Polska Zjednoczona Platforma Obywatelska
Autor |
Wiadomość |
Anonim (konto usunięte)
|
 Re: Polska Zjednoczona Platforma Obywatelska
Johnny99 napisał(a): Widać już wyraźnie, że Tusk stracił właściwie wszelkie opory przed mówieniem tego rodzaju rzeczy, bo jest stuprocentowo pewien, iż nikt nie powie "sprawdzam". Za rządów PiS mówienie "źle o Polsce zagranicą" było standardem. Autorytety wszelakie (polityczne i kulturalne) udzielały sążnistych wywiadów zachodnim mediom, w którym narzekały, jak to Polska powoli staje się dyktaturą, w której rządzi mordercza lustracja i w ogóle ratuj nas Europo, bo się staczamy. A teraz? Niczego takiego nie było.Słuchacze mainstreamowych mediów za chwilę zaczną powtarzać, że, oczywiście, właśnie taka reguła obowiązuje i zawsze obowiązywała, oni zawsze się z nią zgadzali, bo przecież jest oczywista, więc bardzo przykro dla Polski itp. To o czym piszesz nigdy nie było standardem. Przypomnijmy sobie sprawę słynnego wywiadu Kwaśniewskiego dla niemieckiego „Vanity Fair”, krytykującego politykę braci Kaczyńskich, za który były prezydent w końcu musiał przeprosić. Nie przypominam sobie, aby ktokolwiek pochwalał wtedy postępek Kwaśniewskiego, panowało raczej powszechne oburzenie. Sam Tusk, wówczas lider głównej opozycyjnej partii tak wtedy skomentował całą sytuację: Polski polityk nie powinien mówić takich rzeczy; to koszmarna, nie znajdująca usprawiedliwienia wypowiedź. http://wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80708,4467333.htmlTak, więc to nie Tusk, ale Johnny powinien się obawiać, że ktoś powie „sprawdzam”. 
|
N cze 26, 2011 11:46 |
|
|
|
 |
Johnny99
|
Przecież akurat ten przykład niczego nie zmienia, z szeregu powodów. Po pierwsze, Kwaśniewski był jednak istotnym politykiem (na to zwrócił uwagę Tusk), byłym prezydentem, wtedy jeszcze mającym nadzieję na międzynarodowe stanowisko. Po drugie, nie tylko krytykował, ale zachęcał obcy kraj do agresywnej polityki wobec Polski. Po trzecie, warto sprawdzić datę: wrzesień 2007, niecałe dwa miesiące przed wyborami. Był to moment już po rozpadzie koalicji i ogłoszeniu przedterminowego głosowania, nikt nie spodziewał się, że PiS mógłby te wybory przetrwać będąc u władzy - pod warunkiem, że opozycja nie popełni błędu. A Tusk już wtedy wiedział, że musi grać na hasło "zgoda buduje", musiał dać się poznać jako ktoś, kto nie myśli o władzy, tylko o dobru państwa - z drugiej zaś strony musi walczyć o głosy z LiDem, którego liderem był wtedy Kwaśniewski, nie mógł więc zmarnować okazji na skrytykowanie go. Po czwarte, nie wynika z tego tekstu żadne "powszechne oburzenie", wystarczy rzucić okiem na komentarze: za i przeciw rozłożyły się mniej więcej równo. Po szóste, wypowiedź Rydzyka jasno wskazuje na myślenie paranoiczne (więc raczej nie ma szans, że ktoś potraktował ją poważnie), natomiast wypowiedź Kwaśniewskiego wyrażała raczej stanowisko większości społeczeństwa. Po siódme, nikt nie zapowiadał wtedy "reakcji państwa". Czyli uważasz, że taka wypowiedź Kaczyńskiego byłaby odmawianiem patriotyzmu? Cytuj: Trumny w przypadku nagłych śmierci zawsze są "przypadkowe". W przypadku nagłych śmierci prezydentów też? A może papieży też? Cytuj: Podaj namiary na takie zdjęcia - poza GazPol i Ndz. http://m.nowyekran.pl/1b36e3847d07c192e ... 