Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn sie 25, 2025 7:50

Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 56 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4
 Aborcja... 
Autor Wiadomość
To Ty zmieniles kraj - najpierw bylo o szwecji. Poza tym w Australii palacz ma dokladnie takie same bezplatne prawa do opieki jak w nie-palacz. A pisalem o oplacie za ubezpieczenie, bo normalne jest ze w polisie na zycie fakt palenia ma wplyw na skladki. Nie zmieniaj sensu mojej wypowiedzi.

Co do aborcji - juz raz sie wypowiedzialem i raczej kolejna dyskusja na temat "gdzie zaczyna sie czlowiek" mnie nie pociaga. Tym bardziej ze kazdy ma tu prawo do wlasnego pogladu.

Crosis

Wt gru 27, 2005 10:12

danbog, jezeli twierdzisz, że dzieci jest za dużo na świecie, to ja Ci powiem, iż się mylisz i to całkowicie...Przecież w Polsce, Niemczech, Francji i innych krajach Europy jest już niż demograficzny, który może mieć tragiczne skutki w przyszłości...[/url]

Liwio, im wcześniej się taki niż demograficzny się ujawni tym lepiej, tym mniejsze będą negatywne skutki.
Nic nie może rosnąć w nieskończoność !
Słyszałaś chyba o piramidach finansowych lub choćby giełdowych. Kilka lat temu w czasie olbrzymiej hossy na naszej giełdzie finansowej ludzie potracili głowy, zaciagali pożyczki, sprzedawali cały swój majątek aby grać na giełdzie ... jak to się skończyło wszyscy chyba pamiętamy - rodzinne tragedie, a nawet samobójstwa. Wszystko urosło do niebotycznych rozmiarów i runęło z niebotycznym hukiem - takie są prawa fizyki.

Wt gru 27, 2005 19:40

A teraz tak może odwrywając się trochę od tematu...roberthat po co zamieściłeś jeden post dwa razy? Może za bardzo spostrzegawcza to ja nie jestem, ale czytać to jeszcze umiem, mimo iż mam wadę wzroku...

PS. A pisząc o tej wielkiej hossie na naszej giełdzie finansowej, to co miałeś na myśli...? Akurat nie wiem, o co chodzi... Ale nic dziwnego, moze ja wtedy jeszcze do zerówki chodziłam, albo do przeczkola... dlatego możesz podać dokładną datę tej hossy, to może skojarzę, albo sobie pamięć odświeżę...

Wt gru 27, 2005 20:00

Odrywając się od tematu to czasem fora nie działają za dobrze i wysyłając posta nie wiadomo czy poszedł czy nie. Też zdarzyło mi się coś 2 razy posłać.

Chyba wiem co szanowny kolega miał na myśli.
Większość lamentujących w krajach o niskim przyroście naturalnym płacze z tego powodu że może się załamać system emerytalno rentowy.
Kiedyś pieniążki pracujących ludzi przeznaczono na infrastrukture i pobory urzędników odpowiedników naszego ZUS'u. Teraz by ubezpieczeni mieli szanse coś uzyskać na starość trzeba na bierząco ściągać z młodych.
Jeśli z jakiś przyczyn młodych ubędzie może się okazać że standart życia starych będzie niższy niż obiecywano. Albo co gorsza braknie dla urzędników ( system się załamie ).

Podobnie ma się sprawa z podatkami. Władza lubi mieć kim i czym rządzić. Jeśli w wyniku rządów liczba młodych obywateli spada to kiedyś mogą także spaść wpływy z ich pracy do budrzetu państwa i trzeba będzie zaciskać pasa. Powstanie wrażenie że władza jest tak właściwie zbędna bo i tak niema środków by cokolwiek robić poza wyżywianiem samej siebie. To zaś grozi rewolucją.

W pewnym sensie system społeczny działa jak "łańcuszek szczęścia".
Dopóki liczba biorących udział w zabawie wzrasta panuje wrażenie że jest super. Ponieważ nic nie może rosnąć w nieskończoność kiedyś liczba grających przestanie wzrastać i bęc. Okarze się że ktoś został wycyckany przez system. Zazwyczaj wycyckanych jest więcej niż cyckających.
To się może dla cyckających zle skończyć.

