Na co? Na herezje? :lol: . Niedoczekanie, a i nie zamierzam polemizować z głupotami wypisywanymi przez krzyśkaniepiekło. Wykazywałam bzdury w jego twierdzeniach przez jakiś czas. Kiedy stwierdziłam, że to nie ma sensu, spasowałam i nie zamierzam dalej babrać się w błocie.

Pt wrz 16, 2016 19:25

Jeśli na ołtarzu pojawia się Krew Chrystusa i ofiarujemy Bogu Krew Chrystusa to twierdzenie, że tej Krwi nie ma jest herezją.

Pt wrz 16, 2016 19:31
Jeśli na ołtarzu pojawia się Krew Chrystusa i ofiarujemy Bogu Krew Chrystusa to twierdzenie, że tej Krwi nie ma jest herezją.

Mam wątpliwości czy w ogóle rozumiesz to co napisałeś. To zdanie jest nieprecyzyjne.

Pt wrz 16, 2016 19:48
A co tam. Kropla drazy skale, moze cos sie przebije

Cytuj:
KKK 1357 Wypełniamy to polecenie, celebrując pamiątkę Jego ofiary. Ofiarujemy w niej Ojcu to, co On sam nam dał: dary Jego stworzenia, chleb i wino, które mocą Ducha Świętego i słów Chrystusa stają się Jego Ciałem i Krwią. W ten sposób Chrystus uobecnia się rzeczywiście, chociaż w sposób tajemniczy.

KKK 1362 Eucharystia jest pamiątką Paschy Chrystusa, aktualizacją i ofiarowaniem sakramentalnym Jego jedynej ofiary w liturgii Kościoła, który jest Jego Ciałem. We wszystkich Modlitwach eucharystycznych po słowach ustanowienia znajduje się modlitwa nazywana anamnezą lub pamiątką.

KKK 1363 W biblijnym znaczeniu pamiątka nie jest tylko wspominaniem wydarzeń z przeszłości, lecz głoszeniem cudów, jakich Bóg dokonał dla ludzi (Por. Wj 13, 3). W liturgicznej celebracji tych wydarzeń stają się one w pewien sposób obecne i aktualne. Tak właśnie rozumie Izrael swoje uwolnienie z Egiptu; za każdym razem, gdy obchodzi się Paschę, wydarzenia Wyjścia są uobecniane w pamięci wierzących, by według nich kształtowali swoje życie.

KKK 1364 W Nowym Testamencie pamiątka otrzymuje nowe znaczenie. Gdy Kościół celebruje Eucharystię, wspomina Paschę Chrystusa, a ona zostaje uobecniona. Ofiara, którą Chrystus złożył raz na zawsze na krzyżu, pozostaje zawsze aktualna (Por. Hbr 7, 25-27.: "Ilekroć na ołtarzu sprawowana jest ofiara krzyżowa, w której «na Paschę naszą ofiarowany został Chrystus», dokonuje się dzieło naszego odkupienia" (Sobór Watykański II, konst. Lumen gentium, 3).

KKK 1365 Ponieważ Eucharystia jest pamiątką Paschy Chrystusa, jest ona także ofiarą. Charakter ofiarny ukazuje się już w słowach jej ustanowienia: "To jest Ciało moje, które za was będzie wydane" i "Ten kielich to Nowe Przymierze we Krwi mojej, która za was będzie wylana" (Łk 22, 19-20). W Eucharystii Chrystus daje to samo ciało, które wydał za nas na krzyżu, tę samą krew, którą wylał "za wielu... na odpuszczenie grzechów" (Mt 26, 28).

Eucharystia jest więc ofiarą, ponieważ uobecnia (czyni obecną) ofiarę krzyża, jest jej pamiątką i udziela jej owoców:

(Chrystus), nasz Bóg i Pan, tylko raz ofiarował siebie Bogu Ojcu, umierając na ołtarzu krzyża, dla wypełnienia wiecznego odkupienia ludzi. Ponieważ jednak kapłaństwo nie miało skończyć się wraz z Jego śmiercią (Hbr 7, 24. 27), w czasie Ostatniej Wieczerzy, "tej nocy, kiedy został wydany" (1 Kor 11, 23), zechciał pozostawić Kościołowi, swojej ukochanej Oblubienicy, ofiarę widzialną (według wymagań natury ludzkiej). Będzie ona reprezentowała ofiarę krwawą, która miała wypełnić się jeden raz na krzyżu, i utrwalała jej pamiątkę po wszystkie wieki (1 Kor 11, 23), a zbawcza moc będzie udzielała odpuszczenia grzechów, które codziennie popełniamy (Sobór Trydencki: DS 1740).

KKK 1367 Ofiara Chrystusa i ofiara Eucharystii są jedyną ofiarą. "Jedna i ta sama jest bowiem Hostia, ten sam ofiarujący – obecnie przez posługę kapłanów – który wówczas ofiarował siebie na krzyżu, a tylko sposób ofiarowania jest inny… A skoro w tej Boskiej ofierze, dokonującej się we Mszy świętej, jest obecny i w sposób bezkrwawy ofiarowany ten sam Chrystus, który na ołtarzu krzyża ofiarował samego siebie w sposób krwawy, ofiara ta jest naprawdę przebłagalna" (Sobór Trydencki: DS 1743).

http://www.teologia.pl/m_k/kkk1o06.htm
To pewnie znowu za duzo, ale moze choc te wytluszczone teksty przeczyta?

Pt wrz 16, 2016 19:56
Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.   [ Posty: 626 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31 ... 42  Następna strona