7,14,0.jpgCytuj: Wypełnienie miało polegac na dyktowaniu Rosjanom kryteriów wymaganych trumien. Nie - na zorganizowaniu własnych. Cytuj: Trumny w jakich pochował rząd wszystkie ofiary były najwyższej, światowej klasy - żaden zwykły Polak nie ma mozliwosci finansowych zafudowac swoim zmarłym takie trumny. Czyli Alus ma o to pretensje do rządu? Cytuj: Zasadnicza sprawa - czemu żadna z rodzin ofiar, poza osób związanych z PIS, nie podnosi problemu "niegodnych trumien"???? Z tego samego powodu, z którego żadna z rodzin ofiar poza związanymi z PiS nie postulowała powołania komisji międzynarodowej, ani w ogóle czegokolwiek, co mogłoby zasugerować, że działania rządu im się nie podobają. Ponieważ wywołano w nich przekonanie, że każdy taki postulat jest równoznaczny z "opluwaniem państwa Polskiego" (nie mówiąc już o rosyjskim, bo to też). Cytuj: Nie chodziło o wyjaśnienie "dlaczego się tam znalazły" ale o negowanie przez Ciebie faktu przeniesienie ciał osób zawiązanych ze św. L. Kaczyńskim do pałacy prezydenckiego... Ja niczego nie negowałem, po prostu nie natrafiłem na taką informację wcześniej. Cytuj: więc jednak uznano, że nie wszyscy wobec smierci są równi. No to tak samo uznał rząd, skoro zorganizował ofiarom katastrofy wielkie pożegnanie, a przecież nie każdemu Polakowi takie organizuje. Cytuj: Zgodnie z misją, posłannictwem biskupów - spełniania zachcianek władzy. No właśnie, niestety, niezgodnie z misją i posłannictwem biskupów. Cytuj: Czyli znów był na prochach i nie był w stanie kontrolować swoich wypowiedzi. Po prostu niczego takiego nie powiedział - niezależnie od tego, jaką miał kontrolę nad tym, co powiedział.
_________________ I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)
|
N cze 26, 2011 15:09 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Johnny99 napisał(a): Po trzecie, warto sprawdzić datę: wrzesień 2007, niecałe dwa miesiące przed wyborami. Był to moment już po rozpadzie koalicji i ogłoszeniu przedterminowego głosowania, nikt nie spodziewał się, że PiS mógłby te wybory przetrwać będąc u władzy - pod warunkiem, że opozycja nie popełni błędu. Gwoli ścisłości. Wcale nie było wtedy pewne czy PiS nie utrzyma się u władzy. Nie po to Kaczyński decydował się na przedterminowe wybory, bo był pewny, że je przegra. Zresztą jaki byłby sens całego wywiadu Kwaśniewskiego, skoro władza PiS-u miała wkrótce nieodwołalnie należeć do przeszłości. Jak sobie przypominam to poparcie dla PO zaczęło w sposób zdecydowany rosnąć dopiero po sławetnych debatach telewizyjnych Kaczyński-Tusk i Tusk-Kwaśniewski. A to było miesiąc później. Cytuj: Po czwarte, nie wynika z tego tekstu żadne "powszechne oburzenie", wystarczy rzucić okiem na komentarze: za i przeciw rozłożyły się mniej więcej równo. Kto popierał wypowiedzi Kwaśniewskiego? W artykule, który zalinkowałem są same głosy krytyczne w mniej lub bardziej ostrym tonie. Kontrastuje to trochę z reakcją polityków PiS-u na słowa ojca Rydzyka, którzy nie tylko nie zdystansowali się od tego co mówił ojciec dyrektor, ale nawet zapowiedzieli rozsyłanie listów do partii zasiadających w PE donoszących o pratykach totalitarnych od jakich cierpi udręczony naród. Zapewne mają nadzieję na interwencję obcych państw wobec reżimu Tuska.
