Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Śr lis 19, 2025 17:11

Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 74 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona
 Czy robisz znak krzyża gdy przechodzisz obok kościoła? 

Czy robisz znak krzyża gdy przechodzisz obok kościoła??
tak, zawsze 17%  17%  [ 17 ]
nie, nigdy 47%  47%  [ 48 ]
czasami 37%  37%  [ 38 ]
Liczba głosów : 103

Czy robisz znak krzyża gdy przechodzisz obok kościoła? 
Autor Wiadomość

Coz Ziobro jesli nie wierzysz ze Chrystus byl Bogiem i byl czlowiekiem to raczej nie mow o sobie zes chrzescianinem, pisales gdzies ze wierzysz w to co jest w Nowym Testamencie.

Widzę, żeś w gorącej wodzie company :D To że zadaję pytania, nie znaczy że nie wierzę.
Poza tym nie koniecznie muszę wierzyć w taką interpretację, w jaką ty wierzysz.
wiking napisał(a):
Sw Jan mowi ze kto nie uznaje ze ze Jezus przyszedl w ciele jest falszywym prorokiem.

Przecież nie o to chodzi 8)
wiking napisał(a):
Bog jest jeden ale w trzech osobach,

A to już nie jest wcale takie oczywiste.
wiking napisał(a):
W jaki sposob w tym ciele byli obecni Ojciec i Duch Sw chyba nikt nie jest w stanie powiedziec bo przekracza to nasze mozliwosci rozumowania. Mysle ze wzajemne relacje w Trowjcy Sw. pozostana dla nas tajemnica nawet po zmartwychwstaniu.

Masz prawo do włąsnego zdania. Choćby było błędne.

Śr sty 26, 2005 13:51

monisia_gd napisał(a):
Ziobro no to mnie pocieszyłeś... :? Ale naprawdę o tyn pierwszy raz słyszę, a kto mi nie wierzy to trudno.

No, skoro mówisz, że nie słyszałaś, to wystarczy, że przejdziesz pielgrzymkę do Częstochowy na kolanach, a zostanie tobie wybaczone .... :D

Do Częstochowy?? Ja mam ponad 360 km. :shock:

Pozdrawiam

Śr sty 26, 2005 20:50

Do Częstochowy?? Ja mam ponad 360 km. :shock:

Zawsze możesz zacząć swoją pielgrzymkę z dworca PKP w Częstochowie :D

Cz sty 27, 2005 8:10

So sty 29, 2005 23:00

Lepiej się pomodlic w myśli, niż znak krzyża czynić - zresztą mi osobiście nie pozwalałby na to .... HONOR - głupie wam się to wyda i niezrozumiałe ale tak ...

Wt lut 15, 2005 20:46
głupie wam się to wyda i niezrozumiałe ale tak ...

Czyli jak :co:

Mógłbyś rozwinąć ?

Co rozumiesz pod pojęciem honor i w jaki sposób on Ci przeszkadza ? Może to zwykły wstyd?

Wt lut 15, 2005 20:52

to nie jest wstyd, to jednak honor mi nie pozwala czyli - rodzaj godności zasadzający się na osobistej wartości jednostki lub grupy i na szacunku, jaki z tego tytułu odbiera od innych

Wt lut 15, 2005 21:22
honor mi nie pozwala czyli - rodzaj godności zasadzający się na osobistej wartości jednostki lub grupy i na szacunku, jaki z tego tytułu odbiera od innych

extra.... :?

Z Twojego postu wnioskuję, że myślisz, iż ludzie będą Cię szanować dlatego, że nie robisz znaku krzyża przed kościołem ...?

Czy honor oznacza rezygnację z uzewnętrzniania uczuć? ( bo skoro piszesz, że lepiej się pomodlić w myśli, to jednak chcesz Boga pozdrowić)

Conajmniej dziwne kryterium.

Extra , oczekujesz szacunku , a sam nie chcesz go okazywać ?

Czsami trzeba własny honor ukryć w cieniu pokory.

Wt lut 15, 2005 21:58

Osobiście uważam, że robienie znaku krzyża przy przechodzeniu/przejeżdżaniu koło kościoła, jest faryzeizmem, pobożnością "na pokaz" czyli postawą, którą Jezus potępił w Ewangelii.

Wt kwi 19, 2005 12:50

Osobiście uważam, że robienie znaku krzyża przy przechodzeniu/przejeżdżaniu koło kościoła, jest faryzeizmem, pobożnością "na pokaz" czyli postawą, którą Jezus potępił w Ewangelii.

Niestety nie sposób ludziom wytłumaczyć, że to "żegnanie się", to pozostałość po zabobonach, kiedy to znak krzyża miał wypędzać z chałupy wszelkie złośliwe krzaty i chochliki, i być ochroną przed urokami.
Taka to już polska, ludowa religijność :D Złych nawyków nie da się juz z tego, naszego narodu wykorzenić.

Pn kwi 25, 2005 11:14

Jakub napisał(a):

Niestety nie sposób ludziom wytłumaczyć, że to "żegnanie się", to pozostałość po zabobonach, kiedy to znak krzyża miał wypędzać z chałupy wszelkie złośliwe krzaty i chochliki, i być ochroną przed urokami.
Taka to już polska, ludowa religijność :D Złych nawyków nie da się juz z tego, naszego narodu wykorzenić.

Czyż pobożnie wykonany znak krzyża, ze słowami " W imię Ojca Syna i Ducha Świętego" może być zabobonem?. Przecież to przyzywanie do swojego życia Boga, by mi toważyszył zawsze. Czyż nie Krzyż Chwalebny ma być znakiem Zmartwychwstałego Chrystusa?.

Wt maja 31, 2005 19:38

BO TAK TRZEBA !!!!!!!!!! TRZEBA UKLĘKNAĆ I SIĘ PRZEZEGNAĆ INNEGO WYJŚCIA NIE MA !!!!
AMEN

Śr cze 08, 2005 21:33

Ja rowniez staram sie zawsze przezegnac pod kosciolem i zawsze mijajac krzyz wyrzucam fajka

Śr cze 08, 2005 21:34

Wiecie ja mam czasem wrażenie, że to takie troszkę nieporozumienie u częsci z naszymi oznakami religijności. Mam na myśli wszelkie znaki krzyża przechodząc koło, wchodząć, wychodząc z kościoła, przyklęknięcia itp. Są to piekne znaki ale wiele osób robi je automatycznie, może nawet troszkę "małpkując" i nie zastanawiając się skąd sie wzięły i co tak naprawdę oznaczają.

Użytkownik rzadko obecny na forum.

Śr cze 08, 2005 22:17

zawsze mijajac krzyz wyrzucam fajka

Nie szkoda ci dobrego fajka ??

zielona_mrowka napisał(a):
Wiecie ja mam czasem wrażenie, że to takie troszkę nieporozumienie u częsci z naszymi oznakami religijności. Mam na myśli wszelkie znaki krzyża przechodząc koło, wchodząć, wychodząc z kościoła, przyklęknięcia itp. Są to piekne znaki ale wiele osób robi je automatycznie, może nawet troszkę "małpkując" i nie zastanawiając się skąd sie wzięły i co tak naprawdę oznaczają.

No co ty ! Uzasadnienie jest proste jak drut ! 8) :
Cytuj:
BO TAK TRZEBA TRZEBA UKLĘKNAĆ I SIĘ PRZEZEGNAĆ INNEGO WYJŚCIA NIE MA

Czy trzeba jeszcze czegoś więcej ?

Cz cze 09, 2005 11:19
Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.   [ Posty: 74 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona