Autor |
Wiadomość |
ravo
|
 Re: Pyatnia
Wiesz, wydaje mi się, że NLP jednak jest sprzeczne z katolicyzmem i to bardzo.
|
So sie 07, 2010 23:16 |
|
|
|
 |
eskimeaux
|
Cytuj: Wiesz, wydaje mi się, że NLP jednak jest sprzeczne z katolicyzmem i to bardzo. Tobie wydaje się nawet, że "FIFA" jest sprzeczna z katolicyzmem, więc nie jesteś dla mnie w tej kwestii autorytetem  . Masz przewrażliwione sumienie i tyle.
_________________ Come and see the truth through lies you've been fed. Weigh the worlds at hand, now which direction will you take?
|
So sie 07, 2010 23:23 |
|
 |
Silva
|
ravo napisał(a): Żebyś wiedziała że nie. Po prostu chyba jedynym sensownym argumentem, jest to, że już kiedyś coś takiego miałem....i dzięki temu wyszedłem z NLP, tzw. rozwoju osobistego, okultyzmu i życia w kłamstwie. Cieszę się że wyszedłeś i gratuluję. Ale, jak sam piszesz masz problem ze skrupulanctwem i jeśli nie zaufasz jakiemuś autorytetowi to ciągle będziesz miał wątpliwości, skrupuły i obawy z których się nie wygrzebiesz. Wypowiedzi z forum mogą być pewną wskazówką ale przecież nie rozwiążą sprawy. Za to zdanie spowiednika, który może wziąć na siebie odpowiedzialność za czyjeś sumienie i który może być jedynym ostatecznym autorytetem w tej sprawie (o ile nie chcesz iść do samego papieża) może tą sprawę rozwiązać. Nie wiem, jak się leczy skrupuły, jak się z nich wychodzi, ale myślę że zaufanie spowiednikowi (szczególnie jeśli ma się stałego spowiednika) to może być pierwszy ważny krok do poradzenia sobie z tym problemem.
_________________ "Niech przeto ten, komu się zdaje, że stoi, baczy, aby nie upadł." (1 Kor 10, 12)
|
N sie 08, 2010 12:14 |
|
|
|
 |
ravo
|
NLP jest sprzeczny z katolicyzmem ze względu na promowanie: -ateizmu, -egoizmu, -materializmu, -okultyzmu (OOBE, świadome sny), -tzw. pewności siebie. a co do innych (FIFA), w związku z tym właśnie piszę, ale trochę boje sie isc do spowiedzi i o to zapytac, bo... jesli powie ze nie...
|
N sie 08, 2010 12:44 |
|
 |
eskimeaux
|
Cytuj: NLP jest sprzeczny z katolicyzmem ze względu na promowanie: -ateizmu, -egoizmu, -materializmu, -okultyzmu (OOBE, świadome sny), Znasz jakieś inne NLP niż ja.
_________________ Come and see the truth through lies you've been fed. Weigh the worlds at hand, now which direction will you take?
|
N sie 08, 2010 13:42 |
|
|
|
 |
ravo
|
A jakie ty znasz?
|
N sie 08, 2010 19:54 |
|
 |
Silva
|
ravo napisał(a): a co do innych (FIFA), w związku z tym właśnie piszę, ale trochę boje sie isc do spowiedzi i o to zapytac, bo... jesli powie ze nie... To go słuchaj! Sam Jezus wielokrotnie zachęcał w objawieniach (np. s. Faustyny Kowalskiej) do tego, żeby spowiednika słuchać jak Jego samego. Więc jeśli spowiednik powie ci że granie w to czy tamto jest grzechem to nie graj, jeśli powie że nie jest to graj bez wyrzutów sumienia bo możesz to spokojnie potraktować to jakby sam Jezus ci pozwolił.
_________________ "Niech przeto ten, komu się zdaje, że stoi, baczy, aby nie upadł." (1 Kor 10, 12)
|
N sie 08, 2010 21:00 |
|
 |
eskimeaux
|
Ja swoją wiedzę opieram na książce R. Bandlera "Transformacja". Nie ma nic o ateizmie, materializmie ani okultyzmie.
|
N sie 08, 2010 22:27 |
|
 |
jumik
|
O NLP oraz niezgodności/zgodności z katolicyzmem proszę dyskutować w tematach o NLP, a jest ich na forum kilka. jumik
|
Pn sie 09, 2010 9:33 |
|
 |
ravo
|
 Re: Pytania
Co do tej spowiedzi, mam jeszcze pytanie. Czy to prawda, że po świętokradzkich spowiedziach trzeba przystąpić do spowiedzi generalnej, czy może być "zwykła"? Co do tematu... myślę czsami, czy to co do tej FIFY, to nie były moje myśli dlatego, że przywiązywałem do tego za wielką uwagę (jak powiedział Jezus "gdzie skarb twój tam serce twoje"), ale skąd mam wiedzieć kiedy coś staje się dla mnie zbyt ważne? Tak naprawdę, to moja szczególna fascynacja grami zaczęła się po rzuceniu piractwa, a już najbardziej kiedy to się zaczęło  po prostu nigdy nie miałem tak jak teraz... np tak bardzo chciałbym zagrać w FALLOUTA, a być może nigdy nie zagram.
|
Pn sie 09, 2010 18:59 |
|
 |
Silva
|
Cytuj: Co do tej spowiedzi, mam jeszcze pytanie. Czy to prawda, że po świętokradzkich spowiedziach trzeba przystąpić do spowiedzi generalnej, czy może być "zwykła"? To musi być spowiedź od ostatniej ważnej spowiedzi, a więc wcale nie musi być generalna (z całego życia).
|
Wt sie 10, 2010 9:41 |
|
 |
ravo
|
Na pewno? Bo słyszałem że to jest taka sytuacja że musi być generalna.
|
Wt sie 10, 2010 19:44 |
|
 |
szumi
Moderator
|
Tak, na pewno nie musi być to spowiedź generalna.
_________________ Η αληθεια ελευθερωσει υμας...
Veritas liberabit vos...
Prawda was wyzwoli...
(J 8, 32b)
|
Wt sie 10, 2010 19:51 |
|
 |
ravo
|
Prosiłbym jeszcze o jakieś infromacje jak przygotować się do spowiedzi generalnej bo i tak zamierzam takową odbyć. Dziękuję za pomoc i proszę dalej w temacie...
|
Wt sie 10, 2010 21:08 |
|
 |
MaciekDJ94
|
A jak z paleniem? Czy pociągnięcie jednego bucha z papierosa to grzech jeżeli sie baardzo na prawdę bardzo rzadko pali i nie jest sie nałogowcem?
|
N wrz 05, 2010 19:53 |
|
|
|