|
N cze 26, 2011 16:39 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: Czyli uważasz, że taka wypowiedź Kaczyńskiego byłaby odmawianiem patriotyzmu? W takiej czy innej JK obwieszcza, że tylko on jest monopolistą patriotyzmu, Cytuj: W przypadku nagłych śmierci prezydentów też? A może papieży też? A sądzisz, że prezydent, papież wożą ze sobą trumny "na wypadek nagłej śmierci? Widzę ustawione w stos trumny - to wedle Ciebie oznacza: ofiary odjeżdżały rzucone bezładnie na ciężarówkach? Bo Twój opis kojarzy mi się z fotografiami nagich ciał rzuconych na samochody przez hitlerowskich/stalinowskich oprawców. Owszem ciężarówka dziadowska - jak to Rosji. Ale nie oczekiwałeś chyba, że każda trumna przewożona będzie na katafalku? Inna sprawa - brak opisu - nie podano czy te trumny są wwożone na teren katastrofy, czy wywożone z ciałami......interpretacja, manipulacja dowolna. Cytuj: Nie - na zorganizowaniu własnych. W 3-4 godz. zorganizowac 96 trumien, przewóz....traktujesz nagłą bezgranicznie tragiczną katastrofę na równi ze zorganizowanym wydarzeniem? Zdjęcie z portalu "niezaleznych blogerów" - związanych z Solidarni 2010, GazPol, Salon24.....niesamowicie wiarygodny, szkoda tylko, że "obiektywny inaczej". Cytuj: Czyli Alus ma o to pretensje do rządu? Ależ z Ciebie przewrotna przechera  ......odpowiadam na Twój zarzut o "niewłaściwych" trumnach, a Ty usiłujesz wcisnąć mi jakieś pretensje... Cytuj: Z tego samego powodu, z którego żadna z rodzin ofiar poza związanymi z PiS nie postulowała powołania komisji międzynarodowej, ani w ogóle czegokolwiek, co mogłoby zasugerować, że działania rządu im się nie podobają. Ponieważ wywołano w nich przekonanie, że każdy taki postulat jest równoznaczny z "opluwaniem państwa Polskiego" (nie mówiąc już o rosyjskim, bo to też). Zapomniałam, ze wszyscy, poza PiSem, czyją się zniewolonymi obywatelami kondominium Cytuj: No to tak samo uznał rząd, skoro zorganizował ofiarom katastrofy wielkie pożegnanie, a przecież nie każdemu Polakowi takie organizuje. Dla odmiany Ty masz pretensję do rządu, że nie zorganizuje Ci takiego pochówku? Cytuj: Po prostu niczego takiego nie powiedział - niezależnie od tego, jaką miał kontrolę nad tym, co powiedział. Znów jakiś gnom brzuchomówca wrzasnął "Oni stoją tam gdzie ZOMO"  A może zinterpretujesz - czemu JK święci rocznicę "Radom 1976r", skoro to "warchoły" utrudniały życie wzorowi patiotyzmu tow. Gierkowi?
|
N cze 26, 2011 17:33 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Diametrialnie inaczej przedstawia wywożenie ciał "Fakt". http://www.fakt.pl/Przewoza-ciala-do-Mo ... 958,1.htmlW podpisie Ciała wywożone do Moskwy w trumnie jedna po drugiej co zupełnie przeczy Twojej i "niezaleznych" informacji. Najniebezpieczniejsze kłamstwo - to prawda nieco zniekształcona
|
N cze 26, 2011 18:18 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Tak zaintrygowałeś mnie przewożeniem ciał, że poszperałam w necie. http://www.tvn24.pl/4,10901,druk.html- W nocy z soboty na niedzielę - dwa śmigłowce przetransportowały do Moskwy ciała osób, które zginęły w katastrofie, gdzie w kostnicach odbędzie się procedura identyfikacji. Informację tę zamieściły portale WP, Onet, Interia, internetowe wydania GW, Neewsweka, Wprost, Rzepy, PolskaTimes...
