Czy robisz znak krzyża gdy przechodzisz obok kościoła?
Czy robisz znak krzyża gdy przechodzisz obok kościoła?
| Autor |
Wiadomość |
|
ziobro Adama
|
wiking napisał(a): Coz Ziobro jesli nie wierzysz ze Chrystus byl Bogiem i byl czlowiekiem to raczej nie mow o sobie zes chrzescianinem, pisales gdzies ze wierzysz w to co jest w Nowym Testamencie. Widzę, żeś w gorącej wodzie company  To że zadaję pytania, nie znaczy że nie wierzę. Poza tym nie koniecznie muszę wierzyć w taką interpretację, w jaką ty wierzysz. wiking napisał(a): Sw Jan mowi ze kto nie uznaje ze ze Jezus przyszedl w ciele jest falszywym prorokiem. Przecież nie o to chodzi wiking napisał(a): Bog jest jeden ale w trzech osobach, A to już nie jest wcale takie oczywiste. wiking napisał(a): W jaki sposob w tym ciele byli obecni Ojciec i Duch Sw chyba nikt nie jest w stanie powiedziec bo przekracza to nasze mozliwosci rozumowania. Mysle ze wzajemne relacje w Trowjcy Sw. pozostana dla nas tajemnica nawet po zmartwychwstaniu.
Masz prawo do włąsnego zdania. Choćby było błędne.
_________________ Always Look on the Bright Side of Life
|
| Śr sty 26, 2005 13:51 |
|
|
|
 |
|
monisia_gd
|
ziobro Adama napisał(a): monisia_gd napisał(a): Ziobro no to mnie pocieszyłeś...  Ale naprawdę o tyn pierwszy raz słyszę, a kto mi nie wierzy to trudno. No, skoro mówisz, że nie słyszałaś, to wystarczy, że przejdziesz pielgrzymkę do Częstochowy na kolanach, a zostanie tobie wybaczone .... 
Do Częstochowy?? Ja mam ponad 360 km.
Pozdrawiam
_________________ Choć tak wiele nas różni jesteśmy do siebie bardzo podobni. Odpowiedzialni i samotni.
|
| Śr sty 26, 2005 20:50 |
|
 |
|
ziobro Adama
|
monisia_gd napisał(a): Do Częstochowy?? Ja mam ponad 360 km.
Zawsze możesz zacząć swoją pielgrzymkę z dworca PKP w Częstochowie 
|
| Cz sty 27, 2005 8:10 |
|
|
|
 |
|
sad234
|
.. zagłosowałem .. hm .. tylko po co? ..
_________________ .. and still we laught / and still we run, and still we throw ourselves upon love's boats ..
|
| So sty 29, 2005 23:00 |
|
 |
|
extra83
|
Lepiej się pomodlic w myśli, niż znak krzyża czynić - zresztą mi osobiście nie pozwalałby na to .... HONOR - głupie wam się to wyda i niezrozumiałe ale tak ...
_________________ ® bullet ®○○○○○○○○○○○○○○You die!! afterwards You see - what is going on!! www.pajacyk.pl
|
| Wt lut 15, 2005 20:46 |
|
|
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
extra83 napisał(a): głupie wam się to wyda i niezrozumiałe ale tak ...
Czyli jak
Mógłbyś rozwinąć ?
Co rozumiesz pod pojęciem honor i w jaki sposób on Ci przeszkadza ? Może to zwykły wstyd?
|
| Wt lut 15, 2005 20:52 |
|
 |
|
extra83
|
to nie jest wstyd, to jednak honor mi nie pozwala czyli - rodzaj godności zasadzający się na osobistej wartości jednostki lub grupy i na szacunku, jaki z tego tytułu odbiera od innych
_________________ ® bullet ®○○○○○○○○○○○○○○You die!! afterwards You see - what is going on!! www.pajacyk.pl
|
| Wt lut 15, 2005 21:22 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
extra83 napisał(a): honor mi nie pozwala czyli - rodzaj godności zasadzający się na osobistej wartości jednostki lub grupy i na szacunku, jaki z tego tytułu odbiera od innych
extra....
Z Twojego postu wnioskuję, że myślisz, iż ludzie będą Cię szanować dlatego, że nie robisz znaku krzyża przed kościołem ...?
Czy honor oznacza rezygnację z uzewnętrzniania uczuć? ( bo skoro piszesz, że lepiej się pomodlić w myśli, to jednak chcesz Boga pozdrowić)
Conajmniej dziwne kryterium.
Extra , oczekujesz szacunku , a sam nie chcesz go okazywać ?