Gwałtowny rozwój nauki w ostatnich stuleciach umożliwił utrzymanie przy życiu większej liczby ludzi. Z tąd zanotowany gwałtowny wzrost liczebności ludzi na świecie. Oczywiście liczba ludzi mogących żyć na świecie jest ograniczona wieloma czynnikami. Liczba ludzi nie może wzrastać w nieskończoność ( przynajmniej do póki nie zkolonizujemy kosmosu ).Nasycenie ludźmi prubuje osiągnąć nowy stan równowagi dla parametrów określających możliwość wyżywienia i rozwoju w stopniu umożliwiającym konkurencje na naszej planecie .
W ekologii wzrost liczebności populacji można opisywać róznymi algorytmami. Nie jest to jednak liniowy schemat maltuzjański [y=rx , gdzie y=x następnej generacji ]. By mógł on funkcjonować wzrost musiał by nie być niczym ograniczony.
Jeśli coś się nadmiernie rozmnoży liczebność populacji będzie musiała gwałtownie zmaleć ( chwilowy kryzys = śmieć głodowa , wojna itp. ).
Jednym z prostszych równań jest modyfikacja powyższego zwana logistycznym równaniem różnicowym w postaci y=rx(1-x) gdzie y = x następnej generacji . W tych równaniach parametr r określa szybkość wzrostu populacji modelu , a y=x nast. generacji - liczebność.
Nawet ten stosunkowo prosty model pokazuje że wielkość populacji nie jest stała , lecz podlega wachanią oscylującym wokół jakiegoś punktu równowagi jeśli obliczamy populacje krutkoterminowo. Przy badaniu zachowania się liczebności w dłuższych odcinkach czasu równanie staje się chaotyczne.
Oczywiście jest to model drastycznie uproszczony w celach dydaktycznych.

Odnosząc przykład do gier losowych np. można powiedzieć że nie można wygrywać w nieskończoność. Żaden system wygrywania nie może trwać nieskończenie. Jeśli w każdym zakładzie totka wygrywamy 10 zł i zaraz gramy dalej inwestując w gre całą wygraną to kiedyś musi nastąpić krach.
Tracimy wszystko.

Mówiąc jeszcze prościej w przyrodzie nic (może poza upływem czasu , czy samym kosmosem ) nie wzrasta jednostajnie w nieskończoność.

Wt gru 27, 2005 21:20

A teraz tak może odwrywając się trochę od tematu...roberthat po co zamieściłeś jeden post dwa razy? Może za bardzo spostrzegawcza to ja nie jestem, ale czytać to jeszcze umiem, mimo iż mam wadę wzroku...

PS. A pisząc o tej wielkiej hossie na naszej giełdzie finansowej, to co miałeś na myśli...? Akurat nie wiem, o co chodzi... Ale nic dziwnego, moze ja wtedy jeszcze do zerówki chodziłam, albo do przeczkola... dlatego możesz podać dokładną datę tej hossy, to może skojarzę, albo sobie pamięć odświeżę...

[ ...]
Masz rację, może nie było Cię wtedy na świecie. To miało miejsce kilkanaście lat temu na początku działania giełdy. W pewnym okresie ludzie zauważyli że "sąsiad" który zainwestował na giełdzie X zł miał po kilku miesiącach 10*X pieniędzy !! Przez pewien czas można było dorobić się fortuny, gdyż coraz więcej ludzi wierzyło, że to będzie trwać wiecznie i to oni napędzili cenę akcji do niebotycznych rozmiarów. Skutki krachu giełdowego (musiał nastąpić) pokazywali w TV ... tragedie wielu tysięcy rodzin, a nawet samobójstwa.

Około 30 lat temu (jestem trochę stary) na świecie było około 2mld ludności, dziś jest około 6mld. Gdyby przyrost naturalny zachował to tempo, to za kolejne 30 lat będzie na ziemi około 18mld ludzi ... a to oznacza katastrofę - kompletnie i nieodwracalnie zdewastowana przyroda, wielkie zmiany klimatyczne (to już widać) !

Człowiek nie ma naturalnych wrogów i sam musi regulować swoja populację na naszej małej planecie ...

Śr gru 28, 2005 11:18

Coś dla zwolenników aborcji: http://www.abortionno.org/
http://youtube.com/watch?v=NCPCNI9677A
http://youtube.com/watch?v=x2I9IZPsNuQ
http://youtube.com/watch?v=y1oNel6MUkk

Pt lip 06, 2007 21:39

I jeszcze coś : http://www.wszystkooru486.blogspot.com

Pt kwi 18, 2008 17:26

Mam gorąco prośbę do wszystkich użytkowników forum.
Poszukuję wystawy "Wybierz życie" Łukasza Wróbla. Swego czasu była to dość głośna wystawa, za która sam autor został skazany wyrokiem sądu :shock: . Niestety strona, na której wystawa ta znajdowała się została zablokowana www.nieaborcji.pl . Może ktoś przypadkeim zna jakąś inną stronę gdzie wystwę tą można oglądnąć lub miejsce, w którym jets ona dostępna. Z góry dziękuje za pomoc

Pn lip 21, 2008 13:56

No i czemu to ma służyć? Ja prześlę linka o tym, jak działała inkwizycja.

...i nadejdzie dzień, kiedy powróci Jedyny. I znów rozlegnie się dźwięk Sarenetha...

Pn lip 21, 2008 14:15

Ja gdzieś na komputerze mam te zdjęcia. Możesz mi na pw swój mail podać, to wyślę, jeśli uda mi się znaleźć.

Pn lip 21, 2008 17:15

Ja gdzieś na komputerze mam te zdjęcia. Możesz mi na pw swój mail podać, to wyślę, jeśli uda mi się znaleźć.

bardzo dziękuje, wysłałem adres na pw

Pn lip 21, 2008 18:27
Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.   [ Posty: 56 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4