|
N cze 26, 2011 19:01 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Johnny - przykład "profesjonalnie" przygotowanej, zabezpieczonej, wizyty śp. L. Kaczyńskiego przez rząd PiS pod przywództwem brata JK http://wyborcza.pl/1,75478,9847748,Smol ... zyzty.html
|
Pn cze 27, 2011 7:09 |
|
 |
Grzegor
|
Johnny99 napisał(a): Widać już wyraźnie, że Tusk stracił właściwie wszelkie opory przed mówieniem tego rodzaju rzeczy, bo jest stuprocentowo pewien, iż nikt nie powie "sprawdzam". Za rządów PiS mówienie "źle o Polsce zagranicą" było standardem. Autorytety wszelakie (polityczne i kulturalne) udzielały sążnistych wywiadów zachodnim mediom, w którym narzekały, jak to Polska powoli staje się dyktaturą, w której rządzi mordercza lustracja i w ogóle ratuj nas Europo, bo się staczamy. A teraz? Niczego takiego nie było. Słuchacze mainstreamowych mediów za chwilę zaczną powtarzać, że, oczywiście, właśnie taka reguła obowiązuje i zawsze obowiązywała, oni zawsze się z nią zgadzali, bo przecież jest oczywista, więc bardzo przykro dla Polski itp. I co ma powiedzieć biedny Johnny, który doskonale pamięta choćby wizytę Jose Marii Aznara w Polsce, podczas której na natarczywe sugestie słuchaczy, aby skrytykował obecny rząd w Hiszpanii, odpowiedział właśnie tak: zagranicą rządu mojego kraju krytykował nie będę? I który pamięta, jak pisał wtedy, jakaż to szkoda, że nie mamy elit na poziomie Aznara? Teraz kolejny raz się okaże, że tego wszystkiego nie było, to tylko Johnny zwariował. Jak w Orwellu. Po pierwsze. Chciałbym poznać chociaż jeden przykład takiego sążnistego wywiadu. Po drugie. Zasada, że nie krytykuje się własnego rządu za granicą jest powszechnie przestrzegana przez polityków państw demokratycznych. Jednak nie obowiązuje zwykłych ludzi. Intelektualiści, artyści obsmarowują własne ojczyzny dużo i często i nikt się temu nie dziwi. Noam Chomsky jest tu przykładem skrajnym. A to jest przykład braku kultury politycznej ze strony PiSu: W Parlamencie Europejskim powinna toczyć się debata na temat stanu demokracji w Polsce - uważają europosłowie PiS. Zbigniew Ziobro poinformował, że wystosowano list do szefów frakcji w PE, aby zajęli stanowisko w tej sprawie. http://www.rp.pl/artykul/678966_Zbigniew_Ziobro_o_demokracji_w_Polsce.html
|
Pn cze 27, 2011 9:29 |
|
 |
SweetChild
|
Johnny99 napisał(a): A fakt, że chce tego zabronić także Kościół również wynika z jego "iście małpiej złośliwości"? Nie zdziwiłbym się, gdyby ateiści czy innowiercy tak to traktowali. Johnny99 napisał(a): Nie chodzi jednak o rozwiązywanie tego problemu, może zresztą nie da się go rozwiązać, tylko o to, że tekst Pilastra jest po prostu bez sensu: zestawienie z patriotyzmem jest bez sensu, zestawienie ze złośliwością jest bez sensu, zestawienie z nienawiścią do narodu jest bez sensu itd.itp. Po prostu do jednych to zestawienie trafia, a do innych nie. Johnny99 napisał(a): Dobrze, powiedzmy, że tak (aczkolwiek mam wątpliwości, czy to, co jest po słowie "czyli" faktycznie zgadza się z tym, co myślał Kaczyński). A teraz pokaż, gdzie tu jest podważanie wyniku wyborów. Czy Kaczyński np. zaprzeczył, jakoby Komorowski został wybrany na prezydenta? Przecież właśnie napisałem, gdzie jest podważanie wyniku wyborów. Kto nadal nie widzi, ten już nie zobaczy. Johnny99 napisał(a): Po przegranych wyborach Kaczyński był sfrustrowany - jak każdy, kto przegrywa wybory. Jakie większe znaczenie miałaby mieć jego postawa? Jak wyżej, albo się dostrzega szerszy kontekst, albo nie. Przy czym ten kto jest ślepy, jest usprawiedliwiony, ale ten co kurczowo zamyka oczy nie bardzo... Johnny99 napisał(a): Nikt nie postawił krzyża na środku skrzyżowania. Zresztą, tego krzyża w ogóle nie postawił ani Kaczyński, ani środowisko PiS, tylko harcerze. Czy to też było łamanie prawa i zakłócanie porządku? Czy spontaniczne modlitwy i palenie zniczy po katastrofie też były łamaniem prawa i zakłócaniem porządku? Dlaczego w takim razie wtedy niemal nikt nie protestował? Dlaczego policja i straż miejska nie rozganiały i nie zatrzymywały "za zakłócanie porządku" tych, którzy przyszli tam 10 kwietnia? Dlatego, że w sytuacjach wyjątkowych można odstąpić od sztywnego formalizmu. Johnny99 napisał(a): Tu nie ma prostej analogii. Na przykład, inaczej może "zależeć" prezydentowi RP na tym, jakie honory ktoś mu odda po śmierci, a inaczej powinno "zależeć" na tym państwu polskiemu. A sformułowanie "ruska trumna" miało sens szerszy niż wskazanie na "narodowość" tej trumny. Dobrze, że chociaż tutaj dostrzegasz szerszy sens. Johnny99 napisał(a): Cytuj: Jednemu (o niby podobnej katastrofie w RPA) dokładniej się przyjrzałem i kompletnie straciłem zaufanie do GaPola. Z jakichś konkretnych przyczyn? Z takich, że przypominał stare dowcipy o Radiu Erewań (jak się dokładniej przyjrzeć, to praktycznie nic się nie zgadza). Johnny99 napisał(a): Z tym, że ja nie zakładałbym z góry, że, po pierwsze: takich dowodów nie ma w ogóle, po drugie: teorie o lądowaniu UFO nigdy nie są oparte na dowodach, po trzecie: że ich nie masz, po czwarte: że w związku z powyższym wiem tyle samo, co ty, ale ty jesteś szalony, a ja normalny. Johnny99 napisał(a): No to musisz przestać się dostosowywać, bo moja konwencja nie odnosi się do twojego sposobu myślenia o własnym poznaniu. Zmień sobie nick na "Jezus" czy "Bóg", aby każdy wiedział, z kim ma do czynienia.