Czsami trzeba własny honor ukryć w cieniu pokory.
|
| Wt lut 15, 2005 21:58 |
|
 |
|
Jakub
|
Osobiście uważam, że robienie znaku krzyża przy przechodzeniu/przejeżdżaniu koło kościoła, jest faryzeizmem, pobożnością "na pokaz" czyli postawą, którą Jezus potępił w Ewangelii.
|
| Wt kwi 19, 2005 12:50 |
|
 |
|
ziobro Adama
|
Jakub napisał(a): Osobiście uważam, że robienie znaku krzyża przy przechodzeniu/przejeżdżaniu koło kościoła, jest faryzeizmem, pobożnością "na pokaz" czyli postawą, którą Jezus potępił w Ewangelii.
Niestety nie sposób ludziom wytłumaczyć, że to "żegnanie się", to pozostałość po zabobonach, kiedy to znak krzyża miał wypędzać z chałupy wszelkie złośliwe krzaty i chochliki, i być ochroną przed urokami.
Taka to już polska, ludowa religijność  Złych nawyków nie da się juz z tego, naszego narodu wykorzenić.
|
| Pn kwi 25, 2005 11:14 |
|
 |
|
Wojtek37
|
ziobro Adama napisał(a): Jakub napisał(a): Osobiście uważam, że robienie znaku krzyża przy przechodzeniu/przejeżdżaniu koło kościoła, jest faryzeizmem, pobożnością "na pokaz" czyli postawą, którą Jezus potępił w Ewangelii. Niestety nie sposób ludziom wytłumaczyć, że to "żegnanie się", to pozostałość po zabobonach, kiedy to znak krzyża miał wypędzać z chałupy wszelkie złośliwe krzaty i chochliki, i być ochroną przed urokami. Taka to już polska, ludowa religijność  Złych nawyków nie da się juz z tego, naszego narodu wykorzenić.
Czyż pobożnie wykonany znak krzyża, ze słowami " W imię Ojca Syna i Ducha Świętego" może być zabobonem?. Przecież to przyzywanie do swojego życia Boga, by mi toważyszył zawsze. Czyż nie Krzyż Chwalebny ma być znakiem Zmartwychwstałego Chrystusa?.
_________________ Bardzo mało modli się ten, co przywykł modlić się tylko wtedy, gdy klęczy
św. Jan Kasjan
|
| Wt maja 31, 2005 19:38 |
|
 |
|
Yamaha
|
TTTAAKKKKKKKK
BO TAK TRZEBA  !!!!!!!! TRZEBA UKLĘKNAĆ I SIĘ PRZEZEGNAĆ INNEGO WYJŚCIA NIE MA  !!
AMEN
_________________ Jade jade na motorze....włosy mi rozwiewa wiatr :D.....
|
| Śr cze 08, 2005 21:33 |
|
 |
|
dowora
|
Ja rowniez staram sie zawsze przezegnac pod kosciolem i zawsze mijajac krzyz wyrzucam fajka
_________________ FAKFAKFAKFA (mowi kaczuszka)
|
| Śr cze 08, 2005 21:34 |
|
 |
|
zielona_mrowka
|
Wiecie ja mam czasem wrażenie, że to takie troszkę nieporozumienie u częsci z naszymi oznakami religijności. Mam na myśli wszelkie znaki krzyża przechodząc koło, wchodząć, wychodząc z kościoła, przyklęknięcia itp. Są to piekne znaki ale wiele osób robi je automatycznie, może nawet troszkę "małpkując" i nie zastanawiając się skąd sie wzięły i co tak naprawdę oznaczają.
_________________ Nie nam, Panie, nie nam, lecz Twemu imieniu daj chwałę za łaskę i wierność Twoją...
Użytkownik rzadko obecny na forum.
|
| Śr cze 08, 2005 22:17 |
|
 |
|
ziobro Adama
|
dowora napisał(a): zawsze mijajac krzyz wyrzucam fajka Nie szkoda ci dobrego fajka  zielona_mrowka napisał(a): Wiecie ja mam czasem wrażenie, że to takie troszkę nieporozumienie u częsci z naszymi oznakami religijności. Mam na myśli wszelkie znaki krzyża przechodząc koło, wchodząć, wychodząc z kościoła, przyklęknięcia itp. Są to piekne znaki ale wiele osób robi je automatycznie, może nawet troszkę "małpkując" i nie zastanawiając się skąd sie wzięły i co tak naprawdę oznaczają. No co ty ! Uzasadnienie jest proste jak drut !  : Cytuj: BO TAK TRZEBA TRZEBA UKLĘKNAĆ I SIĘ PRZEZEGNAĆ INNEGO WYJŚCIA NIE MA
Czy trzeba jeszcze czegoś więcej ?
|
| Cz cze 09, 2005 11:19 |
|
|
|