|
Pn cze 27, 2011 9:53 |
|
 |
Johnny99
|
Grzegor napisał(a): Po pierwsze. Chciałbym poznać chociaż jeden przykład takiego sążnistego wywiadu. Postanowiłem, że nie będę już więcej udowadniał rzeczy, które wtedy widzieli wszyscy, a teraz ci sami wszyscy zaprzeczają ich istnieniu. Cytuj: Po drugie. Zasada, że nie krytykuje się własnego rządu za granicą jest powszechnie przestrzegana przez polityków państw demokratycznych. Jednak nie obowiązuje zwykłych ludzi. Intelektualiści, artyści obsmarowują własne ojczyzny dużo i często i nikt się temu nie dziwi. Noam Chomsky jest tu przykładem skrajnym. Ależ proszę bardzo (aczkolwiek do postawy Noama Chomskiego i jemu podobnych intelektualistów generalnie nie mam zbyt wiele szacunku - to trochę tak, jak z emigrantami "zatroskanymi o los Ojczyzny"; martwi was, że w Ojczyźnie źle się dzieje? to wracajcie, płaćcie tutaj podatki i pomóżcie ją naprawić, a nie wystawiajcie cenzurki z obcych krajów). Tylko w takim razie o co chodziło Tuskowi? Przecież o. Rydzyk nie jest politykiem. Dlaczego "państwo polskie" teraz "zareagowało", a wtedy nie zareagowało? SweetChild napisał(a): Nie zdziwiłbym się, gdyby ateiści czy innowiercy tak to traktowali. Czyli jak ktoś jest generalnie przeciw, to nie ma potrzeby, by krygował się ze swoją krytyką pod kątem sensowności? Cytuj: Po prostu do jednych to zestawienie trafia, a do innych nie. Zaakceptowałbym to, gdyby nie wyglądało to często w ten sposób, iż do fanów PO trafia po prostu wszystko, co jest skierowane przeciw PiS, bez względu na sensowność tego czegoś. PiS chce utrzymywać Polaków w biedzie zabraniając im otwierać sklepy, bo jest po prostu małpio złośliwy? Tak, tak, dobrze powiedział, może trochę to przerysowane, ale generalnie ekstra, patrzcie, jak fajnie walnął w PiS! Cytuj: Przecież właśnie napisałem, gdzie jest podważanie wyniku wyborów. No nie napisałeś. Co ja na to poradzę? Dobrze, pokaż konkretnie, które zdanie z twojego tekstu twoim zdaniem wskazuje na podważanie wyniku wyborów przez Kaczyńskiego. Czy to, w którym piszesz "co by to było, gdyby"? Czy to wskazuje na czyjeś podważanie wyniku wyborów? W jaki sposób? Gdyby Jarosław Kaczyński był wyższy i przystojniejszy, to na pewno wygrałby te wybory, bo Polacy lubią polityków wysokich i przystojnych, aczkolwiek ja uważam, że to jest bardzo głupie. Odpowiedz: czy podważyłem właśnie wynik wyborów? Cytuj: Jak wyżej, albo się dostrzega szerszy kontekst, albo nie. W każdym razie dostrzeżenie szerszego kontekstu jest już INTERPRETACJĄ. Dalej posuniętą, niż kogoś, kto interpretuje jedynie sam tekst. Dlaczego więc to ja jestem oskarżany o "nadinterpretację"? Cytuj: Dlatego, że w sytuacjach wyjątkowych można odstąpić od sztywnego formalizmu. A nawet należy. Właśnie. Cytuj: Dobrze, że chociaż tutaj dostrzegasz szerszy sens. Tyle, że ja nie twierdzę, iż ktoś, kto dostrzega tutaj jedynie sens węższy, jest właśnie tym, kto "nadinterpretuje". Cytuj: Z takich, że przypominał stare dowcipy o Radiu Erewań (jak się dokładniej przyjrzeć, to praktycznie nic się nie zgadza). To zupełnie tak, jak z waszymi interpretacjami słów Kaczyńskiego - jak się dokładniej przyjrzeć, nic się nie zgadza. I w związku z tym? Cytuj: Zmień sobie nick na "Jezus" czy "Bóg", aby każdy wiedział, z kim ma do czynienia. Bo?
_________________ I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)
|
Pn cze 27, 2011 10:41 |
|
 |
Gita2
|
Ciekawa jest Wasza dyskusja, ale znowu dość mocno odbiegająca od wątku:PZPO. Gołym okiem widać, że Tusk zbiera z prawa i lewa, a właściwie bardziej z lewa. Nawet Poncyliusz, który widzi ten wyraźny zwrot w kierunku antyklerykalnych wyborców, zrezygnował z przystąpienia do PO. Jednym słowem PO coraz bardziej przypomina PZPR. Słowa Tuska, że nie będzie klękał przed księdzem, to oczywiście uśmiech do antyklerykałów i podbieranie elektoratu Palikotowi oraz Napieralskiemu. Ostatni wyczyn Sikorskiego:nota-skarga na o.Rydzyka do Watykanu to kolejny krok w lewacka stronę, jaką czyni PO. Nie wiem co w tej partii jeszcze robi Gowin i być może jeszcze kilku konserwatystów.
|
Pn cze 27, 2011 11:12 |
|
 |
SweetChild
|
Johnny99 napisał(a): Czyli jak ktoś jest generalnie przeciw, to nie ma potrzeby, by krygował się ze swoją krytyką pod kątem sensowności? Nie, ja uważam, że ta krytyka (ateistów i innowierców) byłaby sensowna. Mimo że nie podzielam danego punktu widzenia, to jestem w stanie spojrzeć z innej perspektywy niż tylko moja własna. Johnny99 napisał(a): No nie napisałeś. Co ja na to poradzę? Dobrze, pokaż konkretnie, które zdanie z twojego tekstu twoim zdaniem wskazuje na podważanie wyniku wyborów przez Kaczyńskiego. Czy to, w którym piszesz "co by to było, gdyby"? Czy to wskazuje na czyjeś podważanie wyniku wyborów? W jaki sposób? Gdyby Jarosław Kaczyński był wyższy i przystojniejszy, to na pewno wygrałby te wybory, bo Polacy lubią polityków wysokich i przystojnych, aczkolwiek ja uważam, że to jest bardzo głupie. Odpowiedz: czy podważyłem właśnie wynik wyborów? Nie, nie podważyłeś. Gdyby szukać analogii, to musiałbyś napisać, że po wyborach Komorowski okazał się 10 cm niższy niż w kampanii wyborczej. Gdyby wyborcy Komorowskiego wiedzieli, że jest on 10 cm niższy, to by na niego nie głosowali - czyli Komorowski został wybrany przez nieporozumienie. Przy czym Komorowski wcale nie okazał się 10 cm niższy. Johnny99 napisał(a): W każdym razie dostrzeżenie szerszego kontekstu jest już INTERPRETACJĄ. Dalej posuniętą, niż kogoś, kto interpretuje jedynie sam tekst. Dlaczego więc to ja jestem oskarżany o "nadinterpretację"? OK, mogę zrezygnować z "nadinterpretacji" na rzecz "niezrozumienia" czy "błędnego zrozumienia". Johnny99 napisał(a): Cytuj: Dlatego, że w sytuacjach wyjątkowych można odstąpić od sztywnego formalizmu. A nawet należy. Właśnie. I tak uczyniono, ale niestety znaleźli się ludzie, którzy zatracili umiar. Takie właśnie jest podejście do teorii spiskowych. Normalnie dowody się przedstawia, a nie pisze "gdybyś wiedział to co ja, to byś się ze mną zgodził". Johnny99 napisał(a): Cytuj: Zmień sobie nick na "Jezus" czy "Bóg", aby każdy wiedział, z kim ma do czynienia. Bo? Bo Ty wszystko WIESZ, a reszcie się tylko coś WYDAJE.
|
Pn cze 27, 2011 11:34 |
|
 |
Grzegor
|
Johnny99 napisał(a): Ależ proszę bardzo (aczkolwiek do postawy Noama Chomskiego i jemu podobnych intelektualistów generalnie nie mam zbyt wiele szacunku - to trochę tak, jak z emigrantami "zatroskanymi o los Ojczyzny"; martwi was, że w Ojczyźnie źle się dzieje? to wracajcie, płaćcie tutaj podatki i pomóżcie ją naprawić, a nie wystawiajcie cenzurki z obcych krajów). Tylko w takim razie o co chodziło Tuskowi? Przecież o. Rydzyk nie jest politykiem. Dlaczego "państwo polskie" teraz "zareagowało", a wtedy nie zareagowało? Też nie mam szacunku dla Chomskyego chodziło mi o sama zasadę. Reakcja Tuska była przesadna i to wszystko. Natomiast zachowanie Ziobry i jego kolegów jest skandaliczne.
|
Pn cze 27, 2011 11:39 |
|
 |
Johnny99
|
SweetChild napisał(a): Nie, ja uważam, że ta krytyka (ateistów i innowierców) byłaby sensowna. To wyjaśnij, co jest sensownego w krytyce polegającej na zarzucaniu komuś "iście małpiej złośliwości". Cytuj: Gdyby szukać analogii, to musiałbyś napisać, że po wyborach Komorowski okazał się 10 cm niższy niż w kampanii wyborczej. Gdyby wyborcy Komorowskiego wiedzieli, że jest on 10 cm niższy, to by na niego nie głosowali - czyli Komorowski został wybrany przez nieporozumienie. O, to ja wymyśliłem lepszą analogię - z całą pewnością Polacy nie głosowaliby na kogoś, kto nie potrafi powstrzymać się od wypicia alkoholu przed ważnymi wystąpieniami publicznymi. Przed wyborami nie wyglądało na to, by Kwaśniewski kimś takim był - okazało się to dopiero po wyborach. Gdyby wyborcy Kwaśniewskiego wiedzieli o jego przypadłości, to wielu z nich by na niego nie zagłosowało. Podważyłem wynik wyborów? A jeśli tak, to w którym miejscu? Cytuj: OK, mogę zrezygnować z "nadinterpretacji" na rzecz "niezrozumienia" czy "błędnego zrozumienia". To w takim razie wyjaśniam, że o błędności rozumienia platformerskiego również wnioskuję m.in. z kontekstu - na przykład, zgodnie z - zastosowaną odpowiednio - regułą "argumentum ad hitlerum" (porównywania PiS do faszyzmu dyskwalifikują dyskutanta). Cytuj: I tak uczyniono, ale niestety znaleźli się ludzie, którzy zatracili umiar. Niestety, z samej istoty rzeczy wynika, iż nigdzie nie jest określone, jakie granice ma mieć ten umiar. Cytuj: Takie właśnie jest podejście do teorii spiskowych. Normalnie dowody się przedstawia, a nie pisze "gdybyś wiedział to co ja, to byś się ze mną zgodził". Ależ po dowody możesz sobie w każdej chwili sięgnąć. Ukazała się nawet książka L. Szymowskiego "Zamach w Smoleńsku", zbierająca dowody głównie na "teorię lądowania" (bo teorii odnośnie zamachu jest kilka, jedne lepiej, inne gorzej uargumentowane). Niedługo powinna ukazać się kolejna książka, przedstawiająca dowody na "teorię maskirowki". Więc kto nie przedstawia dowodów? Dowody są przedstawiane i dyskutowane cały czas - a narzekają na ich brak głównie ci, którzy od początku założyli, że to brednie i po prostu z zasady nie mają najmniejszego zamiaru na nie patrzeć. Cytuj: Bo Ty wszystko WIESZ, a reszcie się tylko coś WYDAJE. Ja wiem, czego Kaczyński nie powiedział. Ty nie wiesz, że Kaczyński podważył wynik wyborów, bo Kaczyński nigdy nie powiedział "podważamy wynik wyborów", "wybory są nieważne", "podważamy to, że Komorowski jest prezydentem, naszym zdaniem nim nie jest" itp.itd. To tobie się WYDAJE, że to zrobił, na podstawie tego, jak ZINTERPRETOWAŁEŚ jego słowa, i to na dodatek w oparciu o kontekst, który zresztą również zinterpretowałeś w tym samym duchu. Taka właśnie jest różnica.
|
Pn cze 27, 2011 11:52 |
|
 |
SweetChild
|
Johnny99 napisał(a): To wyjaśnij, co jest sensownego w krytyce polegającej na zarzucaniu komuś "iście małpiej złośliwości". Sens jest taki, że uszczęśliwianie ludzi na siłę jest... bez sensu. Johnny99 napisał(a): O, to ja wymyśliłem lepszą analogię - z całą pewnością Polacy nie głosowaliby na kogoś, kto nie potrafi powstrzymać się od wypicia alkoholu przed ważnymi wystąpieniami publicznymi. Przed wyborami nie wyglądało na to, by Kwaśniewski kimś takim był - okazało się to dopiero po wyborach. Gdyby wyborcy Kwaśniewskiego wiedzieli o jego przypadłości, to wielu z nich by na niego nie zagłosowało. Podważyłem wynik wyborów? A jeśli tak, to w którym miejscu? Podważyłeś, w miejscu, które wytłuściłem. Przy czym podważyłeś przynajmniej na bazie sensownej przesłanki. Bo przecież podważenie nie jest w demokracji zabronione czy karalne. O ile dobrze pamiętam, po aferze rozporkowej wobec Clintona została wszczęta procedura usunięcia go z urzędu ("impeachment"). Być może u nas też jest coś takiego przewidziane. Johnny99 napisał(a): To w takim razie wyjaśniam, że o błędności rozumienia platformerskiego również wnioskuję m.in. z kontekstu - na przykład, zgodnie z - zastosowaną odpowiednio - regułą "argumentum ad hitlerum" (porównywania PiS do faszyzmu dyskwalifikują dyskutanta). Zastosowaną odpowiednio, a tu pewnie zdania będą podzielone  Johnny99 napisał(a): Ależ po dowody możesz sobie w każdej chwili sięgnąć. Ukazała się nawet książka L. Szymowskiego "Zamach w Smoleńsku", zbierająca dowody głównie na "teorię lądowania" (bo teorii odnośnie zamachu jest kilka, jedne lepiej, inne gorzej uargumentowane). Niedługo powinna ukazać się kolejna książka, przedstawiająca dowody na "teorię maskirowki". Więc kto nie przedstawia dowodów? Dowody są przedstawiane i dyskutowane cały czas - a narzekają na ich brak głównie ci, którzy od początku założyli, że to brednie i po prostu z zasady nie mają najmniejszego zamiaru na nie patrzeć. Mowa była o niezbitych dowodach, które zostały bezpowrotnie zniszczone, przynajmniej ja tak to rozumiałem. Te które wspominasz są przynajmniej uczciwe (czyli takie o których można dyskutować). Johnny99 napisał(a): Ja wiem, czego Kaczyński nie powiedział. Ty nie wiesz, że Kaczyński podważył wynik wyborów, bo Kaczyński nigdy nie powiedział "podważamy wynik wyborów", "wybory są nieważne", "podważamy to, że Komorowski jest prezydentem, naszym zdaniem nim nie jest" itp.itd. To tobie się WYDAJE, że to zrobił, na podstawie tego, jak ZINTERPRETOWAŁEŚ jego słowa, i to na dodatek w oparciu o kontekst, który zresztą również zinterpretowałeś w tym samym duchu. Taka właśnie jest różnica. Niech będzie. W tej terminologii Ty źle wiesz, a mnie się dobrze wydaje  Przykładowo: pan X mówi "pedały do gazu". Ty wiesz, że nie powiedział "geje do gazu" ani "homoseksualiści do gazu". I oczywiście, literalnie masz rację. Powiedział "pedały", a pedały to "części rowerowe". Nie ma nic strasznego w zagazowaniu części rowerowych, nawet jeśli jest to bezsensowne. Ja uważam, że taka dosłowna wykładnia jest błędna, a prawidłowe jest szersze rozumienie określenia "pedały". Tym bardzie, gdy pan X gania po mieście z tabliczką "zakaz pedałowania" i wiadomym obrazkiem.
|
Pn cze 27, 2011 12:47 |
|
|
|